Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. I.J. Paderewskiego w Bydgoszczy  (Przeczytany 12548 razy)
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #15 : Listopad 18, 2010, 20:26:18 »

Czy kto¶ wie w jakich godzinach odbêd± siê przes³uchania fina³owe?
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 01, 2013, 22:59:51 »

Odkopujê niczym archeolog ten jeden z waszych ( piszê "waszych", bo wówczas jeszcze nie mia³am pojêcia o istnieniu forum) kurierowych w±tków, bo nie wiem czy wiecie ¿e oto zbli¿a siê kolejna edycja tego konkursu. Od 3 do 17 listopada bêdzie mozna ¶ledziæ online to wydarzenie, na które chêtnych do udzia³u by³o a¿ 180. Jury wybra³o w drodze przes³uchañ na ¿ywo 48 szczê¶liwców i w³a¶nie dzisiaj zosta³a og³oszona lista uczestników:

http://konkurspaderewskiego.pl/pl,AKT:2,1297,aktualnosci.html

Jak widaæ, Rosjanie zdominowali konkurs, co akurat mnie bardzo cieszy bo po prostu dobrze graj±..Ale oczywi¶cie kibicowac bêdê równie¿ naszym( równie¿, bo ju¿ teraz wiem ¿e za dwóch Rosjan bêdê szczególnie mocno trzymaæ kciuki). I choæ prawdê mówi±c polskie nazwiska niewiele mi mówi± ( tylko K. Ksi±¿ka mia³am okazjê s³uchaæ na ¿ywo w Dusznikach na recitalu laureatów ogólnopolskiego konkursu NIFC), to jednak kto wie? Mo¿e tam siê kryj± wielkie, nieznane jeszcze talenty?

W ka¿dym b±d¼ razie, do listopada!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 02, 2013, 02:22:55 »

Dorotko, ja akurat wiem, bo to przecie¿ moje miasto i ogólnie bliskie klimaty:) Wiem te¿, ¿e bêdê trzymaæ kciuki za "naszego cz³owieka", syna koncertmistrza Capelli Bydgostiensis:))
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110127/REPORTAZ/1746669

Obiecujê aktywne uczestnictwo. Ale to jeszcze du¿o czasu:))
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 27, 2013, 15:14:01 »

Konkurs startuje ju¿ za tydzieñ..
Spo¶ród 48 pianistów wy³onionych w drodze eliminacji, ostatecznie we¼mie udzia³ 37.
Oto ich lista wraz z programami wystêpów:

http://konkurspaderewskiego.pl/pl,67,index.html

Przewidziana jest internetowa transmisja na ¿ywo.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Listopad 03, 2013, 19:20:04 »

W takiej kolejno¶ci wyst±pi± piani¶ci podczas I etapu:

http://konkurspaderewskiego.pl/en,AKT:2,1305,aktualnosci.html
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Listopad 11, 2013, 22:12:39 »

Konkurs ju¿ na pó³metku, jutro zaczn± siê pó³fina³y.
Lista zakwalifikowanych do tego etapu:

1.       Da Costa Raul, Portugallia
2.       De Solaun Josu, Hiszpania
3.       Hsu Yun Chih, Tajwan
4.       Kato Daiki, Japonia
5.       Khachikyan Violetta Rosja
6.       Kim Sangyoung, Korea
7.       Kim Sun Hwa, Korea
8.       Klinton Dinara, Ukraina
9.       Ksi±¿ek Krzysztof, Polska
10.     Moon Zheeyoung, Korea
11.     Xu Zi, Chiny

Tempo jest szybkie, czasu niewiele ¿eby ¶ledziæ i przes³uchiwaæ na bie¿±co.  Uda³o mi siê kilku uczestników obejrzeæ, jednak czê¶æ z nich ju¿ odpad³a. Spo¶ród tych, którzy ostali siê na placu boju, polecam ws³uchac siê w grê Violetty Khachikyan ( ta pianistka ma osobowo¶æ i przyci±ga uwagê swoj± gr±), Dinary Klinton ( s³ucha³am jej wystêpu w I etapie - piêknie jak dla mnie zagra³a Scarlattiego i w ogóle ca³y jej wystêp by³ b.udany), no i naszego reprezentanta Krzysztofa Ksi±¿ka. Tego ostatniego tez s³ucha³am w I etapie - to, co najwa¿niejsze, to to ¿e mnie zafrapowa³ swoj± gr±, utrzyma³ uwagê, a to znaczy ¿e w jego grze by³o to "co¶".
Azjatów nie mia³am okazji obejrzeæ, a tu niespodzianka: zdominowali oni pó³fina³!
Rosjanie, którzy stanowili "siln± grupê pod wezwaniem" zostali doszczêtnie przetrzebieni po II etapie.
Kto by pomy¶la³!
Strona konkursu jest stale aktualizowana, archiwum wystêpów na bie¿±co uzupe³niane, transmisja online dzia³a bez zarzutu - d¼wiêk i obraz b.dobrej jako¶ci. Jest nawet studio festiwalowe, podobnie jak to bylo na Konkursie Chopinowskim - polskojêzyczne prowadzone przez red. Rozlacha i dla angielskojêzycznych internautów, gdzie wystêpy uczestników omawia Michael Moran.
W pólfinale konkursanci poka¿± swoje umiejêtno¶ci w kameralistyce i zagraj± ok.godzinny recital, potem fina³ z koncertami.
Konkurs jest o tyle ciekawy, ze repertuar uczestników jest dowolny, wybieraj± to, co 'czuj±' najbardziej.
Dlatego jest okazja do pos³uchania mnóstwa interesuj±cych utworów.
Kto ma trochê czasu i chêci - polecam! 
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 12, 2013, 02:13:14 »

Asiu! Liczymy na drugie studio festiwalowe z relacjami na forum 

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Listopad 15, 2013, 01:36:33 »

Mia³am dobrego nosa. "Poczu³am" je ju¿ w I etapie i oto zarówno Violetta Khachikyan jak i Dinara Klinton s± w finale..
Oprócz nich Japoñczyk Daiki Kato oraz dwie koreanki: Kim  Sun Hwa i Moon Zheeyoung.
Niestety, nie mia³am czasu aby ws³uchaæ siê w pó³fina³owe wystêpy: widzia³am tylko fragment kwintetu Francka w wyk. Kato, gdzie m.in zwróci³a moj± uwagê  porywaj±ca gra Kwartetu ¦l±skiego. Wszystko jednak jest lub zaraz bêdzie w archiwum, mo¿na zapoznaæ sie w dowolnej chwili.

Dzisiaj i jutro o 19 fina³owe koncerty:

pi±tek, 15.11

Khachikyan Violetta -Rachmaninow Koncert nr 2
Kim  Sun Hwa- Chopin Koncert nr 2
Klinton Dinara - Czajkowski Koncert nr 1

sobota, 16.11

Moon Zheeyoung- Rachmaninow Koncert nr 2
Kato Daiki- Prokofiew Koncert nr 3

Og³oszenie wyników w sobotê ok. 21.30 - wszystko transmitowane na ¿ywo on line.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper twistedgamers paktprzyjazni silverstar