Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Najpiêkniejszy temat Chopina
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
9
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Najpiêkniejszy temat Chopina (Przeczytany 53664 razy)
sapphireeyed
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 20
Odp: Najpiêkniejszy temat Chopina
«
Odpowiedz #15 :
Grudzieñ 11, 2010, 10:12:03 »
Cytat: Mozart Listopad 27, 2010, 15:21:16
Bachowska, kontrapunktyczna, II czê¶æ sonaty h-moll, rozp³ywam siê, gdy s³ucham tego niebiañskiego, wznosz±cego d¼wiêku - polecam w nagraniu Bozanova.
Jak¿e siê cieszê, ¿e kto¶ zachwyca siê tym zestawieniem tak jak ja!
Czê¶æ IV jest dla niego stworzona, niezmiennie mi siê z nim kojarzy.
Szukam nowego wcielenia F. Chopina
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #16 :
Grudzieñ 11, 2010, 11:46:24 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 26, 2010, 20:47:57
Podobno za taki - zdaniem Pani Profesor Kozubek - sam Chopin uzna³ sw± etiudê - E-dur op. 10 nr 3
Rozpocznijmy od niej. Tu - w wykonaniu bli¿ej nieokre¶lonym, ale bardzo piêknym i eleganckim, perfekcyjnym technicznie. Podejrzewam, ze pianist± móg³ byæ Richter.
http://www.youtube.com/watch?v=ikBD3DcSGFM&feature=related
Janusz!
lubiê tê Etiudê - E-dur op. 10 nr 3
w po³±czeniu z Twoim Till there was you
tworz± tak±…
mi³± mi
nostalgiczn± atmosferê.
pozdrawiam
Marek
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #17 :
Grudzieñ 11, 2010, 14:40:17 »
A Polonez Fantazja - budowa tego utworu jest niesamowita, daje du¿e mo¿liwo¶ci ró¿norodnych interpretacji. Przy okazji konkursu Chopinowskiego najbardziej spodoba³a mi siê interpretacja Avdeevej (ju¿ wyja¶nia³em, ¿e mówi±c ogólnie, wole Chopina energetycznego ni¿ melancholijno-hipochondrycznego). W Polonezie-Fantazji s± fragmenty spokojne i melancholijne oraz szybsze i weso³e. Odstêpy miêdzy tymi fragmentami czêsto mocno siê zacieraj±. To wszystko sk³ada siê na fakt, ¿e jest to utwór wspania³y. W moim rankingu utworów Chopina ociera siê o podium. Dodam tylko, ¿e ranking ten zmienia siê non stop w miarê coraz to g³êbszego odkrywania muzyki Chopina.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #18 :
Grudzieñ 11, 2010, 21:27:00 »
Cytat: sapphireeyed Grudzieñ 11, 2010, 10:12:03
Jak¿e siê cieszê, ¿e kto¶ zachwyca siê tym zestawieniem tak jak ja!
Czê¶æ IV jest dla niego stworzona, niezmiennie mi siê z nim kojarzy.
Tak, fina³ h-molla jest elektryzuj±cy u Bozanova. Te mieni±ce siê pasa¿e prawej rêki, na tle pêdz±cego galopu, wszystko w porywaj±cym tempie... Inaczej, ale piêknie, gra Wunder (do jego sonaty nie mog³em siê d³ugo przekonaæ, w koñcu jednak przekona³ mnie równie¿), choæ od pocz±tku porwa³ mnie Bozanov.
Najpiêkniejsze tematy Chopina? Na pewno Ballady -
wszystkie
, cudowne ekstatyczne kulminacje melodyczne w g-moll, kontrapunktyczna doskona³o¶æ w f-moll.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Grudzieñ 11, 2010, 21:42:44 »
Ballada G-moll to najpiêkniejsza z ballad, s³usznie zwróci³e¶ uwagê, Mozarcie, na piêkno punktu kulminacyjnego. S³uchaj±c tego utworu z niecierpliwo¶ci± czekam na ten w³a¶nie moment. Sposób w jaki rozwija siê ta muzyczna opowie¶æ jest zniewalaj±cy. Nie jest to p³ynne przej¶cie, nie jest to te¿ ruch jednostajnie przy¶pieszony. Na pocz±tku muzyka naprzemiennie cichnie i rozbrzmiewa przedstawiaj±c zwroty akcji. Mimo tej zmienno¶ci utwór jest niezwykle spójny co ¶wiadczy o jego piêknie.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #20 :
Grudzieñ 11, 2010, 21:47:48 »
A przy tym ze wzglêdu na niezwyk³± formê utwór ten nie ma sobie równych w muzyce XIX wieku w ogóle...
Blog o muzyce:
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Grudzieñ 11, 2010, 21:58:16 »
W³a¶nie s³ucham Ballady G-moll w wykonaniu Zimermana - to wykonanie charakteryzuje siê niezwykle wolnym i subtelnym pocz±tkiem, który mo¿e byæ dra¿ni±cy. Niemniej od punktu kulminacyjnego utwór zamienia siê we wspania³± relacjê z bujnego ¿ycia. Horowitz z drugiej strony wprowadza niepotrzebne staccato przez co utwór traci na formie, gdy¿ momentami przestaje byæ ballad± a staje siê niespójnym opowiadaniem.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #22 :
Grudzieñ 11, 2010, 22:02:13 »
Cytat: Gogu¶ Grudzieñ 11, 2010, 21:58:16
W³a¶nie s³ucham Ballady G-moll w wykonaniu Zimermana - to wykonanie charakteryzuje siê niezwykle wolnym i subtelnym pocz±tkiem, który mo¿e byæ dra¿ni±cy. Niemniej od punktu kulminacyjnego utwór zamienia siê we wspania³± relacjê z bujnego ¿ycia. Horowitz z drugiej strony wprowadza niepotrzebne staccato przez co utwór traci na formie, gdy¿ momentami przestaje byæ ballad± a staje siê niespójnym opowiadaniem.
Krystian gra tê balladê najpiêkniej i... najm±drzej. To jedyny pianista, który rozumie i docenia rolê ciszy w muzyce, w szczególno¶ci w tej balladzie. Pod jego palcami - to nie ballada - to filozoficzne misterium.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #23 :
Grudzieñ 11, 2010, 22:06:29 »
Cytat: Janusz1228 Grudzieñ 11, 2010, 22:02:13
Krystian gra tê balladê najpiêkniej i... najm±drzej. To jedyny pianista, który rozumie i docenia rolê ciszy w muzyce, w szczególno¶ci w tej balladzie. Pod jego palcami - to nie ballada - to filozoficzne misterium.
Tak, ballady Zimmermana w ogóle stanowi± dla mnie wzór. Mnie ten powolny wstêp u Zimmermana nigdy nie wydawa³ siê za wolny, jedynie inne wykonania uwa¿a³em za zbyt szybkie.
Januszu, bardzo s³usznie napisa³e¶: Zimmerman gra najm±drzej. To niezwykle inteligentny pianista, gra sercem i rozumem. To siê nie wyklucza, tak jak Fides et Ratio.
Blog o muzyce:
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Grudzieñ 13, 2010, 17:55:53 »
I znowu ballada g-moll - bardzo podobaj± mi siê takie koncepcje tego utworu:
http://www.youtube.com/watch?v=bA6Xw6BAoio
Nagranie pochodzi z konkursu Chopinowskiego - gra Jacek Kortus
http://www.youtube.com/watch?v=956D43F9Bmk&feature=related
Y. Avdeeva
Interpretacja Kortusa jest niezwykle ¿ywa, a¿ czuæ m³odo¶æ i energiê. Niektóre fragmenty Ballady G-moll a¿ siê o tak± dawkê energii prosz±. Przecie¿ Chopin skomponowa³ ten utwór maj±c 25 lat - dlaczego obdzieraæ balladê z m³odzieñczo¶ci i poddaæ siê relatywnie rozwa¿nemu i statycznemu Zimmermanowi?
Avdeeva z kolei stworzy³a genialne wprowadzenie do najwa¿niejszej czê¶ci utworu. Moim zdaniem pierwsza czê¶æ w jej wykonaniu jest zdecydowanie lepsza od Zimmermana.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #25 :
Grudzieñ 13, 2010, 18:12:48 »
Wygl±da Januszu na to, ¿e z wiekiem zmienia siê odbiór dzie³ Chopina! Równie¿ mi, interpretacja Krystiana podoba siê najbardziej!
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Grudzieñ 13, 2010, 20:10:25 »
Od razu z wiekiem ... po prostu gusta s± ró¿ne, po co dorabiaæ sobie teorie Ewo?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #27 :
Grudzieñ 13, 2010, 20:38:06 »
Nie wiem, Gogusiu, czy s³usznie strofujesz nasz± Ewuniê. E tam... nie wiem. Wiem. Jasne, ze nies³usznie. Z wiekiem nawet wino nabiera szlachetniejszego posmaku. Wszystko, jak skonstatowa³ Pan Heraklit, z czasem siê zmienia, a ju¿ szczególnie gusta. Gogu¶, ch³opie drogi! Zmiarkuj siê! Jak¿e d³ugo kaza³by¶ duzej dziewczynce bawiæ siê tymi samymi lalkami
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 13, 2010, 20:39:40 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #28 :
Grudzieñ 13, 2010, 21:08:13 »
Gogusiu, sam kiedy¶ tego do¶wiadczysz. To odwieczny konflikt pokoleñ! Na szczê¶cie w naszym szafarskim przypadku, zupe³nie niegro¼ny, a wrêcz pouczaj±cy i niezmiernie poszerzaj±cy horyzonty.
Dziêkujê Januszu za rycersk± obronê!
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Grudzieñ 13, 2010, 21:54:07 »
Obronê? Ale po co ta obrona? Przecie¿ niczego z³ego nie mia³em na my¶li ...
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
9
Do góry
Drukuj
« poprzedni