Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka operowa  (Przeczytany 183333 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #360 : Sierpieñ 25, 2012, 16:05:20 »

23 sierpnia Jonas Kaufmann wyst±pi³ z recitalem na festiwalu w Hiszpanii.
Pokaza³ wielk± formê!!!!
Czasem d³u¿szy wypoczynek bardzo pomaga arty¶cie:

http://www.youtube.com/watch?v=aXxbfZsghi0&feature=plcp

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #361 : Wrzesieñ 24, 2012, 00:33:14 »

Kiedy¶ pisa³em ju¿, ¿e w moim mie¶cie powstaje piêkny nowy gmach Opery i Filharmonii Podlaskiej. I w³a¶nie ten dzieñ nadchodzi. W najbli¿szy pi±tek wielka premiera. Straszny dwór Moniuszki. Nie mog³o byæ inaczej. Niestety na prapremierê biletów nie by³o. Tylko VIP-y. Ale na drug± premierê Strasznego dworu w niedzielê 30.09.2012 jakim¶ cudem uda³o siê mi zdobyæ dwa bilety. Nie tanie - po 200 z³. By³y te¿ po 400 ale i te by³y praktycznie nieosi±galne. Pójdê wiêc z moj± córeczk±, która akurat przyleci z Anglii. Odliczam ju¿ dni. Oczywi¶cie zdam relacjê z tego widowiska. My¶lê, ¿e tak¿e fotograficzn±. Wykorzystam w tym celu nasz serwer Schubertiady. Wierzcie mi, ale gdy piszê te s³owa muszê ukradkiem ocieraæ ³zy ze wzruszenia i emocji. Naprawdê jestem dumy, ¿e w moim mie¶cie - przecie¿ nie najwiêkszym, przecie¿ nie najwa¿niejszym, gdzie¶ tam... na koñcu ¶wiata, w tak zwanej Polsce B powsta³ wspania³y obiekt, który mo¿e byæ powodem do zazdro¶ci (w pozytywnym znaczeniu oczywi¶cie) dla innych miast. Gmach opery jest bardzo nowoczesny. S± podobno instalacje, które nigdzie wiêcej w Polsce nie wystêpuj±. Dzi¶ nasza lokalna telewizja przedstawi³a ponad godzinny program o tym obiekcie. Mo¿na by³o "przej¶æ siê" po wszystkich zakamarkach, mo¿na by³o pos³uchaæ fragmentów prób. Doprawdy obiekt jest zjawiskowy. Wierzê, ¿e kiedy¶ (gdy bilety ju¿ nieco potaniej±  Chichot) bêdê móg³ Was go¶ciæ na jakim¶ wyj±tkowym spektaklu (czy koncercie). Na razie najbli¿sze wolne bilety s± na po³owê grudnia. Dzi¶ kasa by³a ju¿ czynna. Ustawi³a siê kolejka (jak za dawnych "dobrych" czasów przed sklepem miêsnym  Chichot). Ech... jest OK. Trzymajcie kciuki, ¿eby wszystko siê uda³o.

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #362 : Wrzesieñ 24, 2012, 08:11:34 »

http://www.ltt.com.pl/realizacje/opera-podlaska

To teraz wypada ¿yczyæ sobie, aby sta³a siê centrum sztuki operowej jak ta
w Mediolanie.

pozdrawiam          
               Marek
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #363 : Wrzesieñ 25, 2012, 09:36:16 »

Jak¿e ekstremalnie ró¿ne oceny:

http://www.rp.pl/artykul/880559,932753-Czy-holocaust-to-dobry-temat-na-musical-.html

http://www.rp.pl/artykul/880559,936300-O-czym-spiewa-Doktor.html
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #364 : Wrzesieñ 25, 2012, 11:12:04 »

Rzeczywi¶cie ró¿ne oceny "Korczaka". Ale dla porz±dku trzeba powiedzieæ, ¿e ten drugi artyku³ trochê manipuluje czytelnikiem. Po pierwsze: premierowym widowiskiem inauguruj±cym dzia³alno¶æ Opery w Bia³ymstoku bêdzie STRASZNY DWÓR. Korczak bêdzie wystawiony jako drugi mianowicie dzieñ po Strasznym dworze. Wprawdzie by³y z tym pewne przepychanki co daæ jako pierwsze - jak zwykle brudna polityka. Po drugie z tego co s³ysza³em w lokalnej telewizji, to Korczak bêdzie bardzo dobrym spektaklem. Aktorzy wystêpuj±cy w tym widowisku mówi±, ¿e nawet na próbach nie s± w stanie ukryæ emocji. Oczywi¶cie pójdê na Korczaka - tym razem z ¿on±  Chichot. Ona jest pedagogiem wiêc dla niej Korczak to bardzo no¶ne nazwisko (pseudonim). Zreszt± ju¿ sama historia Janusza Korczaka jest tak wzruszaj±ca, ¿e po prostu warto pój¶æ na ten musical. Z tego co wiem ma byæ utrzymany w konwencji operowej. No zobaczymy...

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #365 : Wrzesieñ 30, 2012, 12:40:53 »

Chcia³abym poleciæ jutrzejszy koncert.
Simon Rattle i Berliñscy Filharmonicy i "Carmen".Oglada³am fragmenty tego konceru , s± dostêpne na YT i
wprawdzie Magdalena Ko¿ena nie za bardzo mi siê podoba³a, ale Genia Kühmeier fantastyczna,¿e o Kaufmannie nie wspomnê

http://www.br.de/radio/br-klassik/programmkalender/sendung409726.html

Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #366 : Pa¼dziernik 05, 2012, 14:06:36 »

kilka razy uczestniczy³am w wydarzeniu, które  np. w Filharmonii Olsztyñskiej nazwane jest "Sobota z "The Metropolitan Opera" HD Live". obejrza³am i wys³ucha³am w ten sposób "Borysa Godunowa", "Don Givanniego" i teraz wybieram siê na "Napój mi³osny".
ciekawa jestem, co my¶licie o takim poznawaniu ¶wiata opery?
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #367 : Pa¼dziernik 05, 2012, 21:16:06 »

kilka razy uczestniczy³am w wydarzeniu, które  np. w Filharmonii Olsztyñskiej nazwane jest "Sobota z "The Metropolitan Opera" HD Live". obejrza³am i wys³ucha³am w ten sposób "Borysa Godunowa", "Don Givanniego" i teraz wybieram siê na "Napój mi³osny".
ciekawa jestem, co my¶licie o takim poznawaniu ¶wiata opery?

Lawendynko.
Jako, ze nie przepadam za opera jako gatunkiem artystycznym (nadmuchany, nadymany, krzykliwy, banalny i snobistyczny twor),
nie uczeszczam do gmachu opery na spektakle.
Ale... taka forma kinowa, troche stonowana, bez smokingow i sztucznych usmiechow, - czemu nie.
Bylem juz na kilku transmisjach i musze powiedziec, ze razem z moja zonka bylismy b. zadowoleni.
Najwieksze wrazenie zrobila na mnie opera "Nixon in China" Johna Adamsa (XX wiek)
Nie tylko muzyka (genialnie wykonana), ale i scenografia, choreografia byly na najwyzszym poziomie.
Poza doznaniami artystycznymi podoba mi sie wglad za kulisy opery (w przerwie), ktory jest rowniez transmitowany.
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #368 : Pa¼dziernik 05, 2012, 22:33:02 »

Lawendynko.
Jako, ze nie przepadam za opera jako gatunkiem artystycznym (nadmuchany, nadymany, krzykliwy, banalny i snobistyczny twor),

Bartusie, przyznam ¿e ilekroæ s³yszê takie argumenty przeciwników opery, to tracê rezon i nie bardzo wiem jak kontrargumentowaæ, bo zwyczajnie nie rozumiem "co autor mia³ na my¶li   Opera jest "krzykliwa"? No có¿, mo¿e i jest, wszak wykorzystuje ona najwspanialszy ze wszystkich instrumentów- g³os ludzki. "Nadmuchany twór"? Czy masz na my¶li pewn± abstrakcyjno¶æ, nienaturalno¶æ? Masz racjê, bo tak siê sk³ada, ¿e opera to najbardziej umowna ze sztuk! Tym wiêksza jest dziêki temu jej warto¶æ, bo aby jej zasmakowaæ, trzeba siê zgodziæ na specyficzne za³o¿enia gatunku i dziwne z pozoru zabiegi- na przyk³ad ¿e w roli Don Quijota wystêpuje czarnoskóry artysta, a piêkn± cygank± Carmen jest lekko puszysta Montserrat Caballe, lub ¿e Rigoletto widz±c trupa swej córki w worku ¶piewa wzruszaj±c± ariê, tak jakby by³o to co¶ naturalnego, co czyni ka¿dy tatu¶ nios±c na plecach wór z trupem w³asnego dziecka. Zmierzam do tego, ¿e polubienie opery wymaga swego rodzaju pokory od s³uchacza, ale równie¿ i zaufania do kompozytora i autora libretta. Op³aca siê to wszak¿e z nawi±zk±, bo ¿adna ze sztuk nie potrafi daæ tylu wzruszeñ co opera.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #369 : Pa¼dziernik 05, 2012, 23:14:41 »

Musamannie

Otoz, co mi sie nie podoba w operze to -
jej manieryzm.
Styl wytworzony pod publiczke, gdzie zamiast pieknego ludzkiego glosu masz krzyk, zamiast tresci masz trash (smiec).
Banal przesciga banal. Ach, och, ech jakie to piekne, jakie wielkie ,potezne - murowany sukces.
Najbardziej w operze razi mnie stereotypowy "operatic voice" - przewibrowany jazgod u piskliwych sopranistek, bekajacy, tubalny ze skrzywionymi ustami glosy tenorow i basow.
Caly czas mam na mysli manieryzm (styl?), gdyz oczywiscie glos ludzki moze byc piekny, czysty intonacyjnie i naturalny.
Lubie opery wystawiane przez Minkowskiego (Paryz) zwlaszcza barokowe (Haendel).
Glosy ludzkie sa tutaj traktowane instrumentalnie, bez balwochwalczych wyczynow.

Podsumowujac nie lubie opery w obecnym wydaniu (jeszcze raz ten nieszczesny manieryzm).
Moze kiedys doczekam sie lepszej tresci (libretto), lepszego stylu spiewania (bardziej naturalny, nie przewibrowany)

Mam nadzieje, ze tym razem zrozumiales o co chodzi przeciwnikowi opery.

P.S.1
Wlasciwie, to sie juz doczekalem - Nixon in China Johna Adamsa, opery Haendla (Minkowski) zrobily na mnie wrazenie

P.S.2
Muzyka tez cierpi w operze. Jest na ogol banalna, sentymentalna pisana pod publiczke.
Nawet najwieksi mistrzowie musieli sie podporzadkowac komercji.
Oczywiscie Mozart, Verdi, Haendel pomimo przymusu gawiedzi poradzili sobie ze stylem i tworzyli piekna muzyke (operowa).
Gdybe jeszcze ona byla spiewana bez sztucznosci i tej nieznosnej maniery?
Wagnera nie trawie niestety. No moze kilka tematow jest rzeczywiscie udanych ,ale na ogol "not my type"

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2012, 23:16:37 wys³ane przez bartus » Zapisane
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #370 : Pa¼dziernik 05, 2012, 23:38:59 »

Bartusie, znowu nic nie rozumiem. Co to znaczy:
"Styl wytworzony pod publiczke, gdzie zamiast pieknego ludzkiego glosu masz krzyk, zamiast tresci masz trash (smiec)."Co?
Zamiast piêknego g³osu krzyk? A bel canto to niby co??? Czy bel canto to jest Twoim zdaniem "krzyk zamiast piêknego ludzkiego g³osu"? O czym w takim razie mówi tu Florez?
http://www.youtube.com/watch?v=qcQTrYqKYjg
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #371 : Pa¼dziernik 06, 2012, 08:42:30 »

Bartusie, znowu nic nie rozumiem.

Byc moze  jestes juz zmeczony.
Jest pozno.

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #372 : Pa¼dziernik 06, 2012, 09:15:12 »

Nie, jest poranek, wiêc nie pó¼no i ponawiam pytanie- uwa¿asz ¿e bel canto to "krzyk zamiast piêknego ludzkiego g³osu"?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #373 : Pa¼dziernik 06, 2012, 09:38:18 »

Czy "..... Wczoraj o 23:38:59" to poranek?  TAK, wyrazilem sie nie scisle. ...Bylo...nie ...jest....

Dziekuje za przyklad.
Jest cos w glosie tego tenora, co wywoluje u mnie sprzeciw.
Moze scisniete gardlo.
Nawet jak facet mowil, to odczuwalem posmak gorzkiego jadu.

Wyobraz sobie, ze ktos mowi do Ciebie caly czas krzyczac (krzyk=duza glosnosc).
Mnie osobiscie to wkurza.

Forma wokalno - instrumentalno - teatralna jak najbardziej, ale nie manieryzm operowy jaki wtargnal z butami
do ludzkich dusz.

Konstrukcja typowej, romantycznej muzyki operowej jest jak budowa cepa:
jednowarstwowa, latwo przyswajalna, na duzym wolumenie.
Przeciez musi ona ruszyc niezbyt wyedukowane (muzycznie) masy ludzkie, ktore na ogol chodza do opery, zeby sie pokazac i powiedziec jak bardzo sa uszlachetnieni.
Nie ma tutaj mowy o sublimacji, wyrafinowaniu, finezji i zlozonosci.
....Panowie, to musi byc WIELKIE, musimy dowalic, ludzie sie poplacza. Wszystko WIELKIE - wielkie dekoracje, wielkie orkiestry (Wagner), wielcy (grubi) spiewacy, wielkie gaze, wielkie (glosne) wokale......a tresc MALA.

P.S.1
Muzyka operowa mistrzow oczywiscie sie broni i to niezle. Jest wspaniala (zwlaszcza tematy), ale niektore przemycane "wartosci" pod publiczke sa zauwazalne.

P.S.2
Jak juz wczesniej mowilem, sa niektore produkcje "operowe" na b. wysokim poziomie.
Produkcje, ktore bardzo daleko odchodza od tego manieryzmu typowej, krzykliwej,szlochajacej opery.
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #374 : Pa¼dziernik 06, 2012, 15:12:12 »

No có¿ Bartusie... "ja powiem tak": skoro nie podoba Ci siê g³os JDF, to znaczy ¿e szkoda czasu i at³asu by przekonywaæ Ciê do opery, bo i tak jej nigdy nie polubisz Florez owszem, ma lekko "metaliczny" g³os, ale ¶piewa z niespotykan± lekko¶ci± i jest jednym z niewielu, których g³os mo¿na z czystym sumieniem okre¶liæ jako "tenore di grazia". Jest godnym nastêpc± swego wielkiego rodaka (Peru)- Luigi Alvy, który mia³ podobny g³os, choæ nieco "cieplejszy":

http://www.youtube.com/watch?v=4xqRx5ggOqs
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher animilkowo twistedgamers mini-land countrylife