Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka operowa  (Przeczytany 183183 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #195 : Listopad 02, 2011, 01:21:58 »

Piotrze, mi³o Ciê widzieæ:) Oby zaleg³o¶ci nie przyt³oczy³y Ciê na tyle, ¿e znowu od nas uciekniesz;)
Dziêki za ariê - zawsze s³ucham z rado¶ci± tej pie¶ni, choæ najchêtniej przy pe³ni ksiê¿yca:))

Norma ca³a jest cudna. Od uwertury pocz±wszy:))
http://www.youtube.com/watch?v=PBUfAUqITCM&feature=related
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #196 : Listopad 02, 2011, 14:25:34 »

Du¿o w tym w±tku o operach Mozarta, co wywo³uje kapanie miodu w sercu mem, jako ¿e przepadam za nimi. Je¶libym mia³ stworzyæ mój w³asny top ten oper Mozarta, wygl±da³by on jak ni¿ej. Je¶li kto¶ bêdzie ³askaw zakwestionowaæ kolejno¶æ, to ja bardzo chêtnie siê z nim pok³ócê i wy³o¿ê pokrótce, dlaczego taki secik uznajê na najwspanialszy. W koñcu forum jest g³ównie od k³ótni
1. Don Giovanni.
2. Czarodziejski flet.
3. Wesele Figara.
4. Bastien i Bastiena.
5. Uprowadzenie z Seraju.
6. Mitrydates król Pontu.
7. Tako czyni± wszystkie.
8. £askawo¶æ Tytusa.
Hmm... mia³o byæ dziesiêæ, ale pozosta³ych chyba nie znam... mam na kompie jeszcze "Idomeneusza", "Zajdê" i tych kilka krótkich singspieli, ale jeszcze ich nie mia³em okazyji przes³uchaæ.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #197 : Listopad 02, 2011, 15:07:35 »

Z pierwsz± trójk± siê zgadzam, na czwartym "Cosi fan tutte". Ostatnio czêsto jest nadawana
na mezzo. Niestety w okropnej wspólczesnej scenografii.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Listopad 02, 2011, 20:59:41 »

Przede wszystkim - uwa¿am, ¿e nie nale¿y generalizowaæ twórczo¶ci opeorwej Mozarta. Oddzielmy opery buffa, seria i singspiele. W ka¿dym z tych gatunków operowych Mozart pozostawi³ dzie³o/dzie³a wielkie, niezapomniane, wieczne. Przy uogólnieniach - najczê¶ciej przyjmuje siê, ¿e najwiêkszym osiagniêciem operowym Amade jest, zgoda Musammanie, 'Don Giovanni' i 'Czarodziejski Flet'.
Plus 'Wesele Figara' ze wzglêdu choæby na wielki ensamblowy, kontrapunktyczny fina³ II aktu - wraz ze scen± zbiorow± '¦piewaków norymberskich' i fina³em 'Falstaffa' ma on wyznaczaæ punkty szczytowe rozwoju opery XVIII-XIX wieku.

Co do Twojego arcyciekawego rankingu... Dlaczego na miejscu 4. i 6. 'Bastien' i 'Mitridate...' - wy¿ej ni¿ np. '£askawo¶æ' (uwa¿ana przez pewne postêpowe krêgi za najlepsza operê Mozarta w ogóle) czy 'Cosi fan tutte'? 

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #199 : Listopad 02, 2011, 22:38:25 »

"Bastien", bo napisa³ go ma³y Mozarcik dzieckiem bêd±c i to siê s³yszy. Gdy s³ucham tej naiwnej jeszcze muzyki, to widzê Mozarta jako cz³owieka, widzê go ¿ywego brzd±ca, jakby nie ¿y³ trzysta lat temu, a zaledwie wczoraj, a mo¿e i dzi¶ alebo i jutro, jakby nie by³o tego zegara przeklêtego, którego nie da siê cofn±æ. Mitrydatesa za¶ lubiê, bo piêkne w nim arie w stylu cokolwiek w³oskiem. Malkontenci zarzucaj± mu "s³abo¶æ dramatyczn±", ale, by tak rzec, co dla jednego jest dramatem dramatycznym, dla drugiego mo¿e byæ komedi±, a nawet "s³abym dramatem", wszystko zale¿y od wra¿liwo¶ci. Co do "szczytowych punktów" rozwoju opery, to czytam o nich ze zdumieniem, bo mam wra¿enie, ¿e opera rozwija³a siê nie tylko dziêki ha³a¶liwym scenom zbiorowym, a ju¿ na pewno nie u Wagnera- wszak "ciche" fragmenty z Tristana i Izoldy s± bardziej "postêpowe" ni¿ chóry ze "¦piewaków" i wiêcej wnios³y do rozwoju opery.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #200 : Listopad 02, 2011, 23:06:05 »

Ah, bym zapomnia³ - Ewo, jeszcze raz dziêkujê za prezent. 
To tylko drobniutki rewan¿, ale bardzo siê cieszê, ¿e sprawi³am Ci rado¶æ. Wg mnie to jedna z najpiêkniejszych oper!
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #201 : Listopad 03, 2011, 00:35:11 »

Ewo, 'Norma' to opera genialna, bez dwóch zdañ - naj¶ci¶lejszy kanon - przy wszystkich minusach muzyki Belliniego - to muzyka niebiañska.  Chichot

Co do 'Mitridate' - my¶lê, ¿e nie mo¿na zarzucaæ Mozartowi, ¿e opera jest s³aba pod wzglêdem dramaturgicznym. Takie otrzyma³ libretto, taka by³a konwencja w³oskiej opery seria.
Poniewa¿ 'Lucio Silla', 'Idomeneo' i 'La clemenza di Tito' to mniej/bardziej zmodyfikowane opery seria - Mozart ten gatunek jakby wewnêtrznie rozsadza (choæ nie dokonuje rewolucji) - 'Mitridate' jest mo¿e najwy¿szym osi±gniêciem czystej opery seria. Wszystko mie¶ci siê w ramach ustalonych, nieco skostnia³ych zasad - jednocze¶nie jest to muzyka szlachetnej inwencji, liryzmu, du¿ej ekspresji.

Cieszy mnie, Musammanie, ¿e doceniasz wczesn± twórczo¶æ operow± Wolfganga.  Trzeba Ciê teraz przekonaæ do cudnego 'Idomenea' i zapowiadaj±cego Verdiego 'Tytusa'.

Co do '¦piewaków' Wagnera - chodzi o fina³ II aktu (s³ynna scena z fug±).

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #202 : Listopad 06, 2011, 14:31:09 »

Szanowny Panie Mozart, jak¿e to tak- muzyka Belliniego ma jakie¶ minusy??? Ja protestujê!!!! Minusy to ma muzyka Dody alebo Rubika Smutny
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Listopad 06, 2011, 20:59:00 »

A kto to wrzuca wszystko do jednego wora?
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #204 : Listopad 08, 2011, 17:59:26 »

Chcia³abym siê pochwalic, ¿e wczoraj otrzyma³am zaproszenie do "tajnej"(serio, tak jest
napisane) grupy wielbicieli boskiego Jonasa.
Tak mnie to poruszy³o, ¿e dzi¶ w nocy mia³am cudowny sen.

Jonas ¶piewa³ "Bildnis"(w tym snie oczywi¶cie.)

http://www.youtube.com/watch?v=P8sjmKbOgOU
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2011, 18:04:14 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #205 : Listopad 08, 2011, 18:21:35 »

To gratulacje, Tereniu, ale jak bardzo "tajnego"?
I taki sen....  Szok
Przepiêkny g³os, zaiste boski Jonas ....
Ja kocham od dawna Cielo e mar....
http://www.youtube.com/watch?v=uNBz_OH9BKs&feature=related

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #206 : Listopad 08, 2011, 19:29:14 »

Piekne, rzeczywi¶cie. A tej arii mog³abym s³uchac na okr±g³o:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3KsA24xYXro#!

Jonas dzi¶ wieczorem wystêpuje w Carnegie Hall.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2011, 19:30:49 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #207 : Listopad 09, 2011, 00:29:29 »

O tak, piêkna pie¶ñ. Doczyta³am sie, ¿e jest ona rzadko wykonywana.

Ale wspania³y jest ten Jonas, faktycznie. Nastêpca wielkich tenorów. Przy okazji - wielkiej urody.
Poni¿ej Lamento di Federico - L'Alesiana / Francesco Cilea
http://www.youtube.com/watch?v=qvEYhpjXGyA&feature=related

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #208 : Listopad 09, 2011, 16:29:22 »

Chcia³abym siê pochwalic, ¿e wczoraj otrzyma³am zaproszenie do "tajnej"(serio, tak jest
napisane) grupy wielbicieli boskiego Jonasa.
Tak mnie to poruszy³o, ¿e dzi¶ w nocy mia³am cudowny sen.

Cudowny sen i wspania³y fotomonta¿ 

Pamina (Tereska): 
-Er ist's (To on)
Tamino (Jonas):
-Sie ist's (To ona)
Pamina (Tereska):
-Ich glaub' es kaum (Nie mogê w to uwierzyæ)
Tamino (Jonas):
-Es ist kein Traum (To nie sen)

Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Listopad 09, 2011, 18:39:12 »

Chichot Chichot :DDziêkujê Kasiu, choæ to jednak by³ sen. Jonas to mo¿e i jest Tamino, ale ze mnie
taka Pamina jak z koziego...

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar mini-land animilkowo kalinowatyper paktprzyjazni