Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka operowa  (Przeczytany 183413 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #345 : Sierpieñ 05, 2012, 18:13:40 »

Chcia³abym jeszcze raz przypomniec i namówic na dzisiejsza transmisje z Salzburga.
0 20,15 Ryszard Strauss "Ariadna na Naxos" Jonas Kaufmann jako Bacchus i m.in.Elena Mosuc(¶wietny sopran koloraturowy)
jako Zerbinetta:

http://www.medici.tv/#!/ariadne-auf-naxos-2012-salzburger-festspiele-sven-eric-bechtolf-daniel-harding

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #346 : Sierpieñ 07, 2012, 00:09:08 »

Agnieszko, chyba sobie pos³ucham tego dzi¶ w nocy:) Przy okazji zauwa¿y³am tam jeszcze du¿o innych piêknych rzeczy:)) Przede wszystkim kolejny festiwal, w Lucernie (lito¶ci Chichot)  Abbado z Requiem w ¶rodê live... Zaraz siê zarejestrujê:)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #347 : Sierpieñ 07, 2012, 10:14:54 »

Mam nadzieje,¿e Asia obejrza³a sobie w nocy i nie usnê³a :)ale ma tê przewagê nade mna,¿e zna jêzyk
Z uwagi na du¿e partie mówione w tej operze ma to wielkie znaczenie.
Mnie podoba³o sie bardzo.Nawet inscenizacja, któr± po obejrzeniu zdjêæ sk³onna by³abym wrzuciæ na stronkê
"Against Modern Opera Production" obroni³a siê.Kaufmann doskona³y (mimo panterki Chichot) a Mosuc po prostu
pierwsza klasa.
Swoja drog± jak czasami kompozytorzy potrafia znêcaæ siê nad biednymi sopranami, choæ z drugiej strony jakie daj± im wspania³e pole do popisu.

Wszystkim niezainteresowanym ca³o¶cia opery polecam tê niesamowit± ariê Zerbinetty.
Tu Edyta Gruberova:

http://www.youtube.com/watch?v=akWeJlz0CM0

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #348 : Sierpieñ 07, 2012, 15:27:46 »

Jest ju¿ fragment "Ariadny" na YT.

JONAS!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=qAcWmx0dIYE&feature=youtu.be

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #349 : Sierpieñ 07, 2012, 17:40:24 »

Jest ju¿ i ca³a "Ariadna"!

http://www.youtube.com/watch?v=9odaMjZq09w&feature=share

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #350 : Sierpieñ 08, 2012, 23:41:13 »

Agnieszko, nadrabiam nocami, przy pracy, ten czas, którego tak drastycznie brakuje w ci±gu dnia:( Przecie¿ przy tych wszystkich festiwalach by³oby czego s³uchaæ na okr±g³o. A masz racjê, ¿e w pewnym momencie organizm buntuje siê i "gasi ¶wiat³o" Chichot Dobrze chocia¿, ¿e mogê czasem ³±czyæ pracê ze s³uchaniem.
Z tym niemieckim to u mnie nie jest a¿ tak znowu wybitnie. Przeczytaæ i przet³umaczyæ od biedy potrafiê, ale jêzyk mówiony trudniej uchwyciæ - tu wszystko idzie tak szybko, nie ma czasu na zerkanie do s³ownika:) Niemniej jest to dobre æwiczenie w rozumieniu. W koñcu to jêzyk tylu wybitnych muzyków (choæ ci akurat dobrze siê z nami porozumiewaj± bez s³ów:)), pisarzy, poetów, mi³o by by³o poznaæ go lepiej.
Poniewa¿ inni mog± mieæ jeszcze wiêksze problemy, mo¿e ja wklejê ¶ci±gê z librettem:
Prolog: Wiedeñ, koniec XVII w.
W domu najbogatszego wiedeñczyka trwaj± przygotowania do przedstawienia muzycznego, które ma u¶wietniæ odbywaj±ce siê przyjêcie. Obecni s± arty¶ci wystawiaj±cy operê seria Ariadna na Naksos (Kompozytor, Nauczyciel Muzyki, Primadonna, Tenor) i trupa commedia dell'arte, przygotowuj±ca pikantn± komedyjkê Niewierna Zerbinetta i jej czterej kochankowie (Zerbinetta, Arlekin, Scaramouche, Truffaldin, Brighella, Nauczyciel Tañca). M³ody, ambitny Kompozytor jest oburzony s±siedztwem jego wielkiego utworu z jarmarczn± rozrywk±. Napiêcie siêga zenitu gdy Majordomus przynosi nowinê: obie sztuki maj± byæ wykonane równocze¶nie, by planowany pokaz ogni sztucznych odby³ siê punktualnie. Komedianci naprêdce zapoznaj± siê z librettem Ariadny i maj± improwizowaæ swoje wstawki do niej. Nauczyciel Muzyki namowami, a Zerbinetta uwodzicielskim wdziêkiem ³agodz± oburzenie Kompozytora, ale gdy przedstawienie ma siê ju¿ rozpocz±æ wybiega on zrozpaczony.

Opera. Wyspa Naksos, staro¿ytno¶æ.
Trzy nimfy (Najada, Driada i Echo) obserwuj± p³acz±c± przez sen Ariadnê. Ksiê¿niczka budzi siê i rozpacza z powodu utraty ukochanego Tezeusza, któr± j± porzuci³. Pojawia siê Zerbinetta ze swoimi kompanami, którzy bezskutecznie usi³uj± rozbawiæ Ariadnê. W d³ugim monologu Zerbinetta przedstawia swoje spojrzenie na afery mi³osne: kochankowie przychodz± i odchodz±, a ka¿dy jest nowym rozdzia³em w ¿yciu kobiety. Ariadna rozpacza nadal i modli siê o ¶mieræ, kiedy na wyspie pojawia siê Bachus, szukaj±cy Kirke, która go rozkocha³a w sobie czarami. Ariadna bierze m³odego boga za Hermesa, pos³añca ¶mierci i przyjmuje go z ekstaz±, a Bachus zakochuje siê w piêknej ksiê¿niczce. Stopniowo uczucie narasta i ³±czy parê bohaterów; razem wstêpuj± na statek Bachusa i wzlatuj± do gwiazd.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #351 : Sierpieñ 10, 2012, 08:40:48 »

Dziêki Asiu, niezawodna jak zwykle!!!Z Jonasem te¿ bym sobie chêtnie wzlecia³a do gwiazd Chichot Chichot Chichot

Ciekawy reporta¿ z koncertu.Nasunê³y mi siê takie refleksje.
Artysta po takim recitalu jest pewnie bardzo zmêczony i marzy przede wszystkim o ³ó¿ku
A tu nie wystarczy,¿e za¶piewa, wyst±pi, ale musi jeszcze wzi±æ udzia³ w jakich¶ party dla sponsorów czy
innej publiki.Musi to byæ bardzo mêcz±ce:

http://www.youtube.com/watch?v=oMAAED4g5IU&feature=g-vrec

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #352 : Sierpieñ 10, 2012, 11:03:31 »

¯enuj±ce jest, kiedy wszystkie zachwyty skupiaj± siê na soli¶cie, a obok stoi przecie¿ DYRYGENT, czêsto TAK¯E osoba znana i wybitna. Kaufmann po wpisaniu autografu wielbicielce przekaza³ ksi±¿eczkê z wpisem panu od pa³eczki, by ten tak¿e siê wpisa³, ku zaskoczeniu wielbicielki. Brawo, Jonas, ju¿ Ciê bardzo lubiê
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #353 : Sierpieñ 10, 2012, 19:48:50 »

Fakt, dyrygent jest przecie¿ g³ówn± postaci± i kluczowym twórc± sukcesu przedstawienia. Byæ mo¿e nie wszystkie wielbicielki wokalnych gwiazd sceny s± tego w pe³ni ¶wiadome

A dzi¶ w Dwójce Puccini i Turandot, jedno z jego najpotê¿niejszych dzie³.

http://www.polskieradio.pl/8/383/Artykul/661168,Puccini-w-Orange

Siêgnijmy po Dwójkowy opis tej opery:
Uwa¿ana z najlepsze dzie³o Giacomo Pucciniego opera "Turandot" zajmuje w jego twórczo¶ci miejsce szczególne. Jego mêscy bohaterowie, którym nadawa³ cechy w³asnego charakteru, zazwyczaj zakochiwali siê w kobietach ³agodnych i ca³kowicie im oddanych. Dopiero w swym ostatnim, niedokoñczonym przed ¶mierci± dziele (zrobi³ to za niego Franco Alfano) zdecydowa³ siê wykreowaæ zupe³nie inn± postaæ. Turandot to prawdziwa kobieta-modliszka.

Okrutna ksiê¿niczka m¶ci siê za krzywdy zadane mêsk± rêk±, które spotka³y niegdy¶ jej babkê. Od ¶wiata i mê¿czyzn odgradza siê grubym pancerzem, wyzby³a siê wszystkiego, co piêkne i delikatne. Turandot prowadzi ze swoimi konkurentami okrutna grê - zadaje im trzy zagadki, a tych, którzy nie znaj± odpowiedzi, u¶mierca. W zagadkach zdradza czê¶æ siebie, mówi o nadziei, jak± ¿ywi, namiêtno¶ci, z jak± siê zmaga, i o lodzie, który w sobie nosi i marzy, aby kto¶ go rozpu¶ci³. Zakochany w niej Kalaf zdobêdzie j± i doprowadzi do pewnej transformacji. Ale zanim do tego dojdzie, bêdzie musia³ stoczyæ walkê z samym sob±.

Wed³ug Mariusza Treliñskiego, istot± opery Pucciniego jest walka, która toczy siê miêdzy bohaterami - to wojna p³ci i osobowo¶ci. Mo¿na "Turandot" czytaæ tak¿e bardziej metaforycznie - jako opowie¶æ o walce animy z animusem toczonej wewn±trz ka¿dego z nas, a tak¿e o konfrontacji egoizmu z oddaniem, do której dochodzi w ka¿dym mi³osnym zwi±zku. - Mi³o¶æ, która jest rezygnacj± z samego siebie, przezwyciê¿eniem siebie, jest zaprzestaniem walki. Mi³o¶æ w koñcu jest ca³kowitym skierowaniem siê na drug± osobê. W momencie, gdy oddajemy siê, zapominaj±c o sobie, tak naprawdê wygrywamy wszystko. I tego nas uczy Turandot - mówi³ re¿yser.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #354 : Sierpieñ 10, 2012, 21:52:10 »

Nessum dorma (Niech nikt nie ¶pi):

Jedna z najs³ynniejszych arii w dziejach opery:) W akcie II ksiê¿niczka zapowiada, ¿e nikt z jej poddanych nie mo¿e spaæ tej nocy dopóki imiê kochanka nie bêdzie odkryte. Je¶li im siê to nie uda, zostan± zamordowani.
Akt III rozpoczyna siê w nocy. Kalaf jest sam w ogrodzie o¶wietlonym ¶wiat³em ksiê¿yca. W oddali s³ychaæ s³u¿bê ksiê¿niczki powtarzaj±c± jej rozkaz. Aria Kalafa rozpoczyna siê echem ich p³aczu i rozmy¶lañ o ksiê¿niczce Turandot:

Kalaf:
Nessun dorma! Nessun dorma!                                   Niechaj nikt nie ¶pi! Niechaj nikt nie ¶pi!
Tu pure, o Principessa,                                      Ty te¿, o, Ksiê¿niczko,
nella tua fredda stanza guardi le stelle                        w swej zimnej izbie patrzysz na gwiazdy,
che tremano d'amore e di speranza.                   które dr¿± z mi³o¶ci i nadziei.

Ma il mio mistero è chiuso in me,                         Lecz moja tajemnica jest zamkniêta we mnie,
il nome mio nessun saprà!                             nikt nie pozna mojego imienia!
No, no, sulla tua bocca lo dirò,                          Nie, nie, na twoje usta j± z³o¿ê,
quando la luce splenderà.                             gdy ¶wiat³o za¶wieci.
Ed il mio bacio scioglierà                             A mój poca³unek roztopi
il silenzio che ti fa mia.                                     ciszê, która czyni ciê moj±.
Chór:
Il nome suo nessun saprà.                             Nikt nie pozna jego imienia.
E noi dovrem, ahimè, morir, morir!                          A my, niestety, bêdziemy musieli umrzeæ, umrzeæ!
Kalaf:
Dilegua, o notte! Tramontate, stelle!                      Rozprosz siê, o, nocy! Zajd¼cie, gwiazdy!
All'alba vincerò! Vincerò!                            O ¶wicie zwyciê¿ê! Zwyciê¿ê!
Vincerò!                                          Zwyciê¿ê!

http://www.youtube.com/watch?v=Ije1QXFKYjc&feature=related

Tak zwyciê¿a³ il Grande Luciano w 1977:)

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #355 : Sierpieñ 11, 2012, 05:44:35 »

No w³a¶nie! Kto raz us³ysza³ zwyciêzcê - Boskiego Luciano, ju¿ nikt nigdy nie bêdzie mu siê wydawa³ tak dobrym Kalafem. To oczywi¶cie tylko moje, bardzo subiektywne zdanie. Dzisiejszy Kalaf mnie nie zachwyci³, choæ publiczno¶æ chyba tak! (Piszê dzisiejszy, bo u mie jeszcze dzisiaj, chocia¿ w domu ju¿ jutro).
Wybaczcie proszê, ¿e siê nie odzywam, ale naprawdê nie wiem co dzieje siê z czasem, ¿e tak bardzo siê skurczy³!
Ach! I bardzo Wam dziêkujê, ¿e o mnie pamiêtacie, jest mi z tego powodu baaaardzo mi³o. To ¿e znów zosta³am bardzo szczê¶liw± babci± nie jest tajemnic±. Kto ma ochotê zobaczyæ, zapraszam na FB. Przyznam, ¿e to szczê¶liwe wydarzenie ju¿ jaki¶ czas temu przewróci³o mój ¶wiat do góry nogami, ale chocia¿ nie mam czasu udzielaæ siê na naszym kochanym forum czynnie, systematycznie czytam wszystkie Wasze wspania³e i m±dre wypowiedzi, niezmiennie z wielk± przyjemno¶ci± i u¶miechem.
Tutaj tyle siê teraz dzieje (Ravinia Festival), a ja niestety nie mogê sobie pozwoliæ na uczestnictwo w codziennych koncertach, bo choæ to to samo miasto, to jednak odleg³o¶æ niebagatelna (kilkadziesi±t km) a przedarcie siê po po³udniu nawet higwayem przez miasto zajmuje prawie dwie godziny. Zak³adaj±c, ¿e wróci³abym w ci±gu pó³ godz. Na wys³uchanie dwugodzinnego koncertu trzeba pó³ dnia! A szkoda, bo program jest naprawdê super! Jak widaæ nie mo¿na mieæ wszystkiego! Ca³e szczê¶cie jest internet, wiêc wszystkie europejskie imprezy s± w zasiêgu ucha, a czasem i oka, czasem a¿ trzeba dokonywaæ trudnego wyboru, co w³±czyæ.
Wiem, ¿e post nie zupe³nie na tematy operowe, ale je¶li tu zajrzycie, przyjmijcie baaardzo serdeczne pozdrowienia i buziaki z potwornie upalnego ale przepiêknego Chicago. Buziak Buziak Buziak
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #356 : Sierpieñ 11, 2012, 07:50:17 »

Ewo, zazdroszczê podwójnie, Chicago, ale i przede wszystkim babciowania! Uca³uj i u¶ciskaj Kruszynkê ode mnie i w³±cz jej Chopina! Ju¿ teraz Trochê szkoda, ¿e nie jeste¶my wszyscy w Dusznikach, ale najwa¿niejsze, ¿e jeste¶my. I pozostajemy w jako takim kontakcie U¶ciski!
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #357 : Sierpieñ 11, 2012, 08:03:58 »

Kochana, wszystko przed Tob± ale jeste¶ jeszcze o dobrych parê lat za m³oda!!!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #358 : Sierpieñ 13, 2012, 04:38:27 »

Ewuniu, oczywi¶cie ¿e pamiêtamy i mamy nadziejê, ¿e czas jeszcze oka¿e siê bardziej dla Ciebie ³askawy (nam zreszt± te¿ nie jest lekko:)) Oczywi¶cie, musz± istnieæ priorytety, gdyby mia³o nam starczyæ czasu na wszystko, czego by¶my pragnêli, musia³oby siê z tego wykroiæ kilka równoleg³ych ¿ywotów Jednak jak to dobrze, ¿e ogólno¶wiatowa pajêczyna w cudowny sposób ³±czy nas ponad przestrzeni± i czasem. Serdeczne uca³owania Buziak

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #359 : Sierpieñ 14, 2012, 03:24:28 »

Strony: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for silverstar mini-land paktprzyjazni animilkowo