Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
Muzyka operowa
Strony:
1
...
24
25
[
26
]
27
28
...
36
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Muzyka operowa (Przeczytany 190087 razy)
bartus
Ekspert
Odp: Muzyka operowa
«
Odpowiedz #375 :
Październik 06, 2012, 15:26:32 »
Cytat: Musamman Październik 06, 2012, 15:12:12
No có¿ Bartusie... "ja powiem tak": skoro nie podoba Ci siê g³os JDF, to znaczy ¿e szkoda czasu i at³asu by przekonywaÌ Ciê do opery, bo i tak jej nigdy nie polubisz
Florez owszem, ma lekko "metaliczny" gÂłos, ale Âśpiewa z niespotykanÂą lekkoÂściÂą i jest jednym z niewielu, ktĂłrych gÂłos moÂżna z czystym sumieniem okreÂśliĂŚ jako "tenore di grazia". Jest godnym nastĂŞpcÂą swego wielkiego rodaka (Peru)- Luigi Alvy, ktĂłry miaÂł podobny gÂłos, choĂŚ nieco "cieplejszy":
http://www.youtube.com/watch?v=4xqRx5ggOqs
Chcialbym przekonac sie do opery.... Moze kiedys to nastapi.
Na razie ten gatunek
("mentalnosc operowa")
jest mi obcy.
Cos jednak musi byc w operze skoro tyle osob uwielbia ten twor.
Moze jakiejs klepki mi brakuje??
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #376 :
Październik 06, 2012, 22:19:46 »
ja zaczê³am poznawanie opery doœÌ niedawno w sumie.
najpierw sÂłuchaÂłam, nie znajÂąc opowiadanych tam historii, sama muzyka i gÂłosy.
potem oglÂądaÂłam fragmenty, czy poszczegĂłlne arie na youtube.
a potem wybraÂłam siĂŞ na takie wÂłaÂśnie projekcje HD Live z Metropolitan.
przyznam, Bartusie, Âże baÂłam siĂŞ wÂłaÂśnie takiej "napuszonoÂści", ale nie znalazÂłam jej
Musamman ma racjê, pisz¹c, ¿e trzeba w operze przystaÌ na pewn¹ konwencjê, pewien specyficzny sposób przekazu. na konwencjê zgadzasz siê te¿ chodz¹c do teatru, uczestnicz¹c w ró¿nego rodzaju wydarzeniach ulicznych, czy festiwalowych. wybierasz tak¹, która do Ciebie przemawia.
a gÂłosy? mnie wielu ÂśpiewakĂłw operowych wydaje siĂŞ ÂśpiewaĂŚ w tak naturalny sposĂłb, jakby oddychali. niektĂłrzy - np. wspomniana przez Musammana gdzieÂś juÂż wczeÂśniej Natalia Dessay - zaskoczyli mnie niezwyczajnÂą kondycjÂą fizycznÂą. nie stojÂą, jak posÂągi, wrĂŞcz przeciwnie, wszĂŞdzie ich peÂłno, a to nieÂłatwe ÂśpiewaĂŚ i przemieszczaĂŚ siĂŞ po scenie (tak myÂślĂŞ).
a swojÂą drogÂą muzyka jest wÂłaÂśnie po to, Âżeby bawiĂŚ ludzi, wzruszaĂŚ ich, dotykaĂŚ tego, co im bliskie, pokazywaĂŚ coÂś, co piĂŞkne.
wszystkich ludzi, tych "wysublimowanych" i tych prostych. i kompozytorzy w³aœnie po to tworzyli, operê równie¿. i te¿ chcieli byÌ popularni wœród s³uchaczy. nie ró¿nili siê w tym od wspó³czesnych twórców popowych piosenek.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #377 :
Październik 06, 2012, 23:56:00 »
Musamman ma racjĂŞ, piszÂąc, Âże trzeba w operze przystaĂŚ na pewnÂą konwencjĂŞ
Trzeba przystac,albo nie trzeba.
Ja naleze do tych, ktorzy nie przystali.
Nie chodze do opery, gdyz nie chce napelniac swoich wrazen smieciem.
Tak, smieciem sentymentalnym.
Dziwi mnie, ze jazgoty sopranistek odczytujesz jako naturalne, piekne brzmienie
(Twoja sprawa, masz do tego prawo)
Przewibrowane nuty w gornych rejestrach zabijaja intonacje, tym samym niszczac w muzyce, co najwazniejsze - czysta nute.
No coz zycze Ci abys nadal poszukiwala, to co w muzyce jest naprawde piekne.
Mysle, ze gdyby zyl Bach (ojciec wszystkich kompozytorow), to mocno usmialby sie z nieudolnych wyczynow muzykow romantyczno-sentymentalnych
wytykajac im tysiace bledow kompozytorskich, niedopuszczalnych w baroku, czy klasycyzmie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #378 :
Październik 07, 2012, 20:43:39 »
Cytat: bartus Październik 06, 2012, 23:56:00
Trzeba przystac,albo nie trzeba.
Ja naleze do tych, ktorzy nie przystali.
Bartusie, oczywiÂście, Âże nie trzeba przystawaĂŚ na konwencjĂŞ, ktĂłra nam nie odpowiada:) "Trzeba" oznacza akurat w tym przypadku, Âże zgadzamy siĂŞ na niÂą - dobrowolnie:) Podobnie jak np. widzowie greckiego teatru zgadzali siĂŞ na maski, koturny, i chĂłr, ktĂłry ustawicznie wtrÂącaÂł siĂŞ w akcjĂŞ:).
Równie¿ zgadzam siê tu z Musamannem, opera ma tê konwencjê bardzo charakterystyczn¹ i umown¹, i jeœli siê jej nie kupuje, mo¿e nudziÌ, dra¿niÌ. Do przyk³adów podanych przez S³awka doda³abym regu³ê, ¿e osoba umieraj¹ca na scenie œpiewa jeszcze przez czas jakiœ, przy czym d³ugoœÌ arii wcale nie jest odwrotnie proporcjonalna do poniesionych œmiertelnych obra¿eù:) To œwiat trochê jak z dzieciêcej baœni, byÌ mo¿e trzeba pozostaÌ trochê dzieckiem, by móc dobrze siê w nim czuÌ i bawiÌ:))
Jednak Ciebie nie irytuje przecie¿ g³ównie maniera sceniczna, tylko muzyka i rodzaj g³osu. Có¿, ja najbardziej kocham akurat tych twórców, którym i Ty oddajesz sprawiedliwoœÌ - Mozarta, Verdiego. Jednak co najmniej kilku innych równie¿
Przynajmniej czêœÌ librett np. mozartowskich uwa¿am za dobre, sentymentalnoœÌ ogólnie mi nie przeszkadza
, a i tak libretto, sentymentalne czy nie, jest przecieÂż trochĂŞ pretekstem - idzie siĂŞ posÂłuchaĂŚ muzyki, w tym takÂże, niestety, wÂłaÂśnie tych "operatic voices"
Mozart bardzo kochaÂł operĂŞ i osobiÂście uwaÂżam, Âże co byÂło dobre dla Mozarta, moÂże byĂŚ rĂłwnieÂż dobre dla mnie
Có¿, o gustach i upodobaniach trudno dyskutowaÌ, nieprawda¿?
ChoÌby miêso¿erca w najbardziej sugestywny sposób odmalowa³ wegetarianinowi smakowitoœÌ, zapach i inne doznania sensoryczne zwi¹zane z pieczeni¹, skutek bêdzie raczej op³akany
Zatem nie ma sensu, by miÂłoÂśnicy i przeciwnicy opery usiÂłowali siĂŞ nawracaĂŚ;). Pozostaje zgodziĂŚ siĂŞ, Âże siĂŞ w tym punkcie nie zgadzamy:) Natomiast to przynajmniej miÂłe, Âże zgadzamy siĂŞ choĂŚ co do piĂŞkna przynajmniej czĂŞÂści operowej muzyki
«
Ostatnia zmiana: Październik 07, 2012, 21:08:45 wysłane przez Aleksias
»
chingate
Gość
«
Odpowiedz #379 :
Październik 07, 2012, 20:50:01 »
W inkryminowanym cytacie "trzeba przystaĂŚ na konwencjĂŞ" chodzi OCZYWIÂŚCIE o to, Âże trzeba przystaĂŚ, by polubiĂŚ, wszak wyraziÂłem to chyba dostatecznie jasno w polskiem narzeczu.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #380 :
Październik 07, 2012, 21:26:45 »
Cytat: Musamman Październik 07, 2012, 20:50:01
W inkryminowanym cytacie "trzeba przystaĂŚ na konwencjĂŞ" chodzi OCZYWIÂŚCIE o to, Âże trzeba przystaĂŚ, by polubiĂŚ, wszak wyraziÂłem to chyba dostatecznie jasno w polskiem narzeczu.
Ma sie to na rzeczy, ze ja nie przystalem na konwencje i nie polubilem, tego taniego tworu jakim jest opera.
Albo inaczej, nie polubilem najpierw, by stwierdzic,ze nie ma potrzeby przyjmowania konwencji.
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #381 :
Październik 08, 2012, 11:43:15 »
Cytat: bartus Październik 05, 2012, 23:14:41
zamiast tresci masz trash (smiec).
Banal przesciga banal. Ach, och, ech jakie to piekne, jakie wielkie ,potezne - murowany sukces.
Najbardziej w operze razi mnie stereotypowy "operatic voice" - przewibrowany jazgod u piskliwych sopranistek, bekajacy, tubalny ze skrzywionymi ustami glosy tenorow i basow.
Watching Italian opera, all those male sopranos screeching, stupid fat couples rolling their eyes about. That's no love, it's just rubbish.
(SkÂąd ten cytat?
)
Bartku widzĂŞ, Âże mamy te same miÂłoÂści
Wlasciwie, to sie juz doczekalem - Nixon in China Johna Adamsa, opery Haendla (Minkowski) zrobily na mnie wrazenie
Mozart, Verdi, Haendel
i "dislajki" operowe
Wagnera nie trawie niestety. No moze kilka tematow jest rzeczywiscie udanych ,ale na ogol "not my type"
Amo la musica sopra tutte le arti
chingate
Gość
«
Odpowiedz #382 :
Październik 08, 2012, 16:40:11 »
Trudno daÌ wiarê, ¿e ta niezwyk³a pieœù, wykonywana po dziœ dzieù równie¿ przez rockowe i popowe gwiazdki, ma ju¿ 400 lat!!! John Dowland- "Come again, sweet love":
http://www.youtube.com/watch?v=dOgOIPwGC2Q
http://www.youtube.com/watch?v=Qgr65P-rr_4
chingate
Gość
«
Odpowiedz #383 :
Październik 08, 2012, 16:56:43 »
Cytat: Musamman Październik 08, 2012, 16:40:11
Trudno daÌ wiarê, ¿e ta niezwyk³a pieœù, wykonywana po dziœ dzieù równie¿ przez rockowe i popowe gwiazdki, ma ju¿ 400 lat!!! John Dowland- "Come again, sweet love":
http://www.youtube.com/watch?v=dOgOIPwGC2Q
http://www.youtube.com/watch?v=Qgr65P-rr_4
Jeszcze dwa doœÌ osobliwe wykonania tej piêknej pieœni- pierwszy podmiot wykonawczy to pan œpiewaj¹cy jak pani, drugi zaœ to znany rockman Sing:
http://www.youtube.com/watch?v=yntoPSEtu9U&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=d4EmIPY8yqY&feature=related
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #384 :
Październik 08, 2012, 20:20:11 »
Sting! Bardzo Ci dziĂŞkujĂŞ za przypomnienie tej pieÂśni???, piosenki???doskonale pasuje do malarstwa Grmishawa, i pozwolisz. Âże ukradnĂŞ?
http://www.franzschubert.pl/
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #385 :
Październik 08, 2012, 21:28:58 »
To ja ukradnĂŞ sobie Kathleen Battle
cudny gÂłos
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #386 :
Październik 08, 2012, 21:43:37 »
SÂławku, dziĂŞkujĂŞ za ciekawy mini-wykÂład. Motyw tej jakÂże "leciwej" piesni nie byÂł mi znany, aczkolwiek jej nuty odczytujĂŞ w twĂłrczoÂści roznych kompozytorĂłw. ChoĂŚ nikogo konkretnego teraz nie wymieniĂŞ
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Gość
«
Odpowiedz #387 :
Październik 08, 2012, 22:16:44 »
Oj tak Janku, sam nie mogê uwierzyÌ w to, ¿e ta pieœù powsta³a w po³owie XVI wieku!!! Czyli wtedy gdy Rzeczpospolita Obojga Narodów by³a najpotê¿niejszym imperium œwiata, zarówno w sferze gospodarki, jak i kultury. Nie mogê od¿a³owaÌ, ¿e póŸniejsze zawirowania naszej historii zmiot³y w py³ nie tylko nasze olbrzymie paùstwo, ale i dorobek kulturalny.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #388 :
Październik 14, 2012, 15:58:44 »
Cytat: bartus Październik 06, 2012, 23:56:00
Dziwi mnie, ze jazgoty sopranistek odczytujesz jako naturalne, piekne brzmienie
(Twoja sprawa, masz do tego prawo)
Przewibrowane nuty w gornych rejestrach zabijaja intonacje, tym samym niszczac w muzyce, co najwazniejsze - czysta nute.
Ten klipek ktĂłry wÂłaÂśnie znalazÂłam trochĂŞ jakby potwierdza tezy Bartka.Pewnie mam zÂły gust bo mnie sie to podoba:(
OczywiÂście to tylko Âżart!
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jyO2eRlMbyI#
!
«
Ostatnia zmiana: Październik 14, 2012, 22:11:45 wysłane przez Janusz1228
»
http://www.franzschubert.pl/
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #389 :
Październik 14, 2012, 22:08:35 »
Brawo, brawo, brawo Agnieszka
za³¹czy³aœ teledysk z piêknem, artyzmem, sztuk¹ wykonawcz¹ i wytrenowaniem cia³a i psychiki
na najwyÂższym poziomie.
pozdrawiam
Marek
Strony:
1
...
24
25
[
26
]
27