Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka operowa  (Przeczytany 183358 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #390 : Pa¼dziernik 15, 2012, 08:04:51 »

Brwo, brawo Marku.
Myslalem, ze ironia, to tyko moje narzedzie tutaj na forum.

P.S.
Klipek proponuje nazwac "Pisk zachwytu nad sopranowyn jazgotem"
albo "Bezwstydne damy"
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #391 : Pa¼dziernik 15, 2012, 09:46:29 »

"Klipek" prezentuje nic innego, tylko sposób atakowania wysokich nut przez ró¿ne artystki. Nie uda Ci siê za jego pomoc± o¶mieszyæ sztuki operowej, Szanowny Bartusie, przeciwnie- sam siebie o¶mieszasz, stwarzaj±c wra¿enie, ¿e dla Ciebie opera to jedynie b³yskotliwe popisy techniczne ("jazgot"- wedle Twojej terminologii). Zastanawiam siê, jaki jest Twój stosunek do koncertów na instrumenty z orkiestr± (sorka za ³amaniec jêzykowy- chodzi mi o koncert jako formê)- wszak z natury s± one po to, by popisaæ siê wirtuozeri± (a wiêc w przeciwieñstwie do opery, "jazgot" stanowi ich sedno")? Czy wszystkie je uwa¿asz za "¶mieci" czy te¿ traktujesz wybiórczo, zgodnie z "tryndem", ¿e Mozartowi i Bachowi to ujdzie, ba nie tylko ujdzie ale i poczyta siê za chwa³ê, a reszta to dziewiêtnastowieczny badziew? 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #392 : Pa¼dziernik 15, 2012, 09:52:46 »

b³yskotliwe popisy techniczne ("jazgot"- wedle Twojej terminologii)

Blyskotliwe popisy techniczne to nie jazgod, to blyskotliwe popisy techniczne.
Natomiast jazgot, to jazgot (wrzask, krzyk, halas - sa to okreslenia troche za slabe na jazgot)
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #393 : Pa¼dziernik 15, 2012, 09:58:42 »

"Wrzask, krzyk, ha³as" to jazgot? Mo¿e Ty zamiast do opery trafi³e¶ do sejmu na przemówienie Niesio³owskiego? Bo ja w operze niczego takiego nie s³yszê. S³yszê piêkny ¶piew, bel canto, czasem ciszej, czasem g³o¶no- nigdy nie ma tam "wrzasku"!!!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #394 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:02:47 »

"Wrzask, krzyk, ha³as" to jazgot? Mo¿e Ty zamiast do opery trafi³e¶ do sejmu na przemówienie Niesio³owskiego? Bo ja w operze niczego takiego nie s³yszê. S³yszê piêkny ¶piew, bel canto, czasem ciszej, czasem g³o¶no- nigdy nie ma tam "wrzasku"!!!

Gdyby to (opera )bylo podobne do przemowienia Niesiolowskiego, to byloby to ciekawsze.
A tak nudy na pudy + przewibrowane, gardlowe dzwieki.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #395 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:12:26 »

Mam s³ab± tolerancjê na kobiecy g³os operowy, uwielbiam g³osy mêskie. My¶lê, ¿e g³osy kastratów to jest to, ale chyba nie dane nam w dzisiejszych czasach. Na szczê¶cie ale i niestety.

Co do formy opery, mam mieszane uczucia, trochê przypomina cyrk, za du¿o "sk³adników", a wywodzi siê przecie¿ z maskarady?

Czy kto¶ zna jak±¶ dobr± pozycjê, z której mo¿na by dokszta³ciæ siê w temacie historia opery?

Wrzasków raczej nie ma, s± okrzyki i z ca³± pewno¶ci± PISKI.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #396 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:17:33 »

Czy kto¶ zna jak±¶ dobr± pozycjê, z której mo¿na by dokszta³ciæ siê w temacie historia opery?
Poznawaæ piêkno gatunku operowego z ksi±zek to trochê karko³omny pomys³... Sugerujê praktykê 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #397 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:18:42 »

Piotr Kamiñski "Tysi±c i jedna opera".Cena trochê powalajaca, ale mo¿e do dostania w jakiej¶
wypo¿yczalni publicznej.
A jutro w Dwójce "Z³oto Renu" transmisja z Covent Garden i Antonio Pappano, ju¿ sie nie moge doczekaæ!!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #398 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:23:15 »

Przyznam szczerze, Tereniu, operê potrafiê odbieraæ tylko bezpo¶rednio w teatrze. Z zamierzenia jest to przecie¿ gatunek, w którym oko i ucho syc± siê dzie³em jednocze¶nie.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #399 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:27:20 »

Wyrazi³am siê nieprecyzyjnie, chodzi mi o POCZ¡TEK. Jak dosz³o do powstania opery, z detalami najdrobniejszymi. Tego, nawet codziennie biegaj±c na spektakle i s³uchaj±c odtworzeñ, nie "wys³ucham" z muzyki, je¶li chcê wiedzieæ, to muszê popytaæ i poczytaæ, ewentualnie kogo¶ kompetentnego wys³uchaæ, je¶li ma wiedzê. Ciekawi mnie, jak to by³o z tymi kastratami, czy ju¿ od pocz±tku opery komponowano dla kobiet i mê¿czyzn, czy mo¿e by³o tak samo jak z teatrem, tylko panowie przebrani ewentualnie w kobiece stroje?

W ogóle wszelkie pocz±tki a w³a¶ciwie prapocz±tki s± fascynuj±ce, czy¿ nie?

"Tysi±c i jedna opera" - jest w bibliotekach, dziêki Agnieszka:) Ciekawe czy bêdzie "rys historyczny".
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #400 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:28:44 »

Oczywi¶cie,¿e tak!! Transmisja radiowa to tylko namiastka, ale jak nie ma nic innego?

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #401 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:32:54 »

Kiedy wpisujê w gugle ""historia opery" to wyskakuj± mi tematy zwi±zane z przegl±dark± Niezdecydowany Ratunku.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #402 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:37:23 »

W ogóle wszelkie pocz±tki a w³a¶ciwie prapocz±tki s± fascynuj±ce, czy¿ nie?

"Tysi±c i jedna opera" - jest w bibliotekach, dziêki Agnieszka:) Ciekawe czy bêdzie "rys historyczny".
Bez w±tpienia, masz zaciêcie naukowe. Mo¿e to i dobre uzupe³nienie potrzeb duszy, nie wiem...
By syciæ siê pieknem egzotycznych kwiatów zwykle nie siêgam po opisy botaników. Dla mnie pod szkie³kiem mikroskopu kwiatowy kielich wcale nie pachnie intensywniej

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #403 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:38:09 »

"Heca albo polowanie na zaj±ca" - to pierwsza, prawdopodobnie, opera polska.

http://www.youtube.com/watch?v=ZUg-tiQ4vp0
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #404 : Pa¼dziernik 15, 2012, 10:38:50 »

Szlachetna xbw! Zamiast grzebaæ w ksi±¿kach i w±tpliwej jako¶ci ¼ród³ach internetowych, pos³uchaj pierwszej opery w dziejach muzyki- "Orfeusza" Klaudiusza Monteverdiego. Tutaj w dobrej interpretacji Jerzego Savalla.

http://www.youtube.com/watch?v=0mD16EVxNOM
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live animilkowo thepunisher mini-land paktprzyjazni