Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 36   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka operowa  (Przeczytany 183110 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #420 : Pa¼dziernik 15, 2012, 11:26:50 »

Licha to wiedza... To tak, jakby¶ czar do¶wiadczania mi³o¶ci chcia³a pozyskaæ z ksi±¿ek...

Nie sposób do¶wiadczyæ wszystkiego osobi¶cie. Licha czy nie licha, ale jedyna. Nie ma "¼róde³ka" z którego mo¿esz zaczerpn±æ i ju¿ wszystko wiedzieæ, poznaæ, do¶wiadczyæ. Nie mo¿na zerwaæ jab³ka z drzewa wiadomo¶ci.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #421 : Pa¼dziernik 15, 2012, 11:27:42 »

Ale zwróci mi uwagê na piêkno, którego do tej pory nie dostrzega³em
jak np. opisy  Beatki, obu Joann, Janusza, Agnieszki, Patryka  itd.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #422 : Pa¼dziernik 15, 2012, 11:30:32 »

... od czasów powstania Kalifatu istnia³o w muzu³mañskim imperium zapotrzebowanie na kastratów, ale poniewa¿ Islam zakazuje kastracji, okaleczaniem ch³opców zajêli siê ¯ydzi i to oni przejêli ca³y "geszeft" kastrowania w Europie. W X- XII wieku najwiêkszym centrum produkcji kastratów by³a czeska Praga, sk±d ¿ydowscy przedsiêbiorcy sprzedawali swój "towar" na ca³y obszar Kalifatu, a potem i dla chrze¶cijañskich mi³o¶ników muzyki.

Dlaczego istnia³o zapotrzebowanie? Tylko i wy³±cznie w charakterze "s³owika w klatce"?
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #423 : Pa¼dziernik 15, 2012, 11:40:53 »

Nie, muzu³mañskie elity chcia³y posiadaæ eunuchów jako stra¿ników haremów, ale te¿ i jako wykszta³conych s³ug, którymi mo¿na siê by³o popisywaæ w zwanym "towarzystwie". Kastraci ¶piewali, recytowali poezje, wyg³aszali uczone traktaty i popisywali siê erudycj±. Wykszta³cony kastrat by³ dla ¶redniowiecznego Araba dobr± inwestycj±, owocuj±c± bujnym ¿yciem towarzyskim, nowymi koneksjami i mo¿liwo¶ciami.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #424 : Pa¼dziernik 15, 2012, 11:50:56 »

Moj mozg zarejestrowal kiedys, ze piekno musi byc powiazane z natura, naturalnoscia.
I to sie u mnie sprawdza.
Glos kastrata jest wynaturzeniem.

Uzylas slowa dualizm, by zakamuflowac nonsens swojej wypowiedzi.

Wspó³czesno¶æ zmierza w stronê sztuczno¶ci, pocz±wszy od makija¿u, poprzez operacje plastyczne, napompowane usta. Przynajmniej je¶li chodzi o wygl±d cz³owieka.
Pytanie, co jest naturalne. Teoretycznie cz³owiek jest naturalny, wiêc wszystkie jego dzia³ania niejako si³± rzeczy tak¿e s± naturalne.

Niemal ka¿dej wypowiedzi mo¿na zarzuciæ nonsensowno¶æ. Niestety sama widzê wiele nosnsensu w swoich w³asnych wypowiedziach, bo potrafiê na nie spojrzeæ z kilku punktów odniesienia, ale czy to znaczy, ¿e mam siê w ogóle nie odzywaæ? Ka¿da próba wyra¿enia swojego zdania na jaki¶ temat, czêsto dopiero powstaj±cego, kszta³tuj±cego siê, jest trudna. Chyba nikt nie ma katalogu, biblioteki gotowych pogl±dów na ka¿dy mo¿liwy temat, pouk³adanych w jakich¶ szufladkach czy zwiniêtych w k³êbuszek niczym skarpety.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #425 : Pa¼dziernik 15, 2012, 11:55:35 »

Nie, muzu³mañskie elity chcia³y posiadaæ eunuchów jako stra¿ników haremów, ale te¿ i jako wykszta³conych s³ug, którymi mo¿na siê by³o popisywaæ w zwanym "towarzystwie". Kastraci ¶piewali, recytowali poezje, wyg³aszali uczone traktaty i popisywali siê erudycj±. Wykszta³cony kastrat by³ dla ¶redniowiecznego Araba dobr± inwestycj±, owocuj±c± bujnym ¿yciem towarzyskim, nowymi koneksjami i mo¿liwo¶ciami.

W³a¶nie wyczyta³am w "w±tpliwej jako¶ci ¼ród³ach internetowych"  ¿e nie wolno u¿ywaæ zamiennie s³owa kastrat i eunuch. Chyba ka¿demu przypada³y inne funkcje?
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #426 : Pa¼dziernik 15, 2012, 16:58:13 »

Skoro ledwie sie domyslasz, jak brzmia³, to skad wiedza o cudownym piêknie?

Ja - tez ledwie sie domy¶lam. I w powiazaniu z wiedz± dostajê na sam± my¶l etetycznego przezycia ca³kiem nieestetycznych torsji

Sk±d wiemy, jak ¶piewali kastraci? Niekoniecznie z filmu "Farinelli", ale przecie¿ i obecnie s± panowie, którzy ¶piewaj± "kontratenorem". Nie ma ¿adnych powodów by s±dziæ, ¿e kastraci mieli inny g³os- budowa aparatu g³osowego jest ta sama, skala tako¿. Na ten przyk³ad:

http://www.youtube.com/watch?v=kgjKDphM0Cc&feature=related

A tu w duecie:

http://www.youtube.com/watch?v=ggrsAo_vk7o&feature=related
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #427 : Pa¼dziernik 15, 2012, 17:03:09 »

Ten sam artysta w utworze Bacha:

http://www.youtube.com/watch?v=g9O3w06I2Ww&feature=related
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #428 : Pa¼dziernik 15, 2012, 21:08:34 »

Musammanie, wszystkie Twoje dzisiejsze linki s± mniej lub bardziej doskona³e, mam chwilê jeszcze tylko i problem, którego kawa³ka po raz kolejny pos³uchaæ. Pad³o na rockowego Rachida, taka ze mnie melomanka  Zawstydzony
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #429 : Pa¼dziernik 15, 2012, 21:49:24 »

Ja - tez ledwie sie domy¶lam. I w powiazaniu z wiedz± dostajê na sam± my¶l etetycznego przezycia ca³kiem nieestetycznych torsji

A propos kastratów - nie dam wiary, Januszu, ¿e us³yszenie g³osu kastrata - zw³aszcza, gdy wcale nie wiesz, ¿e ów sopran jest kastratowego pochodzenia - wywo³a³oby u Ciebie powy¿sze zjawisko. Powinni¶my zachowaæ pewn±, równie¿ "historyczn±", wra¿liwo¶æ. Niezale¿nie od "operowego ¶wiatopogladu".

Monteverdi by³ niew±tpliwie muzycznym geniuszem, natomiast wedle mojej wiedzy pierwsze opery we wspó³czesnym rozumieniu tego gatunku (mo¿e nale¿a³oby najpierw zdefiniowaæ "operê", by szukaæ jej prapocz±tków) powsta³y nieco wcze¶niej. Historia sztuki Daphe, któr± stworzy³ Jacopo Peri, przynale¿y jeszcze do XVI w., za¶ swoj± Eurydykê ten w³oski kompozytor skomponowa³ kilka lat przed Orfeuszem Monteverdiego.

Dafne (fragm.) - to prawdopodobnie pierwsze dzie³o okre¶lane jako opera zachowa³o siê w postaci szcz±tkowej; jest wynikiem kompozytorskiej "kooperacji" Periego i Jacopo Corsiego.
http://www.youtube.com/watch?v=JbaL-RVwdbw

Eurydyka (fragm.)
http://www.youtube.com/watch?v=6QK47uaF0HY

Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #430 : Pa¼dziernik 15, 2012, 22:19:27 »

Beatko, je¿eli nie s³ysza³a¶ ¶piewu kastrata, to oto masz okazjê.
Nagranie z 1902 lub 1904 r - ostatni ¶piewaj±cy kastrat - zmar³y w 1922r. Alessandro Moreschi.
Z powodu ówczesnej techniki nagrywania g³os wydaje siê groteskowy nieco, niemniej jest to autentyczny g³os kastrata.

http://www.youtube.com/watch?v=F6bdPCVwoMw&feature=fvst

Je¿eli chodzi o g³osy wspó³czesnych ¶piewaków (nie kastratów) ¶piewaj±cych altem lub sopranem, to ja przepadam za nimi i nikt mnie nie przekona, ¿e nie s± piêkne

http://www.youtube.com/watch?v=Zw6Ph0U3yKc
http://www.youtube.com/watch?v=QbFXeDSDUxw

Co do Eurydyki J. Peri, to kiedy¶ katowa³am ni± Agê na fejsie, bo wg. mojej wiedzy to w³a¶nie Eyrydyka by³a pierwsz± oper±

Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #431 : Pa¼dziernik 15, 2012, 22:29:45 »

Musammanie, dziêki za linki. Taylor ¶wietny zw³.  ¶piewaj±cy Bacha.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #432 : Pa¼dziernik 16, 2012, 00:28:33 »

Zaopatrzy³am siê dzi¶ w "Dzieje muzyki" Bogus³awa Schaeffera i bêdê teraz trochê mniej niewiedz±ca.

Meliso, ten kastrat, Alessandro Moreschi - Incipit Lamentatio & Improperia, przypomina mi znan± kolêdê, chyba "Oj Malu¶ki".

Wyczyta³am, ¿e Dafne nie przetrwa³o, czy¿by jakie¶ cudowne ocalenie jednak?
Wg Schaeffera Euridice powsta³o nieco po Dafne, w 1600 roku, przy wspó³udziale Giulia Cacciniego. Ale pewnie co autor, to inna konfiguracja, trudno po latach zestawiæ daty, fakty, wspó³pracê, autorstwo czy wspó³autorstwo.

No nic, bêdê "kopa³a" dalej. ¬le dociekliwym na tym ¶wiecie 

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #433 : Pa¼dziernik 16, 2012, 07:51:40 »

Dobry wybor Beato.

Pan Boguslaw Schaeffer jest moim ulubionym profesorem na Akademii.
Otwarty umysl, filozof, dramaturg, kompozytor, grafik.
Wszystkie te dziedziny opanowal do perfekcji.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #434 : Pa¼dziernik 16, 2012, 07:56:04 »

Nie ma ¿adnych powodów by s±dziæ, ¿e kastraci mieli inny g³os- budowa aparatu g³osowego jest ta sama, skala tako¿.

Musammanie
Ta wypowiedzia udawadniasz jak malutko wiesz na temat spiewu.

Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=S8ZAraf5wMc
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 36   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live thepunisher animilkowo kalinowatyper countrylife