Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Ach, co za piêkna zima ::)
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ach, co za piêkna zima ::) (Przeczytany 20596 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
Odp: Ach, co za piêkna zima ::)
«
Odpowiedz #75 :
Grudzieñ 06, 2010, 14:16:20 »
Nie przejmujcie siê tak irlandzkimi konikami. Polska ju¿ od wielu lat jest piêtnowana za
potworne warunki w jakich transportuje konie na rze¼ m.in. do W³och.
Jak kto¶ jest wra¿liwy to proszê tego nie ogl±daæ.
http://www.youtube.com/watch?v=WIYVF4YXJrU
http://www.franzschubert.pl/
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 247
«
Odpowiedz #76 :
Grudzieñ 19, 2010, 21:14:00 »
Nie wiem, gdzie zapukaæ, to zapukam do Janusza....
Dzisiaj o 20.30 na TV Mezzo jest "Sen nocy letniej" znanego Felixa - balet! Ogl±dam koniecznie, obojêtne, jak zrobione.
Muzyka chyba bêdzie ta sama...
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #77 :
Grudzieñ 19, 2010, 21:21:22 »
Znaczy, za 5 minut, wiêc lecê
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #78 :
Grudzieñ 19, 2010, 22:48:13 »
Cytat: gandarwa Grudzieñ 19, 2010, 21:14:00
Nie wiem, gdzie zapukaæ, to zapukam do Janusza....
Dzisiaj o 20.30 na TV Mezzo jest "Sen nocy letniej" znanego Felixa - balet! Ogl±dam koniecznie, obojêtne, jak zrobione.
Muzyka chyba bêdzie ta sama...
no tak, Gandarwo, ale ja, nieborak, nie mam mezzo
Proszê, obejrzyj Felixa do koñca (razem, jak widzê z Monik±) i przynie¶c mi potem kilka schwytanych fluidów
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #79 :
Grudzieñ 20, 2010, 00:43:32 »
Cytat: Janusz1228 Grudzieñ 19, 2010, 22:48:13
no tak, Gandarwo, ale ja, nieborak, nie mam mezzo
Proszê, obejrzyj Felixa do koñca (razem, jak widzê z Monik±) i przynie¶c mi potem kilka schwytanych fluidów
Obejrza³am w znacznej wiêkszo¶ci. Ca³kowicie nowoczesne spojrzenie na Szekspira i Felixa. Jakem zachowawcza co do teatru, a juz klasyki zw³aszcza, tak ta inscenizacja podoba³a mi sie ogólnie, jak kilka innych na TV Mezzo. Doskonali tancerze, pewna wizja ca³o¶ci, kostiumy, scenografia --- jednak tyle zosta³o dodane do Mendelssohna, chyba fifty - fifty... a mo¿e nawet wiêcej.... Atmosfera mocno erotyczna, do czego akurat ten dramat wielkiego Wiliama ¶wietnie siê nadaje.
Pewnie bym sie zdziwi³a, gdyby tego nie by³o, gdyz teatry operowe prze¶ciguja siê w pomys³ach na "nowoczesno¶æ". A jak bohaterk± jest kurtyzana, to pewne, ¿e bêdziemy widzieæ arie primadonny na stole (le¿±c na wznak) w przykusej sukience. Mówie tu o pewnej estetyce, nie o walorach artystycznych - swego rodzaju przerost formy nad tre¶ci±. I chyba w tym ¦nie nocy letniej z Francji musia³o tez co¶ takiego byc, gdyz pod koniec po prostu mnie znu¿y³o ono przedstawienie, mimo wszystko. Wiêc nie wiem, czy Marsz weselny by³...
£adny pomys³ z poruszaniem sie Puka po scenie - ogromnej! Nie wiem, jak siê nazywa taki pojazd-platforma na dwóch kó³kach (quaad?), jakim je¿d¿± ochroniarze na du¿ych przestrzeniach; wiêc czyms takim przystrojonym w p³atki kwiatowe rzeczony Puk je¼dzi³ i rozsiewa³ swoje dymy psotne...
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #80 :
Grudzieñ 21, 2010, 22:57:51 »
Obejrza³am i ja. I jestem wprost zachwycona poziomem tanecznym, precyzj± wykonania, choreografi±. Tancerze byli dobrani nie tylko pod wzglêdem technicznych umiejêtno¶ci, ale te¿ ze wzglêdu na estetykê. Wspaniale siê patrzy³o na piêkne kszta³ty tancerek i tancerzy. Absolutna zgoda, co do tego, ¿e spektakl by³ nasycony erotyzmem, ale nie wulgarnym, a raczej wysublimowanym i delikatnym.
Sceneria prosta, ale mocno przemy¶lana, oszczêdna, surowa, nie odci±ga³a uwagi widza.Stroje doskonale zaprojektowane z pomys³em i smakiem i wci±¿ surowo¶ci± podobn± scenerii. Bez ¿adnych w±tpliwo¶ci widz wchodzi w ¶wiat bajeczny i przeciwstawny mu ¶wiat ludzki.
Nie mog³am siê oderwaæ od ich tañca, choæ w niektórych miejscach przeszkadza³a mi psychodeliczna muzyka. Czasem to by³y tylko dziwne d¼wiêki, jakby szelestu papieru, lej±cej siê wody, szybkiego przewijania ta¶my, odg³osów ulicznych itp. W niektórych momentach kakofonia d¼wiêków powa¿nie dawa³a we znaki. Byæ mo¿e jestem tradycjonalistk±.
Owszem marsz weselny zdarzy³ siê, ale na krótka chwile
Generalnie pozostajê pod mocnym wra¿eniem wydarzenia scenicznego, jak i moja rodzina, która na pocz±tku niechêtnie, a potem wci±gnê³a siê w fabu³ê
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #81 :
Grudzieñ 21, 2010, 23:34:52 »
Gandarwo i Moniko, dziêki, dziewczyny, za schwytanie ulotnych motyli i tak piêkne ich wklejenie do albumu. Trzeba bêdzie Wam zlecaæ takie ³owy trochê czê¶ciej :-)
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #82 :
Grudzieñ 22, 2010, 02:49:42 »
Tê psychodeliczn± muzykê w tym balecie odebra³am jako d¼wiêki letniej nocy - szepty, strumyki, szum lasu, szmery drzew, jakie¶ zwierzaczki, mo¿e ulica....? Mo¿e trochê upraszczam - sporo tego by³o; te¿ takie przeciwstawienie muzyce Mendelssohna.
Tak, taniec hipnotyzowa³ i magnetyzowa³ - znakomici tancerze. Chapeau bas!
I ta wizja ca³o¶ci - czêsto zachwycaj± mnie przedstawienia nadawane na Mezzo ze wzglêdu na przemy¶lana wizje ca³o¶ci i doskona³a pracê realizacyjn±.
Powtórka jest dzi¶ o 13.00.
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #83 :
Grudzieñ 22, 2010, 08:38:22 »
Po takich opisach
gandarwy i Moniki,
a¿ ¿a³ujê, ¿e nie mam TV Mezzo...
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #84 :
Grudzieñ 22, 2010, 12:15:00 »
Z chêci± bym powtórzy³a spektakl. Lubiê ogl±daæ kilkakrotnie, poniewa¿ z ka¿dej powtórki ³owiê co¶ nowego, co¶ co poprzednio umknê³o mojej uwadze. W przypadku spektakli tanecznych jest to szczególnie wa¿ne. Moja uwaga jest mocniej wytê¿ona ni¿ na innych spektaklach. ¯±da tego ode mnie powinno¶æ wobec ciê¿kiej pracy tancerzy. Po za tym mam wielk± przyjemno¶æ w analizowaniu choreografii, powi±zaniu jej w muzykê i fabu³ê.
Dzisiaj jednak nie mogê powtórzyæ. O 15 pêdzê na próbê, a o 17 na spektakl organizowany przez Fundacjê Amenouzme w Nowohuckim Centrum Kultury.
Tu wiêcej informacji:
http://www.cosiedziwisz.blogspot.com/
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #85 :
Luty 23, 2011, 20:00:57 »
"Mróz pazerny" pisa³ Edward Redliñski w
Listach z Rabarbaru
, a tak¿e "¶niegi na polach zsinia³y z zimna". Powolutku zbli¿a siê czas po¿egnania w±tku na d³ugie miesi±ce
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #86 :
Luty 23, 2011, 21:25:26 »
o tak, ju¿ nied³ugo...
Póki co u nas nad ranem by³o -23:(
Nied³ugo znów trzeba bêdzie wygramoliæ siê z ciep³ego fotela, zostawiæ ksi±¿kê, herbatê, ciep³y koc,
opu¶ciæ przytulne, brzmi±ce cichutk± muzyk± schronienie i wyj¶æ z Kajetanem na wieczorny spacer
i znów zobaczyæ i us³yszeæ to:
))
http://www.youtube.com/watch?v=11Gs-rfPPis
Zima jest fantastycznie piêkna, ale to nie jest bliskie nam piêkno, rozgrzewaj±ce serce;
to piêkno doskona³e, ale gro¼ne, piêkno, które mo¿e zabiæ... Wspania³a, majestatyczna ¶mieræ...
Mo¿na siê ni± ostro¿nie pozachwycaæ przez krótki czas. Ale ja ju¿ têskniê, kiedy doskona³o¶æ bieli
rozbije siê na mieni±c± siê têczê li¶ciasto-kwiatowych barw:)))
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #87 :
Luty 23, 2011, 21:45:16 »
Od wczesnego dzieciñstwa uwielbia³am bajkê "Królowa ¶niegu". Wydaje mi siê, ¿e mog³abym mieszkaæ w Finlandii czy na Alasce. To je¶li chodzi o teoriê
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #88 :
Luty 23, 2011, 21:54:51 »
Asiu
- Piêknie
przez Twoje zwerbalizowanie
zobrazowanie ciep³a
i zobrazowanie Zimy
i do tego ³adny teledysk i
cudowna muzyka.
Ja podobnie
mo¿e nie przy tak wielkim mrozie
nied³ugo wyjdê z pieskiem
na spacer
podziwiaæ
niebo i ziemiê.
Beato
- wymieni³a¶ jedn± z najlepszych bajek ¶wiata.
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #89 :
Luty 23, 2011, 22:05:00 »
http://www.youtube.com/watch?v=U4_C_pAw6g4
Strony:
1