Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Jaki bĂŞdziesz nasz Nowy Roczku?
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Jaki bĂŞdziesz nasz Nowy Roczku? (Przeczytany 13976 razy)
kozioÂł
Ekspert
Odp: Jaki bĂŞdziesz nasz Nowy Roczku?
«
Odpowiedz #45 :
Grudzień 03, 2010, 20:36:57 »
Wczeœniej by³a mowa o "wulgaryzmach", wiêc do tego zagadnienia jeszcze na chwilê powrócê..To co w takim razie powiecie o Mozarcie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno zwyk³ "kl¹Ì jak szewc" i to nie tylko w obecnoœci przedstawicielek p³ci piêknej, ale i wysokich dostojników (nie pomijaj¹c duchowieùstwa) - czy to zatem te¿ kwestia wychowania, braku manier, schamienia..Mo¿e czyni³ to œwiadomie, aby zwróciÌ na siebie wiêksz¹ uwagê. Mo¿e w ten sposób pragn¹³ podkreœliÌ swoj¹ "mêskoœÌ" jednoczeœnie rekompensuj¹c sobie niski wzrost (163cm) i w¹t³¹ budowê cia³a, czy mo¿e by³ to sposób na okazywanie lekcewa¿¹cego stosunku do tych o "pozycji" wy¿szej od niego samego..
Odnoœnie samych "wulgaryzmów" to nietrudno zauwa¿yÌ, ¿e w obecnych czasach w powszechnym zastosowaniu obowi¹zuj¹ jakby dwie odmiany jêzyka - ten oficjalny i ten mniej oficjalny..skoro wiêc nawet elity (senatorowie, pos³owie itd) pos³uguj¹ siê podobnym schematem, to có¿ dopiero wymagaÌ od zwyk³ego, prostego cz³owieka..Swoja drog¹ nie wyobra¿am sobie aby ¿o³nierz, policjant, czy zwyk³y robotnik - porz¹dnie nie zakl¹³ od czasu do czasu..nikt nie jest "œwiêtym' (ktoœ przecie¿ musia³ tego typu s³owa powymyœlaÌ, zaœ ich etymologia siêga g³êboko - wieki, wieki wstecz). Wszak¿e nie powinno sie ich u¿ywaÌ, dotyczy to w szczególnoœci kobiet ( którym to po prostu nie przystoi) i ksiê¿y..Chocia¿ z tym te¿ ró¿nie bywa..np mój dobry, szkolny kolega jest obecnie ksiêdzem. Wczeœniej jednak zdarza³o mu siê kl¹Ì niemi³osiernie i kiedy tylko siê spotykamy i niejednokrotnie wyk³ócamy - podekscytowany, robi jakieœ dziwne przerwy pomiêdzy czêœciami zdaù..ja zaœ staram siê go w tych przerwach umiejêtnie uzupe³niaÌ, czyni¹c mu w ten sposób celowo na z³oœÌ..
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #46 :
Grudzień 03, 2010, 21:41:42 »
Przekleùstwa i wulgaryzmy u³atwiaj¹ komunikacjê. Tak! S¹ wymowne, jasne i zrozumia³e. Doskonale odzwierciedlaj¹ emocje. Idealnie pasuj¹ do roli wykrzyknieù. Oczywiœcie nie wzbogaca to jêzyka ale powszechnie wiadomo ¿e w dyskusjach kuluarowych - definiuje to jako dyskusje które nie powinny przep³yn¹Ì poza grono rozmówców - s¹ zwyczajowo dopuszczone. Pawe³ przytacza³ przyk³ad ostatniego newsa z Wa³brzycha. Mnie wcale nie razi (mo¿e bez przesady - nie razi mnie to a¿ tak bardzo), ¿e panowie u¿ywali takich s³ów. Razi mnie to, co by³o przedmiotem tej rozmowy. Czasem tkwi¹c w zasadach savoir vivre'u oraz uprzejmoœciach nie udaje siê dojœÌ do sedna sprawy.
Przypomina mi siĂŞ zabawny "wykÂład" o sÂłowie na "k" - a szczegĂłlnie "irytujÂą mnie nierĂłwnoÂści chodnika, to Âźle Âświadczy o wÂładzach naszej gminy". PosÂłuchajcie i oceĂącie czy mam choĂŚ trochĂŞ racji.
http://www.youtube.com/watch?v=0-7hJ5LyOmE
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #47 :
Grudzień 03, 2010, 21:43:36 »
Z Mozartem to byÂło tak, Âże miaÂł takÂą chorobĂŞ, ktĂłra siĂŞ objawiaÂła korporaliÂą, czyli mimowolnym wypowiadaniem wulgaryzmĂłw.
A jeÂśli chodzi o wyraÂżanie emocji to np. emocje gniewu wyraÂżane sÂą przez podniesienie gÂłosu (zazwyczaj mimowolne),
uÂżywanie wyrazĂłw i zwrotĂłw nacechowanych ekspresywnie,
a te niestety zale¿¹ w du¿ym stopniu od uwarunkowaù spo³ecznych
(sÂłowa wyraÂżajÂące ekspresjĂŞ uÂżywa czÂłowiek takie jakie sÂłyszy w swoim otoczeniu).
PamiĂŞtam mojego syna w wieku gdy chodziÂł do przedszkola. W momencie gdy byÂł bardzo rozgniewany to krzyczaÂł: „Ty obkupkana kanapko!”.
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #48 :
Grudzień 03, 2010, 21:46:54 »
Sedno sprawy -moim zdaniem oczywiÂście- to nie my starsi-mÂądrzy a mÂłodzieÂż niedouczona.
Ta granica przebiega wzdÂłuÂż ludzi w kaÂżdym wieku.Ja jÂą odkryÂłam gdy zdarzyÂło mi siĂŞ zmieniĂŚ pracĂŞ
i zawĂłd. Do tej pory otoczona byÂłam ludzmi takimi jak ja z rodzin podobnych do mojej: liceum,
studia, pierwsza praca.A potem nagle ludzie zupeÂłnie inni, nie nie gÂłupi, byÂła to firma handlowa i
pracuj¹cy tam mogli by mnie sprzedaÌ i kupiÌ i nawet bym tego nie zauwa¿y³a.Oni nigdy nie czytali ksi¹¿ek dla przyjemnoœci
to czego nauczyli siê w szkole zd¹¿yli zapomnieÌ. Po prostu istniej¹ i tacy ludzie.Gdy wtedy moja szefowa zapyta³a mnie:
Pani Tereniu a w³aœciwie to dlaczego tego 9 maja mamy wolne? prze¿y³am szok.Teraz ju¿ wiem, ¿e ludzie s¹ ró¿ni.
http://www.franzschubert.pl/
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Grudzień 03, 2010, 23:04:18 »
Trochê bêdê m³odzie¿y broniÌ. Przede wszystkim zgadzam siê z Paw³em - film zrobiony jest w okreœlonym celu. St¹d pokazywane s¹ w nim jedynie te wypadki, które pasuj¹ do przyjêtego przez dziennikarza za³o¿enia. Taki efekt ³atwo jest uzyskaÌ - pytaÌ o literaturê na chodniku przed szko³¹ zawodow¹ dla mechaników samochodowych. Wiadomo, ¿e m³odzie¿ chodz¹ca do takiej szko³y b³yszczeÌ w literaturze nie bêdzie ale za to wie co to jest rozrz¹d, czego nie wie wiêkszoœÌ m³odych ludzi w ogólniakach. Potem jednak widzowi poka¿e siê tê sytuacjê jako "przekrojówkê" m³odego spo³eczeùstwa. To raz. Dwa, ¿e choÌ z czytaniem generalnie jest problem, to nie wzi¹³ siê sam z siebie. Doroœli te¿ nie czytaj¹ i mam tu na myœli tak¿e doros³ych z mojego pokolenia. Poczytali trochê w szkole a potem to ju¿ co najwy¿ej gazetê i to z tych, które le¿¹ u fryzjera. Jak wiêc ma czytaÌ m³odzie¿, skoro nigdy nie widywa³a swoich rodziców przy lekturze? Ano nie widzi takiej potrzeby. Dalej - s¹ przecie¿ ksi¹¿ki audio, mo¿na te¿ obejrzeÌ film, który za 5z³ kupi³o siê wraz z gazet¹. Kolejna sprawa - znam j¹ z relacji kole¿anki polonistki. Kiedy gnêbi³am swoich synów, ¿eby pisali tzw. wypracowania w ramach Ìwiczeù, s³ysza³am od nich (od m³odszego s³yszê dalej), ¿e to bez sensu, bo na maturze i tak tekst utworu, którego dotyczyÌ ma praca pisemna jest podany w tekœcie i poza tym trzeba siê "w klucz wstrzeliÌ". Lepiej wiêc uczyÌ siê "strzelania" w ten klucz ni¿ pisania, bo osi¹ga siê lepsze wyniki na testach gimnazjalnych czy maturach. A przecie¿ o to chodzi, ¿eby dobrze zdaÌ maturê, bo to przepustka na studia. Kole¿anka potwierdzi³a, ¿e tak jest w istocie i poradzi³a mi, ¿ebym odpuœci³a trochê swoim synom. Nauka w rodzaju tej, jak¹ odebra³yœmy my wiele lat temu ju¿ nie funkcjonuje. Liceum ogólnokszta³c¹ce przesta³o mieÌ w istocie charakter "ogólnokszta³c¹cy" M³odzie¿ uczy siê tego, co musi zdawaÌ na maturze a resztê zbywa - byle przejœÌ do nastêpnej klasy. Nie op³aca siê poœwiêcaÌ czasu tej reszcie, bo aby zdaÌ maturê na rozszerzonych poziomach trzeba wiedzieÌ czêsto o wiele wiêcej ni¿ przewiduje program i o wiele wiêcej ni¿ mo¿na "przerobiÌ" w ci¹gu trzech lat. I przysz³y medyk pyta: po co mam tyraÌ na polskim, skoro na studia potrzebne mi s¹ jêzyk obcy, biologia, chemia, fizyka a jeszcze matematykê muszê zdawaÌ. No to jêzyk polski do k¹ta - byle mieÌ 33% z matury podstawowej. Kochani - myœlê, ¿e wiêkszoœÌ z nas w tym systemie oœwiatowym robi³aby to samo. Inna rzecz, ¿e znam ca³e grono œwietnej m³odzie¿y - piêknie siê ucz¹cej, z imponuj¹c¹ wiedz¹ ogóln¹, z zapa³em by dowiadywaÌ siê wiêcej, czytaj¹c¹ lektury. Naprawdê nie jest tak Ÿle wœród m³odzie¿y. W ka¿dym razie nie gorzyj ni¿ wœród doros³ych.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Grudzień 04, 2010, 12:45:19 »
Cytat: anelik Grudzień 03, 2010, 23:04:18
Trochê bêdê m³odzie¿y broniÌ. Przede wszystkim zgadzam siê z Paw³em - film zrobiony jest w okreœlonym celu. St¹d pokazywane s¹ w nim jedynie te wypadki, które pasuj¹ do przyjêtego przez dziennikarza za³o¿enia. Taki efekt ³atwo jest uzyskaÌ - pytaÌ o literaturê na chodniku przed szko³¹ zawodow¹ dla mechaników samochodowych.
ad vocem, aneliku... W filmie jest te¿ dziewczyna, która odpowiedzia³a poprawnie na wszystkie pytania. Jest te¿ Kobieta, któr¹ o uczêszczanie do œredniej szkó³ki ju¿ chyba nie podejrzewam. Nie zmienia to oczywiœcie faktu, ¿e byÌ mo¿e wiêkszoœÌ pytanych wybrana zosta³a "pod scenariusz". ByÌ mo¿e, co nie oznacza - na pewno.
Ale zgadzam siê z Tob¹, ¿e pe³n¹ win¹ za zaistnia³y fakt nie wolno obarczaÌ m³odzie¿y. Ona optymalizuje swoj¹ strategiê zdobywania wiedzy do spodziewanych korzyœci z posiadania. W ich wieku wyobra¿enie o zaletach dobrego, bazowego wykszta³cenia jest bardzo skromne. I za to ponosz¹ winê nie m³odzi ludzie, a system. Nie system szkolnictwa w naszym kraju, ale SYSTEM ogólny. System wartoœci promowany przez media, przez polityków, system wartoœciowania obyczajów, w myœl których najbardziej liczy siê kasa, fura i komóra - a wiedza i gruntowne wykszta³cenie to dzia³ka frajerów. (Ilu¿ naszych zacnych pos³ów mo¿na by odziaÌ tym habitem? A mieliœmy tak¿e Prezydenta, który chlubi³ siê, ze nie przeczyta³ ¿adnej ksi¹¿ki).
Na szczêœcie mamy i inn¹, wspania³¹ m³odzie¿. M³odzi ludzie z naszego kraju bywaj¹ laureatami najbardziej presti¿owych konkursów artystycznych, technicznych (w informatyce "studencko-m³odzie¿owej" jesteœmy chyba najwiêksza potêg¹ œwiata). I to krzepi. I to sprawia, ze mo¿e ca³kiem tak Ÿle, jak w tym filmiku nie jest. A nie jest na pewno, skoro bywaj¹ i tak niezwyk³e krainy, jak ta - nasza szafarska.
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 17:53:30 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Grudzień 04, 2010, 12:54:04 »
w uzupeÂłnieniu do poprzedniego posta -
cokolwiek ten symboliczny niÂżej filmik oznacza - mnie napawa nadziejÂą...
http://www.youtube.com/watch?v=SEBLt6Kd9EY&feature=player_embedded
«
Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 12:56:30 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Grudzień 04, 2010, 13:35:34 »
Cudny ten film!
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #53 :
Grudzień 04, 2010, 17:44:27 »
Januszu,
nadziejÂą, Âże mimo wichrĂłw,
mÂłodzieÂż i tak pĂłjdzie za rodzicem?
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Grudzień 04, 2010, 17:50:55 »
MoÂże byc Marku i tak, a moÂże byĂŚ i tak, Âże mimo wichrĂłw nie nie rozproszy siĂŞ, nie podda, nie zagubi, wrĂłci na bezpiecznÂą drogĂŞ...
Niechaj kaÂżdy dopowie sobie po swojemu.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #55 :
Grudzień 05, 2010, 22:03:25 »
Ach! KaÂżdemu siĂŞ moÂże zdarzyĂŚ wpadka, nawet muzykowi wielbiÂącemu muzykĂŞ klasycznÂą:
http://www.youtube.com/watch?v=smCHTiTc0VI
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »