Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki bĂŞdziesz nasz Nowy Roczku?  (Przeczytany 14080 razy)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #30 : Grudzień 02, 2010, 23:57:18 »

i zapewne dlatego, Âże na codzieĂą (na co dzieĂą) posÂługiwaÂł siĂŞ dwoma (jak nie wiĂŞcej) jĂŞzykami jednoczeÂśnie..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Grudzień 03, 2010, 08:28:39 »

A ¿eby dyskusji dodaÌ wiêcej pikanterii powiem, przypomnê, ¿e Chopin te¿ robi³ b³êdy ortograficzne
Kto nie grzeszyÂł... niech pierwszy rzuci kamieniem   
Co do Chopina to wiem, ze czesto zdarzaÂło mu siĂŞ stawiaĂŚ ortograficzne krĂłwki, gdy pisaÂł po francusku. W rodzimym jĂŞzyku byÂł bardziej skrupulatny.
Wobec Francuzów, którzy chcieli nam ukraœÌ Chopina by³ to zawsze argument, który studzi³ ich skutecznie Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 08:30:25 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Grudzień 03, 2010, 08:33:06 »

A nie prawda, bo TVP bardzo dba o jĂŞzyk polski

http://www.youtube.com/watch?v=KbIohLTzuvU
Znamienne, ze autor materiaÂłu na YT sam nie bardzo zna zasady polskiej pisowni (w odniesieniu do stawiania kropek w skrĂłtach wyrazĂłw  )

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Grudzień 03, 2010, 08:37:05 »

i zapewne dlatego, Âże na codzieĂą (na co dzieĂą) posÂługiwaÂł siĂŞ dwoma (jak nie wiĂŞcej) jĂŞzykami jednoczeÂśnie..

A Ty, kozioÂłku, co nam za sztuczki ortograficzne Âświadomie wyczyniasz?    Marsz do sÂłownika, gdy masz wÂątpliwoÂści  Chichot

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Grudzień 03, 2010, 09:57:18 »

"KrĂłwki" jĂŞzykowe , ktĂłre jak kaÂżdemu, zdarzaÂły siĂŞ Chopinowi wydajÂą mi siĂŞ urocze i takie do koÂści prawdziwe. Autorzy opracowaĂą listĂłw, czasem poprawiajÂą jego sÂłownictwo na poprawne, ale to juÂż nie to.
W kaÂżdym razie, ja nie rzucam kamieniem, sama bym mogÂła oberwaĂŚ caÂłkiem niezÂłym kamlotem  Zawstydzony

Gogusiu, masz racjĂŞ
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #35 : Grudzień 03, 2010, 10:23:39 »

Z obcych jĂŞzykĂłw Chopin oprĂłcz francuskiego bardzo dobrze znaÂł niemiecki, ÂłacinĂŞ, podstawy Greki, posÂługiwaÂł siĂŞ rosyjskim, wÂłoskim, a pod koniec Âżycia nawet caÂłkiem poprawnym angielskim...

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Grudzień 03, 2010, 10:29:20 »

W kaÂżdym razie, ja nie rzucam kamieniem, sama bym mogÂła oberwaĂŚ caÂłkiem niezÂłym kamlotem  Zawstydzony

Pewno, jak kaÂżde z nas  Chichot

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #37 : Grudzień 03, 2010, 11:03:04 »

A nie prawda, bo TVP bardzo dba o jĂŞzyk polski

http://www.youtube.com/watch?v=KbIohLTzuvU

Nieprawda, Z politowaniem Tylko, niewyraÂźnie... piii, piszÂą!  Z politowaniem

« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 11:06:13 wysłane przez aro 49 » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Grudzień 03, 2010, 16:07:25 »

OtrzymaÂłem dziÂś od mojego synala mailika o nastĂŞpujÂącej treÂści...

"Uprzejmie donoszê, i¿ popad³em w g³êbok¹ depresjê po obejrzeniu poni¿szego materia³u video:

http://portalwiedzy.onet.pl/filmy/640,8200625,odtwarzaj.html

Film ten przeznaczony jest tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Po jego obejrzeniu radoœÌ z ¿ycia na d³ugo przechodzi..."

Nie uwierzyÂłem synalkowi... CaÂły weekend teraz bĂŞdĂŞ miaÂł do tyÂłu... I chyba na weekendzie siĂŞ nie zakoĂączy.
OdwaÂży siĂŞ jeszcze ktoÂś obejrzeĂŚ? (PamiĂŞtajcie, odradzaÂłem!)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 18:10:52 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Grudzień 03, 2010, 17:48:15 »

No có¿, jak d³ugo mo¿na powtarzaÌ, ¿e: "takie bied¹ dzieje Rzeczypospolitej, jakie jej m³odzie¿y chowanie"?
Tu wkraczam na politycznie niebezpieczne tereny, ale jednak powiem, co mi leÂży na sercu. JuÂż dawno przestaÂłam siĂŞ ÂłudziĂŚ, Âże nie dostrzega siĂŞ tego problemu wÂśrĂłd naszej mÂłodzieÂży. ZachodzĂŞ jednak w gÂłowĂŞ i chciaÂłabym wiedzieĂŚ, komu tak bardzo zaleÂży na tym, ÂżebyÂśmy byli gÂłupcami.
Po co byÂło stworzenie gimnazjĂłw? Wyrywa siĂŞ ze szkoÂły podstawowej dzieci w najgorszym okresie dojrzewania. Nauczyciele nie potrafiÂą zapanowaĂŚ na nimi. To, Âże siĂŞ Âźle dzieje, to juÂż nie incydent, to zjawisko, ktĂłre zamieciono pod dywan.
W liceach nauczyciele nie mogÂą przedstawi ocen ucznia  rodzicom, jeÂśli osiemnastolatek sobie tego nie Âżyczy. Dzieciaki piszÂą sobie same usprawiedliwienia. Co to jest?
Œwiat staje na g³owie. Z pokracznej, komercyjnej definicji wolnoœci tylko m³odzie¿ korzysta, aby daÌ sobie wiêcej luzu, zabawy i frajdy. Bawi¹ siê wiêc, m³odoœÌ spokojnie sobie mija, a to co w nich budzi³o poczucie wolnoœci,czyni ich podobnych do chama z tego "nieszczêsnego" "Wesela".
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Grudzień 03, 2010, 18:56:25 »

Nie odpali³ mi siê ten film, ale to chyba by³ odcinek o lekturach. Polecam odcinek o WOSie. ŒwiadomoœÌ ¿ycia publicznego mnie zdruzgota³a. Nie wiem jak mo¿na nie znaÌ podstaw takich jak nazwisko prezydenta (kraju czy miasta) oraz jednostek samorz¹du. Zaraz powiecie mi ¿e to teoria jak ka¿da inna a ja od razu powiem, ¿e siê z tym nie zgodzê. Mo¿na zapomnieÌ budowy komórki, pantofelka czy daty œlubu Jadwigi z W³adys³awem Jagie³³¹ ale wiedza z WOSu dotyczy nas na co dzieù. Musimy zarejestrowaÌ samochód, wyrobiÌ dowód osobisty, pobraÌ aktu urodzenia. Jak myœlicie, czy awersja do tego przedmiotu wynika z tego, ¿e jesteœmy zniesmaczeni polityk¹?

Kolejna sprawa to podatki. Oczywiœcie nie wymagajmy znajomoœci rozliczania amortyzacji czy optymalizacji podatków od zysków kapita³owych przez aport. To przecie¿ tak zawi³a dziedzina, ¿e podobnie jak polskie prawo, w swej zawi³oœci jest a¿ piêkna i porywaj¹ca (tak wiem, jestem dziwakiem). WiêkszoœÌ polaków pracuje w jednym zak³adzie i otrzymuj¹c zestawienie od pracodawcy nie potrafi przepisaÌ odpowiednich liczb w odpowiednie kolumny. Nawet do³¹czane do gazet programy nie zabra³y zajêcia ksiêgowym, którzy za banaln¹ czynnoœÌ zgarniaj¹ ok 50 z³.

Odwa¿ê siê postawiÌ tezê, ¿e statystycznemu Polakowi brakuje - nazwê to - wiedzy ¿yciowej. Nie ma on pojêcia o œwiecie który go otacza. Wstaje tylko rano do pracy, wraca, gotuje obiad i k³adzie siê spaÌ i tak w kó³ko.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Grudzień 03, 2010, 19:00:10 »

Wprawdzie za nic nie mog³em odtworzyÌ g³ównego filmiku, ale za to odtworzy³em link i filmikiem obok..i powiem, ¿e nawet mnie to rozbawi³o..
- Kto napisaÂł "Pana Tadeusza"..?? Odpowiedz..yyy Sienkiewicz ??
- Kto byÂł bohaterem "DziadĂłw"..?? Odp - Konrad Wallenrod ??..a niee Holoubek ??
- Kto napisaÂł "ZemstĂŞ" ??..Podpowiedz - Frr..Frr..Odp - Fryderyk..?? Chichot

Nie, a tak na powaÂżnie. Doprawdy wstrzÂąsajÂący obraz naszej mÂłodzieÂży, ale i poraÂżka samego sposobu edukacji..

Bawi¹ siê wiêc, m³odoœÌ spokojnie sobie mija, a to co w nich budzi³o poczucie wolnoœci,czyni ich podobnych do chama z tego "nieszczêsnego" "Wesela".

Ale to wÂłaÂśnie dziĂŞki podobnemu chamowi i chamom..KoÂściuszko zwyciĂŞÂżyÂł w bitwo-potyczce pod RacÂławicami - co przyczyniÂło siĂŞ do wywoÂłania pozytywnego "wstrzÂąsu" w psychice narodowej (inni nie byliby zdolni do tak desperackiego czynu..) Chichot
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Grudzień 03, 2010, 19:18:42 »

Jak myÂślicie, czy awersja do tego przedmiotu wynika z tego, Âże jesteÂśmy zniesmaczeni politykÂą?

Myœlê Gogusiu, ¿e wynika to w³aœnie z tego..Zw³aszcza po takich incydentach (z senatorami w rolach g³ównych) jak mia³o to miejsce wczoraj. Za du¿o w tym wszystkim manipulacji, prowadzenia prywatnych gier i gierek jedynie dla czerpania w³asnych korzyœci, a za ma³o troski o cel nadrzêdny jakim jest paùstwo i spo³eczeùstwo które to "paùstwo" stanowi..
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #43 : Grudzień 03, 2010, 20:07:39 »

brakuje mi informacji - ile osĂłb prowadzÂący przepytaÂł?, moÂże byÂło tak, Âże na 70 przypytanych wybraÂł tych "najbardziej"  Chichot medialnych, ja nie wierzĂŞ, Âże to prawdziwy obraz wiedzy mÂłodych ludzi, to nie moÂże byĂŚ prawdÂą  Co?
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Grudzień 03, 2010, 20:34:06 »

Casablanco - tak dziaÂła zasada 3 razy Z. Po zakoĂączeniu liceum maÂło kto pamiĂŞta przerabiany materiaÂł. W innych krajach materiaÂłu jest wprawdzie mniej ale przerabia siĂŞ go w sposĂłb praktyczny (miaÂłem porĂłwnanie obserwujÂąc szkoÂły w Danii) a empirycznie udowodniono, Âże tak przedstawiony materiaÂł zdecydowanie Âłatwiej zapamiĂŞtaĂŚ.

MateraiaÂł pochodzi ze strony www.maturatobzdura.tv - zachĂŞcam do obejrzenia innych odcinkĂłw.

PrzypomniaÂł mi siĂŞ rodzynek z WOSu, ktĂłry zwaliÂł mnie z nĂłg.

Jak siĂŞ nazywa osoba zasiadajÂąca w Radzie Miasta (red. pytanie nie jest podchwytliwe, prawidÂłowa odpowiedz to radny)
- LECH WA£ÊSA

KolejnoœÌ moich reakcji:  Co? Z politowaniem Zawstydzony
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar paktprzyjazni kalinowatyper animilkowo