Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Jaki bêdziesz nasz Nowy Roczku?
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Jaki bêdziesz nasz Nowy Roczku? (Przeczytany 13252 razy)
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
Odp: Jaki bêdziesz nasz Nowy Roczku?
«
Odpowiedz #30 :
Grudzieñ 02, 2010, 23:57:18 »
i zapewne dlatego, ¿e na codzieñ (na co dzieñ) pos³ugiwa³ siê dwoma (jak nie wiêcej) jêzykami jednocze¶nie..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #31 :
Grudzieñ 03, 2010, 08:28:39 »
Cytat: Monika_Aleksandra Grudzieñ 02, 2010, 23:48:27
A ¿eby dyskusji dodaæ wiêcej pikanterii powiem, przypomnê, ¿e Chopin te¿ robi³ b³êdy ortograficzne
Kto nie grzeszy³... niech pierwszy rzuci kamieniem
Co do Chopina to wiem, ze czesto zdarza³o mu siê stawiaæ ortograficzne krówki, gdy pisa³ po francusku. W rodzimym jêzyku by³ bardziej skrupulatny.
Wobec Francuzów, którzy chcieli nam ukra¶æ Chopina by³ to zawsze argument, który studzi³ ich skutecznie
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2010, 08:30:25 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Grudzieñ 03, 2010, 08:33:06 »
Cytat: TeresaGrob Grudzieñ 02, 2010, 23:39:09
A nie prawda, bo TVP bardzo dba o jêzyk polski
http://www.youtube.com/watch?v=KbIohLTzuvU
Znamienne, ze autor materia³u na YT sam nie bardzo zna zasady polskiej pisowni (w odniesieniu do stawiania kropek w skrótach wyrazów
)
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Grudzieñ 03, 2010, 08:37:05 »
Cytat: kozio³ Grudzieñ 02, 2010, 23:57:18
i zapewne dlatego, ¿e na codzieñ (na co dzieñ) pos³ugiwa³ siê dwoma (jak nie wiêcej) jêzykami jednocze¶nie..
A Ty, kozio³ku, co nam za sztuczki ortograficzne ¶wiadomie wyczyniasz?
Marsz do s³ownika, gdy masz w±tpliwo¶ci
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #34 :
Grudzieñ 03, 2010, 09:57:18 »
"Krówki" jêzykowe , które jak ka¿demu, zdarza³y siê Chopinowi wydaj± mi siê urocze i takie do ko¶ci prawdziwe. Autorzy opracowañ listów, czasem poprawiaj± jego s³ownictwo na poprawne, ale to ju¿ nie to.
W ka¿dym razie, ja nie rzucam kamieniem, sama bym mog³a oberwaæ ca³kiem niez³ym kamlotem
Gogusiu, masz racjê
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Grudzieñ 03, 2010, 10:23:39 »
Cytat: kozio³ Grudzieñ 02, 2010, 23:57:18
Z obcych jêzyków Chopin oprócz francuskiego bardzo dobrze zna³ niemiecki, ³acinê, podstawy Greki, pos³ugiwa³ siê rosyjskim, w³oskim, a pod koniec ¿ycia nawet ca³kiem poprawnym angielskim...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Grudzieñ 03, 2010, 10:29:20 »
Cytat: Monika_Aleksandra Grudzieñ 03, 2010, 09:57:18
W ka¿dym razie, ja nie rzucam kamieniem, sama bym mog³a oberwaæ ca³kiem niez³ym kamlotem
Pewno, jak ka¿de z nas
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #37 :
Grudzieñ 03, 2010, 11:03:04 »
Cytat: TeresaGrob Grudzieñ 02, 2010, 23:39:09
A nie prawda, bo TVP bardzo dba o jêzyk polski
http://www.youtube.com/watch?v=KbIohLTzuvU
Nieprawda,
Tylko, niewyra¼nie... piii, pisz±!
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2010, 11:06:13 wys³ane przez aro 49
»
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Grudzieñ 03, 2010, 16:07:25 »
Otrzyma³em dzi¶ od mojego synala mailika o nastêpuj±cej tre¶ci...
"Uprzejmie donoszê, i¿ popad³em w g³êbok± depresjê po obejrzeniu poni¿szego materia³u video:
http://portalwiedzy.onet.pl/filmy/640,8200625,odtwarzaj.html
Film ten przeznaczony jest tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Po jego obejrzeniu rado¶æ z ¿ycia na d³ugo przechodzi..."
Nie uwierzy³em synalkowi... Ca³y weekend teraz bêdê mia³ do ty³u... I chyba na weekendzie siê nie zakoñczy.
Odwa¿y siê jeszcze kto¶ obejrzeæ? (Pamiêtajcie, odradza³em!)
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2010, 18:10:52 wys³ane przez Janusz1228
»
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #39 :
Grudzieñ 03, 2010, 17:48:15 »
No có¿, jak d³ugo mo¿na powtarzaæ, ¿e: "takie bied± dzieje Rzeczypospolitej, jakie jej m³odzie¿y chowanie"?
Tu wkraczam na politycznie niebezpieczne tereny, ale jednak powiem, co mi le¿y na sercu. Ju¿ dawno przesta³am siê ³udziæ, ¿e nie dostrzega siê tego problemu w¶ród naszej m³odzie¿y. Zachodzê jednak w g³owê i chcia³abym wiedzieæ, komu tak bardzo zale¿y na tym, ¿eby¶my byli g³upcami.
Po co by³o stworzenie gimnazjów? Wyrywa siê ze szko³y podstawowej dzieci w najgorszym okresie dojrzewania. Nauczyciele nie potrafi± zapanowaæ na nimi. To, ¿e siê ¼le dzieje, to ju¿ nie incydent, to zjawisko, które zamieciono pod dywan.
W liceach nauczyciele nie mog± przedstawi ocen ucznia rodzicom, je¶li osiemnastolatek sobie tego nie ¿yczy. Dzieciaki pisz± sobie same usprawiedliwienia. Co to jest?
¦wiat staje na g³owie. Z pokracznej, komercyjnej definicji wolno¶ci tylko m³odzie¿ korzysta, aby daæ sobie wiêcej luzu, zabawy i frajdy. Bawi± siê wiêc, m³odo¶æ spokojnie sobie mija, a to co w nich budzi³o poczucie wolno¶ci,czyni ich podobnych do chama z tego "nieszczêsnego" "Wesela".
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #40 :
Grudzieñ 03, 2010, 18:56:25 »
Nie odpali³ mi siê ten film, ale to chyba by³ odcinek o lekturach. Polecam odcinek o WOSie. ¦wiadomo¶æ ¿ycia publicznego mnie zdruzgota³a. Nie wiem jak mo¿na nie znaæ podstaw takich jak nazwisko prezydenta (kraju czy miasta) oraz jednostek samorz±du. Zaraz powiecie mi ¿e to teoria jak ka¿da inna a ja od razu powiem, ¿e siê z tym nie zgodzê. Mo¿na zapomnieæ budowy komórki, pantofelka czy daty ¶lubu Jadwigi z W³adys³awem Jagie³³± ale wiedza z WOSu dotyczy nas na co dzieñ. Musimy zarejestrowaæ samochód, wyrobiæ dowód osobisty, pobraæ aktu urodzenia. Jak my¶licie, czy awersja do tego przedmiotu wynika z tego, ¿e jeste¶my zniesmaczeni polityk±?
Kolejna sprawa to podatki. Oczywi¶cie nie wymagajmy znajomo¶ci rozliczania amortyzacji czy optymalizacji podatków od zysków kapita³owych przez aport. To przecie¿ tak zawi³a dziedzina, ¿e podobnie jak polskie prawo, w swej zawi³o¶ci jest a¿ piêkna i porywaj±ca (tak wiem, jestem dziwakiem). Wiêkszo¶æ polaków pracuje w jednym zak³adzie i otrzymuj±c zestawienie od pracodawcy nie potrafi przepisaæ odpowiednich liczb w odpowiednie kolumny. Nawet do³±czane do gazet programy nie zabra³y zajêcia ksiêgowym, którzy za banaln± czynno¶æ zgarniaj± ok 50 z³.
Odwa¿ê siê postawiæ tezê, ¿e statystycznemu Polakowi brakuje - nazwê to - wiedzy ¿yciowej. Nie ma on pojêcia o ¶wiecie który go otacza. Wstaje tylko rano do pracy, wraca, gotuje obiad i k³adzie siê spaæ i tak w kó³ko.
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Grudzieñ 03, 2010, 19:00:10 »
Wprawdzie za nic nie mog³em odtworzyæ g³ównego filmiku, ale za to odtworzy³em link i filmikiem obok..i powiem, ¿e nawet mnie to rozbawi³o..
- Kto napisa³ "Pana Tadeusza"..?? Odpowiedz..yyy Sienkiewicz ??
- Kto by³ bohaterem "Dziadów"..?? Odp - Konrad Wallenrod ??..a niee Holoubek ??
- Kto napisa³ "Zemstê" ??..Podpowiedz - Frr..Frr..Odp - Fryderyk..??
Nie, a tak na powa¿nie. Doprawdy wstrz±saj±cy obraz naszej m³odzie¿y, ale i pora¿ka samego sposobu edukacji..
Cytat: Monika_Aleksandra Grudzieñ 03, 2010, 17:48:15
Bawi± siê wiêc, m³odo¶æ spokojnie sobie mija, a to co w nich budzi³o poczucie wolno¶ci,czyni ich podobnych do chama z tego "nieszczêsnego" "Wesela".
Ale to w³a¶nie dziêki podobnemu chamowi i chamom..Ko¶ciuszko zwyciê¿y³ w bitwo-potyczce pod Rac³awicami - co przyczyni³o siê do wywo³ania pozytywnego "wstrz±su" w psychice narodowej (inni nie byliby zdolni do tak desperackiego czynu..)
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #42 :
Grudzieñ 03, 2010, 19:18:42 »
Cytat: Gogu¶ Grudzieñ 03, 2010, 18:56:25
Jak my¶licie, czy awersja do tego przedmiotu wynika z tego, ¿e jeste¶my zniesmaczeni polityk±?
My¶lê Gogusiu, ¿e wynika to w³a¶nie z tego..Zw³aszcza po takich incydentach (z senatorami w rolach g³ównych) jak mia³o to miejsce wczoraj. Za du¿o w tym wszystkim manipulacji, prowadzenia prywatnych gier i gierek jedynie dla czerpania w³asnych korzy¶ci, a za ma³o troski o cel nadrzêdny jakim jest pañstwo i spo³eczeñstwo które to "pañstwo" stanowi..
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 953
Pawe³
«
Odpowiedz #43 :
Grudzieñ 03, 2010, 20:07:39 »
brakuje mi informacji - ile osób prowadz±cy przepyta³?, mo¿e by³o tak, ¿e na 70 przypytanych wybra³ tych "najbardziej"
medialnych, ja nie wierzê, ¿e to prawdziwy obraz wiedzy m³odych ludzi, to nie mo¿e byæ prawd±
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #44 :
Grudzieñ 03, 2010, 20:34:06 »
Casablanco - tak dzia³a zasada 3 razy Z. Po zakoñczeniu liceum ma³o kto pamiêta przerabiany materia³. W innych krajach materia³u jest wprawdzie mniej ale przerabia siê go w sposób praktyczny (mia³em porównanie obserwuj±c szko³y w Danii) a empirycznie udowodniono, ¿e tak przedstawiony materia³ zdecydowanie ³atwiej zapamiêtaæ.
Materaia³ pochodzi ze strony
www.maturatobzdura.tv
- zachêcam do obejrzenia innych odcinków.
Przypomnia³ mi siê rodzynek z WOSu, który zwali³ mnie z nóg.
Jak siê nazywa osoba zasiadaj±ca w Radzie Miasta (red. pytanie nie jest podchwytliwe, prawid³owa odpowiedz to radny)
- LECH WA£ÊSA
Kolejno¶æ moich reakcji:
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni