Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Jaki bêdziesz nasz Nowy Roczku?
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Jaki bêdziesz nasz Nowy Roczku? (Przeczytany 13226 razy)
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
Odp: Jaki bêdziesz nasz Nowy Roczku?
«
Odpowiedz #45 :
Grudzieñ 03, 2010, 20:36:57 »
Wcze¶niej by³a mowa o "wulgaryzmach", wiêc do tego zagadnienia jeszcze na chwilê powrócê..To co w takim razie powiecie o Mozarcie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno zwyk³ "kl±æ jak szewc" i to nie tylko w obecno¶ci przedstawicielek p³ci piêknej, ale i wysokich dostojników (nie pomijaj±c duchowieñstwa) - czy to zatem te¿ kwestia wychowania, braku manier, schamienia..Mo¿e czyni³ to ¶wiadomie, aby zwróciæ na siebie wiêksz± uwagê. Mo¿e w ten sposób pragn±³ podkre¶liæ swoj± "mêsko¶æ" jednocze¶nie rekompensuj±c sobie niski wzrost (163cm) i w±t³± budowê cia³a, czy mo¿e by³ to sposób na okazywanie lekcewa¿±cego stosunku do tych o "pozycji" wy¿szej od niego samego..
Odno¶nie samych "wulgaryzmów" to nietrudno zauwa¿yæ, ¿e w obecnych czasach w powszechnym zastosowaniu obowi±zuj± jakby dwie odmiany jêzyka - ten oficjalny i ten mniej oficjalny..skoro wiêc nawet elity (senatorowie, pos³owie itd) pos³uguj± siê podobnym schematem, to có¿ dopiero wymagaæ od zwyk³ego, prostego cz³owieka..Swoja drog± nie wyobra¿am sobie aby ¿o³nierz, policjant, czy zwyk³y robotnik - porz±dnie nie zakl±³ od czasu do czasu..nikt nie jest "¶wiêtym' (kto¶ przecie¿ musia³ tego typu s³owa powymy¶laæ, za¶ ich etymologia siêga g³êboko - wieki, wieki wstecz). Wszak¿e nie powinno sie ich u¿ywaæ, dotyczy to w szczególno¶ci kobiet ( którym to po prostu nie przystoi) i ksiê¿y..Chocia¿ z tym te¿ ró¿nie bywa..np mój dobry, szkolny kolega jest obecnie ksiêdzem. Wcze¶niej jednak zdarza³o mu siê kl±æ niemi³osiernie i kiedy tylko siê spotykamy i niejednokrotnie wyk³ócamy - podekscytowany, robi jakie¶ dziwne przerwy pomiêdzy czê¶ciami zdañ..ja za¶ staram siê go w tych przerwach umiejêtnie uzupe³niaæ, czyni±c mu w ten sposób celowo na z³o¶æ..
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #46 :
Grudzieñ 03, 2010, 21:41:42 »
Przekleñstwa i wulgaryzmy u³atwiaj± komunikacjê. Tak! S± wymowne, jasne i zrozumia³e. Doskonale odzwierciedlaj± emocje. Idealnie pasuj± do roli wykrzyknieñ. Oczywi¶cie nie wzbogaca to jêzyka ale powszechnie wiadomo ¿e w dyskusjach kuluarowych - definiuje to jako dyskusje które nie powinny przep³yn±æ poza grono rozmówców - s± zwyczajowo dopuszczone. Pawe³ przytacza³ przyk³ad ostatniego newsa z Wa³brzycha. Mnie wcale nie razi (mo¿e bez przesady - nie razi mnie to a¿ tak bardzo), ¿e panowie u¿ywali takich s³ów. Razi mnie to, co by³o przedmiotem tej rozmowy. Czasem tkwi±c w zasadach savoir vivre'u oraz uprzejmo¶ciach nie udaje siê doj¶æ do sedna sprawy.
Przypomina mi siê zabawny "wyk³ad" o s³owie na "k" - a szczególnie "irytuj± mnie nierówno¶ci chodnika, to ¼le ¶wiadczy o w³adzach naszej gminy". Pos³uchajcie i oceñcie czy mam choæ trochê racji.
http://www.youtube.com/watch?v=0-7hJ5LyOmE
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #47 :
Grudzieñ 03, 2010, 21:43:36 »
Z Mozartem to by³o tak, ¿e mia³ tak± chorobê, która siê objawia³a korporali±, czyli mimowolnym wypowiadaniem wulgaryzmów.
A je¶li chodzi o wyra¿anie emocji to np. emocje gniewu wyra¿ane s± przez podniesienie g³osu (zazwyczaj mimowolne),
u¿ywanie wyrazów i zwrotów nacechowanych ekspresywnie,
a te niestety zale¿± w du¿ym stopniu od uwarunkowañ spo³ecznych
(s³owa wyra¿aj±ce ekspresjê u¿ywa cz³owiek takie jakie s³yszy w swoim otoczeniu).
Pamiêtam mojego syna w wieku gdy chodzi³ do przedszkola. W momencie gdy by³ bardzo rozgniewany to krzycza³: „Ty obkupkana kanapko!”.
pozdrawiam
Marek
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #48 :
Grudzieñ 03, 2010, 21:46:54 »
Sedno sprawy -moim zdaniem oczywi¶cie- to nie my starsi-m±drzy a m³odzie¿ niedouczona.
Ta granica przebiega wzd³u¿ ludzi w ka¿dym wieku.Ja j± odkry³am gdy zdarzy³o mi siê zmieniæ pracê
i zawód. Do tej pory otoczona by³am ludzmi takimi jak ja z rodzin podobnych do mojej: liceum,
studia, pierwsza praca.A potem nagle ludzie zupe³nie inni, nie nie g³upi, by³a to firma handlowa i
pracuj±cy tam mogli by mnie sprzedaæ i kupiæ i nawet bym tego nie zauwa¿y³a.Oni nigdy nie czytali ksi±¿ek dla przyjemno¶ci
to czego nauczyli siê w szkole zd±¿yli zapomnieæ. Po prostu istniej± i tacy ludzie.Gdy wtedy moja szefowa zapyta³a mnie:
Pani Tereniu a w³a¶ciwie to dlaczego tego 9 maja mamy wolne? prze¿y³am szok.Teraz ju¿ wiem, ¿e ludzie s± ró¿ni.
http://www.franzschubert.pl/
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #49 :
Grudzieñ 03, 2010, 23:04:18 »
Trochê bêdê m³odzie¿y broniæ. Przede wszystkim zgadzam siê z Paw³em - film zrobiony jest w okre¶lonym celu. St±d pokazywane s± w nim jedynie te wypadki, które pasuj± do przyjêtego przez dziennikarza za³o¿enia. Taki efekt ³atwo jest uzyskaæ - pytaæ o literaturê na chodniku przed szko³± zawodow± dla mechaników samochodowych. Wiadomo, ¿e m³odzie¿ chodz±ca do takiej szko³y b³yszczeæ w literaturze nie bêdzie ale za to wie co to jest rozrz±d, czego nie wie wiêkszo¶æ m³odych ludzi w ogólniakach. Potem jednak widzowi poka¿e siê tê sytuacjê jako "przekrojówkê" m³odego spo³eczeñstwa. To raz. Dwa, ¿e choæ z czytaniem generalnie jest problem, to nie wzi±³ siê sam z siebie. Doro¶li te¿ nie czytaj± i mam tu na my¶li tak¿e doros³ych z mojego pokolenia. Poczytali trochê w szkole a potem to ju¿ co najwy¿ej gazetê i to z tych, które le¿± u fryzjera. Jak wiêc ma czytaæ m³odzie¿, skoro nigdy nie widywa³a swoich rodziców przy lekturze? Ano nie widzi takiej potrzeby. Dalej - s± przecie¿ ksi±¿ki audio, mo¿na te¿ obejrzeæ film, który za 5z³ kupi³o siê wraz z gazet±. Kolejna sprawa - znam j± z relacji kole¿anki polonistki. Kiedy gnêbi³am swoich synów, ¿eby pisali tzw. wypracowania w ramach æwiczeñ, s³ysza³am od nich (od m³odszego s³yszê dalej), ¿e to bez sensu, bo na maturze i tak tekst utworu, którego dotyczyæ ma praca pisemna jest podany w tek¶cie i poza tym trzeba siê "w klucz wstrzeliæ". Lepiej wiêc uczyæ siê "strzelania" w ten klucz ni¿ pisania, bo osi±ga siê lepsze wyniki na testach gimnazjalnych czy maturach. A przecie¿ o to chodzi, ¿eby dobrze zdaæ maturê, bo to przepustka na studia. Kole¿anka potwierdzi³a, ¿e tak jest w istocie i poradzi³a mi, ¿ebym odpu¶ci³a trochê swoim synom. Nauka w rodzaju tej, jak± odebra³y¶my my wiele lat temu ju¿ nie funkcjonuje. Liceum ogólnokszta³c±ce przesta³o mieæ w istocie charakter "ogólnokszta³c±cy" M³odzie¿ uczy siê tego, co musi zdawaæ na maturze a resztê zbywa - byle przej¶æ do nastêpnej klasy. Nie op³aca siê po¶wiêcaæ czasu tej reszcie, bo aby zdaæ maturê na rozszerzonych poziomach trzeba wiedzieæ czêsto o wiele wiêcej ni¿ przewiduje program i o wiele wiêcej ni¿ mo¿na "przerobiæ" w ci±gu trzech lat. I przysz³y medyk pyta: po co mam tyraæ na polskim, skoro na studia potrzebne mi s± jêzyk obcy, biologia, chemia, fizyka a jeszcze matematykê muszê zdawaæ. No to jêzyk polski do k±ta - byle mieæ 33% z matury podstawowej. Kochani - my¶lê, ¿e wiêkszo¶æ z nas w tym systemie o¶wiatowym robi³aby to samo. Inna rzecz, ¿e znam ca³e grono ¶wietnej m³odzie¿y - piêknie siê ucz±cej, z imponuj±c± wiedz± ogóln±, z zapa³em by dowiadywaæ siê wiêcej, czytaj±c± lektury. Naprawdê nie jest tak ¼le w¶ród m³odzie¿y. W ka¿dym razie nie gorzyj ni¿ w¶ród doros³ych.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #50 :
Grudzieñ 04, 2010, 12:45:19 »
Cytat: anelik Grudzieñ 03, 2010, 23:04:18
Trochê bêdê m³odzie¿y broniæ. Przede wszystkim zgadzam siê z Paw³em - film zrobiony jest w okre¶lonym celu. St±d pokazywane s± w nim jedynie te wypadki, które pasuj± do przyjêtego przez dziennikarza za³o¿enia. Taki efekt ³atwo jest uzyskaæ - pytaæ o literaturê na chodniku przed szko³± zawodow± dla mechaników samochodowych.
ad vocem, aneliku... W filmie jest te¿ dziewczyna, która odpowiedzia³a poprawnie na wszystkie pytania. Jest te¿ Kobieta, któr± o uczêszczanie do ¶redniej szkó³ki ju¿ chyba nie podejrzewam. Nie zmienia to oczywi¶cie faktu, ¿e byæ mo¿e wiêkszo¶æ pytanych wybrana zosta³a "pod scenariusz". Byæ mo¿e, co nie oznacza - na pewno.
Ale zgadzam siê z Tob±, ¿e pe³n± win± za zaistnia³y fakt nie wolno obarczaæ m³odzie¿y. Ona optymalizuje swoj± strategiê zdobywania wiedzy do spodziewanych korzy¶ci z posiadania. W ich wieku wyobra¿enie o zaletach dobrego, bazowego wykszta³cenia jest bardzo skromne. I za to ponosz± winê nie m³odzi ludzie, a system. Nie system szkolnictwa w naszym kraju, ale SYSTEM ogólny. System warto¶ci promowany przez media, przez polityków, system warto¶ciowania obyczajów, w my¶l których najbardziej liczy siê kasa, fura i komóra - a wiedza i gruntowne wykszta³cenie to dzia³ka frajerów. (Ilu¿ naszych zacnych pos³ów mo¿na by odziaæ tym habitem? A mieli¶my tak¿e Prezydenta, który chlubi³ siê, ze nie przeczyta³ ¿adnej ksi±¿ki).
Na szczê¶cie mamy i inn±, wspania³± m³odzie¿. M³odzi ludzie z naszego kraju bywaj± laureatami najbardziej presti¿owych konkursów artystycznych, technicznych (w informatyce "studencko-m³odzie¿owej" jeste¶my chyba najwiêksza potêg± ¶wiata). I to krzepi. I to sprawia, ze mo¿e ca³kiem tak ¼le, jak w tym filmiku nie jest. A nie jest na pewno, skoro bywaj± i tak niezwyk³e krainy, jak ta - nasza szafarska.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 04, 2010, 17:53:30 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Grudzieñ 04, 2010, 12:54:04 »
w uzupe³nieniu do poprzedniego posta -
cokolwiek ten symboliczny ni¿ej filmik oznacza - mnie napawa nadziej±...
http://www.youtube.com/watch?v=SEBLt6Kd9EY&feature=player_embedded
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 04, 2010, 12:56:30 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #52 :
Grudzieñ 04, 2010, 13:35:34 »
Cudny ten film!
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #53 :
Grudzieñ 04, 2010, 17:44:27 »
Januszu,
nadziej±, ¿e mimo wichrów,
m³odzie¿ i tak pójdzie za rodzicem?
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Grudzieñ 04, 2010, 17:50:55 »
Mo¿e byc Marku i tak, a mo¿e byæ i tak, ¿e mimo wichrów nie nie rozproszy siê, nie podda, nie zagubi, wróci na bezpieczn± drogê...
Niechaj ka¿dy dopowie sobie po swojemu.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #55 :
Grudzieñ 05, 2010, 22:03:25 »
Ach! Ka¿demu siê mo¿e zdarzyæ wpadka, nawet muzykowi wielbi±cemu muzykê klasyczn±:
http://www.youtube.com/watch?v=smCHTiTc0VI
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »