Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Historyczne sensacje i ciekawostki  (Przeczytany 31113 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Luty 19, 2012, 16:21:28 »

Podobnie by³o w "Amadeuszu". (Scenarzysta z re¿yserem uznali, ¿e dzisiejsza Praga jest du¿o bardziej wiedeñska ni¿ dzisiejszy Wien) 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #136 : Luty 19, 2012, 16:44:21 »

Z pewno¶ci± tañsza.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #137 : Luty 19, 2012, 20:41:08 »

Podobnie by³o w "Amadeuszu". (Scenarzysta z re¿yserem uznali, ¿e dzisiejsza Praga jest du¿o bardziej wiedeñska ni¿ dzisiejszy Wien) 

Nie narzekam. Chichot Praga to jest istne Mozartstadt, a praskie gusta w 1787 r. doceni³y geniusz Amade. Poza tym - miasto-cudo.

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #138 : Luty 20, 2012, 15:29:45 »

Nie narzekam. Chichot Praga to jest istne Mozartstadt, a praskie gusta w 1787 r. doceni³y geniusz Amade. Poza tym - miasto-cudo.

Zgadzam siê w 100%. Praga bêdzie zawsze kojarzyæ mi siê z Don Giovannim w tamtejszej Operze. I ksiê¿ycem nad mostem Karola. Mia³am wtedy 14 lat i sta³am siê jednym wielkim dreszczem. Taki by³ pocz±tek mojej ¶wiadomej mi³o¶ci do oper Wolfganga 

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #139 : Luty 20, 2012, 22:47:40 »

Mnie przeszy³y dreszcze, gdy zobaczy³em tablicê upamietniaj±c± premierê Giovanniego na fasadzie Opery...

Poza tym, Praga to miasto Jozefy Duszek. Z t± pani± Mozarta ³±czy³y szczególnie bliskie relacje. Swoistym mozartowskim skrawkiem Pragi jest Villa Bertramka, gdzie Mozart go¶ci³ kilkakrotnie.
http://www.prague-guide.co.uk/articles/bertramka-villa---museum-of-w-a-mozart.html

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #140 : Luty 20, 2012, 23:41:46 »

Tak to od Drezna doszli¶my do Villi Bertramka. Piêkny by³by ¶wiat gdyby ró¿ne miasta kojarzy³y siê nam tylko z muzyk±

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Luty 21, 2012, 01:38:30 »

Mnie siê ¯elazowa Wola tylko z Chopinem kojarzy, Teresko.  Chichot

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #142 : Maj 10, 2012, 09:22:31 »

Kl±twa placu Defilad czyli jak Warszawa Muzeum Sztuki nowoczesnej budowa³a.

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,christian-kerez-zostalem-kozlem-ofiarnym,44388.html
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #143 : Maj 10, 2012, 12:34:56 »

Po pierwsze, typowo polski skandaliczny ba³agan prawny. Powinien za to odpowiedzieæ ten, kto doprowadzi³ do zaplanowania inwestycji na terenie o nieuregulowanym statusie w³asno¶ciowym. Widaæ tu typow± PRL-owk± mentalno¶æ, w której dla urzêdów takie drobiazgi siê nie licz±.
Po drugie, tymczasowy McDonalds bêdzie tymczasowy. Tymczasowy most w Wyszogrodzie sta³ ponad 80 lat, podobnie jak szereg innych prowizorycznych budowli. Co najwy¿ej ewakuuj± go stamt±d, kiedy PKiN zacznie siê waliæ, ale to solidna radziecka konstrukcja, wiêc tego bym siê nie obawia³.
Inna rzecz, ¿e pojêcie sztuka nowoczesna, mimo ¿e bardzo nieprecyzyjne, dzia³a na mnie odstraszaj±co, bo kojarzy mi siê z czym¶, co sztuk± jest dziêki nazwie. Poza tym zwróæcie uwagê, ¿e muzeum sztuki nowoczesnej to pojêcie poniek±d wewnêtrznie sprzeczne w powszechnym odczuciu, jako ¿e wiêkszo¶ci kojarzy siê z czym¶ ju¿ nieco starszym.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #144 : Luty 25, 2014, 23:17:07 »

Sala koncertowa, której ju¿ nie ma, Wroc³aw.

http://poznajpolske.onet.pl/dolnoslaskie/wroclaw-ktorego-juz-nie-ma-budowle-breslau-ktorych-nie-zobaczysz/xynj9
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers mini-land silverstar paktprzyjazni thepunisher