Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Historyczne sensacje i ciekawostki  (Przeczytany 31131 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Marzec 10, 2011, 08:21:45 »

Kzozio³ku, chapeaux bas! Bêdziemy chyba nmusieli zawnioskowaæ do Moniki o przyznanie Ci orderu nadwornego szafarskiego dziejoodkrywcy 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Marzec 10, 2011, 08:55:41 »

Kozio³ku! dziêki za tê ciekaw± historiê. Ja mieszkam akurat w regionie, gdzie ¿yje spora spo³eczno¶æ tatarska. Maj± tu swoje meczety, kultywuj± swoj± tradycjê a z nami ¿yj± jak z braæmi. Mam wielu znajomych pochodzenia tatarskiego i w³a¶nie kiedy¶ od nich s³ysza³em o tej niesamowitej historii. Jednak szczegó³ów nie znali i te¿ nie opowiadali tak interesuj±co jak Ty. Jeszcze raz dziêki. My¶lê te¿ - "boski wiatr". Ech szkoda, ¿e nam w historii Opatrzno¶æ tak nie sprzyja³a. Czemu np. w 1939 koñcówka lata by³a taka pogodna. Przecie¿ mog³a byæ plucha. Wtedy szwabskie czo³gi nie przejecha³yby tak ³atwo. Kto wie jak by siê skoñczy³a ta wojna. Mo¿e Bóg nas sprawdza jak Hioba?... chyba ju¿ blu¼niê, sorry. Czekam te¿ na obiecan± historiê kampanii wêgiersko-polskiej.

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Marzec 10, 2011, 10:03:26 »

Ju¿ od dawna Polskê nazwali Chrystusem narodów Su³ku.
"A lato by³o piêkne tego roku" 1939 i niestety nawet gdyby by³a plucha, to i tak byliby¶my rzuceni na ¿er, w nadziei innych pastw, ¿e ich inwazja nie dotknie. Ale to my bronili¶my siê najd³u¿ej ........ku wstydowi innych mocarstw.
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Marzec 11, 2011, 00:32:06 »

To prawda Moniko, ¿e nasza sytuacja w 39 r. by³a raczej beznadziejna. Ale innym szczê¶cie wiêcej dopisywa³o. Rosjan sroga zima dwukrotnie uratowa³a przed zag³ad±. Japoñczyków - czyta³a¶ - boski wiatr i to dwukrotnie we w³a¶ciwym momencie, Anglików dobre po³o¿enie przed inwazj± (i to ze strony Napoleona i potem Hitlera) a my musieli¶my wszystko wywalczyæ ponosz±c niewyobra¿alne straty.

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #19 : Marzec 11, 2011, 02:26:51 »

No tak Su³ku..no bo to przecie¿ bia³ystocczyzna, a na tych terenach jest bodaj najwiêksza (jak nie jedyna) spo³eczno¶æ tatarska w Polsce. W takim razie bêdziesz mi musia³ kiedy¶ (tak po znajomo¶ci) za³atwiæ oryginalny mongolski ³uk..
Dodam, ¿e wielu znanych Polaków by³o pochodzenia tatarskiego..min ¿ona A.Mickiewicza, Sienkiewicz (który by³ z tego niezwykle dumny), Jasienica, prawdopodobnie równie¿ B.Prus i Brzechwa, czy nawet kilku genera³ów..
Kto wie czy czasem te¿ i u mnie nie p³ynie nieco tatarskiej krwi. Ponoæ jacy¶ tam przodkowie wywodzili siê z Krymu (czy mo¿e trochê bli¿ej), ale te¿ jedna z prababek urodzi³a siê na Wêgrzech (a jak wiadomo Wêgry by³y czêsto naje¿d¿ane przez Tatarów, ktorzy nierzadko osiedlali siê i mieszali z miejscow± ludno¶ci±) Wprawdzie mia³a trochê dziwny wygl±d..tzn broñ Bo¿e nie "sko¶na", ale w ka¿dym razie odrobinê dziwny. W rodzinie jednak niewiele siê o tym mówi³o..Tak wiêc nie ma w tym nic pewnego, a je¿eli tak - to wychodzi³oby na to ( zupe³nie wcze¶niej nie bêd±c tego ¶wiadomym) ¿e jestem prawdopodobnie narodowo¶ciowym "mieszañcem".. Chichot Skoro tak..to byæ mo¿e kiedy¶ wypada³oby tak cichaczem, podj±æ jak±¶ ma³± podziemn± walkê o niezawis³o¶æ Krymu - co¶ na wzór dawnego "chanatu".. a pó¼niej zobaczy³oby siê czy pchn±æ czambu³y dalej.. Chichot

O kampanii wêgiersko-polskiej jak tylko znajdê czas, to co¶ skrobnê..to majstersztyk sztuki wojennej pod wzgl.strategicznym i taktycznym..i tylko pomy¶leæ, ¿e pokonali naszych opanowuj±c z ³atwo¶ci± niemal ca³y kraj - si³± zaledwie 1 tumenu...
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Marzec 11, 2011, 08:54:24 »

Kozio³ku, mówisz "niezawis³y Krym..." To ju¿ wiem po co Ci potrzebny jest ten ³uk Chichot. U nas w regionie sa te¿ znane stadniny koni. my¶lê, ¿e te¿ by Ci siê przyda³ jaki gniady

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Marzec 12, 2011, 13:22:23 »

Chichot..Ojj jaki gniady Su³ku, te¿ przyda³by siê, przyda³..
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Marzec 25, 2011, 01:11:16 »

W w±tku "Ex libris" Marek wspomnia³ o postaci Wojciecha Bartosza z Rzêdowic, bohatera spod Rac³awic - wielka to postaæ, stanowi±ca symbol i wzór mêstwa i odwagi na polu bitwy..
Tak przy okazji, szacuneczek Marku - chylê czo³a wobec Ciebie i Twojej rodziny, powiniene¶ byæ dumny z tego, ¿e Twoi przodkowie pochodzili z tego samego miejsca z którego wywodzi³ siê s³ynny Bartos. Relacja Twojego przodka jest mi nieco znana. Wcze¶niej interesowa³em siê trochê okresem powstania ko¶ciuszkowskiego i pó¼niejsz± epok± napoleoñsk±. Osobi¶cie twierdzê, ¿e by³o to najlepsze nasze powstanie - choæ wiêksze szanse powodzenia mia³o Listopadowe. Za¶ sam "Naczelnik w sukmanie" zawsze by³ moim idolem, zw³aszcza w trakcie dzieciêco-m³odzieñczych zabaw ¿o³nierzykami.. Chichot Mia³em nawet takie marzenie, aby kiedy¶ wybraæ siê w tamte strony i dok³adnie obadaæ pole bitwy pod Rac³awicami i Szczekocinami - kto wie mo¿e kiedy¶ siê ono zi¶ci..
A jak ju¿ jeste¶my przy Bartoszu, to mo¿e warto nieco wiêcej miejsca po¶wiêciæ i temu wielkiemu bohaterowi..

Jak ju¿ wcze¶niej wspomnia³ Marek, wie¶ Rzêdowice le¿y w powiecie proszowickim. W czasie insurekcji jej w³a¶cicielem by³ Józef Szujski, a na dobrobyt dworu pracowa³ folwark z m³ynem, gorzelnia i 2 karczmy. Ch³opi w liczbie 130 (mê¿czyzn) u¿ytkuj±cy ponad 130 morgów (1 morga = 0,56ha) odrabiali nale¿n± pañszczyznê. Zagrodnikiem w tej wsi by³ nasz bohater Wojciech Bartosz, który mia³ na utrzymaniu ¿onê i 3-kê nieletnich córek. Mieszkali w lichej cha³upce, która prawdopodobnie zapad³a siê jeszcze przed ¶mierci± jego ¿ony - opowiadali o tym Janowi Styce d³ugo, d³ugo potem miejscowi ch³opi, dlatego jego pó¼niejsze (na Panoramie Rac³awickiej ) ukazanie w miarê porz±dnej cha³upy z belek, oknami i kominem jest tylko upiêkszeniem niestety smutnej rzeczywisto¶ci..Bartos mia³ te¿ parê morgów (przodek naszego Marka - Pan Kozik wspomina o 4-ch inni o 9-ciu) Ponadto mia³ opiniê ch³opa robotnego, ale i hardego i zabijaki, lubi±cego sobie nierzadko co nieco "wychyliæ" 
Po og³oszeniu powstania, zarz±dzono przymusowy pobór rekruta dymowego (1 z 5 dymów, czyli 5 domów), Zatem rz±dca folwarku mia³ okazjê pozbyæ siê nielubianych przez siebie ch³opów tj przewa¿nie tych najbardziej krn±brnych - pad³o zatem na Bartosza. Wiek powo³anego rekruta by³ ustalony na 18-28 lat - wydaje sie wiêc, ¿e nasz Wojciech by³ du¿o m³odszy ni¿ dot±d przyjmowano i przedstawiano na niektórych obrazach..
Potomek w³a¶ciciela Rzêdowic (te¿ Szujski) wspomina³, ¿e Bartosz by³ prawdziwym typem s³owiañskiego ch³opa, nosi³ d³ugie blond w³osy - przyciête równo nad czo³em i w±sy, których by mu niejeden szlachcic móg³ pozazdro¶ciæ, by³ przy tym krêpy i krzaczysty..
O roli jaka odegral pod Rac³awicami nie co wspominaæ, bo ka¿dy to wie - warto jedynie nadmieniæ, ¿e zaraz po bitwie wielu ch³opów rozbieg³o siê do domów, odnosz±c ³up - by³ w¶ród nich równie¿ i Bartosz (chcia³ przekazaæ ¿onie zdobyty w walce trzos oficerski, ale i pochwaliæ siê rz±dcy i s±siadom sukcesem.. ) Jednak wojaczka musia³a mu chyba zasmakowaæ, bo dobrowolnie (tj bez przymusu  Chichot) wróci³ do szeregów. Za zas³ugi w bitwie zosta³ mianowany przez samego Ko¶ciuszkê na chor±¿ego 1 Regimentu Grenadierów Krakowskich (kosynierów), równie¿ zostaje mu nadane nazwisko G³owacki. Ponadto nak³oniono Szujskiego aby zwolni³ go z pañszczyzny. Szujski nie tylko darowa³ pañszczyznê, ale kaza³ jego ¿onie wydaæ krowê, parkê wieprzków i ile¶ tam korcy zbo¿a. Jako oficer otrzyma³ te¿ krótki urlop..

Niestety dwa miesi±ce pó¼niej pod Szczekocinami zostaje ciê¿ko ranny i wraz z paruset innymi z ogromnym trudem uniesiony z pola walki. Stan jego jest jednak beznadziejny, umiera zatem w drodze miêdzy Mo³ogoszczem a Kielcami. Z zapisków i relacji wynika, ¿e pochowano go wraz z innymi w Kielcach na cmentarzu katedralnym - gdzie¶ pomiêdzy dwoma drzewami, nieopodal ko¶cio³a..w sukmanie i skromnej ch³opskiej trumnie, pomalowanej ¿ó³t± kred±. Najprzykrejsze jest jednak to, i¿ najbli¿sza jego rodzina nie by³a ¶wiadoma jego losu a¿ do 1810 r.
Przez ca³y ten czas, a i d³ugo jeszcze potem kr±¿y³y o Bartoszu ró¿ne legendy..min i taka, ze po insurekcji wróci³ na wie¶, ale jako oficer nie chcia³ odrabiaæ pañszczyzny, wiêc w³a¶ciciel Szujski wyda³ go na rekruta austriackiego. A gdy jako jeniec francuski, dosta³ siê do Legionów Polskich we W³oszech, nie wierzy³ ju¿, by ich akcje mog³y siê przyczyniæ do poprawy doli ch³opskiej..
Kto wie, czy te¿ owa legenda nie pos³u¿y³a czasem ¯eromskiemu w "Popio³ach" - jako pierwowzór Michcika, poddanego Rafa³a i jego ojca Olbromskich..

Przy okazji chcia³bym poleciæ zainteresowanym kilka ¶wietnych pozycji o tematyce ko¶ciuszkowskiej: "Maciejowice" Miku³y, "Blaski i cienie insurekcji ko¶ciuszkowskiej" Bauera, "Insurekcja Ko¶ciuszkowska" Franæiæa, "Bitwa pod Rac³awicami" Pachoñskiego, "Trzy powstania narodowe" Zahorskiego i Kieniewicza..czy choæby wspomniane wcze¶niej w innym w±tku "Z czym do nie¶miertelno¶ci" Bratkowskiego i "Ko¶ciuszko po Insurekcji" Pachoñskiego - oczywi¶cie nie musz± chyba nadmieniaæ, ¿e jako maniak wszystkie z nich posiadam.. Chichot
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Marzec 25, 2011, 02:13:56 »

Mo¿e jeszcze taka ma³a ciekawostka odno¶nie samego Ko¶ciuszki..Otó¿ po z³o¿eniu przysiêgi wiernopoddañczej wobec cara.. Chichot, przyjêty by³ w Pa³acu Zimowym ( do którego udawa³ siê wystawn± karet± - bêd±c przecie¿ jeszcze jeñcem) baardzo ³askawie..Podpisano wtedy ukazy uwalniaj±ce natychmiastowo wielu jego towarzyszy broni i pozosta³e tysi±ce jeñców (¼ród³a podaj± ró¿ne liczby od 11 do 20 tys).
Za¶ w trakcie jednej z rozmów prowadzonych z carem Paw³em I (odnosz±c siê do siebie z nale¿nym szacunkiem - Ko¶ciuszko najczê¶ciej przez N.Panie, zas Pawe³ - mój generale, przyjacielu..), Ko¶ciuszko wyrazi³ siê takimi oto s³owy: "Ju¿ w tym kraju w którym wzi±³em ¿ycie, nie znajdujê Ojczyzny, ale w tym gdzie me ¿ycie po³o¿ê, a tym jest Ameryka"..I tak te¿ siê sta³o, bowiem po uwolnieniu, nigdy ju¿ nie postawi³ stopy na polskiej ziemi - trochê szkoda, móg³ to zrobiæ przynajmniej w okresie Ksiêstwa Warszawskiego.. (a tak to znów na krótko do Ameryki, potem Anglia, Francja, w koñcu Szwajcaria gdzie zakoñczy³ ¿ycie)
Zas przebywajac we Francji, nie przyj±³ propozycji Napoleona, bo podobno mu nie ufa³ - zreszt± na jego propozycjê (spotkali siê chyba 2 razy) odpowiedzia³ ¿±daniem gwarancji - ustrój angielski, granice od morza do morza i uw³aszczenie.. Ale niestety trzeba te¿ i to wspomnieæ, ze na podobnych warunkach proponowa³ te¿ tron polski, nikomu innemu jak samemu zwyciêscy z 1814 - wobec którego min zwi±zany by³ przysiêg± tj carowi Aleksandrowi I..

Kiedy¶ przyda³oby siê te¿ co¶ skrobn±æ o dwóch najwiêkszych, a ogólnie ma³o znanych bitwach insurekcji ko¶ciuszkowskiej tj Szczekocinach (najwiêksza bitwa rozegrana w polu podczas powstania) i Maciejowicach - które to pod wzgl.liczebno¶ci wojsk i zastosowanych w nich manewrów zdecydowanie przewy¿szaj± s³ynn± bitwê pod Rac³awicami..
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #24 : Marzec 25, 2011, 18:30:46 »

Nie wiem, czy macie wyobra¿enie jak jeszcze wygl±da³a polska wie¶ w latach piêædziesi±tych, sze¶ædziesi±tych ubieg³ego wieku?

W Rzêdowicach jedynym murowanym domem by³ m³yn.
Stodo³y by³y z desek, a dom rodziców mojej mamy (tak jak pamiêtam jako dziecko 5-8 letnie) by³ bardzo niski, z niskim wej¶ciem, maleñkie okna, pobielany wapnem, kryty strzech±,
tak jakbym dzi¶ to opisa³: z zewn±trz wygl±da³ jak gliniana lepianka, w ¶rodku pod³og± by³o klepisko, w rogu sta³ gliniany piec, od którego bieg³a rura do centralnej dziury w dachu.
W latach siedemdziesi±tych zwalili ten dom, bo siostra mamy przenios³a siê ze swoimi rodzicami do miasta.

Mama zawsze wspomina³a chleb domowy z pieca chlebowego tak, ¿eim by³ starszy tym by³ pyszniejszy (odwrotnie ni¿ chleb teraz).
Jako dziecko chodzi³a do szko³y do Koniuszy 7 kilometrów. By³a tak zdoln± dziewczynk± (jak pisz± tu o sobie Asia i Beatka),
¿e w starszych klasach ona prowadzi³a lekcje w zastêpstwie za np. chorego nauczyciela.
Ju¿ jako 14 latka przenios³a siê sama na stancjê do Krakowa, choæ reszta starszego rodzeñstwa zosta³a w Rzêdowicach.
Mój tato zawsze ¿artowa³, ¿e wzi±³ mamê ze wsi tak biednej, gdzie ca³y rok jedli bób. (Mo¿e dlatego dzi¶ uwielbiam bób i inne nasiona str±czkowe- genetyka?)
Mój tato pochodzi ze wsi Strzelce Ma³e (powiat Brzesko gmina Szczurowa) gdzie nie znali bobu. Ró¿ni³a siê ta cha³upa od domu drugich dziadków tym,
¿e by³a z drewnianych bali, z pod³og± z desek (pamiêtam jak babcia szorowa³a te deski wod± i szczotk±), z wysokimi drewnianymi drzwiami i by³a kryta drewnian± dachówk±.
£ó¿ka w obu domach by³y takie same, drewniane z pierzynami a zamiast szafy by³a skrzynia.

Cha³upa mojego dziadka i babci w Rzêdowicach by³a zaraz za m³ynem, dzieli³a je tylko krzypopa.
Pewnego lata, gdy tam przebywa³em (bo przywozi³a mnie mama do swoich rodziców na wakacje) to pamiêtam po¿ar, gdy piorun uderzy³ w stodo³ê przy m³ynie,
ciocia porwa³a nas wtedy (mnie z siostr±), dwoje ma³ych dzieci, w ramiona i wybieg³a na podwórze,
ca³a wie¶ zbieg³a siê gasiæ (te¿ dzisiaj co¶ niespotykanego) tê stodo³ê wiadrami wody i polewaæ nasz dom aby siê od niej nie zapali³.

pozdrawiam          
               Marek
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Marzec 26, 2011, 00:31:48 »

wiesz Kozio³ku, mój ojciec jest z wykszta³cenia historykiem i w swojej pracy magisterskiej pisa³ w³a¶nie o Powstaniu Ko¶ciuszkowskim. Muszê odgrzebaæ j± i poczytaæ. Lubiê historiê. Chyba to po ojcu.

su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Marzec 26, 2011, 01:02:22 »

we wczorajszym Naszym Dzienniku jest ciekawy artyku³ "Zniewaga pod wêgiersk± tablic±". Wprawdzie jest to tekst polityczny w pierwszej czê¶ci, a o polityce tutaj nie dyskutujemy raczej. Nie mniej jednak jest tam spora dawka historii zwi±zanej z pomoc± Wêgrów dla Polski w 1920r. Bardzo ciekawa historia. Mo¿e Kozio³ku znasz jej szczegó³y? http://www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110324&typ=po&id=po02.txt

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #27 : Marzec 26, 2011, 01:21:04 »

Marku, dzi¶ czêsto dzieci nie doceniaj± tego, co jest na wyci±gniêcie rêki i przychodzi bez trudu, a o co kiedy¶ trzeba siê by³o mocno postaraæ. Wielki szacunek nale¿y siê ludziom, którzy w tak trudnych warunkach zdobywali wiedzê. Chocia¿ w niektórych okolicach chyba wci±¿ jeszcze z dotarciem do szko³y nie jest najlepiej, podobnie jak z wyposa¿eniem szkó³. Mam nadziejê w niedalekiej przysz³o¶ci na faktyczny dostêp do komputerów we wszystkich szko³ach - to by w du¿ej mierze wyrównywa³o szanse.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Marzec 26, 2011, 01:32:16 »

Istotnie ciekawy artyku³ Su³ku..niestety nie wiele wiêcej mogê na ten temat powiedzieæ, co zosta³o napisane w koñcówce artyku³u - wszak chodzi³o o uzbrojenie, a raczej dozbrojenie polskiej armii - bo nie by³oby czym strzelaæ do krasnoj-armistów.. Ale tak Ci powiem, ¿e w ogóle okres dwudziestolecia to nie mój konik - za du¿o tam przetasowañ i frakcji..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #29 : Marzec 26, 2011, 02:56:49 »

A jaka jest Twoja ulubiona epoka?
Zauwa¿y³am, ¿e wspomina³e¶ o Toltekach itp. Ja bym chêtnie poczyta³a co¶ jeszcze o staro¿ytnych Indianach
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers black-for thepunisher countrylife kalinowatyper