Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Historyczne sensacje i ciekawostki  (Przeczytany 31228 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #45 : Kwiecieñ 05, 2011, 11:17:11 »

Konradzie, tak mnie zainspirowa³e¶ tym obozem w Wadowicach, ¿e teraz odszuka³em link w Internecie
http://www.irekw.internetdsl.pl/jency/jencypart3.html,
który do¶æ dog³êbnie opisuje najnowsz± historiê ukraiñsko-polsk± i
dziêki niemu wiem dok³adnie, jacy to ¿o³nierze le¿± na cmentarzu w Wadowicach i z jakiej przyczyny.

Fragment z linku: „(...)Upamiêtnieniem obejmie siê tak¿e kilka innych miejsc spoczynku
uczestników ukraiñskich walk niepodleg³o¶ciowych z lat 1917-1921,
a mianowicie ponad 1500 pochowanych Haliczan i Naddnieprzañców na cmentarzu w Wadowicach.(...)”

pozdrawiam          
               Marek
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #46 : Kwiecieñ 05, 2011, 19:16:24 »

Marku, dziêki za ten link - bardzo ciekawy i obszerny artyku³ (odnosz±cy siê w zasadzie do ca³o¶ci tego do¶æ z³o¿onego tematu, dotycz. jeñców w tamtym okresie)..Przyznaæ trzeba, ¿e dzielny to te¿ by³ naród - choæ i pamiêtliwy..i co tu du¿o nie mówiæ, nierzadko i m¶ciwy trochê..
W ogóle ca³y ten okres, obejmuj±cy przedzia³ zaledwie kilku lat wydaje siê byæ dosyæ skomplikowanym (tj przynajmniej dla mnie.. ), ze wzglêdu na mnogo¶æ i niezbyt pe³n± jasno¶æ wydarzeñ, wynikaj±cych z szybkich zmian nastêpuj±cych, lub wrêcz nak³adaj±cych siê na siebie w bardzo krótkim czasie..Przez co wcale nie trudno o jakie¶ pomy³ki, przemieszania faktów, czy ich przeinaczenia..
Np w ostatnim czasie wy¶wietlany jest na tvp1 (w ¶rody) serial "1920, wojna i mi³o¶æ"..Niby wszystko jest ok, a jednak niezupe³nie..I tak przyk³adowo pokazane jest w nim, jak to nasze wojska w 19 r ruszaj± gdzie¶ tam na wschód - niby jest to manewr uprzedzaj±cy, maj±ce dopiero nast±piæ uderzenie bolszewików (co raczej mija siê z prawd±), ale w³a¶ciwie co, gdzie, kiedy, czy z kim - to ju¿ nie bardzo wiadomo, za¶ o wojnie polsko-ukraiñskiej kompletnie ani s³owa..a to zdaje siê o to w³a¶nie chodzi³o.. Natomiast zwyk³y widz nie bardzo orientuj±cy siê w sytuacji tamtego okresu, pomy¶li zapewne w tym momencie, ¿e by³a to akcja od razu skierowana przeciw napieraj±cym bolszewikom..

Wygl±da to zatem tak, jakby starano siê pomijaæ pewne (mo¿e niewygodne), a przecie¿ istotne fakty - maj±ce znacz±cy wp³yw na pó¼niejszy przebieg wydarzeñ..
Podobno Hoffman koñczy pracê nad produkcj± o podobnej tematyce - widzia³em kilka reklamówek..niez³e - dobrze odwzorowane umundurowanie z tamtego okresu..i oczywi¶cie sceny samych staræ.. (co ciekawe, film ma byæ trójwymiarowy..)
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #47 : Kwiecieñ 10, 2011, 18:09:17 »

Dzisiejszy dzieñ jest dniem szczególnym - bo rocznicowym (pamiêtajmy o wszystkich..ponad wszelkimi podzia³ami)..

http://www.youtube.com/watch?v=ybs_e-8Ljp4&feature=related

wersja rozszerzona..
http://www.youtube.com/watch?v=c2QjQocjGLQ&feature=related
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Kwiecieñ 10, 2011, 19:53:58 »

Tak Kozio³ku. Dzi¶ warto albo nawet trzeba wyciszyæ wszelkie podzia³y. Ka¿dy z nas ma jakie¶ pogl±dy polityczne, ale rozmawiaæ nale¿y o tym co ³±czy. A tak wiele nas ³±czy. Ja mieszkam w regionie wielonarodowo¶ciowym i wielokulturowym. Nauczyli¶my siê ¿yæ w zgodzie i wzajemnym poszanowaniu, choæ tak¿e czasami siê spieramy. Z mojego miasta pochodzi Ludwig Zamenhoff - twórca jêzyka Esperanto. Stworzy³ ten jêzyk aby mieszkañcy naszego grodu mogli siê ze sob± porozumiewaæ. A s³uchaj±c muzyki Lorenca trudno opanowaæ wzruszenie. Z moim miastem zwi±zane s± cztery ofiary katastrofy: Ryszard Kaczorowski - ostatni Prezydent na uchod¼twie. Tu siê urodzi³, uczy³ siê. Powstaje plac Jego imienia. Dalej Krzysztof Putra - Wicemarsza³ek Sejmu, Ordynariusz Prawos³awny Wojska Polskiego Miron Chodakowski (wzruszaj±cy dokument o Nim nada³a dzi¶ naza lokalna telewizja) i m³oda stewardessa Justyna Moniuszko. By³em na Jej pogrzebie.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #49 : Kwiecieñ 11, 2011, 00:47:08 »

My¶lê, ¿e trzeba rozmawiaæ tak¿e o tym co dzieli. Wyja¶nienie sobie nawzajem kwestii, które ró¿ni±, pozwala siê lepiej zrozumieæ. Problem nie w tym, ¿e mówimy o tym co nas dzieli. Problem w tym, w jakim celu o tym mówimy i jakiego u¿ywamy jêzyka. Je¶li celem jest lepsze zrozumienie adwersarza i próba znalezienia w¶ród ró¿nic pogl±dów czego¶, co jednak ³±czy i co dla obu stron jest warto¶ci± - to ¶wietnie. Je¶li przy tym u¿ywamy jêzyka nacechowanego szacunkiem dla przeciwnika, to mimo ró¿nic mo¿liwe jest - pos³uguj±c siê matematyczn± nomenklatur± - znalezienie wspólnych czê¶ci zbioru. Je¶li natomiast rozmowa o tym co dzieli, ma byæ tylko popisem w±tpliwej elokwencji, obliczonym na maksymalny efekt medialny to... có¿ - lepiej mo¿e by³oby milczeæ.
Tych, którzy zginêli przed rokiem, wszelkie podzia³y ju¿ nie dotycz±. Muzyka Micha³a Lorenca jest epitafium dla nich wszystkich  bez wyj±tków. Bez dzielenia ich na Tych "bardziej" i Tych "mniej".
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #50 : Kwiecieñ 11, 2011, 11:28:20 »

jednak lepiej dla rozmówców je¶li rozmawiaj± o sprawach ich ³±cz±cych, poniewa¿, pomimo oczywistych podzia³ów, mo¿na doj¶æ do jakiego¶ porozumienia. Przypominam sobie, ¿e kiedy¶ u naszego Papie¿a JPII z wizyt± by³ ówczesny Sekretarz Generalny KPZR M. Gorbaczow. By³ te¿ W. Jaruzelski (by³y I Sekretarz PZPR). Nie s±dzê jednak aby rozmawiali ze sob± na temat istnienia Boga.

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #51 : Kwiecieñ 11, 2011, 14:03:09 »

Pewnie, ¿e najlepiej rozmawiaæ o tym co ³±czy. Takie rozmowy w sferze prywatnej sprawiaj± mnóstwo rado¶ci - dzielimy siê tym co lubimy i w czym siê zgadzamy. Rozumiem, ¿e tak¿e kurtuazyjne rozmowy na szczeblu publicznym mog± mieæ taki charakter. Ale w takich rozmowach nie rozwi±zuje siê problemów, bo w tym, co nas ³±czy, w tym co do czego jeste¶my zgodni, problemu po prostu nie ma. A trzeba przecie¿ i¶æ dalej a wiêc rozmawiaæ o problemach, co do sposobu rozwi±zania których mamy ró¿ne wizje i czêsto w³a¶nie w dyskusji (nawet bardzo gor±cej) udaje siê znale¼æ wyj¶cie. Popatrz Su³ku na forumowe dyskusje. Nasze pogl±dy s± ró¿ne - nie tylko te muzyczne. Ujawnia³y siê w wypowiedziach wielu z nas. Zaprzeczali¶my sobie, "k³ócili¶my siê" o pryncypia. Mówili¶my zatem o tym, co nas dzieli. Tylko w sposób, którego celem nie by³y wymiana ciosów i zdeprecjonowanie interlokutora. Wiem, ¿e rozmawiamy o sprawach - gdyby patrzeæ w szerokiej perspektywie - ma³o istotnych, wiêc mo¿e niewartych k³ótni. Kto¶ patrz±c z boku powie:"A takie tam bleblanie o muzyce - co to ma do ¿ycia?!". Konsekwentnie te¿ wszyscy - i dziêki Najwy¿szemu - unikamy dyskusji o polityce. Tu - przyznajê - mogliby¶my siê pok³óciæ. Ale ten brak dyskusji politycznej w naszym gronie jest mo¿liwy, bo ta dyskusja nie prze³o¿y³aby siê w realny sposób na mo¿liwo¶æ rozwi±zania jakiegokolwiek k³opotu. By³aby tylko wymian± my¶li. W innych gremiach jednak ta sama dysputa przek³ada siê na konkretne, istotne dla wielu konsekwencje. I w takim wypadku istnieje konieczno¶æ mówienia o ró¿nicach ale nie wedle regu³ z piaskownicy: "Jak ty mi ³opatk±, to ja ci grabkami". Dyskusja powinna wygl±daæ raczej tak (¿e dalej pos³u¿ê siê przyk³adem z piaskownicy): "Dobra - ja mam grabki. Ty chcesz u¿yæ ³opatki. Co dziêki nim mo¿emy razem zrobiæ z tym piaskiem?". Taka dysputa - przynajmniej gdy chodzi o wymiar publiczny - ju¿ dawno odesz³a w zapomnienie. Mo¿e jednak kiedy¶...
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Kwiecieñ 12, 2011, 00:29:36 »

Ela chyba za bardzo skomplikowa³a ten temat.. wszak chodzi³o tylko o wspomnienie o samej rocznicy i pamiêæ o wszystkich ofiarach tej tragicznej katastrofy..Wydaje mi siê, ¿e niepotrzebnie rozwijamy ten temat. Wprawdzie te¿ móg³bym co¶ dodaæ w tym miejscu..ale znaj±c siebie - obawiam siê niestety, ¿e móg³bym niechc±cy paln±æ niepotrzebnie jak±¶ "bzdurkê".. Chichot    
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #53 : Kwiecieñ 29, 2011, 12:22:01 »

TEN ¶lub to wydarzenie historyczne, wiêc wybra³am ten w±tek. Je¶li nie ogl±dacie na ¿ywo, obejrzyjcie powtórkê. Rzadka okazja do zobaczenia przeprzepiêknych wnêtrz Westminster Abbey‎, na dodatek w takich niezwyk³ych ujêciach. Urzek³y mnie drzewa wewn±trz, to niezwyk³y pomys³, mam nadziejê, ¿e te zielone dodatki ju¿ zostan± na zawsze wewn±trz! Uwielbiam teatry, spektakle, a to jeden z piêkniejszych jakie w ¿yciu widzia³am, scenografia, staranna oprawa. No i na ³opatki rozk³ada mnie Harry Muzycznie te¿ ca³kiem ok.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #54 : Kwiecieñ 29, 2011, 16:56:54 »

Bedzie o kreacjach. Suknia Kate bardzo elegancka, klasyczna , pewnie w jej typie, ale..
Tak mog³aby wygladac znajoma z s±siedztwa.
Pewnie wszyscy j± teraz porównuj± do Diany, moze nies³usznie.
Ale pamiêtam t± jej kreacjê, z kilkunasty metrów jedwabiu, diamentowy diadem, wielk± wi±zankê, sze¶ciometrowy
tren to by³a prawdziwa ksiê¿niczka z bajki.
Poza tym królowa na ¿ó³to jak wielka cytryna. No i przepiêkny kapelusz Camilli.
Biedni ci mê¿czy¼ni wszyscy tacy sami

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #55 : Kwiecieñ 29, 2011, 17:19:54 »

A je¶li ktos nie ogl±da³, to by³o tak 

http://www.youtube.com/watch?v=3Xcx03KujwA&feature=fvsr
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #56 : Kwiecieñ 29, 2011, 18:01:34 »

No to mój ulubiony ¶lub:

http://www.youtube.com/watch?v=Wm0XqDm8Uh0

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Maj 09, 2011, 19:29:42 »

Dzisiaj przypada 66 rocznica zakoñczenia najstraszniejszej z wojen w dziejach ludzko¶ci - wprawdzie na Zachodzie obchodzono to ¶wiêto wczoraj tj 8 maja, natomiast na Wschodzie dzisiaj - a to z prostej przyczyny, poniewa¿ akt kapitulacyjny zosta³ podpisany w pó¼nych godzinach wieczornych 8 maja, co przypada³o ju¿ na godziny po pó³nocy czasu moskiewskiego..W gre wchodzi³a zatem zwyk³a ró¿nica czasowa..

Niestety nie mog³em znale¼æ materia³ów z obchodów rocznicy na Zachodzie, popatrzmy zatem jak to wygl±da³o na Wschodzie, a konkretnie w Russia.. Najlepsze w 23:49 - s³ynne "Huuuuraaa" wydobyte z garde³ tys ¿o³nierzy z ró¿nych formacji (a¿ ciary przechodz± po ciele.. )

http://www.youtube.com/watch?v=Si2ZniRbtVA

...i przejazd sprzêtu ciê¿kiego wraz z przelatuj±cymi ¶mig³owcami..W tym roku jednak co¶ skromniuchno - bo zabrak³o ponadd¼wiêkowców.. Chichot
http://www.youtube.com/watch?v=P2yYUvERG2w
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Maj 09, 2011, 23:48:54 »

Drobne sprostowanie, tzn jeszcze jeden, odrêbny akt kapitulacyjny - dlatego nie wyrobiono siê czasowo..
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #59 : Maj 15, 2011, 19:18:22 »

Trochê o nas.
Wspó³czesny naród polski zacz±³ siê rodziæ wraz z uw³aszczeniem ch³opów pañszczy¼nianych, z zakoñczeniem ich pó³niewolnictwa czy wrêcz niewolnictwa. (Podobnie rodz± siê wspó³czesne narody tubylcze w by³ych kolonialnych krajach Afryki i byli afrykañscy niewolnicy w USA). Jest to proces d³ugi, bolesny, pó¼ny, zwa¿ywszy inne kraje Europy.
My siê dopiero uczymy „kultury wysokiej” i nowoczesnego pañstwa i nowoczesnego spo³eczeñstwa. Tymczasem w g³êbi nas pracuje dziedzictwo „Polski ch³opskiej”: ograniczone horyzonty, bierno¶æ, mentalno¶æ niewolnicza… Ch³op pañszczy¼niany czy szlachcic-szaraczek, nie mia³ ¿adnych nawyków pracy umys³owej, nie czu³ siê odpowiedzialny  za swój los, ani nie zna³ skrzêtnej gospodarno¶ci. Podobnie jego wspó³czesny potomek. To wszystko jest dziedzictwem ch³opskiego losu, ma ¼ród³o w owym „pañszczy¼nianym” rodowodzie wiêkszo¶ci Polaków, utrwalone jeszcze przez kilkadziesi±t lat komunizmu, i tylko zafa³szowane przez mity o szlacheckim rodowodzie naszego spo³eczeñstwa bo, nie chcemy o tym wiedzieæ.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live paktprzyjazni twistedgamers black-for silverstar