Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Najpiêkniejsze symfonie  (Przeczytany 63938 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #75 : Czerwiec 07, 2011, 22:45:03 »

Nie podejmujê siê opisaæ Dziewi±tki:)
http://www.youtube.com/watch?v=7CcnU66z_5Q

To ciekawe - Oda do rado¶ci zawsze istnia³a dla mnie pod t± nazw±:) A¿ tu dowiadujê siê, ¿e rado¶æ jest s³owem zastêpczym:) ¯e Schiller napisa³ Odê do Wolno¶ci, ale zadzia³a³a cenzura - wolno¶æ zosta³a uznana za s³owo zbyt niebezpieczne, i wiersz móg³ siê ukazaæ dopiero, gdy Freiheit zosta³a zast±piona przez Freude:)
W 1989 roku orkiestra pod dyrekcj± Bernsteina wykona³a na gruzach Muru Berliñskiego IX Symfoniê z oryginalnym tekstem:) Chyba dzi¶ mo¿na by uniewa¿niæ dawny nakaz cenzora, z drugiej strony wszyscy¶my siê do tej rado¶ci przyzwyczaili:)
Przes³anie Ody, przes³anie Beethovena, i tak jest radosne, pe³ne wiary w ludzko¶æ i optymizmu.
To sam Beethoven dopisa³ do tekstu ten wers: "Alle Menschen werder Bruder". Kto wie, mo¿e kiedy¶, kto wie... Czy¿ to nie piêkne marzenie? Czy mo¿na by³o wymy¶liæ piêkniejszy hymn dla naszej wspólnej Europy?)
http://www.youtube.com/watch?v=w4evjKr_VGM&feature=fvsr
I piêkne wykonanie:)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 07, 2011, 22:54:13 »

Nie podejmujê siê opisaæ Dziewi±tki:)

ale to co opisa³a¶ Asiu, jest ju¿ samo w sobie bardzo ciekawe i przynajmniej dla mnie - do tej pory nieznane. Dziêkujê za to!

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Czerwiec 08, 2011, 00:38:48 »

Dziewi±ta to co¶ wiêcej ni¿ symfonia, muzyka. To symbol zmian spo³ecznych, symbol pierwszych dekad XIX wieku i synonim wielu wielkich idei. Znak wielkiej walki, zmagañ Beethovena. Od dawna pragn±³ on skomponowaæ do muzykê do ody Schillera, zw³aszcza, ¿e jest to tekst cechuj±cy siê melodyjno¶ci± i obdarzony wielkim ³adunkiem  emocjonalnym. Idea wyra¿ona w Odzie fascynowa³a kompozytora g³uchego, do¶wiadczonego przez los - napawa³a go wiar±, ¿e ka¿da walka, nawet najtrudniejsza, musi zakoñczyæ siê zwyciêstwem.

Ta Symfonia, jedna z tych w dziejach muzyki, któr± trzeba pisaæ przez du¿e S, to walka. Raz wybucha z gwa³towno¶ci±, raz cichnie. Ale koñczy siê wielk± glori±...

Braterstwo, wolno¶æ, zwyciestwo - sama warstwa orkiestrowa, nawet bez ¶piewanego tekstu, sta³a siê symbolem tych warto¶ci. To z pewno¶ci± jedna z najpiêkniejszych w historii sztuki d¼wiêku afirmacji ¿ycia i humanizmu w ogóle. 

W jakim celu analizowaæ ka¿d± z czê¶ci IX Symfonii? Czy w pierwszym ogniwie Allegro m. n. troppo un poco maeostoso - nie s³yszymy "gwa³tu, sprzeciwu, szczytnych wzlotów ducha, têsknoty, nadziei, zbli¿ania siê do upragnionego celu i ponownej jego utraty, nowych prób, nowych walk..."? Czy najniezwyklejszym Scherzu, jakie kiedykolwiek skomponowano, nie s³yszymy Bachusowej orgii, upiornego tañca, cwa³u? Czy w Andante m. e cantabile - nie dostrzegamy oceanu ekspresji i potêgi namiêtno¶ci - owego Kantowskiego "nieba gwia¼dzistego" i "prawa moralnego..."?

Fina³ - heroiczna kantata - jest - jak mówi± - niespójny, jakby oderwany od poprzednich ogniw. O krytycy! Jak¿e to przecie¿ nowatorskie, jak¿e wymowne - chór-laudacja stworzenia w finale ostatniej symfonii jednego z najwiêkszych umys³ów sztuki! Godne ukoronowanie, dowód Beethovenowskiego zwyciêstwa! Ten fina³ zmieni³ oblicze muzyki, zmieni³ wiedeñczyków 7 maja 1824 i pó¼niej, zmienia i nas.

W tym prawie pó³godzinnym finale s³ychaæ wyra¼nie genialne operowanie technik± wariacyjn±. A w czê¶ci wokalnej zwracam zawsze uwagê na kilka fragmentów. 
Strofê o potêdze braterstwa Beethoven powierzy³ tenorowemu solo, które przeradza siê w chór. Pe³en mêskiej dumy wzywa on do wielkich czynów, brzmi jak heroiczny marsz zwyciêzców: "Bracia, drog± w lot wysoko!"
Potem oczywi¶cie - triumfalny, porywaj±cy serca, chór do s³ów "O rado¶ci, iskro bogów". Apoteoza Rado¶ci. I Wolno¶ci.
I za chwilê: jeszcze jedna wielka partia chóralna. "Bracia, za gwiazdami temi Ojciec mieszka uwielbiony". Beethoven kreuje niezwyk³y, mistyczno-niebiañski klimat, spotêgowany bardzo wysokim rejestrem, który osi±gniêty zostaje, gdy wymawiane s± s³owa: "za gwiazdami" i "Ojciec". Beethoven i Schiller, ¶wiadomi swej twórczej potêgi, wynosz± cz³owieka, siebie samych - do Boga.

BTW, Dziewi±ta mia³a byæ pocz±tkowo oryginalnym, trzyczê¶ciowym cyklem symfonicznym.

Jowiszowa Mozarta w XVIII wieku oraz Eroica, V, VII i IX Beethovena i symfonie Mahlera w XIX/XX wieku wyznaczaj± (dla mnie) szczyty symfonicznego mistrzostwa...

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #78 : Czerwiec 08, 2011, 17:00:39 »

Piêknie napisane Pat (i kto tu jest literatem  )..Byæ mo¿e bêdzie to zbyt du¿a ¶mia³o¶æ z mojej strony, ale mimo wszystko pozwolê sobie w tym miejscu na zadanie jednego pytania, które ju¿ od dawna mia³em zamiar Ci zadaæ - Patryku jeste¶ z wykszta³cenia muzykologiem ?? 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Czerwiec 08, 2011, 18:44:32 »

Piêknie napisane Pat (i kto tu jest literatem  )..Byæ mo¿e bêdzie to zbyt du¿a ¶mia³o¶æ z mojej strony, ale mimo wszystko pozwolê sobie w tym miejscu na zadanie jednego pytania, które ju¿ od dawna mia³em zamiar Ci zadaæ - Patryku jeste¶ z wykszta³cenia muzykologiem ?? 
stawiam pi±taka, ¿e tak  Chichot ale bez wzglêdu na rozstrzygniêcie uwa¿am, ¿e jako szafarskie kolegium powinni¶my przyznaæ naszemu Patowi szafarsk± togê profesorsk±

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #80 : Czerwiec 09, 2011, 00:15:49 »

Oto i opis godny dzie³a

Jak¿e lubiê czytaæ Twoje muzyczne opowie¶ci, cher ami:) £±cz± one natchnienie, p³yn±ce z wra¿liwo¶ci duszy na piêkno zaklête w d¼wiêkach, oraz szlachetno¶æ stylu z rzetelnym warsztatem analitycznym i oparciem w faktach. Tak sugestywnie oddaj± ducha opisywanej muzyki, ¿e czytaj±c niemal s³yszy siê dany utwór, jakby on krystalizowa³ siê w umy¶le pod wp³ywem magii zawartej miêdzy s³owami.
Nic wiêcej nie napiszê - popatrz w górê - inni te¿ Ci s³odz±
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2015, 21:36:32 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #81 : Czerwiec 09, 2011, 23:52:12 »

Wasze s³owa to honor dla mnie. Conrado, jaka ¶mia³o¶æ, hah - nie, nie jestem. Januszu - wisisz pi±taka. 
Muzyka to moja wielka pasja. Moi bliscy koñczyli róznorakie muzyczne uczelnie... Ja za¶ - poniewa¿ droga, któr± sobie wybra³em to pomagaæ cz³owiekowi s³u¿±c medycynie - zajmowa³em siê muzyk± ot tak, dla samego siebie. Gram na fortepianie, s³ucham, czytam wielkich muzykologów - parafrazuj±c Krasiñskiego - przeze mnie - p³ynie od dawna "strumieñ piêkno¶ci" w postaci muzyki.

Asiu, ami spirituel, to muzyka jest szlachetno¶ci±. Wielki Wolfgang rzek³, ¿e muzyka nale¿y do najpotrzebniejszych potrzeb ducha. Mojego na pewno.  Chichot  A autor "Quo vadis" stwierdzi³: "Muzyka jest jak morze - widzisz brzeg, na którym stoisz, lecz drugiego dojrzeæ nie podobna". Zag³êbiam siê w d¼wiêkowym oceanie - a dna nie sposób spostrzec... 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #82 : Czerwiec 10, 2011, 00:05:31 »

O tak, muzyka jest dla nas jak woda, ¿yciodajna substancja, bez której kwiat duszy wiêdnie i usycha:) A im wiêcej jej pijemy, tym wiêksze budzi w nas pragnienie
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #83 : Czerwiec 10, 2011, 00:15:59 »

O tak, muzyka jest dla nas jak woda, ¿yciodajna substancja, bez której kwiat duszy wiêdnie i usycha:) A im wiêcej jej pijemy, tym wiêksze budzi w nas pragnienie

Paradoxerweise, tak tak!  Chichot

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #84 : Czerwiec 25, 2011, 22:39:25 »

Wasze s³owa to honor dla mnie. Conrado, jaka ¶mia³o¶æ, hah - nie, nie jestem. Januszu - wisisz pi±taka. 
Muzyka to moja wielka pasja. Moi bliscy koñczyli róznorakie muzyczne uczelnie... Ja za¶ - poniewa¿ droga, któr± sobie wybra³em to pomagaæ cz³owiekowi s³u¿±c medycynie - zajmowa³em siê muzyk± ot tak, dla samego siebie. Gram na fortepianie, s³ucham, czytam wielkich muzykologów - parafrazuj±c Krasiñskiego - przeze mnie - p³ynie od dawna "strumieñ piêkno¶ci" w postaci muzyki.

Ja (doktor, niestety nie w sensie medycznym  Chichot ) te¿ my¶la³am, ¿e jeste¶ muzykologiem, albo przynajmniej nauczycielem muzyki. A Ty Patryku jeste¶ Cz³owiekiem Renesansu!

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #85 : Czerwiec 25, 2011, 23:25:42 »

Uwielbiam renesans, zw³aszcza sztukê w³oskiego quattrocenta i cinquecenta...

Jej, naprawdê s³odzicie, a ja buraczejê na twarzy. Zbyt wiele jeszcze nie wiem, ¿eby¶cie siê mn± tak zachwycali. 

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #86 : Czerwiec 25, 2011, 23:36:28 »

Sei bitte nicht so bescheiden 

Z tej okazji dla Ciebie Patryku-Amadé i (wszystkich Formowiczów) dedykacja z pogranicza renesansu i baroku (powiedzmy wczesny barok):

http://www.youtube.com/watch?v=8zJ_P-rCeRY

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #87 : Czerwiec 26, 2011, 00:05:05 »

Kasiu, bardzo dziêkujê.  Chichot Ostatnio zaczynam odkrywaæ piêkno dawnej muzyki. Oczywi¶cie, dobrzy wykonawcy s± tu niezwykle istotni!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Listopad 20, 2011, 15:10:46 »

Trochê pogr±¿y³ sie w drzemce nam ten w±tek Uruchamiam zatem Symfoniê zegarowa Haydna, którego cz. II andante - tykaj±cy zegareczek, przypomni, ¿e czas mija i zachêci do pobudki 

http://www.youtube.com/watch?v=i1L6p4B2hBs

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Listopad 20, 2011, 16:54:39 »

Te¿ lubiê symfonie Haydna, nie tylko Zegarow±, najbardziej chyba "Z Uderzeniem W Kocio³" Wszelako, oryginalny nie bêdê, gdy zeznam, i¿ na najpiêkniejsz± symfoniê uwa¿am 9 Beethovena, mimo i¿ jej ostatnia czê¶æ jest ostatnimi czasy usilnie zohydzana s³uchaczom przez europejsów- federastów, którzy zaw³aszczyli j± sobie jako "hymn" Euroko³chozu. Do moich przenajulubieñszych symfonii nale¿y 2 Symfonia Borodina, przera¼liwie piêkna i jaka¶ taka potê¿na, przypomina mi fragmenty "Kniazia Igora", za którym przepadam, a nawet drug± operê, w której Borodin macza³ palce- "Mlad±".

http://www.youtube.com/watch?v=Z3e6CPLBZWI
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo neder-live countrylife thepunisher