Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Najpiêkniejsze symfonie  (Przeczytany 63873 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #90 : Marzec 13, 2015, 14:06:24 »

Nie przepadam za symfoniami, ale czasem s³ucham. Wczoraj na wyk³adzie z astrofizyki (!) us³ysza³am o kompozytorze astronomie, odkrywcy planety Uran. Nazywa³ siê William Herschel. Jedna z jego kompozycji ma szansê ostaæ siê na d³u¿ej w moich uszach:

http://www.youtube.com/watch?v=Ry8_v-nYdqg
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #91 : Czerwiec 05, 2015, 03:15:17 »

To faktycznie bardzo ciekawa postaæ! Muzyka i astronomia - bardzo udane po³±czenie. Zna³am go jako astronoma, i to nie byle jakiego, a prawdziwego giganta. Odkry³ nie tylko Urana, ale dwa ksiê¿yce Saturna, ca³± masê mg³awic i gwiazd, no i na dodatek promieniowanie podczerwone. Mierzy³ wysoko¶æ gór ksiê¿ycowych (choæ nie policzy³ jeszcze kraterów;)). I ogólnie zaprowadzi³ porz±dek w Galaktyce:) Ale jako¶ wcale nie kojarzy³am go z muzyk±.
A tu okazuje siê, ¿e przysz³y as astronomii by³ muzykiem, zanim zaj±³ siê zg³êbianiem tajemnic nieba. I to wszechstronnie wykszta³conym, z praktyk± orkiestrow±, jako organista i dyrygent.
Bardzo ³adne symfonie:)
https://www.youtube.com/watch?v=3mV-ZSzgs8Q
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2015, 03:32:56 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #92 : Czerwiec 05, 2015, 03:33:26 »

To w³a¶ciwe miejsce, w którym powinna siê znale¼æ III Symfonia Aleksandra Skriabina, czyli Boski Poemat. Chocia¿ Skriabin by³ g³ównie mistrzem fortepianu, to jednak jego utwory symfoniczne maj± w sobie niezwyk³± moc. III symfonia to dzie³o potê¿ne i pe³ne ekspresji.
Jak mo¿na by³o dowiedzieæ siê od komentatorów Dwójki, dzie³o przedstawia "przeobra¿enia duszy, od niemocy w artykulacji mocy bosko¶ci tkwi±cej w cz³owieku, przez upojenie rozkoszami natury i erotyki, po przezwyciê¿enie kryzysu, manifestacjê boskiej mocy bêd±cej udzia³em twórczego cz³owieka".
Program dzie³a osnuty jest wokó³ poetyckiego tekstu Tatiany de Schloezer, ¿ony Skriabina, którego tematem jest ewolucja ludzkiego ducha. Kiedy je komponowa³, przepe³nia³a go mi³o¶æ. “Brakuje mi tchu, czujê siê b³ogos³awiony, komponujê jak w transie. Co czas jaki¶ odrywam siê od pracy, aby my¶leæ o Tobie, i podzieliæ siê z Tob± choæby my¶lami […] Dla Ciebie piszê, droga moja rado¶ci! Ty wszystko pojmiesz, wszystko docenisz! Jak nikt inny! Zrozumiesz ka¿dy zwrot mojej szalonej fantazji.”

Dzie³o sk³ada siê z 3 ogniw poprzedzonych introdukcj±. Czê¶æ pierwsza zatytu³owana jest Zmagania, czê¶æ druga Rozkosze, czê¶æ trzecia Boska gra.
"Od walki z przeciwno¶ciami losu, poprzez mi³osne uniesienia i ptasie trele, a¿ po afirmacjê bosko¶ci ludzkiego ducha"

https://www.youtube.com/watch?v=bNKEOgdof6A
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2015, 04:27:12 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
amadeusz33
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 46

Bach i Schubert to anio³owie, Mozart to bóg muzyki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #93 : Lipiec 10, 2016, 19:37:57 »

Dla mnie to Wielka Schuberta, Linzka i wczesne Mozarta, W³oska Mendelssohna..jest z czego wybieraæ. No i ma³o znana 8 G-dur Dvoraka

Dziêki potêdze muzyki idziemy szczê¶liwie przez ciemn± noc ¶mierci

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper countrylife thepunisher mini-land paktprzyjazni