Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: B³ekitna seria p³yt NIFC - nagrania konkursowe  (Przeczytany 16797 razy)
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« : Grudzieñ 09, 2010, 12:15:26 »

Pod koniec grudnia uka¿e siê piêæ p³yt z nagraniami laureatów XVI Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina: Julianny Awdiejewej, Ingolfa Wundera, Lukasa Geniu¹asa, Danii³a Trifonowa i Ewgeni Bo¿anowa - poda³a "Gazeta Wyborcza". To pocz±tek nowej serii fonograficznej Narodowego Instytuty Fryderyka Chopina zwanej B³êkitn±. Dziesiêciop³ytowy cykl uka¿e zarejestrowane na ¿ywo wykonania wszystkich finalistów warszawskiego Konkursu. Bêd± opatrzone polskim i angielskim komentarzem autorstwa Johna Allisona, redaktora angielskiego "Opera Magazine", oraz Stanis³awa Leszczyñskiego, autora projektu. - Nastêpne piêæ nagrañ uka¿e siê najdalej do po³owy lutego - zapowiada Agnieszka Smekta³a z NIFC.

To trzecia z kolei wydana przez NIFC seria fonograficzna po¶wiêcona dzie³om wszystkim Fryderyka Chopina. W ubieg³ych latach ukaza³a siê seria "Czarna" z nagraniami na instrumentach z epoki oraz "Bia³a" z wykonaniami na fortepianach wspó³czesnych. P³yty zosta³y kilkakrotnie wyró¿nione presti¿ow± francusk± nagrod± Diapason d'Or.

¼ród³o: gazeta.pl

oraz http://pl.chopin.nifc.pl/institute/publications/musics3
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 09, 2010, 12:21:13 wys³ane przez Allegra » Zapisane
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 13, 2010, 12:35:22 »

"Narodowy Instytut Fryderyka Chopina prezentuje now± seriê p³ytow±: B£ÊKITNA SERIA to wyj±tkowe portrety najciekawszych osobowo¶ci XVI Miêdzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina – nagrania z przes³uchañ, prób i koncertów laureatów.

Pierwsze dwup³ytowe albumy uka¿± siê jeszcze przed ¦wiêtami!

Bêd± to:

Yulianna Avdeeva – Sonata b-moll, Scherzo cis-moll, Mazurki op. 30, Nokturny op. 27, Koncert e-moll op. 11
Ingolf Wunder – Polonez-Fantazja As-dur, Mazurki op.24, Koncert e-moll op. 11"

W moim rozumieniu "przed ¦wiêtami" oznacza, ¿e mozna zakupiæ, otrzym,ac przesy³kê i po³o¿yc pod choink± - nie wiem, czy zd±¿± Smutny

Jak oceniacie dobór utworów?
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 13, 2010, 17:10:06 »

Szkoda, ¿e nie wszystko. Dziêki Niebieskookiemu, zo³a³am zgraæ wszystkie etapy najbardziej interesuj±cych mnie pianistów, wiêc teraz jestem niezale¿na od wydawnictw Instytutu.
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 13, 2010, 17:42:11 »

Uff, znalaz³am te posty o zgrywaniu na dysk, ale na razie to przedsiêwziêcie mnie przera¿a Szok
P³yty mam zamiar nabyc w charakterze pami±tki (i ewentualnego no¶nika autografów )
Szkoda, ¿e Trifonow nie wyjdzie przed 20XII...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #4 : Styczeñ 05, 2011, 21:02:04 »

Acha, wed³ug pierwszych optymistycznych zapowiedzi pierwsze piêæ p³ytek mia³o wyj¶æ pod koniec roku. Potem ju¿ tylko dwie pierwsze - Ingolfa i Julianny. Pó¼niej przeczyta³am, ¿e jednak p³yta Wundera uka¿e siê dopiero na pocz±tku stycznia. Normalka:) Zatem spokojnie sobie na pocz±tku roku zajrza³am na strony NIFC, stwierdzi³am, ¿e p³ytka ju¿ jest, wesz³am do sklepu, a tam przeczyta³am, ¿e "produkt chwilowo niedostêpny". No, nie¼le:) Wyra¼nie nie docenili popytu i posz³y na pniu:) Zadzwoni³am do nich, ¿eby sprecyzowali znaczenie okre¶lenia "chwilowo" 10-tego ma ju¿ byæ nastêpna partia:)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #5 : Styczeñ 06, 2011, 00:47:29 »

Szkoda, ¿e nie wszystko. Dziêki Niebieskookiemu, zo³a³am zgraæ wszystkie etapy najbardziej interesuj±cych mnie pianistów, wiêc teraz jestem niezale¿na od wydawnictw Instytutu.
Niestety, muszê ostudziæ ten entuzjazm, gdy¿ niezale¿no¶æ ta jest okupiona jako¶ci±. MP3 to format kompresowany, a kompresja w przypadku d¼wiêku wi±¿e siê ze stratami jako¶ci. Mo¿e nie zawsze s± one ³atwo wyczuwalne, ale d¼wiêk siê sp³aszcza, zanikaj± pewne niuanse, a przy wiêkszym stopniu kompresji mo¿e pojawiæ siê efekt "blaszanego garnka. Nagrania na stronie NIFC nie s± z³e, ale nigdy nie dorównaj± jako¶ci± materia³owi d¼wiêkowemu na CD.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeñ 06, 2011, 15:43:51 »

Zadzwoni³am do nich, ¿eby sprecyzowali znaczenie okre¶lenia "chwilowo" 10-tego ma ju¿ byæ nastêpna partia:)

Dziêki, Aleksias, te¿ siê zastanawia³am, co siê dzieje...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #7 : Styczeñ 07, 2011, 21:30:24 »

Nie ma za co:) Czyli rozumiem, ¿e dziesi±tego obie rzucamy siê do sklepu Zobaczymy, czy faktycznie bêdzie (to tylko trzy dni:))
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeñ 10, 2011, 17:03:00 »

Nadal nie ma. Smutny
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeñ 14, 2011, 16:39:43 »

Ju¿ jest.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #10 : Styczeñ 15, 2011, 00:04:28 »

Hurraa:))
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #11 : Styczeñ 15, 2011, 00:42:16 »

Dziêki, Allegro, za wiadomo¶æ! Wczoraj sprawdza³am, a dzisiaj mi jako¶ uciek³o z pamiêci.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #12 : Styczeñ 26, 2011, 19:25:36 »

No, wreszcie siê doczeka³am. Chyba te p³ytki specjalny kurier dostarczy³ z Warszawy na piechotê
¦liczne s±:)) Szkoda, ¿e nie zmie¶cili bolera - no trudno, widocznie nie by³o ju¿ jak upchn±æ. A sama
bym mia³a problem, co wyrzuciæ, gdybym je chcia³a na co¶ zamieniæ.
Zdjêcia mu wybrali takie bardziej uduchowione  Chichot Dobrze, ¿e przynajmniej na jednym siê u¶miecha
Zastanawia³am siê, jaki bêdzie ten tekst Johna Allisona. Muszê przyznaæ, ¿e jestem w pe³ni
usatysfakcjonowana:) Napisa³ bardzo ciep³o, z uczuciem. "Trudno powiedzieæ, kiedy dok³adnie s³uchacze
go pokochali, bez w±tpienia ju¿ w pierwszym etapie zwróci³ na siebie uwagê"
"Nikt na 16. konkursie nie gra³ z tak± kultur± i tak piêknym d¼wiêkiem" I piêkne opisy poszczególnych utworów.
Zdecydowanie lubiê pana Allisona za jego dobry gust   Chichot
I jest pod nazwiskiem stosowne miejsce na autograf:) Ogólnie rzecz bior±c, dobra robota:)
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeñ 27, 2011, 10:43:05 »

Moja te¿ przysz³a wczoraj. Potwierdzam, ¿e opracowanie graficzne bardzo estetyczne, a co do p. Allisona, spodziewa³am siê mi³ej lektury, s±dz±c po jego publikacjach w ChopinExpress
Uzupe³niê tylko "recenzjê" Aleksias o warstwê dzwiêkow±: super. Przes³ucha³am na razie tylko pierwsz± p³ytê. Kaszelek publiki w tle da sie us³yszeæ, ale jest wyciszony i nie przeszkadza w odbiorze, jednocze¶nie nie odbieraj±c autentyczno¶ci nagraniu 'live'. Po niektórych utworach s³ychaæ pocz±tek braw. Perlisto¶æ d¼wieku, artykulacja zupe³nie nies³ychana, nie do porównania ze s³uchaniem archiwum video przez g³osniki komputera
Zapowiadali, ¿e czê¶æ nagrañ bêd± w razie potrzeby pobieraæ tak¿e z wykonañ na próbach. W przypadku IW  tylko Andante Spianato w Wielkiego Poloneza wziêli z koncertu laureatów, a nie z przes³uchañ (ca³kiem s³usznie). Ciekawe jak to wygl±da na p³ycie JA. Mo¿e kto¶ naby³?
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2011, 11:13:30 »

Pojawi³a sie p³yta Bo¿anowa - koncert e-moll podobno w wersji z próby!
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo paktprzyjazni twistedgamers silverstar countrylife