Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: BÂłekitna seria pÂłyt NIFC - nagrania konkursowe  (Przeczytany 17133 razy)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« : Grudzień 09, 2010, 12:15:26 »

Pod koniec grudnia uka¿e siê piêÌ p³yt z nagraniami laureatów XVI Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina: Julianny Awdiejewej, Ingolfa Wundera, Lukasa Geniušasa, Danii³a Trifonowa i Ewgeni Bo¿anowa - poda³a "Gazeta Wyborcza". To pocz¹tek nowej serii fonograficznej Narodowego Instytuty Fryderyka Chopina zwanej B³êkitn¹. Dziesiêciop³ytowy cykl uka¿e zarejestrowane na ¿ywo wykonania wszystkich finalistów warszawskiego Konkursu. Bêd¹ opatrzone polskim i angielskim komentarzem autorstwa Johna Allisona, redaktora angielskiego "Opera Magazine", oraz Stanis³awa Leszczyùskiego, autora projektu. - Nastêpne piêÌ nagraù uka¿e siê najdalej do po³owy lutego - zapowiada Agnieszka Smekta³a z NIFC.

To trzecia z kolei wydana przez NIFC seria fonograficzna poœwiêcona dzie³om wszystkim Fryderyka Chopina. W ubieg³ych latach ukaza³a siê seria "Czarna" z nagraniami na instrumentach z epoki oraz "Bia³a" z wykonaniami na fortepianach wspó³czesnych. P³yty zosta³y kilkakrotnie wyró¿nione presti¿ow¹ francusk¹ nagrod¹ Diapason d'Or.

ÂźrĂłdÂło: gazeta.pl

oraz http://pl.chopin.nifc.pl/institute/publications/musics3
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2010, 12:21:13 wysłane przez Allegra » Zapisane
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2010, 12:35:22 »

"Narodowy Instytut Fryderyka Chopina prezentuje nowÂą seriĂŞ pÂłytowÂą: B£ÊKITNA SERIA to wyjÂątkowe portrety najciekawszych osobowoÂści XVI MiĂŞdzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina – nagrania z przesÂłuchaĂą, prĂłb i koncertĂłw laureatĂłw.

Pierwsze dwup³ytowe albumy uka¿¹ siê jeszcze przed Œwiêtami!

BĂŞdÂą to:

Yulianna Avdeeva – Sonata b-moll, Scherzo cis-moll, Mazurki op. 30, Nokturny op. 27, Koncert e-moll op. 11
Ingolf Wunder – Polonez-Fantazja As-dur, Mazurki op.24, Koncert e-moll op. 11"

W moim rozumieniu "przed Œwiêtami" oznacza, ¿e mozna zakupiÌ, otrzym,ac przesy³kê i po³o¿yc pod choink¹ - nie wiem, czy zd¹¿¹ Smutny

Jak oceniacie dobĂłr utworĂłw?
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2010, 17:10:06 »

Szkoda, Âże nie wszystko. DziĂŞki Niebieskookiemu, zoÂłaÂłam zgraĂŚ wszystkie etapy najbardziej interesujÂących mnie pianistĂłw, wiĂŞc teraz jestem niezaleÂżna od wydawnictw Instytutu.
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2010, 17:42:11 »

Uff, znalazÂłam te posty o zgrywaniu na dysk, ale na razie to przedsiĂŞwziĂŞcie mnie przeraÂża Szok
PÂłyty mam zamiar nabyc w charakterze pamiÂątki (i ewentualnego noÂśnika autografĂłw )
Szkoda, Âże Trifonow nie wyjdzie przed 20XII...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2011, 21:02:04 »

Acha, wed³ug pierwszych optymistycznych zapowiedzi pierwsze piêÌ p³ytek mia³o wyjœÌ pod koniec roku. Potem ju¿ tylko dwie pierwsze - Ingolfa i Julianny. PóŸniej przeczyta³am, ¿e jednak p³yta Wundera uka¿e siê dopiero na pocz¹tku stycznia. Normalka:) Zatem spokojnie sobie na pocz¹tku roku zajrza³am na strony NIFC, stwierdzi³am, ¿e p³ytka ju¿ jest, wesz³am do sklepu, a tam przeczyta³am, ¿e "produkt chwilowo niedostêpny". No, nieŸle:) WyraŸnie nie docenili popytu i posz³y na pniu:) Zadzwoni³am do nich, ¿eby sprecyzowali znaczenie okreœlenia "chwilowo" 10-tego ma ju¿ byÌ nastêpna partia:)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2011, 00:47:29 »

Szkoda, Âże nie wszystko. DziĂŞki Niebieskookiemu, zoÂłaÂłam zgraĂŚ wszystkie etapy najbardziej interesujÂących mnie pianistĂłw, wiĂŞc teraz jestem niezaleÂżna od wydawnictw Instytutu.
Niestety, muszê ostudziÌ ten entuzjazm, gdy¿ niezale¿noœÌ ta jest okupiona jakoœci¹. MP3 to format kompresowany, a kompresja w przypadku dŸwiêku wi¹¿e siê ze stratami jakoœci. Mo¿e nie zawsze s¹ one ³atwo wyczuwalne, ale dŸwiêk siê sp³aszcza, zanikaj¹ pewne niuanse, a przy wiêkszym stopniu kompresji mo¿e pojawiÌ siê efekt "blaszanego garnka. Nagrania na stronie NIFC nie s¹ z³e, ale nigdy nie dorównaj¹ jakoœci¹ materia³owi dŸwiêkowemu na CD.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2011, 15:43:51 »

ZadzwoniÂłam do nich, Âżeby sprecyzowali znaczenie okreÂślenia "chwilowo" 10-tego ma juÂż byĂŚ nastĂŞpna partia:)

DziĂŞki, Aleksias, teÂż siĂŞ zastanawiaÂłam, co siĂŞ dzieje...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2011, 21:30:24 »

Nie ma za co:) Czyli rozumiem, Âże dziesiÂątego obie rzucamy siĂŞ do sklepu Zobaczymy, czy faktycznie bĂŞdzie (to tylko trzy dni:))
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2011, 17:03:00 »

Nadal nie ma. Smutny
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2011, 16:39:43 »

JuÂż jest.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2011, 00:04:28 »

Hurraa:))
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #11 : Styczeń 15, 2011, 00:42:16 »

Dziêki, Allegro, za wiadomoœÌ! Wczoraj sprawdza³am, a dzisiaj mi jakoœ uciek³o z pamiêci.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2011, 19:25:36 »

No, wreszcie siĂŞ doczekaÂłam. Chyba te pÂłytki specjalny kurier dostarczyÂł z Warszawy na piechotĂŞ
Œliczne s¹:)) Szkoda, ¿e nie zmieœcili bolera - no trudno, widocznie nie by³o ju¿ jak upchn¹Ì. A sama
bym miaÂła problem, co wyrzuciĂŚ, gdybym je chciaÂła na coÂś zamieniĂŚ.
ZdjĂŞcia mu wybrali takie bardziej uduchowione  Chichot Dobrze, Âże przynajmniej na jednym siĂŞ uÂśmiecha
ZastanawiaÂłam siĂŞ, jaki bĂŞdzie ten tekst Johna Allisona. MuszĂŞ przyznaĂŚ, Âże jestem w peÂłni
usatysfakcjonowana:) NapisaÂł bardzo ciepÂło, z uczuciem. "Trudno powiedzieĂŚ, kiedy dokÂładnie sÂłuchacze
go pokochali, bez wÂątpienia juÂż w pierwszym etapie zwrĂłciÂł na siebie uwagĂŞ"
"Nikt na 16. konkursie nie graÂł z takÂą kulturÂą i tak piĂŞknym dÂźwiĂŞkiem" I piĂŞkne opisy poszczegĂłlnych utworĂłw.
Zdecydowanie lubiĂŞ pana Allisona za jego dobry gust   Chichot
I jest pod nazwiskiem stosowne miejsce na autograf:) OgĂłlnie rzecz biorÂąc, dobra robota:)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 27, 2011, 10:43:05 »

Moja teÂż przyszÂła wczoraj. Potwierdzam, Âże opracowanie graficzne bardzo estetyczne, a co do p. Allisona, spodziewaÂłam siĂŞ miÂłej lektury, sÂądzÂąc po jego publikacjach w ChopinExpress
Uzupe³niê tylko "recenzjê" Aleksias o warstwê dzwiêkow¹: super. Przes³ucha³am na razie tylko pierwsz¹ p³ytê. Kaszelek publiki w tle da sie us³yszeÌ, ale jest wyciszony i nie przeszkadza w odbiorze, jednoczeœnie nie odbieraj¹c autentycznoœci nagraniu 'live'. Po niektórych utworach s³ychaÌ pocz¹tek braw. PerlistoœÌ dŸwieku, artykulacja zupe³nie nies³ychana, nie do porównania ze s³uchaniem archiwum video przez g³osniki komputera
Zapowiadali, Âże czêœÌ nagraĂą bĂŞdÂą w razie potrzeby pobieraĂŚ takÂże z wykonaĂą na prĂłbach. W przypadku IW  tylko Andante Spianato w Wielkiego Poloneza wziĂŞli z koncertu laureatĂłw, a nie z przesÂłuchaĂą (caÂłkiem sÂłusznie). Ciekawe jak to wyglÂąda na pÂłycie JA. MoÂże ktoÂś nabyÂł?
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2011, 11:13:30 »

PojawiÂła sie pÂłyta BoÂżanowa - koncert e-moll podobno w wersji z prĂłby!
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper black-for neder-live silverstar