Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 32   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¯yczenia ¦wi±teczne  (Przeczytany 101426 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #285 : Styczeñ 01, 2012, 13:53:17 »

Kolejny, pierwszy w roku, wspania³y Koncert z Wiednia. Znów tym roku Filharmonicy pokazali nam co¶ zupe³nie nowego - chór ch³opiêcy ¶piewaj±cy polki. Przecudnie to brzmi! Dziêki Ci radiowa Dwójko, ¿e mo¿emy jak co rok (dla mnie od zawsze!) prze¿ywaæ ten ¶wi±teczny poranek z muzyk± Straussów i nie tylko.

Znów, niestety, nasz³a mnie smutna refleksja: odk±d pamiêtam, koncert noworoczny by³ wydarzeniem kulturalnym w Tv. Dzi¶ 30 minut transmisji zepchniête do tvp Kultura - to jest misja publicznej TV! Smutne!
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #286 : Styczeñ 01, 2012, 14:28:18 »

W TVP2 jeszcze trwa transmisja I czê¶ci koncertu.
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #287 : Styczeñ 01, 2012, 14:33:28 »

W³a¶nie  filharmonicy  wykonuj± "Nad piêknym modrym Dunajem". Chyba co¶ przeoczy³a¶ Ewo. Podoba mi siê program tegorocznego koncertu.  Brakuje mi tylko dyrygenta we fraku . Kiedy II czê¶æ nie wiem, ale poszukam.
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #288 : Styczeñ 01, 2012, 14:47:49 »

Nie wiem o co chodzi z t± II czê¶ci± koncertu ( tak jest napisane w programie TVP), bo w³a¶nie jest grany Radetzky March, wiêc wygl±da a to, ¿e o 23,50 w TVP2 koncert bêdzie po prostu powtórzony.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #289 : Styczeñ 01, 2012, 16:53:02 »

Meliso, koncert zacz±³ siê o 11,15. Bezpo¶rednio, pocz±tek transmitowa³a TvKultura. Wydaje mi siê, ¿e TvP II retransmitowa³a pocz±tek, ale nie wiem, bo nie ogl±da³am. A mo¿e rzeczywi¶cie to by³a druga czê¶æ, bo przecie¿ Nad piêknym modrym... by³ przedostatnim bisem? Je¶li tak to obejrzê wieczorem powtórkê. Dzieki.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #290 : Styczeñ 01, 2012, 22:38:22 »

Kochani, w tym roku by³o to nieco skomplikowane 

Jak zwykle ca³o¶æ koncertu transmitowa³a niezawodna radiowa Dwójka:) Natomiast w telewizji transmisja zosta³a podzielona:
Najpierw w TVP Kultura mo¿na by³o obejrzeæ I czê¶æ koncertu, potem nale¿a³o przestawiæ kana³ na TVP 2, gdzie o 12:15 rozpoczê³a siê czê¶æ druga:)
Na pocieszenie dla widzów programu drugiego telewizji pierwsz± czê¶æ powtórz± pó¼nym wieczorem:) (chyba o 23:50)

Tym sposobem ¿aden z kana³ów nie zosta³ obci±¿ony nadmiern± ilo¶ci± klasyki naraz, co widocznie uznano za przekraczaj±ce mo¿liwo¶ci przeciêtnego widza Jednak bezpo¶rednia transmisja to ju¿ jest zdecydowany postêp w porównaniu z rokiem ubieg³ym.
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #291 : Styczeñ 01, 2012, 23:32:45 »

"Skona³ rok stary; z jego popio³ów wykwita
Feniks nowy, ju¿ skrzyd³a roztacza na niebie;
¦wiat go ca³y nadziej± i ¿yczeniem wita. (...)"

¯yczê Wam wszystkim spe³nienia nadziei i marzeñ, niech to bêdzie po prostu dobry rok
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #292 : Styczeñ 02, 2012, 14:06:16 »

*** Forumowicze Drodzy, wszystkiego najlepszego w 2012 ***

TVP Kultura mnie rozczarowuje, pojawi³a siê jaka¶ "sztuczna" pani z wystudiowanymi gestami, odziana plastikowym u¶miechem jak mask± i "zapowiada zmiany". Wiem, ¿e nie strzela siê do pos³añca, ale czy nie mogli wybraæ jakiej¶ mniej odrzucaj±cej prezentacji "nowego"? Chyba, ¿e owo NOWE bêdzie tak samo nieciekawe, jak zapowiadaj±ca pani. Nie wiem, co bêdzie, bo nie zdzier¿y³am i prze³±czy³am.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #293 : Styczeñ 02, 2012, 16:57:58 »

Do³±czam siê do ¿yczeñ noworocznych - wszystkim równie¿ ¿yczê samych rado¶ci, pomy¶lno¶ci, spe³nienia wszelkich marzeñ, niezapomnianych wra¿eñ artystycznych, kibicom wielkich emocji podczas Euro , a pozosta³ym uroczych spacerów, spotkañ, pogody ducha... Buziak
Uff...wreszcie trochê odpocz±³em po Sylwestrze - gra³em z siostr± do 4tej...potem "zabawa dla m³odzie¿y" do 6tej. W Boninie mamy tu niesamowit± m³odzie¿ (do której ja siê równie¿ zaliczam ) - nie do zdarcia - chcieli siê tak bawiæ do po³udnia (zabawa by³a wyj±tkowo udana) - ale dali odpocz±æ organizatorom - bo bêdzie "dogrywka" w Walentynki . Pozdrawiam wszystkich
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #294 : Styczeñ 02, 2012, 20:48:37 »

ja równie¿ ¿yczê wszystkim przyjacio³om spe³nienia marzeñ, realizacji planów (tych realnych i tych zwariowanych). Nie by³o mnie kilka dni wiêc ¶pieszê jak najszybciej z³o¿yæ Wam ¿yczenia.

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #295 : Luty 14, 2012, 15:41:48 »

Mi³o¶æ niesie ze sob± wiêksze szczê¶cie ni¿ najwiêksza nawet wygrana materialna.
Mi³o¶æ  jest stanem ducha. Takim samym, jakiego siê do¶wiadcza, na przyk³ad po wys³uchaniu Dziewi±tej Symfonii Beethovena. Ten stan mo¿e przerodziæ siê w co¶ permanentnego…
Autor Janusz Leon Wi¶niewski
Mi³a duszo, nie szukaj nie¶miertelnego ¿ywota,
podejmij siê dzie³a, którego mo¿esz dokonaæ.
Autor: Pindar, Definicja mi³o¶ci, t³um.S. Barañczak
Cz³owiek szuka mi³o¶ci, bo w g³êbi serca wie, ¿e tylko mi³o¶æ mo¿e uczyniæ go szczê¶liwym.
Autor Jan Pawe³ II
Ludzi trzeba szukaæ nie z latarni±, ale z sercem, bo tylko na mi³o¶æ otwieraj± serca.
Autor Peter Rosegger
Dziêki mi³o¶ci cz³owiek mo¿e rozwi±zaæ ogólny problem swego istnienia – przezwyciê¿yæ uczucie osamotnienia.
Autor Erich Fromm
Mi³o¶æ i czynienie mi³o¶ci to jedno. Bez czynienia mi³o¶ci, mi³o¶ci nie ma.
Autor: Edward Stachura,
Mi³o¶æ jest chorob±, z której nikt nie pragnie siê wyleczyæ. Ten, kogo dotknê³a, nie chce wróciæ do zdrowia, kto cierpi z jej powodu, nie szuka lekarza.
Autor: Paulo Coelho, Zahir
Mi³o¶æ jest stanem, w którym szczê¶cie innej osoby jest niezbêdne dla twego w³asnego.
Autor: Robert A. Heinlein, Oby w obcym kraju
Mi³o¶æ musi byæ próbowana jak z³oto w ogniu prób; tylko ma³a mi³o¶æ w ogniu prób kruszeje. Wielka oczyszcza siê i rozpala.
Autor: Stefan Wyszyñski
Mi³o¶æ to dwie samotno¶ci, które spotykaj± siê i wspieraj±.
Autor: Rainer Maria Rilke
Mi³o¶æ to nie staw, w którym mo¿na zawsze znale¼æ swoje odbicie. Mi³o¶æ ma przyp³ywy i odp³ywy. Ma te¿ swoje rozbite okrêty, zatopione miasta, o¶miornice, skrzynie z³ota i pere³. Ale per³y le¿± g³êboko.
Autor: Erich Maria Remarque
Mi³o¶æ wchodzi mê¿czy¼nie przez oczy, a kobiecie przez uszy.
Autor: Ludwika Godlewska
Mo¿e jestem g³upi, ale wiem co to mi³o¶æ.
Autor: Forrest Gump
Mi³o¶æ to jedyne czego przybywa, gdy j± rozdajemy.
Autor: Ricarda Huch
Prawdziwa mi³o¶æ nie wyczerpuje siê nigdy. Im wiêcej dajesz, tym wiêcej ci jej zostaje.
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
To nie ¿adna sztuka kochaæ cz³owieka w nieszczê¶ciu. Dopiero w szarym codziennym ¿yciu mi³o¶æ wystawiona jest na prawdziw± próbê.
Autor: Margit Sandemo
Wiek nie chroni ciê przed mi³o¶ci±, ale mi³o¶æ, do pewnego stopnia, chroni ciê przed wiekiem.
Autor: Jeanne Moreau
Z mi³o¶ci± jest jak z mas³em. Od czasu do czasu trochê ch³odu utrzymuje je w ¶wie¿o¶ci.
Autor: Marcel Achard
Znikomym staje siê p³omieñ mi³o¶ci w sercu kobiety, skoro wzglêdy i pieszczoty przestan± go zasilaæ.
Autor: Dante Alighieri
Zwyciê¿ajcie nienawi¶æ mi³o¶ci±, nieprawdê – prawd±, przemoc – cierpieniem.
Autor: Mohandas Karamchand Gandhi
– Zrobi³bym dla Ciebie wszystko.
– Ja nie chcê wszystko.
– Tylko co?
– Tylko mnie kochaj
¬ród³o: film Tylko mnie kochaj. Rozmowa miêdzy Micha³em, a jego córk± Michalin±.

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #296 : Luty 14, 2012, 15:47:48 »

A co Ty, Marku, tak du¿o dzi¶ o mi³o¶ci? Czyzby by³a jaka¶ szczególna okazja?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #297 : Luty 14, 2012, 16:46:56 »

Chichot Chichot Chichot
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049