Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 32   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¯yczenia ¦wi±teczne  (Przeczytany 101196 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #420 : Grudzieñ 27, 2013, 13:36:18 »

Zdrowych i radosnych ¶wi±t Bo¿ego Narodzenia. W³a¶nie "radosnych", nie "weso³ych", bo weso³ym mo¿na byæ bez rado¶ci, a chyba nie muszê nikogo przekonywaæ, ¿e weso³o¶æ mo¿e istnieæ bez powodu, a rado¶æ musi mieæ jak±¶ pozytywn± przyczynê, jest przeto czym¶ lepszym i bardziej po¿±danym. Czu³bym siê wiec nie w porz±dku, gdybym ¿yczy³ Wam czego¶ mniej zamiast czego¶ wiêcej...

Dziêkujê, Niebieskooki, za powy¿sze. Ju¿ czas ruszyæ z posad tê bry³ê : weso³ych ¶wi±t. Przy wielkim bogactwie polskiego jêzyka, przy tylu synonimach: pogodny, radosny, szczê¶liwy. Dlatego ¿yczy³am Wam po hiszpañsku: Feliz Navidad, ¶wi±t szczê¶liwych.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #421 : Grudzieñ 27, 2013, 18:42:13 »

...chyba nie muszê nikogo przekonywaæ, ¿e weso³o¶æ mo¿e istnieæ bez powodu, a rado¶æ musi mieæ jak±¶ pozytywn± przyczynê, jest przeto czym¶ lepszym i bardziej po¿±danym.
£ukaszu, ja - skromny in¿ynier pocz±tkowo nie zamierza³em polemizowaæ z Twoim spostrze¿eniem i uwag±. Jako polonista prawie na pewno masz racjê, mimo wszystko przekonuj±c, ¿e "rado¶æ jest czym¶ lepszym i bardziej po¿±danym".

Z drugiej strony... zwrot "Weso³ych ¶wi±t" to wg mnie utarty zwi±zek frazeologiczny i wydaje mi siê, ze akurat w tym wypadku nie warto rozdzielaæ w³osa na czworo. Niech sobie bêd± te swiêta weso³e, bo takie bywaj± od lat.

A poza wszystkim: pozwoli³em sobie zerkn±æ do wielkiego s³onika PWN i oto co w nim  m.in. przeczyta³em:
- weso³y, czyli . «wprowadzaj±cy w dobry humor», «spêdzony w radosnym nastroju, na dobrej zabawie»
Nic dodaæ, nic uj±æ: do ¦wi±t, a ju¿ szczególnie Sylwestra :"weso³o¶æ" pasi, jak ma³o co  Czy¿ nie?

ps
Pozdrowienia dla wszystkich ze Szczawnicy  Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 28, 2013, 09:50:58 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #422 : Marzec 20, 2014, 11:38:00 »

Kochani! Oto nadchodzi Pani WIOSNA!  Chichot

Przeto niech w Waszych ¿y³ach pop³yn± z ca³± moc± soki Natury...
¦wiato i ciep³o S³oñca niech rozgrzeje Wasze serca i cia³a...
A zbudzona Mokosza niechaj obdarzy Was czule
wszystkimi swoimi dobrodziejstwami...!

Szczêsnych Jarych Godów! 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #423 : Marzec 21, 2014, 00:07:55 »

W³a¶nie s³ucham Polonez op 74 no 2 Przepiêkny utwór i do tego taki wiosenny
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2014, 00:10:08 wys³ane przez clavia » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #424 : Kwiecieñ 17, 2014, 23:28:39 »

Przed nami kolejne ¦wiêta - a my siê wci±¿ trzymamy! Chichot
I trzymajmy tak dalej, nasza szafarska Rodzinko! Do nastêpnych ¦wi±t, Konkursów, spêdowisk...
Pozwólcie podzieliæ siê z Wami, kochani Szafarczycy,  tañcz±cymi jajeczkami 

http://youtu.be/s3R819ckhhM

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #425 : Kwiecieñ 19, 2014, 19:27:44 »

Januszu, jajeczka bardzo apetycznie podane:)))

Wszystkim kurierowiczom i im bliskim, serdeczne ¿yczenia radosnych ¦wi±t Wielkiej Nocy!
I z okazji wiosennej odnowy - jak to ³adnie uj±³ zespó³ zaprzyja¼nionych ksiêgarzy - na ca³y rok
spokoju ducha, wiary w ludzi i umiejêtno¶ci dostrzegania piêkna tego ¶wiata
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #426 : Wrzesieñ 30, 2014, 22:19:01 »

Dzi¶ Miedzynarodowy Dzieñ T³umacza ¶wieto obchodzone 30 wrze¶nia w dniu wspomnienia ¶w. Hieronima, t³umacza Biblii uznawanego za patrona t³umaczy.
Z tej okazji chcia³abym z³o¿yæ serdeczne ¿yczenia naszej kochanej Aleksias.
Zdrowia i szczê¶cia droga Asiu , mam nadzieje,¿e przybli¿ysz nam jeszcze wiele tekstów pie¶ni i poezji.

BTW, t³umaczeniami Asi umieszczonymi na Szubertiadzie zainteresowa³a sie w³asnie pewna znana osoba ze ¶rodowiska dziennikarsko-radiowo-muzycznego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 30, 2014, 22:20:49 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #427 : Pa¼dziernik 02, 2014, 00:50:05 »

Te¿ ¿ycze zdrowia, szczê¶cia, spe³nienia marzeñ 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #428 : Grudzieñ 22, 2014, 14:53:20 »

Tempora mutantur et nos mutamur in illis ¯yczê Wszystkim piêknej, spokojnej i radosnej codzienno¶ci, ze szczególnym uwzglêdnieniem okresów ¶wi±tecznych, w tym nadchodz±cych ¶wi±t Bo¿ego Narodzenia. Aby¶cie spêdzili je przy d¼wiêkach kolêd i muzyki klasycznej. I sprawnego metabolizmu!
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #429 : Grudzieñ 22, 2014, 18:45:11 »

I sprawnego metabolizmu!

Amen!  

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #430 : Grudzieñ 23, 2014, 21:44:12 »

Nazywam sie cameleon.
Ja sie nie zmieniam.

Wszystkiego najlepszego Beatko

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #431 : Grudzieñ 24, 2014, 08:41:58 »

Zdrowych, radosnych, ciep³ych i spêdzonych w gronie rodzinnym ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #432 : Grudzieñ 24, 2014, 10:16:15 »

Kochani,

¦wiêtom Bo¿ego Narodzenia od zawsze towarzyszy³a piêkna muzyka. To w ich trakcie i podczas oko³o¶wi±tecznych dni mamy okazjê nas³uchaæ siê licznych kolêd i pastora³ek, albo szlagierów Czerwonych Gitar i Skaldów w stylu: „Jest taki dzieñ”, „Bêdzie kolêda”. Ale w czasie ¦wi±t jest te¿ okazja pos³uchaæ du¿o dobrej muzyki Jana Sebastiana Bacha. Jak bowiem u ma³o którego z kompozytorów to w³a¶nie jego muzyka, rozbrzmiewaj±c w ¶wi±tyniach, tym najpiêkniejszym ko¶cielnym ¶wiêtom od stuleci przydaje podnios³y nastrój.

Czy zastanawiali¶cie siê kiedy¶, kim by³ ów wielki, niemiecki, genialny Maestro - poczciwy mieszczuch, lubi±cy zajadaæ „kie³baski na szpinaku”, konfitury z dyni, pochrupywaæ bu³eczki, a miêdzy jedn± a drug± fili¿ank± kawy komponowaæ fugi? Ponoæ bardzo zwyczajnym, ubranym w wy¶wiechtany frak i kiepsko przypudrowan± perukê mieszczuchem, s³abo wykszta³conym, nie bardzo umiej±cym siê nawet zachowaæ przy wykwintnym stole. Krewkim nauczycielem rozwydrzonych chórzystów, który w zdenerwowaniu potrafi³ ich str±ciæ niemal na z³amanie karku z balkonu ¶wi±tyni. Ale te¿ organist± wprowadzaj±cym chaos do nabo¿eñstwa, bo za bardzo „ponosi³a” go muzyka… Poza wszystkim – by³ cz³owiekiem bardzo rodzinnym. Sam – bêd±c ósmym dzieckiem swych rodziców dochowa³ siê osiemna¶cioro w³asnego potomstwa.
Cz³owiek skromny – acz wielki, prosty – acz genialny. Tymczasem Twórczo¶æ Jana Sebastiana Bacha krótko po jego ¶mierci zosta³a prawie zapomnian±. Odkryto j± ponownie w epoce Romantyzmu. Wed³ug anegdoty uczyni³ to pewien Amerykanin, który kupowa³ ryby na targu, a które zawijano w kartki z nutami wielkiego Mistrza. Wed³ug bardziej wiarygodnej wersji, choæ bardzo podobnej i tak¿e anegdotycznej - to  Feliks Bartholdy Mendelssohn kupuj±c u rze¼nika w±tróbki drobiowe zaciekawi³ siê, jak± muzykê chowaj± p³achty, którymi owijano krwiste miêso? I tak w niespe³na 100 lat po ¶mierci Bacha znów jego muzyka zaczê³a towarzyszyæ ko¶cielnym ¶wiêtom. I trwa to do dzi¶.

Pewno zastanawiacie siê, dlaczego miast bo¿onarodzeniowych ¿yczeñ rozpisujê siê akurat o Bachu? Ot – mo¿e i bez wa¿nego powodu, a mo¿e dlatego, aby zwróciæ Wasz± uwagê na to, ¿e aby mieæ m±dre, udane ¿ycie, aby zas³u¿yæ na wdziêczno¶æ i pamiêæ potomnych nie zawsze trzeba doznawaæ zaszczytów i honorów. Nie zawsze trzeba byæ cz³owiekiem nieskazitelnie pouk³adanym o nienagannym wykszta³ceniu i manierach, i obowi±zkowo sprawowaæ jakie¶ presti¿owe funkcje. Owszem, to wa¿ne atrybuty, ale s± wa¿niejsze. Najwa¿niejszym jest bowiem szczê¶liwa rodzina, wsparcie bliskich, zdrowie i pasja, pasja - której oddaj±c siê z upodobaniem nadajemy swemu ¿yciu prawdziwy i g³êboki sens. Taki, na przyk³ad, jakiego zaznawa³ maestro Bach.

Dlatego bez wzglêdu na kompletnie niegwiazdkow± aurê za oknami - takiej w³a¶nie pasji, zdrowia, szczê¶cia, obecno¶ci wokó³ siebie bliskich i zawsze ¿yczliwych osób, najzwyklejszego w ¿yciu powodzenia ¿yczê Wam w te przed¶wi±teczne godziny od serca!

Trzymaj siê, szafarska Rodzinko!

Weso³ych ¦wi±t! Do siego Roku!

Za¶ – skoro ju¿ o Bachu by³a mowa – nie by³bym sob±, gdybym nie zaprosi³ do ods³uchania jednego z jego utworów, który zagra³em i nagra³em ongi¶ specjalnie pod bo¿enarodzeniow± okazjê. To taki symboliczny mój choinkowy dla Was prezent.

http://youtu.be/nj0p9vGCJCY

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #433 : Grudzieñ 24, 2014, 10:43:20 »

Zdrowych, radosnych, ciep³ych i spêdzonych w gronie rodzinnym ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia.

Nie jestem pewny Clavio, czy zyczenia cieplych swiat to dobre zyczenia, czy zle.
Dla mnie Biale Swieta sa obowiazkiem natury, a jak Biale, to zimne.

Tak czy inaczej dziekuje.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #434 : Grudzieñ 24, 2014, 13:34:10 »

"¯yw! Dycha jeszcze!" Rok festiwalu chopinowskiego 2015 przed nami. Oby by³o co najmniej tak wspaniale jak w wiekopomnym 2010. Oby forum toczy³o siê "langsam, langsam, aber sicher".

Dla tych, co nie obchodz± ¶wi±t - mi³ego, spokojnego i zdrowego nieobchodzenia
Dla tych, co obchodz± zupe³nie inaczej, po swojemu - mi³ego, spokojnego i zdrowego obchodzenia po swojemu!

https://www.youtube.com/watch?v=ILO4UiLp2Kk

Dziêkujê za Wasze ¿yczenia. Najlepszego Bartusie del Angel
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 32   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land countrylife twistedgamers silverstar kalinowatyper