Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 32   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¯yczenia ¦wi±teczne  (Przeczytany 101077 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« : Grudzieñ 11, 2010, 00:36:53 »

Kochani Forumowicze !! Gdzie spêdzicie najbli¿sze ¦wiêta i jakie s± Wasze oczekiwania?
Dla mnie najwa¿niejsz± czê¶ci± ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia jest wspólne ¶piewanie kolêd (wielog³osowo). Ju¿ siê nie mogê doczekaæ na te rodzinne muzykowanie... a jedzenie i prezenty to tylko dodatek do którego nie przywi±zujê wiêkszego znaczenia.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie Buziak
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 11, 2010, 11:55:40 »

Od kilku lat ¶wiêta spêdzam tylko z moim synem i siostr±, wiêc grono BARDZO kameralne. Co najsmutniejsze nie ma ju¿ piêknych g³osów moich rodziców (có¿ to by³ za duet!!!)
W tym roku, mo¿e bêdzie jeszcze moja córka z wnuczkiem i mamy nadziejê na przylot ziêcia. Zobaczymy jak siê to u³o¿y...
W ka¿dym razie trzyosobowe ¶wiêta to ju¿ nie TO! A kolêdy mogê sobie po¶piewaæ w ko¶ciele, je¶li siê mocno trzymam i nie wzruszam siê do ³ez.
Jakie piêkne by³y ¶wiêta, kiedy do dziadków zje¿d¿a³a siê ca³a rodzina (czasem by³o 20 osób), pod sto³em le¿a³a wi±zka siana, w której baraszkowa³y dzieci, a doro¶li snuli cudowne opowie¶ci... i oczywi¶cie wszyscy ¶piewali kolêdy. Dziadek intonowa³ "Bóg siê rodzi" a potem ju¿ wszystkie inne, nawet te dzisiaj zapomniane. Niestety te czasy to ju¿ tylko piêkne wspomnienia.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 11, 2010, 12:01:48 wys³ane przez ewa578 » Zapisane
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 11, 2010, 12:03:42 »

Bodku, a dla Ciebie, spó¼nione, ale baaardzo serdeczne ¿yczenia urodzinowe, niech Ci siê szczê¶ci! Buziak
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 11, 2010, 12:34:41 »

A ja mam "du¿e ¶wiêta": nasza czwórka, rodzice, te¶ciowa, te¶ciowie mojej siostry, moja siostra z rodzin± - w sumie 5 sztuk, szwagier, szwagier siostry z rodzin± - kolejne cztery sztuki. Wigilia jest u nas, albo u siostry (mieszkamy dom w dom) - naszych mam ju¿ nie "ekspoloatujemy" przy przygotowywaniu wieczerzy, choæ zasad± jest, ¿e moja matu¶ robi pewnie ze trzysta uszek do barszczu, papa - kapustê z grochem (palce lizaæ!) a te¶ciowa siostry najlepsze pod s³oñcem pierogi z kapust±.  Reszt± pracy dzielimy siê z siostr±. Jak ja robiê ryby, to siostra gotuje barszcz i grzybow±, robi surówki, sa³atki lub odwrotnie. Nasza m³odzie¿ i dzieci - w przedziale od lat 20 do 3 - sprz±taj±, przenosz± z domu do domu talerze (kupi³y¶my swego czasu z siostr± takie same serwisy o teraz, kiedy trzeba mieæ wiele nakryæ po prostu je ³±czymy - polecam pomys³) i co piêæ minut ¶rednio zastanawiaj± siê jakie to te¿ bêd± prezenty.   W domu pachnie od jod³owych ga³êzi (choinki sztuczne), migoc± ¶wiate³ka i od rana p³yn± kolêdy i brzmi ¶wi±teczna muzyka, niekoniecznie kolêdowa. Co chwilê pika d¼wiêk SMS, bo od rana przychodz± ¿yczenia. A potem jest modlitwa i op³atek i ¿yczenia, od których czasem robi siê wilgotono pod powiekami. Potem jest wielka kolacja, na rzecz której ca³y dzieñ ka¿dy oszczêdza ¿o³±dek. Towarzystwo mêskie w garniturkach, ¿eñskie w strojach niecodziennych, p³omieñ ¶wiec dr¿y w cichutkim d¼wiêku kolêd z radia. A potem kolêdujemy my. M³odzie¿ trochê siê czai, wiêc jeszcze ci±gle nie¶mia³o, ale jednak kolêdy ¶piewa. Siostrzenica gra na pianinie, ja i siostra czasem na gitarze. ¦piewa siê i na g³osy i unissono. Potem znów s± prezenty. Ka¿dy opakowany kolorowo i ka¿dy zaopatrzony w karteczkê napisan± wierszem (to ju¿ moja spcjalno¶æ) - choæ jest to zdecydowanie wiersz czêstochowski. Odczytuje siê te wierszyki, dzieciaki roznosz± prezenty adresatom a potem ka¿dy ma obowi±zek zaprezentowaæ co dosta³ i je¶li to jest np. ciuch, to oczywi¶cie musi ubraæ. Bywa³o tak, ¿e na koktailow± sukienkê zak³ada³am wiêc pi¿amkê, któr± mi Gwiazdka przynios³a, na wyczesany w³os czapkê a na cieniutkie poñczochy bamboszki - ¿aby. Stan po za³o¿eniu prezentów jest oczywi¶cie najczê¶ciej skwapliwie obfotografowywany przez us³u¿nych papparazzi. Potem doro¶li pij± kawkê, dzieciarnia buduje z otrzymanych klocków i zaczyna siê ta spokojna czê¶æ wieczoru, kiedy to tocz± siê pogwarki i ogólne i kameralne. Naczyñka myj± siê w zmywarce. Po jakiej¶ gopdzince panowie "co¶ by zjedli" wiêc zjadaj± i p³yniemy pomalutku do Pasterki, na któr± wêdrujemy gremialnie, czasem nawet z cicha po¶piewuj±c kolêdy. Jedyna taka noc w roku. Mo¿e to i sentymentalno-sielankowy obrazek ale lubiê te nasze Wigilie i czekam na nie ca³y rok.  
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 11, 2010, 13:08:19 »

Moje ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia?

Spêdzam z ¿on± i synem, moim tat±, moj± siostr± i jej m³odszym synem

zawsze Wigiliê i Pierwszy Dzieñ ¦wi±t.

Rano w Pierwszy Dzieñ ¦wi±t odwiedzamy te¿ rodziców ¿ony.

A w Drugi Dzieñ ¦wi±t odwiedzamy rodziców ¿ony i domy rodzin braci i sióstr ¿ony.

Oczywi¶cie syn æwiczy ju¿ dwa tygodnie wcze¶niej granie kolêd na keyboardzie.

Przy akompaniamencie go¶cie zachêceni melodi± ochoczo podejmuj± ¶piew.

Choinkê zawsze mamy ¿yw±.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 11, 2010, 14:10:00 »

A ja mam z okazji tego w±tku takie pytanko.
Najpiêkniejsze moje swiêta by³y u dziadków jak by³am ma³a.
Mój dziadek zawsze ¶piewa³ kolêde, której ju¿ nigdy po tym nie s³ysza³am.
Mo¿e ktos j± zna:

To sz³o mniej wiêcej tak:

Tusz±c pasterze, ¿e noc ju¿ blisko wygnali byd³o na pastwisko,
pod bory, pod bory, pod booory,
dalej nie pamietam
i refren
A byd³o jad³o, jad³o, jad³o potem sie pok³ad³o..

Dalej nie pamietam, ale wierzê w Was...

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 11, 2010, 15:21:08 »

Mój dziadek zawsze ¶piewa³ kolêde, której ju¿ nigdy po tym nie s³ysza³am.
Mo¿e ktos j± zna:
Tusz±c pasterze, ¿e noc ju¿ blisko wygnali byd³o na pastwisko,
pod bory, pod bory, pod booory,
Dalej nie pamietam, ale wierzê w Was...

http://spiewnik.katolicy.net/index.php?topic=2468.0
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 11, 2010, 16:26:40 »

Dzieki kochana .ten link sie nie otwiera ale wiem,gdzie juz jest dzeki, to dla mnie piekny prezent

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 11, 2010, 17:14:48 »

Jak siê zrobi³o cudownie od Waszych opowie¶ci!!! Kochani, cieszcie siê takimi ¶wiêtami, póki je macie! To wielkie szczê¶cie! Buziak
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 11, 2010, 17:46:22 »

I ja, podobnie jak Ewa, dogrzewam siê Waszymi opowie¶ciami... W moim domu nie by³o zwyczaju kolêdowania. Raczej ich siê po prostu s³ucha³o z p³yt, z radia. I to g³ównie przed ¶wiêtami. Ich d¼wiêki poprzedza³y te¿ chwile zasiadania do wieczerzy. Ale i na wiele dni wcze¶niej wprowadza³y w nastrój ¦wi±t. Czasami tak¿e, którys z synów (na ogó³ starszy)  - intonowa³ podczas wigilii na skrzypeczkach kilka z kolêd - i na tym siê koñczy³o. Ale moje muzyczne ¶wiêta - to nie tylko kolêdy. Zawsze w te dni mia³em swoj± ulubion± piosenkê Czerwonych Gitar "Jest taki dzieñ". Do dzisiaj - to mój ukochany przed¶wi±teczny motyw, przy którym serce ro¶nie i dusza piêknieje.
I dlatego, i w³asnie - mam dla Was ju¿ teraz mój muzyczno-obrazkowy ¶wi±teczny prezencik. Mam nadziejê, ze bêdzie to jeden z pierwszych, które otrzymacie od swoich bliskich pod choinkê nadchodz±cej Gwiazdki...

http://www.youtube.com/watch?v=LGatri-28NU

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 11, 2010, 17:52:06 »

Oj, Januszu, znów mnie uprzedzi³e¶!!!! To równie¿ moja ulubiona, wigilijna piosenka, któr± zamierza³am Was powitaæ w ten szczególny dzieñ. Trudno, wymy¶lê co¶ inego.
Ale tak naprawdê, baaaardzo Ci dziêkujê! Rozczuli³am siê do ³ez!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 11, 2010, 18:27:56 »

przepraszam, ¿e w tym w±tku ale nie ma czasu szukaæ innego:

oderwijcie siê teraz od forum i w³±czcie TVP2, w³a¶nie trwa: (do 18:00)

http://tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23530576177&name=Tourne

film dokumentalny "Tournée" naprawdê ¶wietny i wpisuje siê w to czym chcemy by by³o to forum! 

Naprawdê warto to obejrzeæ!
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #12 : Grudzieñ 11, 2010, 18:54:35 »

ju¿ siê skoñczy³,
trudno uwierzyæ, ¿e w TV w normalnych godzinach pu¶cili tak ¶wietny dokument

mo¿na by³o czytaæ z twarzy dzieci czym jest muzyka, wyobra¿acie to sobie - ¶wietni polscy muzycy
graj±cy i ¶piewaj±cy w wiejskich szko³ach?

¶wietny film! i ile by³o w nim humoru  ?  najlepszy by³ Piotr P³awner - naprawdê mnie ubawi³

polecam na przysz³o¶æ!
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 11, 2010, 19:04:40 »

...mam dla Was ju¿ teraz mój muzyczno-obrazkowy ¶wi±teczny prezencik. Mam nadziejê, ze bêdzie to jeden z pierwszych, które otrzymacie od swoich bliskich pod choinkê nadchodz±cej Gwiazdki...

http://www.youtube.com/watch?v=LGatri-28NU

No... Janusz!
Piêkniejszego teledysku nie widzia³em!

pozdrawiam          
               Marek
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 11, 2010, 19:22:34 »

Piêkny ten ¦wi±teczny teledysk od Janusza . Najbardziej podoba³a mi siê kartka z ¿yczeniami na koñcu - choæ z ma³ym b³êdem ("formu"), dziêki. Januszu czy opracowanie takiej kartki jest trudne? (mo¿e te¿ pobawiê siê czym¶ takim...)
Strony: [1] 2 3 ... 32   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo thepunisher mini-land black-for neder-live