Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 32   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¯yczenia ¦wi±teczne  (Przeczytany 101094 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 11, 2010, 19:47:49 »

Piêkny ten ¦wi±teczny teledysk od Janusza . Najbardziej podoba³a mi siê kartka z ¿yczeniami na koñcu - choæ z ma³ym b³êdem ("formu"), dziêki. Januszu czy opracowanie takiej kartki jest trudne? (mo¿e te¿ pobawiê siê czym¶ takim...)
No, do zielonej bandelki, masz racjê, Bodku 
Ale zawsze siê pocieszam: nasze b³êdy podkreslaj± nasze cz³owieczeñstwo 
a co do trudno¶ci... czy pytasz o sam film, czy pracê nad grafik± jakiego¶ obrazka? Filmik robi sie prawie z automatu, a obrazki - ja niestety rze¼biê pod Paint'em korzystaj±c  z poyskiwanych wzorcy z sieci

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 11, 2010, 20:08:07 »

Pyta³em o grafikê - my¶la³em, ¿e aby opracowaæ takie kartki nale¿y znaæ C++ lub Javê, ale je¶li to nie jest takie trudne...Tylko mam w±tpliwo¶ci czy mam taki talent plastyczny...  
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 11, 2010, 20:16:33 »

A tak jeszcze o kartkach ¶wi±tecznych - to moja mama co roku kupuje kartki i kalendarze od niepe³nosprawnych artystów maluj±cych...ustami. To niesamowite jakie s± piêkne...  
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 11, 2010, 21:17:56 »

Ja nale¿ê do tych nielicznych, którzy ¶wi±t nie lubi±. Uwa¿am, ¿e skoro jestem ateist±, to nie powinno byæ dla mnie podstaw do ¶wiêtowania narodzin Chrystusa. Nie jest to zarzut do innych osób o podobnych pogl±dach religijnych (z tego co pamiêtam kilku forumowiczów deklarowa³o ateizm/agnostycyzm) a którzy ¶wiêta obchodz±. Jest to sprawa czysto prywatna. Wzglêdów rodzinnych nie dostrzegam, poniewa¿ wszyscy mieszkamy w jednym mie¶cie i je¿eli chodzi o kwestie spotkañ z rodzin± jest to dzieñ jak ka¿dy inny. Strasznie denerwuje mnie ¶wi±teczny klimat stworzony na miesi±c lub nawet dwa miesi±ce przed wigili±. ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia zosta³y totalnie skomercjalizowane. Wigilia jest ju¿ bardziej ¶wiêtem handlu ni¿ ¶wiêtem ko¶cio³a. Denerwuj± mnie tak¿e wielkie przygotowania do ¶wi±t, które ci±gn± siê tygodniami ... a wszystko po to, ¿eby godzinê posiedzieæ przy stole. U mnie w domu nie bêdzie nawet choinki - nie ma takiej potrzeby, ta u babci wystarczy, poza tym mój kot bardzo lubi wdrapywaæ siê na takie drzewko. Je¿eli chodzi o ¶wiêta w przysz³o¶ci - widzê siebie le¿±cego gdzie¶ na pla¿y, najlepiej w laickim kraju, po to, ¿eby odci±æ siê od punktu kulminacyjnego przed¶wi±tecznej gor±czki, wygrzaæ siê na s³oñcu i odpocz±æ.

Pomimo  tego co napisa³em, temat dotyczy ¿yczeñ ¶wi±tecznych, tak wiêc ¿yczê Wam Wszystkim spokoju, rado¶ci i spe³nienia marzeñ.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 11, 2010, 21:23:20 »

przepraszam, ¿e w tym w±tku ale nie ma czasu szukaæ innego:
oderwijcie siê teraz od forum i w³±czcie TVP2, w³a¶nie trwa: (do 18:00)
http://tv.wp.pl/opisdlg.html?prid=23530576177&name=Tourne
film dokumentalny "Tournée" naprawdê ¶wietny i wpisuje siê w to czym chcemy by by³o to forum! 

Naprawdê warto to obejrzeæ!

Film powtarzaj±, trochê dziwna pora bo jutro raniutko o 5.30, ale chêtnie obejrzê, nawet tak rano. Tym bardziej po rekomendacji
Kiedy by³am ma³a do mojego miasteczka regularnie przyje¿d¿a³a tzw. "filharmonia", muzycy, piani¶ci, ¶piewacy, w³a¶nie do szkó³, do dzieci. Czasem spotkania odbywa³y siê w sali gimnastycznej, ale czê¶ciej w piêknym budynku zabytkowej oran¿erii, w sali "widowiskowo-kinowej". Dzieciarnia mia³a frajdê, bo nie by³o lekcji. A mnie ta muzyka czarowa³a, przenosi³a w jakie¶ nieznane ¶wiaty, nagle znajdowa³am siê w bajce, w ba¶ni, w¶ród dziwnych stworzeñ w nieziemskich krainach. D¼wiêk fagotu dzia³a³ jak magiczna ró¿d¿ka. To pewnie dziêki tym przyje¿d¿aj±cym regularnie "filharmoniom" jestem teraz na tym forum
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 11, 2010, 21:50:02 »

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 11, 2010, 21:51:21 »

Ja nale¿ê do tych nielicznych, którzy ¶wi±t nie lubi±. Uwa¿am, ¿e skoro jestem ateist±, to nie powinno byæ dla mnie podstaw do ¶wiêtowania narodzin Chrystusa. Nie jest to zarzut do innych osób o podobnych pogl±dach religijnych (z tego co pamiêtam kilku forumowiczów deklarowa³o ateizm/agnostycyzm) a którzy ¶wiêta obchodz±. Jest to sprawa czysto prywatna. Wzglêdów rodzinnych nie dostrzegam, poniewa¿ wszyscy mieszkamy w jednym mie¶cie i je¿eli chodzi o kwestie spotkañ z rodzin± jest to dzieñ jak ka¿dy inny. Strasznie denerwuje mnie ¶wi±teczny klimat stworzony na miesi±c lub nawet dwa miesi±ce przed wigili±. ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia zosta³y totalnie skomercjalizowane. Wigilia jest ju¿ bardziej ¶wiêtem handlu ni¿ ¶wiêtem ko¶cio³a. Denerwuj± mnie tak¿e wielkie przygotowania do ¶wi±t, które ci±gn± siê tygodniami ... a wszystko po to, ¿eby godzinê posiedzieæ przy stole. U mnie w domu nie bêdzie nawet choinki - nie ma takiej potrzeby, ta u babci wystarczy, poza tym mój kot bardzo lubi wdrapywaæ siê na takie drzewko. Je¿eli chodzi o ¶wiêta w przysz³o¶ci - widzê siebie le¿±cego gdzie¶ na pla¿y, najlepiej w laickim kraju, po to, ¿eby odci±æ siê od punktu kulminacyjnego przed¶wi±tecznej gor±czki, wygrzaæ siê na s³oñcu i odpocz±æ.
Piotrze, jak zwykle, chodzi g³ównie o:
http://www.youtube.com/watch?v=gRdfX7ut8gw&feature=related  
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 11, 2010, 21:55:31 »

Gogu¶, ceniê tê szczer± Twoj± wypowied¼, mimo ¿e jakby trochê w poprzek naszego forumijnego przed¶wi±tecznego ciepe³ka, jakby niespodziewany jaki¶ tu dysonans.
Z drugiej strony - nic w niej nie ma zdro¿nego, ani obrazoburczego, piszesz o tym co my¶lisz, jak uwa¿asz i jak chcia³by¶. I, jestem pewien, ze nie jeste¶ z takim stosunkiem do ¦wi±t nie tylko w ogóle, ale i tu, na naszym forum, odosobniony. Co tu du¿o dywagowaæ: ja te¿ kilka razy zrezygnowa³em ze ¶wi±t i wyjecha³em gdzie¶ tam, aby uciec od rozgardiaszu, szumu i komercyjnego wariactwa zbli¿aj±cych siê "¶wiêtowañ". Powiem wiêcej: z czasem mam zamiar robiæ to czê¶ciej. Ale powiem równie szczerze: nie wyobra¿am sobie, aby zrezygnowaæ z takiej tradycji ca³kowicie. To trochê tak, jakby zaniechaæ u¿ywania polskiego jêzyka, albo wyrzec siê rodziców i ca³ej rodziny. Pewno, ¿e tak te¿ mo¿na. Ale czy bêdzie sie bogatszym duchowo i szczê¶liwszym? W moim przypadku, na pewno nie. Nie roszczê sobie jednak pretensji do pouczania kogokolwiek i narzucania komukolwiek jakichkolwiek racji. Mogê co najwy¿ej, dzielic siê nimi, jak... op³atkiem.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 11, 2010, 22:04:05 »

Ewunia dzieki jak ja lubiê ten film. Ostatnio obchodzi³am z przyjació³mi  z Izraela gor±ca
Hanuke.

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 11, 2010, 22:05:01 »

Staram siê mieæ praktyczne podej¶cie do ¿ycia. Pracowaæ jak mrówka przez kilka tygodni pior±c, gotuj±c i sprz±taj±c po to, ¿eby zje¶æ jeden posi³ek i otworzyæ prezenty? Trochê bez sensu. Oczywi¶cie s± pozytywne akcenty ¶wi±t - w moim przypadku czysto kulinarne - kiszony barszcz jest wyj±tkowy.

Na tym zakoñczê swój udzia³ w tym w±tku, nie chcia³bym psuæ atmosfery  . ¯yczê, szczególnie paniom, ¿eby przygotowania nie by³y zbyt mozolne.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Grudzieñ 11, 2010, 22:13:26 »

Ja te¿ nie lubiê amerykañskich ¦wi±t (Miko³aj, prezenty, szaleñstwo w sklepach), jestem za nasz± tradycj±: op³atek, pasterka, wspólnie ¶piewane kolêdy...Gogu¶ czy¿by nie podoba³o ci siê scherzo h-moll Chopina z kolêd± (wyciszeniem) w ¶rodku?
Poza tym jako¶ nie wyobra¿am sobie Wigilii bez ¶niegu, ciep³a domowego ogniska...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Grudzieñ 12, 2010, 00:57:50 »

U mnie Wigilia najczê¶ciej spêdzana jest u Rodziców. Co kilka lat przybywa nowego cz³onka rodziny, wiêc Rodzice musieli kupiæ wiêkszy stó³ . Tata zwykle jak co roku mówi: Dopóki rodzice ¿yj±, Wigilia ma byæ w domu rodzinnym!
No i jest wci±¿ ta sama, powtarzalna, bezpieczna, cicha. Co rok ten sam widok z okna, te same ¶ciany, tak samo pachnie kompot z suszu...
Tylko z roku na rok coraz to  inne dzieci ¶ci±gaj± choinkê na siebie, coraz inne czo³gaj± siê pod ni± w poszukiwaniu prezentów- panta rei.
Jest u nas zawsze moment wspominania tych, których przy stole ju¿ nie ma. Mówimy o nich ciep³o, bez wielkiego ¿alu, ale zawsze ³ezka komu¶ ukradkiem skapnie.

Kolêdy! Od czasu, kiedy z moj± siostr± za¶piewa³y¶my  "Mizerna cicha" na dwa g³osy, szybko uciszono nas prezentami. Od tej pory, kiedy chcia³y¶my co¶ wymusiæ na rodzinie, mawia³y¶my: - bo za¶piewam "Mizern± cich±"!

No có¿ nie zawsze mo¿na spêdziæ Wigiliê, tak jakby siê chcia³o. W tym roku zostajê w domu, ale te¿ bêdzie pewnie mi³o.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #27 : Grudzieñ 12, 2010, 08:39:20 »

...film dokumentalny "Tournée" naprawdê ¶wietny... 
Naprawdê warto to obejrzeæ!

Film powtarzaj±, trochê dziwna pora bo jutro raniutko o 5.30, ale chêtnie obejrzê, nawet tak rano. Tym bardziej po rekomendacji
Kiedy by³am ma³a do mojego miasteczka regularnie przyje¿d¿a³a tzw. "filharmonia", muzycy, piani¶ci, ¶piewacy, w³a¶nie do szkó³, do dzieci. Czasem spotkania odbywa³y siê w sali gimnastycznej, ale czê¶ciej w piêknym budynku zabytkowej oran¿erii, w sali "widowiskowo-kinowej". Dzieciarnia mia³a frajdê, bo nie by³o lekcji. A mnie ta muzyka czarowa³a, przenosi³a w jakie¶ nieznane ¶wiaty, nagle znajdowa³am siê w bajce, w ba¶ni, w¶ród dziwnych stworzeñ w nieziemskich krainach. D¼wiêk fagotu dzia³a³ jak magiczna ró¿d¿ka. To pewnie dziêki tym przyje¿d¿aj±cym regularnie "filharmoniom" jestem teraz na tym forum
...mo¿na by³o czytaæ z twarzy dzieci czym jest muzyka, wyobra¿acie to sobie - ¶wietni polscy muzycy
graj±cy i ¶piewaj±cy w wiejskich szko³ach?
...polecam na przysz³o¶æ!

Dziêkujê za informacjê 

Obejrza³em i ...
nasunê³y mi siê takie refleksje:

Ilu jest w Polsce takich, ludzi po studiach muzycznych (nie szukaj±cych wielkiej pensji)
zanosz±cych dzie³a sztuki, bezpo¶rednio do miejsc zamieszkania ludzi?
Bez biletu, bez blichtru, bez sztucznej atmosfery wyj±tkowo¶ci!

Wyj±tkowo¶æ dopiero nastêpuje w trakcie wykonania
siê staje,
i jak mówi Stroiñski do s³uchaczy:
"ta muzyka zostanie w Was a dotrze do Was i wzro¶nie w Was za kilka dni"

I urzek³a mnie wielka kultura osobista Stroiñskiego.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #28 : Grudzieñ 12, 2010, 08:50:14 »

Piotrze, jak zwykle, chodzi g³ównie o:
http://www.youtube.com/watch?v=gRdfX7ut8gw&feature=related  

S± ludzie, co prze¿ywaj± ¦wiêta Bo¿ego Narodzenia bardzo g³êboko religijnie.
Ale zgodzê siê z Ew±, ¿e
g³ównie ludziom chodzi o zachowanie wa¿nej
(i moim zdaniem)
dla cz³owieka i cz³owieczeñstwa
Tradycji.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 12, 2010, 08:52:18 wys³ane przez aro 49 » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 12, 2010, 09:35:10 »

Pomimo  tego co napisa³em, temat dotyczy ¿yczeñ ¶wi±tecznych, tak wiêc ¿yczê Wam Wszystkim spokoju, rado¶ci i spe³nienia marzeñ.

Zastanawiam siê czy ju¿ by³e¶ w okresie ¶wi±tecznym w jakimkolwiek kraju:  w Anglii, w Niemczech, we W³oszech, we Francji, w Hiszpanii… ?
Tam na swój sposób te dni obchodz±,
i nawet na Hawajach, w ramach komercji nie zapominaj± o ¶wiêtach,
i jak zwykle przy tego typu okazjach ludzie s± sobie bardziej bezpo¶redni
i zapytaj± siê Ciebie „jak u Was spêdzaj± ¶wiêta?”,
a Ty pu¶cisz im tak± gadkê jak nam,
to my¶lê, ¿e
popatrz± na Ciebie jako¶ dziwnie.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 [2] 3 4 ... 32   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: