Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne
Strony:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
32
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne (Przeczytany 108494 razy)
anelik
Ekspert
Odp: ÂŻyczenia ÂŚwiÂąteczne
«
Odpowiedz #150 :
Styczeń 03, 2011, 00:17:38 »
¯yczê Wam Kochani u pocz¹tku roku aby dobre, czeka³o zawsze tu¿ za rogiem; byœcie spotykali ludzi, którzy zawsze odpowiedz¹ uœmiechem na uœmiech; by los nie drwi³ z Waszych planów; by przyjaŸù jak babcina pierzynka otula³a Was ciep³o; by cieszy³y Was drobiazgi; byœcie zawsze umieli odnaleŸÌ w sobie si³ê. Oby rok, który przyszed³, by³ jak sennie mrucz¹cy kot - ciep³y, nigdzie siê nie spiesz¹cy, spokojny i przynosz¹cy ukojenie.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #151 :
Styczeń 03, 2011, 14:25:30 »
PiĂŞkne Âżyczenia, aÂż Âłezka zakrĂŞciÂła mi siĂŞ w oku. Mam nadziejĂŞ, Âże czeka gdzieÂś ich speÂłnienie!
http://www.youtube.com/watch?v=FoAyssFAXQg&feature=related
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #152 :
Styczeń 03, 2011, 18:57:07 »
Nadrabiam stracony czas i chcĂŞ Wam ÂżyczyĂŚ wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Oby nie byÂł gorszy od tego co juÂż przeszedÂł, to juÂż bĂŞdzie bardzo dobrze. KaÂżdemu z osobna ÂżyczĂŞ szczĂŞÂścia i wielu powodĂłw do uÂśmiechu..
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #153 :
Styczeń 15, 2011, 00:17:56 »
WspaniaÂła..fantastyczna informacja (umieszczam jÂą w tym miejscu, gdyÂż najlepiej chyba do tego wÂątku bĂŞdzie pasowaÂła - bowiem sÂłowa "ÂświÂąteczne", "ÂświĂŞta", "ÂświĂŞto", czy "ÂświĂŞty" prawdopodobnie wychodzÂą siĂŞ z tego samego rdzenia sÂłowotwĂłrczego
)
Tak wiĂŞc po wielu miesiÂącach Âżmudnych badaĂą, dociekaĂą, staraĂą - jest podpisany dekret o cudzie JPII. Beatyfikacja odbĂŞdzie siĂŞ "1 maja"..zaÂś od zupeÂłnej ÂświĂŞtoÂści PapieÂża-Polaka dzieliĂŚ nas bĂŞdzie juÂż tylko maÂły krok - tj jeszcze jeden potwierdzony CUD..
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #154 :
Styczeń 15, 2011, 00:35:13 »
Gloria in excelsis Deo...
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #155 :
Styczeń 15, 2011, 14:02:35 »
W Bazylice Ofiarowania NajÂświĂŞtszej Marii Panny w Wadowicach
jest juÂż kaplica Jana PawÂła II z jego wizerunkiem na oÂłtarzu.
Z dniem ÂŚwiĂŞta MiÂłosierdzia BoÂżego
Jan PaweÂł II zostanie wyniesiony na oÂłtarze
i kultywowany jako ÂświĂŞty.
Jan PaweÂł II bĂŞdzie pierwszym wadowiczaninem z urodzenia, ktĂłry zostanie wyniesiony na oÂłtarze.
WÂśrĂłd ÂświĂŞtych sÂą juÂż trzy osoby zwiÂązane z Wadowicami:
To ÂświĂŞty RafaÂł Kalinowski, ktĂłry byÂł przeorem zakonu karmelitĂłw bosych w Wadowicach,
a takÂże ÂświĂŞty arcybiskup lwowski JĂłzef Bilczewski, ktĂłry chodziÂł do wadowickiej szkoÂły.
Beatyfikowany zostaÂł rĂłwnieÂż absolwent wadowickiego seminarium karmelitĂłw Alfons Mazurek,
który zgin¹³ mêczeùsk¹ œmierci¹ z r¹k Niemców podczas II wojny œwiatowej.
Dodam te¿, ¿e jest nadzieja na kolejn¹ beatyfikacjê. We wtorek (11.01) rozpocz¹³ siê proces beatyfikacyjny
karmelity ojca Rudolfa Warzechy z wadowickiego zakonu, ktĂłry zmarÂł w opinii ÂświĂŞtoÂści
i zostaÂł pochowany na miejscowym cmentarzu parafialnym.
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #156 :
Styczeń 15, 2011, 14:10:19 »
Tak zapowiedziaÂła wczoraj Ewa Filipiak, burmistrz Wadowic:
"W dniu 1 maja spodziewamy siĂŞ rzeszy pielgrzymĂłw z kraju i zagranicy.
Spodziewamy siĂŞ rĂłwnieÂż, Âże wielu mieszkaĂącĂłw miasta bĂŞdzie chciaÂło wyjechaĂŚ do Rzymu
na beatyfikacjĂŞ papieÂża, dlatego zorganizujemy transport
i jeÂśli bĂŞdzie trzeba wynajmiemy specjalny pociÂąg".
Fakt, Âże Benedykt XVI niemal bezzwÂłocznie zdecydowaÂł o ogÂłoszeniu dekretu o cudzie,
Âświadczy o tym, jak bardzo zaleÂży mu na wyniesieniu na oÂłtarze swojego poprzednika.
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #157 :
Styczeń 15, 2011, 18:42:59 »
Bardzo siĂŞ cieszĂŞ z tego powodu. JuÂż i tak czekamy nazbyt dÂługo. Santo subito!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #158 :
Styczeń 15, 2011, 20:42:38 »
Marku..to znaczy, ¿e oni wszyscy równie¿ czynili cuda ?? (tj dokonywa³y siê one za ich wstawiennictwem..),w³¹cznie z tym ostatnim Rudolfem Warzech¹..??) To znaczy, ¿e handel "relikwiami" wci¹¿ bêdzie kwit³ w najlepsze, a ruch pielgrzymkowy nadal ulega³ rozwojowi...Bo skoro tak, to wychodzi³oby na to, ¿e istotnie s¹ to prawdziwe historie...A wiêc jednak nie ma w tym wszystkim ¿adnego fa³szerstwa, oszukaùstwa, czy w pewnym sensie nawet hipokryzji. Jakie¿ to zatem wszystko piêkne - przepiêkne..a wiêc jednak cuda siê zdarzaj¹..
Cytat: Monika_Aleksandra Styczeń 15, 2011, 18:42:59
Bardzo siĂŞ cieszĂŞ z tego powodu. JuÂż i tak czekamy nazbyt dÂługo. Santo subito!
W gruncie rzeczy teÂż siĂŞ cieszĂŞ..Niechaj zatem ta niezbita "prawda" trwa i krĂłluje nam przez kolejne tysiÂąclecia..
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #159 :
Styczeń 16, 2011, 02:47:48 »
Niewiara to teÂż wiara, w to, Âże dana rzecz nie istnieje.
Wiara pozostaje tylko wiarÂą i rozum jej nie opisze.
Wiêc jeœli nie ma miêdzy nimi ró¿nicy, jak ró¿nicowaÌ wiary,
ktĂłra jest lepsza, a ktĂłra gorsza.
KaÂżdemu czÂłowiekowi, uchyliĂŚ siĂŞ od wiary i niewiary nie sposĂłb,
a szczegĂłlnie wtedy, gdy musimy postĂŞpowaĂŚ tak jak gdyby dana rzecz istniaÂła lub nie istniaÂła.
Dotyczy to szczegĂłlnie wiary religijnej.
A sÂą tego praktyczne skutki.
CzÂłowiek odbiera Âświat wielopÂłaszczyznowo
i stany mistyczne nie sÂą ani lepszym ani gorszym rodzajem doÂświadczenia od rozumowania logicznego,
a miar¹ ich prawdziwoœci dla ka¿dego cz³owieka jest tylko praktycznoœÌ.
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #160 :
Styczeń 16, 2011, 10:24:46 »
Ja na przykÂład wierzĂŞ, Âże mĂłzg ma mnie a nie ja mam mĂłzg.
TÂłumaczĂŞ tym to, Âże nieraz zaskakuje mnie wÂłasny odruch, moje zachowanie, na sÂłowo lub sytuacjĂŞ.
MĂłj mĂłzg jest uksztaÂłtowany przez (stworzenie?), pokolenia przede mnÂą,
ale i zachowaniami, ktĂłrymi nasiÂąkam od dzieciĂąstwa.
Mózg odbiera miliony wiêcej bodŸców ze œwiata ni¿ œwiadomoœÌ.
Jest tak wielkie oddziaÂływanie wszechÂświata na nas, a mĂłzg wszystkim co dociera, kieruje.
Psychiatrzy ju¿ zbadali, ¿e reakcja w mózgu zaczyna siê kilkanaœcie milisekund wczeœniej ni¿ zauwa¿y to nasza œwiadomoœÌ,
a milionĂłw reakcji, do ÂświadomoÂści w ogĂłle nie dociera.
Na niektĂłre reakcje ÂświadomoœÌ nadaÂła nazwy: sumienie, podniecenie, gniew, szczĂŞÂście, zakochanie, cud, Âłaska uÂświĂŞcajÂąca…
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #161 :
Styczeń 16, 2011, 21:11:35 »
Biolodzy mĂłwiÂą, Âże to zwykÂła chemia a gnostycy, Âże boÂża iskra....
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #162 :
Styczeń 16, 2011, 22:32:16 »
Cytat: aro 49 Styczeń 16, 2011, 02:47:48
Niewiara to teÂż wiara, w to, Âże dana rzecz nie istnieje.
Wiara pozostaje tylko wiarÂą i rozum jej nie opisze.
Wiêc jeœli nie ma miêdzy nimi ró¿nicy, jak ró¿nicowaÌ wiary,
ktĂłra jest lepsza, a ktĂłra gorsza.
KaÂżdemu czÂłowiekowi, uchyliĂŚ siĂŞ od wiary i niewiary nie sposĂłb,
a szczegĂłlnie wtedy, gdy musimy postĂŞpowaĂŚ tak jak gdyby dana rzecz istniaÂła lub nie istniaÂła.
Dotyczy to szczegĂłlnie wiary religijnej.
A sÂą tego praktyczne skutki.
CzÂłowiek odbiera Âświat wielopÂłaszczyznowo
i stany mistyczne nie sÂą ani lepszym ani gorszym rodzajem doÂświadczenia od rozumowania logicznego,
Taaak Marku..no nieÂźle ÂżeÂś tu "zakrĂŞciÂł", brzmi to zupeÂłnie tak jakbym sÂłyszaÂł swojego szkolnego przyjaciela (obecnie ksiĂŞdza), albo proboszcza mojej niewielkiej parafii (zresztÂą muzyka-amatora, Âświetnie grajÂącego na trÂąbce
) z ktĂłrymi zdarza mi siĂŞ nieczĂŞsto prowadziĂŚ dyskusjĂŞ na podobne tematy..
Marku..nie o to jednak siê rozchodzi..nie to tak naprawdê mia³em na myœli. Nie chodzi mi tutaj o wiarê w coœ, czy te¿ niewiarê (która te¿ na swój sposób pozostaje wiar¹) i co z tych dwóch rzeczy jest lepsze, a co gorsze, b¹dŸ wzajemnie ze sob¹ wspó³istniej¹ce..
Chodzi jedynie o proste i zasadnicze pytanie na ktĂłre samemu naleÂży sobie odpowiedzieĂŚ - czy jest to "prawdÂą", czy moÂże zgoÂła czymÂś przeciwnym - czyli po prostu "kÂłamstwem"..CzĂŞstokroĂŚ bowiem bywa (i jeszcze czĂŞÂściej bywaÂło), Âże to co powszechnie przyjmuje siĂŞ za "prawdĂŞ', w istocie wcale niÂą nie jest..ZaÂś sama wiara w coÂś, czy niewiara, to w zasadzie zupeÂłnie inne sprawy - wprawdzie pokrewne, ale w Âżadnej mierze nie toÂżsame z prawdÂą i jej antonimem - kÂłamstwem..
Wiar w coœ, czy wierzeù by³o wiele, podobnie jak cywilizacji, które upada³y poci¹gaj¹c ze sob¹ i "wiary" które im towarzyszy³y przez setki, czy tysi¹ce lat istnienia..Tak to wyglada³o i w przypadku zjawisk "gromu", czy choÌby "zaÌmienia s³oùca" z którymi przez tysi¹clecia uto¿samiany by³ g³os i gniew Bo¿y, a które d³ugo d³ugo póŸniej okaza³y siê jedynie naturalnymi zjawiskami atmosferycznymi, b¹dŸ astronomicznymi..WierzyÌ mo¿na dok³adnie we wszystko - w³¹cznie z ¿yciem na Ksiê¿ycu lub w p³askoœÌ Ziemi. Co do tego ostatniego, to zadziwiaj¹co d³ugo dawano temu wiarê - bowiem dopiero w 1822 Koœció³ uzna³ teoriê kopernikowsk¹ ( tak wiêc jego dzie³o przez niemal 300 lat wchodzi³o do kanonu ksi¹g zakazanych - kto zaœ oœmiela³ siê wyra¿aÌ odmienny pogl¹d z regu³y koùczy³ swoj¹ ziemsk¹ przygodê na stosie..
) MoÂżna zatem wierzyĂŚ w rzeczy prawdziwe i nieprawdziwe - stanowiÂące prawdĂŞ, bÂądÂź bĂŞdÂące niczym innym jak tylko jej przeciwnoÂściÂą.
To samo dotyczyÌ mo¿e wiary w s³usznoœÌ co niektórych dogmatów, a w tym wypadku chyba najistotniejszych z nich tj "kultu œwiêtych" i dogmatu "o nieomylnoœci papie¿a" (z ca³ymi jego konsekwencjami) A tym samym braÌ na wiarê i traktowaÌ jako prawdê "absolutn¹" niepodlegaj¹c¹ jakiejkolwiek krytyce - wszelkie decyzje, postanowienia, uchwa³y soborowe i papieskie..jako wynik³e pod wp³ywem dzia³ania Ducha Œwiêtego..Tak, mo¿na..
S¹dzê jednak, ¿e wielce niew³aœciwym jest dawanie wiary (a tym samym uznawanie za prawdziwe, choÌ niekoniecznie odpowiadaj¹ce prawdzie) jedynie rzeczom nam wygodnym, przynosz¹cym w pewnym sensie jak¹œ korzyœÌ..i jednoczeœnie zamiataÌ pod dywan te, które nam nie pasuj¹..(Zdaje siê, ¿e kl¹twa papieska rzucona na Powstanie Listopadowe obowi¹zuje do dzisiaj - o czym ma³o kto dziœ raczy wspominaÌ..
) Mo¿na wiêc przyk³adowo wierzyÌ w œwiêtoœÌ œw.Dominika (tego co zm 1221) - Wielkiego Inkwizytora i za³o¿yciela zakonu Dominikanów, który to zas³yn¹³ nie tylko z cudu z otrzymanym ró¿aùcem, ale i torturowaniem i wys³aniem na œmierÌ setek jak nie tysiêcy ludzi..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Our_Lady_of_the_Rosary_III.jpg
Mo¿na wierzyÌ w dogmat o "wniebowst¹pieniu Maryi" (Piusa XII z 1950) - choÌ ani s³owem nie wspomina o tym Pismo Œw..W koùcu mo¿na i dawaÌ wiarê..i w nasz "cud" papieski, g³osz¹c po wsze czasy, ¿e jest to szczera prawda i tylko prawda, fakt niepodwa¿alny, niepodlegaj¹cy krytyce - chocia¿ istniej¹ hipotezy, i¿ siostra zakonna wcale nie cierpia³a na chorobê Parkinsona, lecz jedynie w zespó³ parkinsonowski, cechuj¹cy siê ³agodniejszym przebiegiem. A ostatnio podobno pojawiaj¹ siê nawet informacje o nawrocie choroby..ale ile w tym prawdy, tego nie wiem
MoÂżna wiĂŞc wierzyĂŚ w ten powiedzmy sobie szczerze "skromny" cud, podobnie zresztÂą jak w bodaj najwiĂŞkszy z cudĂłw samego nauczyciela z Nazarethu tj "wskrzeszenia ÂŁazarza". Lecz dziwne trochĂŞ, Âże wspomina o tym jedynie "umiÂłowany uczeĂą" - pozostaÂła zaÂś trĂłjka ewangelistĂłw w zadziwiajÂący sposĂłb milczy, najprawdopodobniej nie majÂąc o nim zielonego pojĂŞcia. A przecieÂż wszyscy byli naocznymi Âświadkami, przebywajÂącymi stale przy swoim Mistrzu - takich rzeczy siĂŞ nie zapomina przez caÂłe Âżycie..Komu zatem wierzyĂŚ "umiÂłowanemu", czy moÂże wiĂŞkszoÂści, kto mĂłwi prawdĂŞ - osobiÂście przystawaÂłbym za wiĂŞkszoÂściÂą..
Swoj¹ drog¹..szkoda, ¿e w Dekalogu prócz 10-ciu przykazaù, brakuje tego 11-tego - sk³adaj¹cego siê z prostych, krótkich dwóch s³ów - "nie k³am"..choÌ s¹dzê, ¿e nawet i to cokolwiek niewiele by zmieni³o..
Skoro wiĂŞc wiara (cokolwiek by pod tym pojĂŞciem rozumieĂŚ) miaÂłaby siĂŞ opieraĂŚ jedynie na poÂłowicznych prawdach, rzekomych, a co gorsza "naciÂąganych" prawdach...to w moim mniemaniu jest wielce zastanawiajÂące - co z takÂą wiarÂą dalej wypadaÂłoby czyniĂŚ..
I jescze jedna kwestia - oby czasem nie wygladaÂło to i tak, Âże Ci ktĂłrzy wygÂłaszajÂą podobne "prawdy"..w rzeczywistoÂści myÂślÂą caÂłkiem odmiennie - okÂłamujÂąc tym samym nie tylko innych, ale i samych siebie..
Cytat: aro 49 Styczeń 16, 2011, 02:47:48
Marku..móg³byœ mo¿e t¹ myœl jakoœ bardziej rozwin¹Ì, bo szczerze powiedziawszy nie za bardzo j¹ rozumiem..
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #163 :
Styczeń 16, 2011, 23:43:57 »
Dyskusje na temat wiary lub niewiary... Ile¿ ich by³o! Ile! Ci, którzy nie wierzyli pozostali przy swej niewierze, Ci którzy wierzyli - a mam w gronie znajomych katolików, œwiadków Jehowy, zielonoœwi¹tkowców, dwójkê prawos³awnych i jednego ¯yda - wierz¹ ka¿dy po swojemu. Pytani o cuda jedni odpowiadaj¹ zgodnie z kanonem w³asnej wiary, inni ¿e los, jeszcze inni, ¿e chemia, ktoœ, ¿e "siê nie œni³o filozofom". Ka¿dy zosta³ przy swoim, ale - i to ju¿ jest cud w dzisiejszym œwiecie ma³o raczej tolerancyjnym - dalej siê przyjaŸnimy. Mówcie sobie co chcecie - ja nie tylko wierzê w cuda, ja je widujê. Nie s¹ tak spektakularne jak czyjeœ uzdrowienie. S¹ ciche, niepozorne, nie ma wokó³ nich fajerwerków. Ale dziej¹ siê wokó³ nas, trzeba je tylko chcieÌ dostrzec.
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #164 :
Styczeń 17, 2011, 00:37:30 »
I tu dochodzimy do tego, co we wszystkich wiarach i religiach jest ich esencj¹, podstaw¹, Ÿród³em - mi³oœÌ.
JuÂż KozioÂłek cytowaÂł, ale pozwolĂŞ sobie powtĂłrzyĂŚ:
(...) Gdybym teÂż miaÂł dar prorokowania
i znaÂł wszelkie tajemnice
i posiadaÂł wszelka wiedzĂŞ, i wszelka [moÂżliwÂą] wiarĂŞ, tak iÂżbym gĂłry przenosiÂł,
a miÂłoÂści bym nie miaÂł,
byÂłbym niczym.
Niczym jesteœmy bez mi³oœci. To nie jest kwestia wiary-niewiary, tylko tego, dziêki czemu jesteœmy i czym w istocie jesteœmy - dziêki mi³oœci, dlatego te¿ jesteœmy mi³oœci¹. Mi³oœÌ ma ró¿ne aspekty i oblicza, mi³oœÌ jest jedna, niezmienna, sta³a, nie dzieli, nie krzywdzi, "nie szuka swego, nie unosi siê gniewem"....
JP2 pe³en by³ mi³oœci, wybaczy³ z serca swemu oprawcy, rozsiewa³ mi³oœÌ i odszed³ do mi³oœci. Poniewa¿ kocha³, wielotysiêczny t³um skandowa³ :Subito santo:, ka¿dy odczuwa mi³oœÌ p³yn¹c¹ od drugiego cz³owieka, choÌ nie ka¿dy umie j¹ rozpoznaÌ i sam dawaÌ - choÌ to jedynie kwestia czasu. KochaÌ mimo wszystko... Pure love...
Albowiem wszystko, czego potrzebujemy - to....
http://www.youtube.com/watch?v=sTF_wJW7N4g
http://www.youtube.com/watch?v=us4WIACDfN4&feature=fvw
ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Strony:
1
...
9
10
[
11
]