Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Odkrywamy Chopina  (Przeczytany 69359 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #75 : Wrzesieñ 11, 2011, 17:01:44 »

Oj, ch³opcy, ¿e te¿ Wam wszystko musi kojarzyæ siê tak... jednoznacznie...

Wyobra¿am sobie, ¿e bezpo¶redni kontakt stopy z instrumentem mo¿e daæ poczucie pe³niejszego wyczucia, a wrêcz stopienia siê, jedno¶ci z fortepianem - w koñcu nie gramy równie¿ w rêkawiczkach:))

Bardzo ciekawa wypowied¼ o programowych tre¶ciach w muzyce, a wzuszy³a mnie bardzo czê¶æ po¶wiêcona Polsce i patriotyzmowi Chopina, napisana piêknie i z uczuciem.
"Stworzy³ epopejê swego narodu w muzyce, podobnie jak Homer uczyni³ to w Odysei a Wergiliusz w Eneidzie"
"Przez ca³e ¿ycie pielêgnowa³ w duszy - i w swojej muzyce - pamiêæ tego zdarzenia i jego nieznanych bohaterów. Fantazja jest od± na cze¶æ tych wszystkich, którzy oddali ¿ycie w walce o wolno¶æ."
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #76 : Wrzesieñ 12, 2011, 13:28:58 »

:)Có¿ siê na to poradzi, ¿e przy wystêpach niektórych Artystek trudno siê skupiæ wy³±cznie na muzyce...te¿ niekiedy panie ubieraj± siê prowokacyjnie, emanuj±c swoim seksapilem. Panowie zupe³nie inaczej - w garniturach, smokingach - za to niektórzy próbuj± nas rozweseliæ minami. Mam niesmak po wystêpie Lang Langa - próbowa³ zrobiæ show, pokazaæ swoj± rado¶æ grania, a wysz³y mu karykatury dzie³ Liszta i Chopina - mo¿e go trochê usprawiedliwia, ¿e wystêpowa³ dla tak wielkiej liczby s³uchaczy o ró¿nych gustach muzycznych...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Wrzesieñ 12, 2011, 15:17:48 »

dlatego warto sie zastanowiæ, co tu artystka promuje: muzykê czy siebie....
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #78 : Wrzesieñ 12, 2011, 16:32:29 »

U Walentyny jest to wspania³e po³±czenie promocji swojej osoby i wydobywanego piêkna muzyki Chopina. Jest ubrana do¶æ swobodnie - bo nagrania dokona³a w swoim domu - za to jest tu atmosfera intymno¶ci, romantycznego natchnienia, spokoju, skupienia...http://www.youtube.com/watch?v=z8uIoQEtV_c&feature=related
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Wrzesieñ 12, 2011, 16:45:32 »

Moniko, czy zawsze warto dzieliæ w³os na czworo (rozpatrywaæ alternatywnie)? To trochê tak jakby kobietê w tañcu wielbiæ za kolor sukni albo za gracjê ruchów. Do poezji jej sztuki liczy siê ca³o¶æ

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #80 : Wrzesieñ 12, 2011, 21:29:39 »

Pewnie ka¿dy artysta chce trochê promowaæ i siebie przy okazji swej sztuki - w koñcu graj±c ods³ania te¿ i swoj± duszê:) Niedobrze tylko, je¶li ta promocja przerasta cel wystêpu, przekazanie duszy dzie³a. U LL chyba w³a¶nie obserwowali¶my taki przypadek. 
Mnie kreacja Walentyny wydaje siê w swej prostocie nawet ciut ascetyczna - te bose stopy, rozpuszczone w³osy, niewidoczny makija¿, czarna sukienka. Faktycznie taka intymna, domowa atmosfera. Ca³a uwaga skupiona na Chopinie (fakt, jako kobieta mogê nie odczuwaæ pewnych fluidów ). Podoba mi siê jej d¼wiêk.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #81 : Wrzesieñ 12, 2011, 21:34:25 »

Bose stopy Walentyny sa tym samym co strojenie min przez Lang Lang.
Na poczatku denerwowal mnie Lang ze swoim popisywaniem sie (showing off).
Mysle jednak, ze ta poza pomaga mu w koncentracji i jest wlasciwie calkiem naturalna (dla niego).
Nie ulega watpliwosci, to genialny pianista.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #82 : Wrzesieñ 12, 2011, 22:37:32 »

"Nie tak genialny.".   

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #83 : Wrzesieñ 12, 2011, 22:47:14 »

Nie tak genialny.".   

A jak genialny.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Wrzesieñ 12, 2011, 22:52:55 »

I tym optymistycznym pytaniem koncze swoja bytnosc na forum.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #85 : Wrzesieñ 13, 2011, 00:41:58 »

What?  Dzi¶ czy w ogóle?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Wrzesieñ 23, 2011, 10:54:44 »

To naprawdê rzadko grywany utwór Fryderyka. Raz: bo wymaga dwóch fortepianów (i dwoch dobrych pianistów), no i dwa: niezbyt lubniany chyba przez samego Chopina, skoro nigdy nie zdecydowa³ siê go wydac i upubliczniæ. Krótko mówi±c: Rondo C-dur op. 73

Skomponowane w pierwotnej wersji na fortepian solo (1827r ?)  - przerobiony ostatecznie na dwa fortepiany (1828).
Jedyny chyba utwór Chopina, w którym wyczulone ucho mo¿e dos³uchac siê ¿ydowskich motywów, a przynajmniej, jak twierdz± (zdaniem prof. Tomaszewsliego) "znawcy ¿ydowskiego folkloru - nostalgiczna, minorowa (w nim) melodia zdradza ¿ydowsk± proweniencjê." Moje wyczulone ucho nic co z ¿ydowskiego folkloru siê nie dos³ucha³o, ale widocznie stopieñ wyczulenia mojego ucha jest zbyt ma³y Smutny

I przy okazji nagrania - jeszcze jeden cymesik: ilustracj± jest nieistniejacy ju¿ obraz Gerge Sand zas³uchanej w grê Chopina. Ale obraz taki, oczywi¶cie, istnie³. To przecie¿ dzie³o Delacroix, ktore chciwi spadkobiercy przeciêli na dwie czê¶ci, by odzidzielnie je sprzedac i zarobiæ (dwukrotnie). Jedna z czêsci wisi sobie w paryskim Louvrze (Chopin), druga - w muzemu narodowym w Kopenhadze (GG)

http://youtu.be/6AVRjczZths
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2011, 11:42:41 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #87 : Wrzesieñ 23, 2011, 11:39:50 »

I tego w³a¶nie ronda mo¿na wys³uchaæ w materia³ach archiwalnych odkrytego przez Su³ka V Miêdzynarodowego Konkursu Duetów Fortepianowych w Bia³ymstoku, w wielu ró¿nych ods³onach  http://www.pianoduo.pl/
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Wrzesieñ 30, 2011, 12:16:07 »

Czy mo¿ecie napisaæ, jakie utwory wykonywane by³y na pogrzebie Chopina?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #89 : Wrzesieñ 30, 2011, 12:45:01 »

Na pewno Requiem Mozarta...
poza tym Marsz pogrzebowy z sonaty b-moll i dwa preludia ( w tym: e-moll)

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper mini-land black-for thepunisher