Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Odkrywamy Chopina  (Przeczytany 72569 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #75 : Wrzesień 11, 2011, 17:01:44 »

Oj, chÂłopcy, Âże teÂż Wam wszystko musi kojarzyĂŚ siĂŞ tak... jednoznacznie...

WyobraÂżam sobie, Âże bezpoÂśredni kontakt stopy z instrumentem moÂże daĂŚ poczucie peÂłniejszego wyczucia, a wrĂŞcz stopienia siĂŞ, jednoÂści z fortepianem - w koĂącu nie gramy rĂłwnieÂż w rĂŞkawiczkach:))

Bardzo ciekawa wypowiedŸ o programowych treœciach w muzyce, a wzuszy³a mnie bardzo czêœÌ poœwiêcona Polsce i patriotyzmowi Chopina, napisana piêknie i z uczuciem.
"StworzyÂł epopejĂŞ swego narodu w muzyce, podobnie jak Homer uczyniÂł to w Odysei a Wergiliusz w Eneidzie"
"Przez ca³e ¿ycie pielêgnowa³ w duszy - i w swojej muzyce - pamiêÌ tego zdarzenia i jego nieznanych bohaterów. Fantazja jest od¹ na czeœÌ tych wszystkich, którzy oddali ¿ycie w walce o wolnoœÌ."
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #76 : Wrzesień 12, 2011, 13:28:58 »

:)Có¿ siĂŞ na to poradzi, Âże przy wystĂŞpach niektĂłrych Artystek trudno siĂŞ skupiĂŚ wy³¹cznie na muzyce...teÂż niekiedy panie ubierajÂą siĂŞ prowokacyjnie, emanujÂąc swoim seksapilem. Panowie zupeÂłnie inaczej - w garniturach, smokingach - za to niektĂłrzy prĂłbujÂą nas rozweseliĂŚ minami. Mam niesmak po wystĂŞpie Lang Langa - prĂłbowaÂł zrobiĂŚ show, pokazaĂŚ swojÂą radoœÌ grania, a wyszÂły mu karykatury dzieÂł Liszta i Chopina - moÂże go trochĂŞ usprawiedliwia, Âże wystĂŞpowaÂł dla tak wielkiej liczby sÂłuchaczy o ró¿nych gustach muzycznych...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Wrzesień 12, 2011, 15:17:48 »

dlatego warto sie zastanowiĂŚ, co tu artystka promuje: muzykĂŞ czy siebie....
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #78 : Wrzesień 12, 2011, 16:32:29 »

U Walentyny jest to wspania³e po³¹czenie promocji swojej osoby i wydobywanego piêkna muzyki Chopina. Jest ubrana doœÌ swobodnie - bo nagrania dokona³a w swoim domu - za to jest tu atmosfera intymnoœci, romantycznego natchnienia, spokoju, skupienia...http://www.youtube.com/watch?v=z8uIoQEtV_c&feature=related
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Wrzesień 12, 2011, 16:45:32 »

Moniko, czy zawsze warto dzieliÌ w³os na czworo (rozpatrywaÌ alternatywnie)? To trochê tak jakby kobietê w taùcu wielbiÌ za kolor sukni albo za gracjê ruchów. Do poezji jej sztuki liczy siê ca³oœÌ

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #80 : Wrzesień 12, 2011, 21:29:39 »

Pewnie kaÂżdy artysta chce trochĂŞ promowaĂŚ i siebie przy okazji swej sztuki - w koĂącu grajÂąc odsÂłania teÂż i swojÂą duszĂŞ:) Niedobrze tylko, jeÂśli ta promocja przerasta cel wystĂŞpu, przekazanie duszy dzieÂła. U LL chyba wÂłaÂśnie obserwowaliÂśmy taki przypadek. 
Mnie kreacja Walentyny wydaje siĂŞ w swej prostocie nawet ciut ascetyczna - te bose stopy, rozpuszczone wÂłosy, niewidoczny makijaÂż, czarna sukienka. Faktycznie taka intymna, domowa atmosfera. CaÂła uwaga skupiona na Chopinie (fakt, jako kobieta mogĂŞ nie odczuwaĂŚ pewnych fluidĂłw ). Podoba mi siĂŞ jej dÂźwiĂŞk.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Wrzesień 12, 2011, 21:34:25 »

Bose stopy Walentyny sa tym samym co strojenie min przez Lang Lang.
Na poczatku denerwowal mnie Lang ze swoim popisywaniem sie (showing off).
Mysle jednak, ze ta poza pomaga mu w koncentracji i jest wlasciwie calkiem naturalna (dla niego).
Nie ulega watpliwosci, to genialny pianista.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #82 : Wrzesień 12, 2011, 22:37:32 »

"Nie tak genialny.".   

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #83 : Wrzesień 12, 2011, 22:47:14 »

Nie tak genialny.".   

A jak genialny.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Wrzesień 12, 2011, 22:52:55 »

I tym optymistycznym pytaniem koncze swoja bytnosc na forum.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #85 : Wrzesień 13, 2011, 00:41:58 »

What?  DziÂś czy w ogĂłle?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Wrzesień 23, 2011, 10:54:44 »

To naprawdĂŞ rzadko grywany utwĂłr Fryderyka. Raz: bo wymaga dwĂłch fortepianĂłw (i dwoch dobrych pianistĂłw), no i dwa: niezbyt lubniany chyba przez samego Chopina, skoro nigdy nie zdecydowaÂł siĂŞ go wydac i upubliczniĂŚ. KrĂłtko mĂłwiÂąc: Rondo C-dur op. 73

Skomponowane w pierwotnej wersji na fortepian solo (1827r ?)  - przerobiony ostatecznie na dwa fortepiany (1828).
Jedyny chyba utwĂłr Chopina, w ktĂłrym wyczulone ucho moÂże dosÂłuchac siĂŞ Âżydowskich motywĂłw, a przynajmniej, jak twierdzÂą (zdaniem prof. Tomaszewsliego) "znawcy Âżydowskiego folkloru - nostalgiczna, minorowa (w nim) melodia zdradza ÂżydowskÂą proweniencjĂŞ." Moje wyczulone ucho nic co z Âżydowskiego folkloru siĂŞ nie dosÂłuchaÂło, ale widocznie stopieĂą wyczulenia mojego ucha jest zbyt maÂły Smutny

I przy okazji nagrania - jeszcze jeden cymesik: ilustracjÂą jest nieistniejacy juÂż obraz Gerge Sand zasÂłuchanej w grĂŞ Chopina. Ale obraz taki, oczywiÂście, istnieÂł. To przecieÂż dzieÂło Delacroix, ktore chciwi spadkobiercy przeciĂŞli na dwie czĂŞÂści, by odzidzielnie je sprzedac i zarobiĂŚ (dwukrotnie). Jedna z czĂŞsci wisi sobie w paryskim Louvrze (Chopin), druga - w muzemu narodowym w Kopenhadze (GG)

http://youtu.be/6AVRjczZths
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2011, 11:42:41 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #87 : Wrzesień 23, 2011, 11:39:50 »

I tego wÂłaÂśnie ronda moÂżna wysÂłuchaĂŚ w materiaÂłach archiwalnych odkrytego przez SuÂłka V MiĂŞdzynarodowego Konkursu DuetĂłw Fortepianowych w BiaÂłymstoku, w wielu ró¿nych odsÂłonach  http://www.pianoduo.pl/
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Wrzesień 30, 2011, 12:16:07 »

Czy moÂżecie napisaĂŚ, jakie utwory wykonywane byÂły na pogrzebie Chopina?

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #89 : Wrzesień 30, 2011, 12:45:01 »

Na pewno Requiem Mozarta...
poza tym Marsz pogrzebowy z sonaty b-moll i dwa preludia ( w tym: e-moll)

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper thepunisher animilkowo silverstar