Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Odkrywamy Chopina  (Przeczytany 69343 razy)
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #90 : Wrzesieñ 30, 2011, 20:33:39 »

Dziêki. No w³a¶nie przeczyta³em w opisie filmiku na youtube, ¿e podobno by³o grane preludium h-moll (które to w³a¶nie zaczynam zg³êbiaæ na swoim instrumencie)

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #91 : Listopad 17, 2011, 15:03:50 »

Wariacje E-dur z cyklu Hexameron

Jest to z pewno¶ci± bardzo ma³o spopularyzowany utwór Chopina, g³ownie za spraw± faktu, i¿ stanowi jedn± z czê¶ci cyklu, który skomponowa³o a¿ 6-u pianistów. Oprócz Chopina byli to: Thalberg, Pixis, Herz, Czerny i Liszt. Ten ostatni wespó³ z ksiê¿n± Belgiojoso by³ pomys³odawc± i g³ównym "architektem" przedsiêwziêcia.
Wspólnie postanowili dzie³em tym z³o¿yæ po¶miertny ho³d przedwcze¶nie zmar³emu ich przyjacielowi Belliniemu - kompozytorowi wielce zas³u¿onemu  nie tylko dla opery W³oskiej ale i dla ca³ej muzyki europejskiej.
Cykl jako ca³o¶æ nie jest dzie³em najwy¿szych lotów. Na jego tle (a szczególnie w kontra¶cie do brawurowych wariacji pozosta³ych kompozytorów) wariacje Chopina s± refleksyjnym, ujmuj±cym prostot± a jednocze¶nie g³êboko emocjonalnym w uniesieniu utworem

http://www.youtube.com/watch?v=pQjm6YCvr1w

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #92 : Listopad 21, 2011, 23:09:07 »

Chopin i muzyka kameralna - i nie koncert e-moll. Trochê to dla mnie dziwny i trudny temat ale siê przekopujê.
Trio g-moll, fortepian - skrzypce - wiolonczela, op. 8

http://www.youtube.com/watch?v=hTZUNv0Gkpo
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2011, 23:10:43 wys³ane przez xbw » Zapisane
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #93 : Listopad 25, 2011, 19:14:21 »

Ostatnio ¿yje nowym odkryciem - a tak na prawdê - to powrotem do etiudy op. 10. nr 9, f-moll. Piêkny utwór, który mo¿na bardzo ró¿nie interpretowaæ. Mam wra¿enie, ¿e pewne dzie³a s± szczególnie podatne na taki zabieg. W mojej ocenie ta etiuda siê do nich zalicza.
Do tej pory subiektywnie najlepszym wykonaniem jest:
http://www.youtube.com/watch?v=5vQPUSS5oLs

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #94 : Luty 08, 2012, 10:19:03 »

Jak podaje Onet: http://wiadomosci.onet.pl/wideo/niesamowite-odkrycie-w-laboratorium-edisona,43993,w.html
Ca³o¶æ: http://www.youtube.com/watch?v=_uChzq8CxZ8
Szczerze mówi±c, to wola³bym pos³uchaæ samego Chopina w akcji, nawet kilka nut i nawet w gorszej jako¶ci. Ale chyba to nie mo¿liwe :/

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #95 : Luty 08, 2012, 11:14:06 »

Mo¿liwe, mo¿liwe kiedys o tym, Leszku, ju¿ tu pisa³em. Znajd¼ mój post nt. Pachmanna i pos³uchaj sobie, jak grywa³ Chopin  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #96 : Luty 08, 2012, 14:18:15 »

Dziêkujê Janusz, znalaz³em. Nie chodzi³o mi jednak o granie ducha Chopina tylko materialnego Chopina Podoba³y mi siê wykonania Pachmana. Najciekawsze jest to, ¿e Chopina mo¿na graæ na wiele sposobów - nasz Mistrz sam zreszt± to robi³, o czym ¶wiadcz± zwierzenia jego studentów - choæ po takim wykonaniu czêsto dodawa³, ¿e i tak inaczej czuje to, jak powinno brzmieæ idealne wykonanie. Widocznie "w sercu" mia³ jakie¶ wyidealizowan± tre¶æ, któr± "s³ysza³" patrz±c na nuty w swoim umy¶le.
Nawet nie wiem, czy teoretycznie stan mo¿liwo¶ci technicznych nauki za czasów ¿ycia Chopina, umo¿liwia³ nagrywanie czegokolwiek. Z drugiej strony podaje za Wikipedi±: "Pierwszy mikrofon zosta³ skonstruowany w 1827 roku przez Charlesa Wheatstone'a." Nie mniej jednak zak³adam, ¿e chodzi³o o wzmacnianie d¼wiêku a nie utrwalanie.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2012, 14:25:43 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #97 : Luty 08, 2012, 14:32:13 »

Nawet nie wiem, czy teoretycznie stan mo¿liwo¶ci technicznych nauki za czasów ¿ycia Chopina, umo¿liwia³ nagrywanie czegokolwiek...

Wg mojego stanu wiedzy, który potwierdzaj± zasoby Wikipedii - "...pierwszego zapisu d¼wiêku dokona³ w 1860 roku Édouard-Léon Scott de Martinville. Jego fonautograf nie by³ zaprojektowany do odtwarzania d¼wiêku, ale zachowa³y siê zapisy archiwalne pierwszych rejestracji odczytane i odtworzone w 2008 roku..."
By³o to wiêc dopiero dekadê po ¶mierci Chopina  Z politowaniem

A zatem, ju¿ wiesz 

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #98 : Luty 08, 2012, 16:37:05 »

Kto¶ chyba ju¿ rzuci³ gdzie¶ tak± my¶l, ale mo¿e to i lepiej, bo nagrania Chopina mog³yby nas rozczarowaæ. Jeste¶my przyzwyczajeni do okre¶lonej estetyki, pewnego kanonu rozwi±zañ interpretacyjnych, a w koñcu do innego brzmienia ni¿ mia³y dawne instrumenty...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #99 : Luty 08, 2012, 17:34:36 »

Dziêki Janusz za cenn±, ale i pesymistyczn± w pewnym sensie informacjê.
Kto¶ chyba ju¿ rzuci³ gdzie¶ tak± my¶l, ale mo¿e to i lepiej, bo nagrania Chopina mog³yby nas rozczarowaæ. Jeste¶my przyzwyczajeni do okre¶lonej estetyki, pewnego kanonu rozwi±zañ interpretacyjnych, a w koñcu do innego brzmienia ni¿ mia³y dawne instrumenty...

Kto wie, czy nie masz racji Niebieskooki. Nie s³ysz±c nagrañ samego Chopina, mo¿emy mieæ wyidealizowane pojêcie na ten temat. Czy¿ to nie piêkne? Ca³kiem mo¿liwe, ¿e miêdzy innymi dlatego odbywaj± siê Konkursy Chopinowskie, ¿eby "wyzwoliæ t± bosko¶æ".

Ostatnio s³ucha³em wykonañ Michaelangeliego, którym tak bardzo zachwyca siê do dzi¶ pani Lidia Kozubek i muszê przyznaæ, ¿e jak na rygorystyczn± krytyczkê pianistyczn±, pani Lidia lubuje siê w nieco oryginalnych wykonaniach.
Tutaj przyk³ad jak Michalangeli gra Wielki Polonez http://www.youtube.com/watch?v=YdhIa42IJz0  (bardzo mocno zaznaczony rytm poloneza)
Moim zdaniem odkrywanie Chopina polega na odkrywaniu ró¿norodno¶ci jego wykonañ. Tak wiêc raz wygrywa konkurs kto¶ kontrowersyjny w interpretacjach, nastêpnie kto¶ graj±cy do¶æ zachowawczo, schematycznie i "komputerowo".
W tym sensie w³a¶nie odkrywam Chopina. Odkrywam go w oryginalnych interpretacjach, które podkre¶laj± brzmienie nut s³abo s³yszalnych(na przyk³ad lewa rêka w basach lub nuty zag³uszane przez wiod±c± liniê melodyczn± prawej rêki).
Oczywi¶cie s± granice takiego "wydziwiania".
Trafi³em nie dawno na recenzjê wykonania poloneza militarnego przez C. Katsarisa:

"Cyprian Katsaris po "do¶æ swobodnym" wykonaniu Poloneza A-dur Chopina, zwróci³ siê do m³odych pianistów na sali z ostrze¿eniem, aby go nie na¶ladowali i nie pozwolili sobie na tego rodzaju swobodê, bo jurorzy konkursów... poder¿n± im gard³o"

Je¶li Einstein mówi³ o unifikacji praw fizyki, ¿e: "Wszystko nale¿y upraszczaæ jak tylko mo¿na, ale nie bardziej",
to Chopin móg³by pewnie powiedzieæ to samo o muzyce: "... nale¿y eksperymentowaæ jak tylko mo¿na, ale nie bardziej".
A jaka jest granica tego "nie bardziej" Co? Na pewno gdzie¶ "miêdzy ziemi± a niebem"

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #100 : Luty 22, 2012, 07:52:03 »

22.02.1810
Spotkali¶my siê na tym forum z powodu muzyki
cz³owieka, który urodzi³ siê 202 lata temu
o godzinie 18, ojciec Miko³aj Chopin gra³ wtedy na skrzypcach.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2012, 07:55:35 wys³ane przez aro 50 » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #101 : Luty 22, 2012, 10:55:04 »

Tak naprawdê, Marku, urodzi³ sie 1 III 1810 na dowód czego s± jego w³asne oswiadczenia (np. deklaracja dla Polskiego Towarzystwa Literatów w Pary¿u) a takze s³owa jego matki, któr± pisz±c doñ, uzy³a s³ow (cytujê z pamieci) "...d³ugo dzi¶ o tobie mysla³am synu, w dniu twych urodzin 1 marca..."). Któz lepiej, jak nie matka zna datê narodzin syna?
Przypomnê te¿ Ci, ¿e data 22 II pochodzi jedynie z metryki chrztu, która formalnie zosta³a spisana d³ugo (parê tygodni) po narodzinach i prawdopodobnie proboszcz parafii nie zachowa³ nalezytej staranno¶ci przy jej sporz±dzaniu
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2012, 12:35:14 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #102 : Luty 22, 2012, 15:31:27 »

Przyjaciel Chopina, Henryk Heine, którego data urodzin równie¿ budzi³a w±tpliwo¶ci, pytany o
szczegó³owa datê , zwyk³ odpowiadaæ " najwa¿niejsze, ¿e jestem". My¶lê, ¿e Chopin i my te¿ jeste¶my
podobnego zdania.A i to, ¿e mo¿emy ¶wiêtowaæ "najd³u¿sze urodziny" te¿ jest super

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #103 : Luty 24, 2012, 14:05:00 »

Wolê jednak datê 1.03., choæ nie od mojej woli to zale¿y. Ta data jest bardziej rozpowszechniana, ale co mi tam. Chopina mogê czciæ ca³y rok bez przystanku. Wczoraj na TVP HD obejrza³a, z ogromn± przyjemno¶ci±, "Pragnienie mi³o¶ci". W miarê ogl±dania coraz bardziej podoba mi siê ten film. Trochê wyciskam go jak cytrynê. Wspania³e studium psychiki i genialnie uchwycone trudne relacje rodzinne i spo³eczne.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #104 : Marzec 01, 2012, 08:13:47 »

urodzi³ siê:
22 lutego (wed³ug metryki)
1 marca (wed³ug rodziny)

Fryderyk Chopin

uwa¿any za jednego z najwa¿niejszych kompozytorów romantycznych i
za jednego z najwa¿niejszych polskich kompozytorów w historii.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live black-for paktprzyjazni mini-land kalinowatyper