Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Odkrywamy Chopina
Strony:
1
...
7
8
[
9
]
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Odkrywamy Chopina (Przeczytany 72574 razy)
tuco82
Ekspert
Odp: Odkrywamy Chopina
«
Odpowiedz #120 :
Lipiec 11, 2012, 14:26:59 »
Cytat: TeresaGrob Lipiec 11, 2012, 13:29:45
Koniecznie Leszku, to mĂłj ukochany nokturn, Pare razy napomykaÂłam o nim Januszowi. ale.........
RĂłwnieÂż i mĂłj najukochaĂąszy nokturn. W dodatku jego poczÂątek trochĂŞ mi przypomina preludium nr 20. Jestem obecnie na etapie rozpisywania sobie nutek na literki.
Janusz, chodzi mi dokÂładnie o czas, jaki ustawiÂłem w linku
http://www.youtube.com/watch?v=3caCSF6B52U#t=280
.
W zwolnionym tempie brzmi to tak(moja youtubowska nauczycielka):
http://www.youtube.com/watch?v=g80QGVaPKgE#t=725
Moim zdaniem Bloomfield dogra³a te wszystkie nutki, ale kosztem wyciszenia najwy¿szych nut w stosunku do nutek granych przez dwa pierwsze palce prawej rêki; g³oœnoœÌ uœredni³a siê. Coœ za coœ. Z kolei ja nie s³yszê tych nut wcale w innych wykonaniach, nawet tych z Koncertów Chopinowskich.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2012, 14:30:30 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #121 :
Lipiec 12, 2012, 09:18:22 »
Dacie radĂŞ, co tam trudnoÂści techniczne dla prawdziwego miÂłoÂśnika Chopina. Czekam na wykonania, najpierw Tuco, potem Janusza
Janusz, nie poddawaj siĂŞ!
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #122 :
Lipiec 20, 2012, 21:18:17 »
Nie doszukaÂłem siĂŞ jakichÂś wielkich trudnoÂści technicznych w tym nokturnie c-moll. Lento juÂż mi nawet wchodzi.
Poco pulu lento: oktawki s¹ do ogrania, ale zgoda z Januszem, ¿e to chyba najtrudniejszy moment techniczny utworu(zw³aszcza dla rzadko graj¹cego amatora). Grunt, to przeanalizowaÌ palcowanie na swoich d³oniach... W taktach 15 i 16, akordy <<F-C-As'>> gram w ca³oœci lewa rêk¹, bo siêgnê. Wczeœniej s¹ akordy wymagaj¹ce niezwyk³ej rozpiêtoœci d³oni, ale jak zauwa¿y³em, wiêkszoœÌ pianistów gra je "appergio na ostatni dŸwiêk". Tak zreszt¹ zaleca³ Boles³aw Woytowicz, ale nie zawsze siê do swojego zalecenia stosowa³.
Ten nokturn to przepiĂŞkne dzieÂło. KaÂżda jego nuta napiĂŞtnowana jest emocjÂą i szacunkiem do jej samej.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2012, 21:22:41 wysłane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #123 :
Sierpień 03, 2012, 13:27:32 »
Cytat: TeresaGrob Maj 01, 2012, 14:32:20
"Wiosna" po francusku. Moze ktos wie co znaczy "Fais dodo.."
Cytat: Janusz1228 Maj 01, 2012, 16:13:13
...wg mojej pamiĂŞci "idĂŞ (ew.: idziesz) spaĂŚ"
Dodam tylko malutkÂą korektĂŞ: to tryb rozkazujÂący (
l'impĂŠratif
)
Januszu
wyglÂąda na to, Âże co roku letniÂą porÂą dyskutujemy o gramatyce jĂŞzyka francuskiego
Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #124 :
Sierpień 03, 2012, 15:51:46 »
Cytat: fille007 Sierpień 03, 2012, 13:27:32
Januszu
wyglÂąda na to, Âże co roku letniÂą porÂą dyskutujemy o gramatyce jĂŞzyka francuskiego
CoÂś w tym jest.
Ale za rok - tĂŞ teoretycznÂą dyskusjĂŞ, proponujĂŞ, zastÂąpmy praktykÂą w terenie
. JakiÂś moÂże wspĂłlny wypadzik do Nohant?
Droga szafarska czeredko - kto pojedzie razem z nami?
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #125 :
Sierpień 03, 2012, 16:12:44 »
Wypad do Nohant proponujĂŞ omĂłwiĂŚ na najbliÂższym naszym sierpniowym "zjeÂździe"
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #126 :
Sierpień 03, 2012, 18:16:25 »
Ce serait m a g n i f i q u e dans toute l'acception du terme, mais quand on vit ĂĄ mille ĂĄ l'heure on ne peut rien promettre pour le moment
Kreseczka nad francuskim ĂĄ oczywiÂście powinna byĂŚ skierowana w odwrotnÂą stronĂŞ, ale ta litera niestety nie chce siĂŞ wyÂświetliĂŚ na forum, podobnie jak wÂłoskie znaki diakrytyczne
PiszĂŞ to, bo poliglotĂłw wÂśrĂłd nas nie brakuje
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #127 :
Sierpień 03, 2012, 18:59:26 »
Cytat: fille007 Sierpień 03, 2012, 18:16:25
... mais quand on vit ĂĄ mille ĂĄ l'heure on ne peut rien promettre pour le moment
Oui, oui c'est vrai... D'autre part, souvenez-vous la maxime de NapolĂŠon? - Vouloir c'est pouvoir! Alors, soyons de bonne pensĂŠe
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #128 :
Sierpień 03, 2012, 21:28:45 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 03, 2012, 18:59:26
Vouloir c'est pouvoir!
On peut ĂŠgalement exprimer cette vĂŠritĂŠ comme suit:
Qui veut, peut.
Ă bonne volontĂŠ ne faut facultĂŠ.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #129 :
Sierpień 14, 2012, 22:53:00 »
Fuga Chopina a-moll.
Mi siĂŞ kojarzy fuga z Bachem ot takie prostactwo z mojej strony. UtwĂłr Chopina jest piĂŞkny i w tym problem, Âże za piĂŞkny, za delikatny, zbyt wirtuozerski. Bach jest zdecydowanie lepszym kompozytorem fug.
... i te tremolla... czy nie moÂżna by byÂło ich wypeÂłniĂŚ lepszym przemijaniem siĂŞ dwĂłch melodii?
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2012, 22:55:06 wysłane przez tuco82
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #130 :
Sierpień 14, 2012, 22:58:51 »
Jest tylko pewne ale... Tak do koĂąca wcale nie jest jasne, czy kompozytorem fugi a-moll byÂł na pewno Chopin.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #131 :
Sierpień 25, 2012, 19:02:02 »
Zastanawiam siê, jakie pogl¹dy politycznie mia³ sam Chopin. Nie chodzi mi nawet o pogl¹dy ówczesne tylko o pogl¹dy ponadczasowe(jaki nurt polityczny z tych nam aktualnych, by³by mu najbli¿szy). Prawicowiec czy lewicowiec? Libera³, konserwatysta, socjalista, komunista, demokrata, monokrata itd.? Nie znam kak szczegó³owo listów i biografii Chopina. Mo¿e Wy jesteœcie w stanie cokolwiek napisaÌ o to¿samoœci politycznej Chopina? ... patriot¹ by³ wiêc pogl¹dy na pewno jakieœ mia³. Mile widziana te¿ ogólna wizja filozoficzna; o religii Chopina ju¿ tu dyskutowano.
Jeœli mia³bym typowaÌ z nutka intuicji, odpowiedzia³bym, ¿e Chopin by³ libera³em w dziedzinie gospodarczej i konserwatyst¹ w sferze obyczajowej oraz zwolennikiem rz¹dów prawa w ramach republiki lub monarchii. WiêkszoœÌ obecnych artystów ma sk³onnoœci lewicowe, pacyfistyczne i gospodarczo socjalne.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2012, 19:09:21 wysłane przez tuco82
»
chingate
Gość
«
Odpowiedz #132 :
Sierpień 27, 2012, 22:54:29 »
Mylisz siê Tuco. To media s¹ lewicowe i one lansuj¹ lewackich "artystów", st¹d te¿ Twoje wra¿enie, ¿e: "wiêkszoœÌ obecnych artystów ma sk³onnoœci lewicowe, pacyfistyczne i gospodarczo socjalne." Pewna ¿ydowska gazeta dla Polaków ochoczo pos³uguje siê stworzonym przez ni¹ zwrotem "czo³owy intelektualista lewicowy", podczas gdy ani razu nie znalaz³em w niej formu³y "czo³owy intelektualista prawicowy". To wiele t³umaczy w tym temacie.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #133 :
Sierpień 28, 2012, 20:58:17 »
Jako maÂły offtopic w kwestii lewico- i prawicowoÂści dodam tylko, Âże w jednej z gazet (chyba tej "Âżydowskiej" wÂłaÂśnie
) przeczytaĂŚ dziÂś moÂżna, iÂż z racji swej LEWACKOÂŚCI (tudzieÂż skrajnie lewej orientacji) niejakimu Orwellowi (temu od 'Nineteen Eighty-Four'/'Roku 1984') odmĂłwiono prawa do pomnika w siedzibie BBC, gdzie pracowaÂł.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #134 :
Sierpień 28, 2012, 21:34:17 »
Cytat: tuco82 Sierpień 25, 2012, 19:02:02
Zastanawiam siĂŞ, jakie poglÂądy politycznie miaÂł sam Chopin. Nie chodzi mi nawet o poglÂądy Ăłwczesne tylko o poglÂądy ponadczasowe(jaki nurt polityczny z tych nam aktualnych, byÂłby mu najbliÂższy). Prawicowiec czy lewicowiec? LiberaÂł, konserwatysta, socjalista, komunista, demokrata, monokrata itd.? ...
W korespondencji Chopina z 1833 roku z ParyÂża do Dominika Dziewanowskiego odnajdujĂŞ fragment, ktĂłry w pewnym stopniu obnaÂża jego inklinacje polityczne. CytujĂŞ literalnie:
"Kocham KarlistĂłw, nie cierpiĂŞ filipistĂłw, sam jestem rewolucjonistÂą, zatem nic sobie z pieniĂŞdzy nie robiĂŞ, tylko z przyjaÂźni, o ktĂłra ciĂŞ bÂłagam..."
Przypomnijmy sobie: Karliœci - to zwolennicy dynastii Burbonów, a nazwa pochodzi od imienia karola X, który uciek³ z Francji po wybuchu rewolucji lipcowej 1830. W³adze po Karolu obj¹³ "krol Francuzów' Ludwik, od którego imienia pochodzi nazwa formacji "filipiœci'. Z jednej wiec strony kocha³ ale i zwalcza³ (nie cierpi³) rojalistów. I chyba to drugie przewa¿a, skoro podsumowa³: "jestem rewolucjonist¹, co chyba na dzisiaj trzeba by³oby przet³umaczyÌ: jestem socjalist¹-lewicowcem?
Strony:
1
...
7
8
[
9
]
10
Do góry
Drukuj