Kurier Szafarski

Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Odkrywamy Chopina  (Przeczytany 69298 razy)
tuco82
Ekspert

Wiadomoci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #120 : Lipiec 11, 2012, 14:26:59 »

Koniecznie Leszku, to mój ukochany nokturn, Pare razy napomyka³am o nim Januszowi. ale.........
Równie¿ i mój najukochañszy nokturn. W dodatku jego pocz±tek trochê mi przypomina preludium nr 20. Jestem obecnie na etapie rozpisywania sobie nutek na literki.

Janusz, chodzi mi dok³adnie o czas, jaki ustawi³em w linku http://www.youtube.com/watch?v=3caCSF6B52U#t=280.
W zwolnionym tempie brzmi to tak(moja youtubowska nauczycielka):
http://www.youtube.com/watch?v=g80QGVaPKgE#t=725
Moim zdaniem Bloomfield dogra³a te wszystkie nutki, ale kosztem wyciszenia najwy¿szych nut w stosunku do nutek granych przez dwa pierwsze palce prawej rêki; g³o¶no¶æ u¶redni³a siê. Co¶ za co¶. Z kolei ja nie s³yszê tych nut wcale w innych wykonaniach, nawet tych z Koncertów Chopinowskich.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2012, 14:30:30 wysane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
xbw
Ekspert

Wiadomoci: 3110

« Odpowiedz #121 : Lipiec 12, 2012, 09:18:22 »

Dacie radê, co tam trudno¶ci techniczne dla prawdziwego mi³o¶nika Chopina. Czekam na wykonania, najpierw Tuco, potem Janusza
Janusz, nie poddawaj siê!
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #122 : Lipiec 20, 2012, 21:18:17 »

Nie doszuka³em siê jakich¶ wielkich trudno¶ci technicznych w tym nokturnie c-moll. Lento ju¿ mi nawet wchodzi.
Poco pulu lento: oktawki s± do ogrania, ale zgoda z Januszem, ¿e to chyba najtrudniejszy moment techniczny utworu(zw³aszcza dla rzadko graj±cego amatora). Grunt, to przeanalizowaæ palcowanie na swoich d³oniach... W taktach 15 i 16, akordy <<F-C-As'>> gram w ca³o¶ci lewa rêk±, bo siêgnê. Wcze¶niej s± akordy wymagaj±ce niezwyk³ej rozpiêto¶ci d³oni, ale jak zauwa¿y³em, wiêkszo¶æ pianistów gra je "appergio na ostatni d¼wiêk". Tak zreszt± zaleca³ Boles³aw Woytowicz, ale nie zawsze siê do swojego zalecenia stosowa³.
Ten nokturn to przepiêkne dzie³o. Ka¿da jego nuta napiêtnowana jest emocj± i szacunkiem do jej samej.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2012, 21:22:41 wysane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
fille007
Ekspert

Wiadomoci: 845

« Odpowiedz #123 : Sierpie 03, 2012, 13:27:32 »

"Wiosna" po francusku. Moze ktos wie co znaczy "Fais dodo.."

...wg mojej pamiêci "idê (ew.: idziesz) spaæ" 

Dodam tylko malutk± korektê: to tryb rozkazuj±cy (l'impératif)   

Januszu  wygl±da na to, ¿e co roku letni± por± dyskutujemy o gramatyce jêzyka francuskiego 

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #124 : Sierpie 03, 2012, 15:51:46 »

Januszu  wygl±da na to, ¿e co roku letni± por± dyskutujemy o gramatyce jêzyka francuskiego 

Chichot
Co¶ w tym jest. 
Ale za rok - tê teoretyczn± dyskusjê, proponujê, zast±pmy praktyk± w terenie  Spoko . Jaki¶ mo¿e wspólny wypadzik do Nohant? 
Droga szafarska czeredko - kto pojedzie razem z nami?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomoci: 3110

« Odpowiedz #125 : Sierpie 03, 2012, 16:12:44 »

Wypad do Nohant proponujê omówiæ na najbli¿szym naszym sierpniowym "zje¼dzie" 
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #126 : Sierpie 03, 2012, 18:16:25 »

Ce serait  m a g n i f i q u e  dans toute l'acception du terme, mais quand on vit á mille á l'heure on ne peut rien promettre pour le moment 

Kreseczka nad francuskim á oczywi¶cie powinna byæ skierowana w odwrotn± stronê, ale ta litera niestety nie chce siê wy¶wietliæ na forum, podobnie jak w³oskie znaki diakrytyczne  Smutny
Piszê to, bo poliglotów w¶ród nas nie brakuje 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #127 : Sierpie 03, 2012, 18:59:26 »

... mais quand on vit á mille á l'heure on ne peut rien promettre pour le moment 

Oui, oui c'est vrai... D'autre part, souvenez-vous la maxime de Napoléon? - Vouloir c'est pouvoir! Alors, soyons de bonne pensée  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #128 : Sierpie 03, 2012, 21:28:45 »

Vouloir c'est pouvoir!

On peut également exprimer cette vérité comme suit:

Qui veut, peut.
Á bonne volonté ne faut faculté.

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #129 : Sierpie 14, 2012, 22:53:00 »

Fuga Chopina a-moll.
Mi siê kojarzy fuga z Bachem ot takie prostactwo z mojej strony. Utwór Chopina jest piêkny i w tym problem, ¿e za piêkny, za delikatny, zbyt wirtuozerski. Bach jest zdecydowanie lepszym kompozytorem fug.
... i te tremolla... czy nie mo¿na by by³o ich wype³niæ lepszym przemijaniem siê dwóch melodii?
« Ostatnia zmiana: Sierpie 14, 2012, 22:55:06 wysane przez tuco82 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #130 : Sierpie 14, 2012, 22:58:51 »

Jest tylko pewne ale... Tak do koñca wcale nie jest jasne, czy kompozytorem fugi a-moll by³ na pewno Chopin.

tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Sierpie 25, 2012, 19:02:02 »

Zastanawiam siê, jakie pogl±dy politycznie mia³ sam Chopin. Nie chodzi mi nawet o pogl±dy ówczesne tylko o pogl±dy ponadczasowe(jaki nurt polityczny z tych nam aktualnych, by³by mu najbli¿szy). Prawicowiec czy lewicowiec? Libera³, konserwatysta, socjalista, komunista, demokrata, monokrata itd.? Nie znam kak szczegó³owo listów i biografii Chopina. Mo¿e Wy jeste¶cie w stanie cokolwiek napisaæ o to¿samo¶ci politycznej Chopina? ... patriot± by³ wiêc pogl±dy na pewno jakie¶ mia³. Mile widziana te¿ ogólna wizja filozoficzna; o religii Chopina ju¿ tu dyskutowano.

Je¶li mia³bym typowaæ z nutka intuicji, odpowiedzia³bym, ¿e Chopin by³ libera³em w dziedzinie gospodarczej i konserwatyst± w sferze obyczajowej oraz zwolennikiem rz±dów prawa w ramach republiki lub monarchii. Wiêkszo¶æ obecnych artystów ma sk³onno¶ci lewicowe, pacyfistyczne i gospodarczo socjalne.
« Ostatnia zmiana: Sierpie 25, 2012, 19:09:21 wysane przez tuco82 » Zapisane

chingate
Go
« Odpowiedz #132 : Sierpie 27, 2012, 22:54:29 »

Mylisz siê Tuco. To media s± lewicowe i one lansuj± lewackich "artystów", st±d te¿ Twoje wra¿enie, ¿e: "wiêkszo¶æ obecnych artystów ma sk³onno¶ci lewicowe, pacyfistyczne i gospodarczo socjalne." Pewna ¿ydowska gazeta dla Polaków ochoczo pos³uguje siê stworzonym przez ni± zwrotem "czo³owy intelektualista lewicowy", podczas gdy ani razu nie znalaz³em w niej formu³y "czo³owy intelektualista prawicowy". To wiele t³umaczy w tym temacie.
Mozart
Ekspert

Wiadomoci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #133 : Sierpie 28, 2012, 20:58:17 »

Jako ma³y offtopic w kwestii lewico- i prawicowo¶ci dodam tylko, ¿e w jednej z gazet (chyba tej "¿ydowskiej" w³a¶nie  Chichot) przeczytaæ dzi¶ mo¿na, i¿ z racji swej LEWACKO¦CI (tudzie¿ skrajnie lewej orientacji) niejakimu Orwellowi (temu od 'Nineteen Eighty-Four'/'Roku 1984') odmówiono prawa do pomnika w siedzibie BBC, gdzie pracowa³.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #134 : Sierpie 28, 2012, 21:34:17 »

Zastanawiam siê, jakie pogl±dy politycznie mia³ sam Chopin. Nie chodzi mi nawet o pogl±dy ówczesne tylko o pogl±dy ponadczasowe(jaki nurt polityczny z tych nam aktualnych, by³by mu najbli¿szy). Prawicowiec czy lewicowiec? Libera³, konserwatysta, socjalista, komunista, demokrata, monokrata itd.? ...

W korespondencji Chopina  z 1833 roku z Pary¿a do Dominika Dziewanowskiego odnajdujê fragment, który w pewnym stopniu obna¿a jego inklinacje polityczne. Cytujê literalnie:
"Kocham Karlistów, nie cierpiê filipistów, sam jestem rewolucjonist±, zatem nic sobie z pieniêdzy nie robiê, tylko z przyja¼ni, o która ciê b³agam..."
Przypomnijmy sobie: Karli¶ci - to zwolennicy dynastii Burbonów, a nazwa pochodzi od imienia karola X, który uciek³ z Francji  po wybuchu rewolucji lipcowej 1830. W³adze po Karolu obj±³ "krol Francuzów' Ludwik, od którego imienia pochodzi nazwa formacji "filipi¶ci'.  Z jednej wiec strony kocha³ ale i zwalcza³ (nie cierpi³) rojalistów. I chyba to drugie przewa¿a, skoro podsumowa³: "jestem rewolucjonist±, co chyba na dzisiaj trzeba by³oby przet³umaczyæ: jestem socjalist±-lewicowcem?

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for silverstar twistedgamers neder-live thepunisher