Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 13   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: NajpiĂŞkniejsze koncerty  (Przeczytany 81423 razy)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #45 : Styczeń 02, 2011, 18:47:57 »

Ja zwrĂłciÂłem uwagĂŞ na to, Âże Uchida dyryguje z pamiĂŞci. Jest to zjawisko niespotykane. Wymaga to na pewno ogromnej koncentracji i znajomoÂści tekstu - tekstu rozbudowanego bo podzielonego na poszczegĂłlne instrumenty. JuÂż sam fakt jednoczesnego grania i dyrygowania jest fenomenalny a dokonanie tego bez nut jedynie podkreÂśla geniusz pianistki.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #46 : Styczeń 02, 2011, 18:57:36 »

Przykro moi drodzy, ale z Wami sie nie zgadzam.
Mitsuko Uchida dyryguje bardzo slabo. Nie wiem nawet,czy zdalaby polroczny egzamin na uczelni.
Ruchy sztywne, krotkie i spoznione. Sposob przezywania muzyki groteskowy (jak dla Mozarta).
Gogusiu, dyrygowanie z pamieci jest standartowe. Powiedzalbym nawet latwiejsze niz z partytura.
Krytyka moja nie pomija faktu, ze Mitsuko Uchida jako pianistka jest znakomita (wlasnie w tym koncercie).
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #47 : Styczeń 02, 2011, 19:16:23 »

Nie wymagajmy od pianistki kunsztu dyrygenta. ZwróÌ tylko uwagê jak trudne musi byÌ po³¹czenie dwóch najwa¿niejszych ról w tym spektaklu. Przerwa w partii pianisty powinna byÌ dla niego okazj¹ do u³o¿enia sobie w g³owie kolejnej czêœci wystêpu a w takim uk³adzie ta przerwa nie tylko jest odbierana ale równie¿ wymaga zajêcia siê zupe³nie inn¹ prac¹. Nie by³o moim zamiarem podziwianie czy te¿ krytykowanie umiejêtnoœci dyrygenckich ale podkreœlenie trudnoœci zadania jakiego Uchida siê podjê³a. Je¿eli wzi¹Ì pod uwagê koncert jako ca³oœÌ jest zagrany bardzo dobrze, a to jest wa¿niejsze od p³ynnoœci ruchów r¹k.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #48 : Styczeń 02, 2011, 19:36:37 »

Orkiestra gra dobrze dzieki koncertmistrzowi i niezlej technice grania razem. Sa po prostu zgrani.
Uchida bardziej przeszkadza, niz pomaga.
Tak,  zgadzam sie sie. Uchida podjela sie trudnego zadania (granie partii solowej i dyrygowanie).
Czy wyszla z tego zwyciezko. Moim zdaniem polowicznie. Gra - swietna, Dyrygowanie -slabe.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Styczeń 02, 2011, 19:45:51 »

Có¿, nie lubiê krytykowaÌ czegoœ, czego nie zrobi³bym lepiej a krytykowania czegoœ, na czym siê zupe³nie nie znam nie podejmê siê w ogóle - a tak jest w przypadku dyrygowania (zw³aszcza oceniaj¹c je wizualnie). Mogê jedynie mówiÌ o efekcie koùcowym, który jest dobry - rozk³adu go na czynniki pierwsze siê nie podejmê.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Styczeń 02, 2011, 19:58:15 »

Có¿, nie lubiê krytykowaÌ czegoœ, czego nie zrobi³bym lepiej
.
 Sadzac z Twoich poprzednich wypowiedzi (krytyk) na forum nie jestes do konca konsekwentny.
Moim zdaniem masz pelne prawo do krytyki. Tylko z dobra argumentacja.

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #51 : Styczeń 02, 2011, 20:04:37 »

.
 Sadzac z Twoich poprzednich wypowiedzi (krytyk) na forum nie jestes do konca konsekwentny.
Moim zdaniem masz pelne prawo do krytyki. Tylko z dobra argumentacja.

Nie lubiê krytykowaÌ a nie podejmê siê krytyki to jest ró¿nica.

JeÂśli krytykuje, to przez porĂłwnanie. RuchĂłw dyrygenta obiektywnie nie porĂłwnam. Mam sÂłuch i poglÂądy a to wystarczy do opiniowania gry pianisty natomiast nie mam wiedzy ktĂłra upowaÂżniaÂłaby mnie do krytykowana dyrygenta jako skÂładowej czĂŞÂści orkiestry.

Mam nadziejĂŞ, Âże wszystko wyjaÂśniÂłem.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Styczeń 02, 2011, 20:39:46 »

Mi chodzi o to zdanie
Có¿, nie lubiê krytykowaÌ czegoœ, czego nie zrobi³bym lepiej
.
Chyba mozemy zakonczyc ten dialog.
Na marginesie - wiele opinii, ktore przedstawiles na naszym forum jest bardzo trafne.Nie bierz mi to za zle,
przyczepiam sie do niektorych Twoich slow.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Styczeń 02, 2011, 20:55:55 »

Witam Wszystkich w Nowym Roku!!! Czy odpoczĂŞliÂście po Sylwestrowej Nocy ?
MoÂże na przywitanie 2011r. bĂŞdzie teÂż dobry Koncert Skrzypcowy D-dur grany na Stradivariusie przez Joshua Bella
http://www.youtube.com/watch?v=FNt6cYOCYs4&feature=related
Brzmienie instrumentu jest niesamowite!!! Buziak

ÂŚwietny ten skrzypek Joshua Bell..podobno jego Stradivarius (pierwotnie bĂŞdÂący wÂłasnoÂściÂą B.Hubermana i niedawno odnaleziony) jest warty kilka milionĂłw funtĂłw ?? Szok..ale co tam "dÂżentelmeni" nie powinni wspominaĂŚ o pieniÂądzach..

P.S. To nie on czasem nagrywaÂł muzykĂŞ do filmu "Purpurowe skrzypce" ??
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Styczeń 02, 2011, 22:39:39 »

Wiem, Âże J. Bell wykonywaÂł utwory do niezwykÂłego filmu "Lawendowe wzgĂłrza".

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #55 : Styczeń 03, 2011, 12:06:34 »

GoguÂś!! Nie wypowiadaÂłem siĂŞ wczeÂśniej na temat koncertu Mozarta w interpretacji Uchidy - bo rĂłwnieÂż mi siĂŞ ona nie podobaÂła. Brak dyrygenta raczej pogarsza brzmienie orkiestry - szczegĂłlnie gdy jest to koncert na Âżywo. Podobnie jak w przypadku Vengerova, ktĂłry gra SymfoniĂŞ KoncertujÂącÂą Mozarta i "dyryguje" orkiestrÂą - orkiestra bez dyrygenta jest tam maÂło wyraÂźna. Dyrygent poza nadawaniem tempa ma wpÂływ na gÂłoÂśnoœÌ sÂłyszalnoœÌ poszczegĂłlnych instrumentĂłw (czĂŞsto je wycisza - tonuje), zwraca na bie¿¹co uwagĂŞ na artykulacjĂŞ, wyraz orkiestry, a tak bez dyrygenta orkiestra gra swoje a solista teÂż swoje. MoÂże brak dyrygenta to "obniÂżenie kosztĂłw"  ale efekt jest na ogó³ gorszy. Inaczej jest wg mnie w przypadku nagrania Zimermana. Bo jest to nagranie studyjne - moÂżna niektĂłre fragmenty poprawiĂŚ w studio, nad dobrym brzmieniem orkiestry czuwa reÂżyser dÂźwiĂŞku. Poza tym w koncertach Chopina jest dominacja pianisty nad orkiestrÂą (Zimerman "ukÂłada" orkiestrĂŞ pod siebie) i to w tym wypadku przyniosÂło efekt znakomity... oczywiÂście podkreÂślam, Âże to jest tylko moje subiektywne odczucie...Pozdrawiam serdecznie   
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Styczeń 03, 2011, 12:29:55 »

Ale przejdÂźmy chronologicznie do czasĂłw Chopina - mĂłj ulubiony koncert skrzypcowy e-moll Mendelssohna z BBC PROMS wraz z napisami doksztaÂłcajÂącymi dla mniej wytrawnych melomanĂłw - pomagajÂącymi w odbiorze dzieÂła - polecam  :
http://www.youtube.com/watch?v=hLKXD_Ar5CM
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Styczeń 03, 2011, 18:55:47 »

http://www.youtube.com/watch?v=YMINHufcarQ

Pierwszy koncert skrzypcowy Paganiniego - dziĂŞki propozycji Bodka odÂświeÂżyÂłem sobbie nieco to dzieÂło. NaprawdĂŞ przepiĂŞkna partia orkiestry na poczÂątku oraz doskonale napisana partia solisty. Paganini to mĂłj ulubiony kompozytor jeÂżeli chodzi o skrzypce.

http://www.youtube.com/watch?v=ATK_pj2iMqg&feature=related

Druga propozycja to Czajkowski, nie sÂłynie z kompozycji na skrzypce jak Paganini lecz jego koncert skrzypcowy jest rĂłwnie fenomenalny.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #58 : Styczeń 03, 2011, 21:10:49 »

ParĂŞ lat temu DwĂłjka nadawaÂła autorskie audycje Kacpra Miklaszewskiego.PrezentujÂąc ten
koncert Czajkowskiego stwierdzi³, ¿e jego pierwsza czêœÌ, zw³aszcza tutti orkiestry 6.30
to polonez. SÂłyszycie tu poloneza??

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #59 : Styczeń 03, 2011, 22:32:57 »

Ale przejdÂźmy chronologicznie do czasĂłw Chopina - mĂłj ulubiony koncert skrzypcowy e-moll Mendelssohna z BBC PROMS wraz z napisami doksztaÂłcajÂącymi dla mniej wytrawnych melomanĂłw - pomagajÂącymi w odbiorze dzieÂła - polecam  :
http://www.youtube.com/watch?v=hLKXD_Ar5CM

Taaak Bodku..niezÂły koncert i niezÂła skrzypaczka, zarĂłwno pod wzglĂŞdem urody jak i umiejĂŞtnoÂści technicznych..W ogĂłle dzieÂło dosyĂŚ trudne technicznie..szczegĂłlnie podoba mi siĂŞ ten "przebieg wzrastajÂący" (Âże tak to niefachowo nazwĂŞ po swojemu ) i zaraz po nim nastĂŞpujÂące "dwudzwiĂŞki" (tj od 1:16 - 1:30)..ciekawy jest rĂłwnieÂż motyw przy "pizzicato" (4:52 - 5:05) ale i na koĂącu Âświetnie grane tryle na strunie "g"..(nic wiĂŞcej nie dodajĂŞ, bo nie chciaÂłbym siĂŞ jeszcze bardziej naraziĂŚ naszemu Bartusowi.. Chichot )

A mo¿e by tak cosik z Johannesa Brahmsa..np Koncert skrzypcowy D-dur (tutaj czêœÌ I i III)

www.youtube.com/watch?v=vwgIR-1OcIo&feature=related

www.youtube.com/watch?v=IffKEdswaJ0&feature=related

Maestria najwyÂższych lotĂłw..
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 13   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni kalinowatyper mini-land black-for countrylife