Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Najpiêkniejsze koncerty
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
13
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Najpiêkniejsze koncerty (Przeczytany 76143 razy)
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
Odp: Najpiêkniejsze koncerty
«
Odpowiedz #45 :
Styczeñ 02, 2011, 18:47:57 »
Ja zwróci³em uwagê na to, ¿e Uchida dyryguje z pamiêci. Jest to zjawisko niespotykane. Wymaga to na pewno ogromnej koncentracji i znajomo¶ci tekstu - tekstu rozbudowanego bo podzielonego na poszczególne instrumenty. Ju¿ sam fakt jednoczesnego grania i dyrygowania jest fenomenalny a dokonanie tego bez nut jedynie podkre¶la geniusz pianistki.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #46 :
Styczeñ 02, 2011, 18:57:36 »
Przykro moi drodzy, ale z Wami sie nie zgadzam.
Mitsuko Uchida dyryguje bardzo slabo. Nie wiem nawet,czy zdalaby polroczny egzamin na uczelni.
Ruchy sztywne, krotkie i spoznione. Sposob przezywania muzyki groteskowy (jak dla Mozarta).
Gogusiu, dyrygowanie z pamieci jest standartowe. Powiedzalbym nawet latwiejsze niz z partytura.
Krytyka moja nie pomija faktu, ze Mitsuko Uchida jako pianistka jest znakomita (wlasnie w tym koncercie).
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Styczeñ 02, 2011, 19:16:23 »
Nie wymagajmy od pianistki kunsztu dyrygenta. Zwróæ tylko uwagê jak trudne musi byæ po³±czenie dwóch najwa¿niejszych ról w tym spektaklu. Przerwa w partii pianisty powinna byæ dla niego okazj± do u³o¿enia sobie w g³owie kolejnej czê¶ci wystêpu a w takim uk³adzie ta przerwa nie tylko jest odbierana ale równie¿ wymaga zajêcia siê zupe³nie inn± prac±. Nie by³o moim zamiarem podziwianie czy te¿ krytykowanie umiejêtno¶ci dyrygenckich ale podkre¶lenie trudno¶ci zadania jakiego Uchida siê podjê³a. Je¿eli wzi±æ pod uwagê koncert jako ca³o¶æ jest zagrany bardzo dobrze, a to jest wa¿niejsze od p³ynno¶ci ruchów r±k.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #48 :
Styczeñ 02, 2011, 19:36:37 »
Orkiestra gra dobrze dzieki koncertmistrzowi i niezlej technice grania razem. Sa po prostu zgrani.
Uchida bardziej przeszkadza, niz pomaga.
Tak, zgadzam sie sie. Uchida podjela sie trudnego zadania (granie partii solowej i dyrygowanie).
Czy wyszla z tego zwyciezko. Moim zdaniem polowicznie. Gra - swietna, Dyrygowanie -slabe.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Styczeñ 02, 2011, 19:45:51 »
Có¿, nie lubiê krytykowaæ czego¶, czego nie zrobi³bym lepiej a krytykowania czego¶, na czym siê zupe³nie nie znam nie podejmê siê w ogóle - a tak jest w przypadku dyrygowania (zw³aszcza oceniaj±c je wizualnie). Mogê jedynie mówiæ o efekcie koñcowym, który jest dobry - rozk³adu go na czynniki pierwsze siê nie podejmê.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Styczeñ 02, 2011, 19:58:15 »
Có¿, nie lubiê krytykowaæ czego¶, czego nie zrobi³bym lepiej
.
Sadzac z Twoich poprzednich wypowiedzi (krytyk) na forum nie jestes do konca konsekwentny.
Moim zdaniem masz pelne prawo do krytyki. Tylko z dobra argumentacja.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Styczeñ 02, 2011, 20:04:37 »
Cytat: bartus Styczeñ 02, 2011, 19:58:15
.
Sadzac z Twoich poprzednich wypowiedzi (krytyk) na forum nie jestes do konca konsekwentny.
Moim zdaniem masz pelne prawo do krytyki. Tylko z dobra argumentacja.
Nie lubiê krytykowaæ a nie podejmê siê krytyki to jest ró¿nica.
Je¶li krytykuje, to przez porównanie. Ruchów dyrygenta obiektywnie nie porównam. Mam s³uch i pogl±dy a to wystarczy do opiniowania gry pianisty natomiast nie mam wiedzy która upowa¿nia³aby mnie do krytykowana dyrygenta jako sk³adowej czê¶ci orkiestry.
Mam nadziejê, ¿e wszystko wyja¶ni³em.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Styczeñ 02, 2011, 20:39:46 »
Mi chodzi o to zdanie
Có¿, nie lubiê krytykowaæ czego¶, czego
nie zrobi³bym lepiej
.
Chyba mozemy zakonczyc ten dialog.
Na marginesie - wiele opinii, ktore przedstawiles na naszym forum jest bardzo trafne.Nie bierz mi to za zle,
przyczepiam sie do niektorych Twoich slow.
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #53 :
Styczeñ 02, 2011, 20:55:55 »
Cytat: Bodek1 Styczeñ 01, 2011, 18:06:45
Witam Wszystkich w Nowym Roku!!! Czy odpoczêli¶cie po Sylwestrowej Nocy
?
Mo¿e na przywitanie 2011r. bêdzie te¿ dobry Koncert Skrzypcowy D-dur grany na Stradivariusie przez Joshua Bella
http://www.youtube.com/watch?v=FNt6cYOCYs4&feature=related
Brzmienie instrumentu jest niesamowite!!!
¦wietny ten skrzypek Joshua Bell..podobno jego Stradivarius (pierwotnie bêd±cy w³asno¶ci± B.Hubermana i niedawno odnaleziony) jest warty kilka milionów funtów ??
..ale co tam "d¿entelmeni" nie powinni wspominaæ o pieni±dzach..
P.S. To nie on czasem nagrywa³ muzykê do filmu "Purpurowe skrzypce" ??
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #54 :
Styczeñ 02, 2011, 22:39:39 »
Wiem, ¿e J. Bell wykonywa³ utwory do niezwyk³ego filmu "Lawendowe wzgórza".
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #55 :
Styczeñ 03, 2011, 12:06:34 »
Gogu¶!! Nie wypowiada³em siê wcze¶niej na temat koncertu Mozarta w interpretacji Uchidy - bo równie¿ mi siê ona nie podoba³a. Brak dyrygenta raczej pogarsza brzmienie orkiestry - szczególnie gdy jest to koncert na ¿ywo. Podobnie jak w przypadku Vengerova, który gra Symfoniê Koncertuj±c± Mozarta i "dyryguje" orkiestr± - orkiestra bez dyrygenta jest tam ma³o wyra¼na. Dyrygent poza nadawaniem tempa ma wp³yw na g³o¶no¶æ s³yszalno¶æ poszczególnych instrumentów (czêsto je wycisza - tonuje), zwraca na bie¿±co uwagê na artykulacjê, wyraz orkiestry, a tak bez dyrygenta orkiestra gra swoje a solista te¿ swoje. Mo¿e brak dyrygenta to "obni¿enie kosztów"
ale efekt jest na ogó³ gorszy. Inaczej jest wg mnie w przypadku nagrania Zimermana. Bo jest to nagranie studyjne - mo¿na niektóre fragmenty poprawiæ w studio, nad dobrym brzmieniem orkiestry czuwa re¿yser d¼wiêku. Poza tym w koncertach Chopina jest dominacja pianisty nad orkiestr± (Zimerman "uk³ada" orkiestrê pod siebie) i to w tym wypadku przynios³o efekt znakomity... oczywi¶cie podkre¶lam, ¿e to jest tylko moje subiektywne odczucie...Pozdrawiam serdecznie
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #56 :
Styczeñ 03, 2011, 12:29:55 »
Ale przejd¼my chronologicznie do czasów Chopina - mój ulubiony koncert skrzypcowy e-moll Mendelssohna z BBC PROMS wraz z napisami dokszta³caj±cymi dla mniej wytrawnych melomanów - pomagaj±cymi w odbiorze dzie³a - polecam
:
http://www.youtube.com/watch?v=hLKXD_Ar5CM
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Styczeñ 03, 2011, 18:55:47 »
http://www.youtube.com/watch?v=YMINHufcarQ
Pierwszy koncert skrzypcowy Paganiniego - dziêki propozycji Bodka od¶wie¿y³em sobbie nieco to dzie³o. Naprawdê przepiêkna partia orkiestry na pocz±tku oraz doskonale napisana partia solisty. Paganini to mój ulubiony kompozytor je¿eli chodzi o skrzypce.
http://www.youtube.com/watch?v=ATK_pj2iMqg&feature=related
Druga propozycja to Czajkowski, nie s³ynie z kompozycji na skrzypce jak Paganini lecz jego koncert skrzypcowy jest równie fenomenalny.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #58 :
Styczeñ 03, 2011, 21:10:49 »
Parê lat temu Dwójka nadawa³a autorskie audycje Kacpra Miklaszewskiego.Prezentuj±c ten
koncert Czajkowskiego stwierdzi³, ¿e jego pierwsza czê¶æ, zw³aszcza tutti orkiestry 6.30
to polonez. S³yszycie tu poloneza??
http://www.franzschubert.pl/
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #59 :
Styczeñ 03, 2011, 22:32:57 »
Cytat: Bodek1 Styczeñ 03, 2011, 12:29:55
Ale przejd¼my chronologicznie do czasów Chopina - mój ulubiony koncert skrzypcowy e-moll Mendelssohna z BBC PROMS wraz z napisami dokszta³caj±cymi dla mniej wytrawnych melomanów - pomagaj±cymi w odbiorze dzie³a - polecam
:
http://www.youtube.com/watch?v=hLKXD_Ar5CM
Taaak Bodku..niez³y koncert i niez³a skrzypaczka, zarówno pod wzglêdem urody jak i umiejêtno¶ci technicznych..W ogóle dzie³o dosyæ trudne technicznie..szczególnie podoba mi siê ten "przebieg wzrastaj±cy" (¿e tak to niefachowo nazwê po swojemu
) i zaraz po nim nastêpuj±ce "dwudzwiêki" (tj od 1:16 - 1:30)..ciekawy jest równie¿ motyw przy "pizzicato" (4:52 - 5:05) ale i na koñcu ¶wietnie grane tryle na strunie "g"..(nic wiêcej nie dodajê, bo nie chcia³bym siê jeszcze bardziej naraziæ naszemu Bartusowi..
)
A mo¿e by tak cosik z Johannesa Brahmsa..np Koncert skrzypcowy D-dur (tutaj czê¶æ I i III)
www.youtube.com/watch?v=vwgIR-1OcIo&feature=related
www.youtube.com/watch?v=IffKEdswaJ0&feature=related
Maestria najwy¿szych lotów..
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6