Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego  (Przeczytany 33550 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #15 : Styczeń 09, 2011, 19:34:11 »

Mozarcie, dziĂŞki za propozycjĂŞ - pewnie skorzystam, bo do Poznania mam bliziutko:)

No, dziewczyny pewnie juÂż wystrojone i jadÂą do filharmonii... Chichot
Ja teÂż juÂż zaraz sobie wygodnie usiÂądĂŞ w fotelu i zapadnĂŞ w bÂłogostan MiÂłego sÂłuchania wszystkim  Chichot
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Styczeń 09, 2011, 20:15:54 »

No to odpÂływam z Wunderem - po wielu ostatnio sÂłyszanych kanciastych interpretacjach - nokturn w jego wykonaniu brzmi kojÂąco, spokojnie, delikatnie, poetycznie, nastrojowo ...po prostu Wunder Spiele (sÂłabo znam niemiecki )
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #17 : Styczeń 09, 2011, 20:32:10 »

Czy on line teÂż sÂłyszycie draÂżniÂący, metaliczny podÂźwiĂŞk?!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Styczeń 09, 2011, 21:05:53 »

Szkoda, Âże w wywiadzie taki tajemniczy. Nie powiedziaÂł, gdzie planuje zamieszkaĂŚ, z jakÂą wytwĂłrniÂą pÂłytowÂą (choĂŚ my wiemy ) podpisaÂł kontrakt.
Teraz koncert...

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Styczeń 09, 2011, 21:35:28 »

A jaka to tajemnica z t¹ wytwórni¹ p³ytow¹? Przecie¿ przed koncertem w FN otwarcie powiedziano, ¿e chodzi o tê z "¿ó³tym logiem" Chichot

Na pocz¹tku koncertu mia³em mieszane uczucia. Nie wiem, czy to Ingolf nie by³ w formie, czy instrument mu wadzi³, ale potem wyraŸnie siê rozkrêci³. Œwietny wystêp, szkoda tylko, ¿e tak czêsto zak³ócany przez niepo¿¹dane odg³osy z widowni...

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Styczeń 09, 2011, 22:01:09 »

Kak priekrasno
Pierwszej czêœci koncertu wys³ucha³am przez g³oœniki radiowe. Ca³y pokój ton¹³ w ciemnoœci niemal, tylko lampki choinkowe migota³y, przestrzeù wype³nia³y dŸwiêki, jakoœÌ zadowalaj¹ca moje uszy. Nokturn mnie "rozp³yn¹³" Drug¹ czêœÌ koncertu s³ucha³am w lekkich mêkach, czynniki zewnêtrzne zmusi³y mnie do s³uchania przez s³uchawki z sieci, dŸwiêk koszmarny. Ale wznios³am siê ponad jakoœÌ dŸwiêku i s³ucha³am z du¿ym zadowoleniem. To nie czarodziej Trifonow, ale nie mogê powiedzieÌ, ¿e nie lubiê Ingolfa. Brawo, brawo, brawo! Mo¿e jednak na nastêpny koncert wybiorê siê osobiœcie?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #21 : Styczeń 09, 2011, 22:10:46 »

Ja przyznajê siê, jak odjecha³am gdzieœ w przestworza od razu na pocz¹tku nokturnu, tak wyl¹dowa³am na ziemi na koniec ballady, potem ledwo zd¹¿y³am wytrzeÌ nos i fantazja znowu mnie lekko unios³a i porwa³a ze sob¹ (tego kaszl¹cego goœcia, który sprawi³, ¿e na moment spad³am na fotel bym solidnie potrz¹snê³a:)).
PodobaÂło mi siĂŞ to inne brzmienie orkiestry (troszkĂŞ szybsze tempo chyba?), caÂłkiem inny klimat wstĂŞpu, takie miĂŞkkie, Âłagodne wprowadzenie dla Ingolfa. I znowu mi siĂŞ te pereÂłki prosto na serce posypaÂły... takie jasne, czyste, bÂłyskotliwe.... no ja po prostu jestem na niego uczulona ) ZaczĂŞÂłam siĂŞ zastanawiac w Larghetcie, Âże moÂże fortepian ma jakby twardszy dÂźwiĂŞk, ale nie wiem, czy nie wsÂłuchiwaÂłam siĂŞ po sugestii Ewy... jak siĂŞ przez to przebiÂłam i zasÂłuchaÂłam, to przestaÂłam o tym myÂśleĂŚ i....wiadomo... Chichot Obawiam siĂŞ, Âże ja jestem tak ciĂŞÂżko uzaleÂżniona, Âże Ingolf podobaÂłby mi siĂŞ nawet przy rozklekotanej pianoli w westernowej knajpie  Nie mogĂŞ byĂŚ miarodajna  
I te mazureczki:)) i BOLERO:))) dziewczyny, zadroszczĂŞ Wam, Âże miaÂłyÂście to na Âżywo:)) Ale i tak jest frajda
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Styczeń 09, 2011, 22:26:22 »

WÂłaÂśnie dlatego, Âże juÂż wczeÂśniej powiedziano - chodzi o DG, zdziwiÂło mnie, Âże w rozmowie z DwĂłjkÂą nie chciaÂł ujawniĂŚ, z kim podpisaÂł kontrakt... No, moÂże tak wypada albo ktoÂś mu powiedziaÂł, Âżeby zachowaÂł w niektĂłrych kwestiach milczenie. 

Koncert byÂł, uwaÂżam, wspaniaÂły. Nokturn rzeczywiÂście wyÂśpiewany piĂŞknie, czystym bel cantem. Ballada poetycka, Polonez-Fantazja - taki jak na konkursie, moÂże w tym koĂącowym kulminacyjnym fortissimo byÂł bardziej wywaÂżony, dopracowany (niektĂłrzy zarzucali, Âże podczas III etapu trochĂŞ zachwiaÂł w tym momencie) - w ogĂłle wydaje mi siĂŞ, Âże bardzo, bardzo siĂŞ staraÂł graĂŚ jak najpiĂŞkniej.

I Koncert - znakomity. I zachwycajÂące bisy. ZwÂłaszcza ukochane przeze mnie w jego interpretacji Bolero (zagraÂł niezwykle pÂłynnie, potoczyÂście, rozpÂływajÂąco przejÂście z Introdukcji do a-moll!) oraz mazurek As-dur z op. 24, z otwartym, rozmarzonym zakoĂączeniem. Jaka szkoda, Âże mnie tam nie ma...

Pewnie nasze dziewczyny z forum zamieniaj¹ w³aœnie z Nim kilka s³ów.

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #23 : Styczeń 09, 2011, 22:26:30 »

Co za brillant!!!!! NaprawdĂŞ diamenty siĂŞ sypiÂą i migocÂą. CoÂś przepiĂŞknego!!!!
Na szczĂŞÂście, drugiej czĂŞÂści koncertu mogÂłam juÂż sÂłauchaĂŚ na cyfrowo.
Ja rĂłwnieÂż zazdroszczĂŞ szczĂŞÂśliwcom sÂłuchajÂącym na Âżywo i widzÂącym radosnego Ingolfa.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #24 : Styczeń 09, 2011, 22:30:22 »

Rzeczywiœcie, brillant! Czar barw, subtelnoœÌ i technika, "prostota, naturalnoœÌ"...

Mnie teÂż siĂŞ wydaje, Âże instrument nie brzmiaÂł czasem najlepiej.

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Styczeń 09, 2011, 22:35:02 »

Ja rĂłwnieÂż trochĂŞ byÂłem zawiedziony dÂźwiĂŞkiem ze studia radiowego (brzmieniem fortepianu). Potem jak zaÂłoÂżyÂłem sÂłuchawki - od koĂącĂłwki koncertu i bisy juÂż byÂło duÂżo lepiej. Jak zwykle graÂł wspaniale, ujmujÂąco, z finezjÂą...No i w wywiadach taki skromny, sympatyczny, Âżadnego gwiazdorstwa - tak ciepÂło wyraÂża siĂŞ o Polsce, publicznoÂści...DziĂŞkujemy Ci Ingolf....
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #26 : Styczeń 09, 2011, 22:38:09 »

MoÂże jest tak przyjĂŞte, Âże siĂŞ nie zdradza, z kim siĂŞ podpisuje kontrakt, przed oficjalnym ogÂłoszeniem wydania pÂłyty przez firmĂŞ?
Mam nadziejĂŞ, Âże dziewczyny mu odpowiednio powiedzÂą, co o nim myÂślÂą, w imieniu nas wszystkich

O rany. ÂŻebym miaÂła zrobiĂŚ podkop pod FilharmoniĂŞ BaÂłtyckÂą. ÂŻebym miaÂła przekupiĂŚ kasjerkĂŞ. ÂŻebym miaÂła caÂły luty spĂŞdziĂŚ przy telefonie - muszĂŞ siĂŞ dostaĂŚ na ten koncert w GdaĂąsku  Chichot  ParafrazujÂąc tytuÂł Bonda "Emol to za maÂło"
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Styczeń 09, 2011, 22:48:48 »

Asiu, ja teÂż, ja teÂż muszĂŞ! MuszĂŞ, lecz w kwietniu (GdaĂąsk, 4.04?) chyba nie mogĂŞ...
A propos bisĂłw: czekaÂłem na Clair de Lune lub sÂłynnego Marsza tureckiego w aranÂżacji Volodosa...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #28 : Styczeń 09, 2011, 22:58:13 »

Chyba jednak byÂł juÂż zmĂŞczony - w sumie daÂł nam podwĂłjnÂą porcjĂŞ, normalnie gra albo koncert, albo recital.
MyÂślĂŞ, Âże pewnie w marcu siĂŞ zaÂłapiĂŞ albo na jedno, albo na drugie:) Na razie sÂłucham sobie Debussy'ego za kaÂżdym razem, kiedy wchodzĂŞ na jego stronĂŞ, razem z tym nieprawdopodobnym lotem trzmiela:) ChciaÂłabym, Âżeby kiedyÂś nagraÂł go wiĂŞcej (to znaczy nie trzmiela, tylko Debussy'ego )

BTW - a moÂże ktoÂś chce przyjechaĂŚ czwartego marca na emola do Bydgoszczy? ChociaÂż Ingolf juz objechaÂł tyle miast, Âże nie wiem, czy ktoÂś oprĂłcz mnie jeszcze nie sÂłuchaÂł tego koncertu live:)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeń 09, 2011, 23:17:22 »

Witam, wÂłaÂśnie wrĂłciÂłam. Niestety nie mogĂŞ dÂługo pisaĂŚ, ale chciaÂłam dac znaĂŚ, ze byÂło cudnie. Na sali dÂźwiĂŞk wspaniaÂły. Pozdrawiam wszystkich, odezwĂŞ siĂŞ jutro.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher twistedgamers mini-land animilkowo countrylife