Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. Lutos³awskiego
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
8
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. Lutos³awskiego (Przeczytany 32337 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. Lutos³awskiego
«
Odpowiedz #15 :
Styczeñ 09, 2011, 19:34:11 »
Mozarcie, dziêki za propozycjê - pewnie skorzystam, bo do Poznania mam bliziutko:)
No, dziewczyny pewnie ju¿ wystrojone i jad± do filharmonii...
Ja te¿ ju¿ zaraz sobie wygodnie usi±dê w fotelu i zapadnê w b³ogostan
Mi³ego s³uchania wszystkim
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #16 :
Styczeñ 09, 2011, 20:15:54 »
No to odp³ywam z Wunderem - po wielu ostatnio s³yszanych kanciastych interpretacjach - nokturn w jego wykonaniu brzmi koj±co, spokojnie, delikatnie, poetycznie, nastrojowo ...po prostu Wunder Spiele (s³abo znam niemiecki
)
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #17 :
Styczeñ 09, 2011, 20:32:10 »
Czy on line te¿ s³yszycie dra¿ni±cy, metaliczny pod¼wiêk?!
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #18 :
Styczeñ 09, 2011, 21:05:53 »
Szkoda, ¿e w wywiadzie taki tajemniczy. Nie powiedzia³, gdzie planuje zamieszkaæ, z jak± wytwórni± p³ytow± (choæ my wiemy
) podpisa³ kontrakt.
Teraz koncert...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #19 :
Styczeñ 09, 2011, 21:35:28 »
A jaka to tajemnica z t± wytwórni± p³ytow±? Przecie¿ przed koncertem w FN otwarcie powiedziano, ¿e chodzi o tê z "¿ó³tym logiem"
Na pocz±tku koncertu mia³em mieszane uczucia. Nie wiem, czy to Ingolf nie by³ w formie, czy instrument mu wadzi³, ale potem wyra¼nie siê rozkrêci³. ¦wietny wystêp, szkoda tylko, ¿e tak czêsto zak³ócany przez niepo¿±dane odg³osy z widowni...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #20 :
Styczeñ 09, 2011, 22:01:09 »
Kak priekrasno
Pierwszej czê¶ci koncertu wys³ucha³am przez g³o¶niki radiowe. Ca³y pokój ton±³ w ciemno¶ci niemal, tylko lampki choinkowe migota³y, przestrzeñ wype³nia³y d¼wiêki, jako¶æ zadowalaj±ca moje uszy. Nokturn mnie "rozp³yn±³"
Drug± czê¶æ koncertu s³ucha³am w lekkich mêkach, czynniki zewnêtrzne zmusi³y mnie do s³uchania przez s³uchawki z sieci, d¼wiêk koszmarny. Ale wznios³am siê ponad jako¶æ d¼wiêku i s³ucha³am z du¿ym zadowoleniem. To nie czarodziej Trifonow, ale nie mogê powiedzieæ, ¿e nie lubiê Ingolfa. Brawo, brawo, brawo! Mo¿e jednak na nastêpny koncert wybiorê siê osobi¶cie?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #21 :
Styczeñ 09, 2011, 22:10:46 »
Ja przyznajê siê, jak odjecha³am gdzie¶ w przestworza od razu na pocz±tku nokturnu, tak wyl±dowa³am na ziemi na koniec ballady, potem ledwo zd±¿y³am wytrzeæ nos
i fantazja znowu mnie lekko unios³a i porwa³a ze sob± (tego kaszl±cego go¶cia, który sprawi³, ¿e na moment spad³am na fotel bym solidnie potrz±snê³a:)).
Podoba³o mi siê to inne brzmienie orkiestry (troszkê szybsze tempo chyba?), ca³kiem inny klimat wstêpu, takie miêkkie, ³agodne wprowadzenie dla Ingolfa. I znowu mi siê te pere³ki prosto na serce posypa³y... takie jasne, czyste, b³yskotliwe.... no ja po prostu jestem na niego uczulona
) Zaczê³am siê zastanawiac w Larghetcie, ¿e mo¿e fortepian ma jakby twardszy d¼wiêk, ale nie wiem, czy nie ws³uchiwa³am siê po sugestii Ewy... jak siê przez to przebi³am i zas³ucha³am, to przesta³am o tym my¶leæ i....wiadomo...
Obawiam siê, ¿e ja jestem tak ciê¿ko uzale¿niona, ¿e Ingolf podoba³by mi siê nawet przy rozklekotanej pianoli w westernowej knajpie
Nie mogê byæ miarodajna
I te mazureczki:)) i BOLERO:))) dziewczyny, zadroszczê Wam, ¿e mia³y¶cie to na ¿ywo:)) Ale i tak jest frajda
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #22 :
Styczeñ 09, 2011, 22:26:22 »
W³a¶nie dlatego, ¿e ju¿ wcze¶niej powiedziano - chodzi o DG, zdziwi³o mnie, ¿e w rozmowie z Dwójk± nie chcia³ ujawniæ, z kim podpisa³ kontrakt... No, mo¿e tak wypada albo kto¶ mu powiedzia³, ¿eby zachowa³ w niektórych kwestiach milczenie.
Koncert by³, uwa¿am, wspania³y. Nokturn rzeczywi¶cie wy¶piewany piêknie, czystym bel cantem. Ballada poetycka, Polonez-Fantazja - taki jak na konkursie, mo¿e w tym koñcowym kulminacyjnym fortissimo by³ bardziej wywa¿ony, dopracowany (niektórzy zarzucali, ¿e podczas III etapu trochê zachwia³ w tym momencie) - w ogóle wydaje mi siê, ¿e bardzo, bardzo siê stara³ graæ jak najpiêkniej.
I Koncert - znakomity. I zachwycaj±ce bisy. Zw³aszcza ukochane przeze mnie w jego interpretacji Bolero (zagra³ niezwykle p³ynnie, potoczy¶cie, rozp³ywaj±co przej¶cie z Introdukcji do a-moll!) oraz mazurek As-dur z op. 24, z otwartym, rozmarzonym zakoñczeniem. Jaka szkoda, ¿e mnie tam nie ma...
Pewnie nasze dziewczyny z forum
zamieniaj± w³a¶nie z Nim kilka s³ów.
Blog o muzyce:
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #23 :
Styczeñ 09, 2011, 22:26:30 »
Co za brillant!!!!! Naprawdê diamenty siê sypi± i migoc±. Co¶ przepiêknego!!!!
Na szczê¶cie, drugiej czê¶ci koncertu mog³am ju¿ s³auchaæ na cyfrowo.
Ja równie¿ zazdroszczê szczê¶liwcom s³uchaj±cym na ¿ywo i widz±cym radosnego Ingolfa.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #24 :
Styczeñ 09, 2011, 22:30:22 »
Rzeczywi¶cie, brillant! Czar barw, subtelno¶æ i technika, "prostota, naturalno¶æ"...
Mnie te¿ siê wydaje, ¿e instrument nie brzmia³ czasem najlepiej.
Blog o muzyce:
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #25 :
Styczeñ 09, 2011, 22:35:02 »
Ja równie¿ trochê by³em zawiedziony d¼wiêkiem ze studia radiowego (brzmieniem fortepianu). Potem jak za³o¿y³em s³uchawki - od koñcówki koncertu i bisy ju¿ by³o du¿o lepiej. Jak zwykle gra³ wspaniale, ujmuj±co, z finezj±...No i w wywiadach taki skromny, sympatyczny, ¿adnego gwiazdorstwa - tak ciep³o wyra¿a siê o Polsce, publiczno¶ci...Dziêkujemy Ci Ingolf....
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #26 :
Styczeñ 09, 2011, 22:38:09 »
Mo¿e jest tak przyjête, ¿e siê nie zdradza, z kim siê podpisuje kontrakt, przed oficjalnym og³oszeniem wydania p³yty przez firmê?
Mam nadziejê, ¿e dziewczyny mu odpowiednio powiedz±, co o nim my¶l±, w imieniu nas wszystkich
O rany. ¯ebym mia³a zrobiæ podkop pod Filharmoniê Ba³tyck±. ¯ebym mia³a przekupiæ kasjerkê. ¯ebym mia³a ca³y luty spêdziæ przy telefonie - muszê siê dostaæ na ten koncert w Gdañsku
Parafrazuj±c tytu³ Bonda "Emol to za ma³o"
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #27 :
Styczeñ 09, 2011, 22:48:48 »
Asiu, ja te¿, ja te¿ muszê! Muszê, lecz w kwietniu (Gdañsk, 4.04?) chyba nie mogê...
A propos bisów: czeka³em na Clair de Lune lub s³ynnego Marsza tureckiego w aran¿acji Volodosa...
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #28 :
Styczeñ 09, 2011, 22:58:13 »
Chyba jednak by³ ju¿ zmêczony - w sumie da³ nam podwójn± porcjê, normalnie gra albo koncert, albo recital.
My¶lê, ¿e pewnie w marcu siê za³apiê albo na jedno, albo na drugie:) Na razie s³ucham sobie Debussy'ego za ka¿dym razem, kiedy wchodzê na jego stronê, razem z tym nieprawdopodobnym lotem trzmiela:) Chcia³abym, ¿eby kiedy¶ nagra³ go wiêcej (to znaczy nie trzmiela, tylko Debussy'ego
)
BTW - a mo¿e kto¶ chce przyjechaæ czwartego marca na emola do Bydgoszczy? Chocia¿ Ingolf juz objecha³ tyle miast, ¿e nie wiem, czy kto¶ oprócz mnie jeszcze nie s³ucha³ tego koncertu live:)
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 110
«
Odpowiedz #29 :
Styczeñ 09, 2011, 23:17:22 »
Witam, w³a¶nie wróci³am. Niestety nie mogê d³ugo pisaæ, ale chcia³am dac znaæ, ze by³o cudnie. Na sali d¼wiêk wspania³y. Pozdrawiam wszystkich, odezwê siê jutro.
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
8
Do góry
Drukuj
« poprzedni