Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
8
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego (Przeczytany 33826 razy)
Mozart
Ekspert
Patryk
Odp: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego
«
Odpowiedz #30 :
Styczeń 09, 2011, 23:42:03 »
Wierzymy, Âże byÂło cudnie!
Asiu, ja nie miaÂłbym nic przeciwko jechaĂŚ do Japonii czy Vancouver na jego koncerty.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #31 :
Styczeń 10, 2011, 00:13:25 »
Ba, ja bym teÂż nie miaÂła...
ZwÂłaszcza, Âże w Vancouver po recitalu chyba przewidziany bankiet
WypiĂŚ bruderszaft z Ingolfem - bezcenne... no ale to juÂż nieco powyÂżej moich moÂżliwoÂści...
Natomiast powa¿nie siê zastanawiam, czy by nie zaszaleÌ i nie szarpn¹Ì siê na festiwal w £aùcucie
- w koĂącu nigdy nie byÂłam i impreza sama w sobie jest Âświetna - a Ingolf tam bĂŞdzie graÂł teÂż Liszta
O kurczĂŞ - teraz tak sobie pomyÂślaÂłam, Âże gdybyÂśmy zaÂłoÂżyli takie legalne towarzystwo Chopinowskie -
takie jak w Vancouver - to moglibyÂśmy zaprosiĂŚ Ingolfa na private recital... aÂż siĂŞ rozmarzyÂłam....
))
(Ciekawe, ile taka przyjemnoœÌ by nas kosztowa³a
) A moÂże dostalibyÂśmy unijnÂą dotacjĂŞ?
) )
No ale koncerty w znaczeniu concerts, czy concertos? (Anglicy majÂą tu wiĂŞkszy porzÂądek
)
Znaczy chciaÂłbyÂś posÂłuchaĂŚ emola noch einmal?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Styczeń 10, 2011, 00:21:18 »
Ja teÂż juÂż w domu, dlaczego w Âżyciu piĂŞkne sÂą tylko chwile?
Ingolf na Âżywo to cudo.DzwiĂŞk w sali byÂł piĂŞkny, fortepian teÂż byÂł w porzÂądku.
Pewnie te usterki o których pisaliœcie by³y gdzieœ na ³¹czach.
A moim zdaniem to jego wielki atut, piano doskonale sÂłyszalne, forte energiczne ale
nie rÂąbane.W ogĂłle zwrĂłciÂłam uwagĂŞ Âże bardzo oszczĂŞdnie uÂżywa pedaÂłu.
Ja haÂłasu widowni nie sÂłyszaÂłam, wrĂŞcz przeciwnie wydawaÂło mi siĂŞ Âże byÂło cichutko.
MoÂże ten kaszlÂący jegomoÂśc siedziaÂł gdzieÂś koÂło mikrofonu.
MoÂże jeszcze trochĂŞ o tym czego nie byÂło sÂłychaĂŚ.
Ogromny tÂłum ludzi do kasy. Chyba coÂś ze 300 osĂłb.Ale jak potem usÂłyszaÂłam wejÂściĂłwek
byÂło tyle ile nie odebranych biletĂłw.MoÂże dlatego Âże za duÂża widownia popsuÂłaby akustykĂŞ?
Nie wiem.Nie tylko sÂłychaĂŚ ale i widaĂŚ byÂło wielkie porozumienie m-dzy nim a paniÂą Duczmal.
Ale poza tym Ingolf wydawaÂł mi siĂŞ bardzo zmĂŞczony, w kaÂżdym razie nie byÂł to ten rozeÂśmiany
chÂłopak ktĂłrego pamiĂŞtam z konkursu.
I to wÂłaÂściwie byÂł taki maÂły niedosycik, Âże wydawaÂło mi siĂŞ Âże bisy byÂły trochĂŞ na nim wymuszane.
JuÂż po pierwszym kÂłaniaÂł siĂŞ i uÂśmiechaÂł ale jednoczeÂśnie krĂŞciÂł przeczÂąco gÂłowÂą
jakby chciaÂł powiedzieĂŚ dajcie mi juÂż spokĂłj. Po Bolerze mĂłj znajomy powiedziaÂł,
no jak on tak dalej bĂŞdzie graÂł to ludzie go nigdy nie puszczÂą.
I on chyba doszedÂł do takiego samego wniosku bo po ostatnim wyszedÂł po prostu z rozwiÂązanÂą muszkÂą.
Mo¿e by³ zmêczony a mo¿e postanowi³ siê trochê zacz¹Ì oszczêdzaÌ.
Wunder byÂł moim faworytem od poczÂątku konkursu ale moje zdumienie po usÂłyszeniu wynikĂłw
zmieniÂło siĂŞ po tym koncercie w znak zapytania wielki jak PaÂłac Kultury,
jak moÂżna siĂŞ jego grÂą nie zachwyciĂŚ.
Po autograf nie staÂłam bo znajomi siĂŞ spieszyli, a ja byÂłam od nich trochĂŞ uzaleÂżniona(samochĂłd)
ale mamy mnĂłstwo fotek.PrzeÂślĂŞ przy okazji.
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #33 :
Styczeń 10, 2011, 00:57:35 »
Tereso, gra³ wiêcej ni¿ zwykle, mia³ prawo byÌ zmêczony. Normalnie po koncercie daje piêÌ mniejszych bisów, a tu szeœÌ utworów, w czym ballada, bolero i - bagatela - op. 61!! A poza tym, on ma przed sob¹ naprawdê straszny miesi¹c. Koniec wakacji (o ile w ogóle je mia³ - najpierw by³ chory, potem nagrywa³). Japoùczycy wycisn¹ go jak cytrynê - zobacz tylko, ile koncertów, czasem dzieù po dniu. Dalej te¿ nie bêdzie lekko. I w wywiadzie w przerwie koncertu mówi³, ¿e w³aœciwie nie ma czasu nawet poÌwiczyÌ, jest w ci¹g³ym biegu. Rzeczywiœcie musi siê trochê oszczêdzaÌ i nauczyÌ odmawiaÌ, bo siê znowu pochoruje, a dobrze wie, ¿e najchêtniej w ogóle nie dalibyœmy mu wyjœÌ, i ile by nie zagra³, i tak nam bêdzie ma³o:). Pomys³ z muszk¹ dobry:)) Aczkolwiek ludzie mogli siê uwzi¹Ì i poczekaÌ, a¿ zacznie zdejmowaÌ inne czêœci garderoby
Z drugiej strony - jakby by³ tak naprawdê do reszty umordowany, to machn¹³by na odczepnego jeszcze jednego mazurka, zamiast wyprodukowaÌ takie fantastyczne bolero:) Ci¹gnie go do tego grania:))
Mo¿liwe, ¿e goœÌ siedzia³ przy mikrofonie (mo¿e ktoœ z ekipy nagrywaj¹cej??), kaszln¹³ sobie zdrowo kilka razy na fantazji. Ju¿ te kilka minut móg³ powalczyÌ
Ale jak na sali nie byÂło sÂłychaĂŚ, to dobrze, przynajmniej nie rozpraszaÂł Ingolfa.
Ja byÂłam Âświadkiem, jak nawet osoby do niego zupeÂłnie nie przekonane pĂŞkaÂły po usÂłyszeniu go na Âżywo. TeÂż mi siĂŞ wydaje, Âże trudno nie daĂŚ siĂŞ mu oczarowaĂŚ. ChoĂŚ przyznajĂŞ, Âże byÂło tam jeszcze przynajmniej dwĂłch niezÂłych czarodziejĂłw. Ale dla mnie on byÂł najwiĂŞkszym. No ale de gustibus...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Styczeń 10, 2011, 08:39:12 »
Z tym, ¿e gra³ wiêcej, to siê nie zgodzê. W FN zagra³ w I czêœci 5 czy 6 utworów, a po przerwie sonatê i Wielkiego Poloneza + 5 bisów. Koncert ma to do siebie, ¿e w jego trakcie pianista ma czas na wypoczynek, bo przecie¿ nie gra ca³y czas. Obiektywnie wychodzi wiêc na to, ¿e zgra³ mniej ni¿ w FN. Z drugiej strony jednak, graj¹c koncert nie mo¿na nawet na chwilê "odp³yn¹Ì" w grze, bo trzeba pilnowaÌ orkiestry. Na pewno ka¿dy koncert to spory wysi³ek, a Ingolf koncertuje sporo, do tego dodaÌ trzeba koniecznoœÌ czêstego przemieszczania siê, wiêc odpocz¹Ì nie ma kiedy.
MoÂżna byÂło zdjĂŞcia robiĂŚ? Fajnie, bo w FN strasznie fotografĂłw Âścigali.
A co do niepo¿¹danych dŸwiêków w czasie transmisji, to by³o ich sporo, zw³aszcza gdzieœ blisko mikrofony, jakby o coœ ociera³ od czasu do czasu.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #35 :
Styczeń 10, 2011, 11:59:45 »
Witam ponownie.
Jeszcze fruwam na chmurce po wczorajszym. O dziwo "chodzi za mnÂą" bolero, a nie np. ballada moja ukochana przecudnie wczoraj zagrana. Muzycznie zresztÂą sÂłyszeliÂście, jak byÂło; powiem tylko, Âże muzyka w sali brzmiaÂła doskonale, zarĂłwno fortepian solo (choĂŚ byÂł strojony w przerwie), jak i orkiestra, sÂłychaĂŚ byÂło wszelkie niuanse pianissima, a forte nie draÂżniÂło ucha zupeÂłnie. Orkiestra Amadeus teÂż brzmiaÂła wspaniale. SÂłynna akustyka studia koncertowego zdaÂła egzamin. Zgadzam siĂŞ z TeresÂą, Âże wszelkie ”efekty specjalne” to juÂż dobrodziejstwo transmisji. Zero dzwoniÂących komĂłrek, kaszel umiarkowany, g³ównie w przerwach miĂŞdzy utworami (brrrr…) PublicznoœÌ raczej dorosÂła w ró¿nym wieku. Mam wraÂżenie, Âże wejÂściĂłwek byÂło sporo, bo wiele osĂłb staÂło pod Âścianami, a potem usiadÂło w ostatniej chwili na wolnych miejscach.
Kameralna atmosfera studia im. W. Lutos³awskiego (widownia na ok. 400 osób) bardzo mi odpowiada. Nawet oœwietlenie by³o klimatyczne, przygaszone i nawet w bliskoœci sceny nie bi³o po oczach, jak 2XII w Filharmonii. S³yszeliœmy zapowiedzi spikerek Dwójki ze studia g³ównego i z boksu z lewej strony sali. W przerwie cichutki pods³uch na wywiad, ale wy³¹czony na czas strojenia fortepianu, wiêc niewiele us³ysza³am. Mo¿e bêdzie mo¿liwoœÌ pos³uchania na stronie Dwójki.
Na widowni widziaÂłam menadÂżera i PaulinĂŞ, potem byli tez za kulisami, kiedy Ingolf podpisywaÂł programy, rozmawiaÂł ze sÂłuchaczami, jak zwykle z uÂśmiechem. Nie rzuciÂło mi siĂŞ w oczy jakieÂś wyraÂźne zmĂŞczenie (nie zagraÂłby tak przecieÂż), ale moÂże ma mniej energii. Bisy sÂą chyba zawsze wymuszone
przez publicznoœÌ na artyœcie, tyle ¿e mo¿e siê on mniej lub bardziej opieraÌ ;-)
A, i pan Majchrowski siê pospieszy³; miejmy nadziejê, ¿e nie zapeszy³; kontrakt z DG nie jest jeszcze podpisany. Nie mia³am zamiaru iœÌ po autograf, wydawa³o mi siê to zawsze takie pensjonarskie, pretensjonalne, ¿e kiedy zobaczy³am, ¿e nawet osoby dojrza³e, nie tylko p³ci piêknej ustawiaj¹ siê w kolejce, ¿eby podziêkowaÌ Ingolfowi za wra¿enia, stwierdzi³am, ¿e moja rezerwa pozbawia mnie czegoœ fajnego i posz³am.
PodsumowujÂąc, wspaniaÂły wieczĂłr. MogÂłabym sÂłuchaĂŚ Chopina w takim wykonaniu w takim miejscu godzinami .
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #36 :
Styczeń 10, 2011, 15:16:05 »
DziĂŞki za relacjĂŞ
Jasne, Âże nie tylko przedstawiciele pÂłci piĂŞknej idÂą do niego po autograf. Ja teÂż byÂłem w Poznaniu i nawet zdoÂłaÂłem mu pogratulowaĂŚ i podziĂŞkowaĂŚ.
A propos bruderszaftu - sam nie wiem, czy on jest taki konieczny. Skoro i tak wiêkszoœÌ ludzi, którzy z nim rozmawiaj¹ - po angielsku - mówi do niego per you, bo inaczej nie mo¿na, to ja siê bym odwa¿y³ u¿yÌ "Du, Ingolf".
Chyba by nie miaÂł nic przeciwko, nie jest znowu taki "starszy"...
Kurcze, ten bankiet kanadyjski jest kuszÂący. Tak samo - propozycja Asi, ja jÂą popieram, trzeba by siĂŞ tylko rzeczywiÂście (?) dowiedzieĂŚ, jaki tego byÂłby koszt... SÂłuchanie Chopina w takim wykonaniu jest w koĂącu bezcenne.
Pewno, Âże bym posÂłuchaÂł jeszcze raz, nawet emola, ktĂłrego w ciÂągu ostatnich miesiĂŞcy sÂłuchaÂłem dziesiÂątki razy, na Âżywo sÂą wiĂŞksze emocje, na Âżywo sÂą i BISy...
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 15:21:05 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #37 :
Styczeń 10, 2011, 16:10:26 »
Cytat: Niebieskooki Styczeń 10, 2011, 08:39:12
W FN zagraÂł w I czĂŞÂści 5 czy 6 utworĂłw, a po przerwie sonatĂŞ i Wielkiego Poloneza + 5 bisĂłw.
W FN na widowni siedziaÂła pani z DG
poza tym to byÂło takie ukoronowanie Konkursu. ToteÂż daÂł z siebie wszystko, i padÂł
Nie moÂże siĂŞ tak bez przerwy do bĂłlu eksploatowaĂŚ, bo nam siĂŞ wykoĂączy:(
Allegro, zgadzam siĂŞ, Âże to jest stan rĂłwnowagi dynamicznej miĂŞdzy widowniÂą a artystÂą. My nigdy nie mamy dosyĂŚ jego grania, a on, kiedy ma dosyĂŚ grania, musi byĂŚ w miarĂŞ stanowczy - to kwestia kompromisu miĂŞdzy determinacjÂą publiki a asertywnoÂściÂą pianisty:) PrzecieÂż gdybyÂśmy siĂŞ nie domagali tych bisĂłw, byÂłby zawiedziony - mĂłwiÂł chyba coÂś takiego w wywiadzie, Âże bardzo sobie ceni dobry kontakt z ludÂźmi i ma nadziejĂŞ, Âże tak bĂŞdzie dalej. Z mojej strony na pewno moÂże na to liczyĂŚ
Mozarcie, to fakt, Âże jakoÂś od poczÂątku nie byÂło tego dystansu. Jeszcze na samym wstĂŞpie na facebooku kilka osĂłb napisaÂło Mr Wunder, a potem juÂż wszyscy szybko przeszli na "dear Ingolf"
zwÂłaszcza, Âże ekipa redagujÂąca teÂż tak o nim pisze. MyÂślĂŞ, Âże mu odpowiadajÂą takie bezpoÂśrednie reacje, przy jego szczerej naturze.
Z drugiej strony, dla pÂłci piĂŞknej zawsze bruderszaft z kimÂś tak urokliwym byÂłby kuszÂący - ze wzglĂŞdu na sam rytuaÂł
No to jak, miaÂłbyÂś ochotĂŞ przyjechaĂŚ do Bydgoszczy na ten koncert w marcu?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Styczeń 10, 2011, 19:59:50 »
ÂŚwietne, Alex z tym rozbieraniem, Âże teÂż nikt na to nie wpadÂł
Masz racjĂŞ co do bisĂłw a ja z drugiej strony teÂż mogÂłam siĂŞ myliĂŚ co do jego wczorajszej formy.
WidziaÂłam go pierwszy raz na Âżywo.Ale z trzeciej strony mĂłgÂł mieĂŚ w panie krĂłtkie bisy,
chÂłopak ma przecieÂż dobre serce i jak zobaczyÂł wpatrzone w siebie oczy, rozanielone
gĂŞby, mĂłgÂł pomyÂśleĂŚ "..a niech tam, zagram to bolero..."
Zabawne Allegro, mnie teÂż ten utwĂłr dziÂś caÂły dzieĂą chodziÂł po gÂłowie.
A jak wygram w toto-lotka to wynajmĂŞ mu Carnegie, co mi tam
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #39 :
Styczeń 10, 2011, 20:49:16 »
Pewno, Âże miaÂłbym ochotĂŞ.
Ale obawiam siĂŞ, Âże w marcu nie uda mi siĂŞ dojechaĂŚ do Bydgoszczy. PoznaĂą - OK, ale Bydgoszcz - chyba trochĂŞ daleko (przynajmniej na razie; nauka, obowiÂązki...).
JeÂśli chodzi o facebooka - szkoda, Âże sam Ingolf go nie prowadzi. Wpisy dokonywane przez jego management wydajÂą siĂŞ trochĂŞ sztuczne. Poza tym, jak wczoraj wspomniaÂłem, Wunder wydawaÂł siĂŞ w wywiadzie w DwĂłjce jakoÂś bardziej zagadkowy niÂż wczeÂśniej...
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #40 :
Styczeń 10, 2011, 21:55:03 »
Och, tak mi siĂŞ jakoÂś filuternie Chippendalesowo skojarzyÂło, zresztÂą niezaleÂżnie od muzyki chÂłopak jest szalenie apetyczny
Ale raczej nie zdj¹³by niczego poza t¹ muszk¹, nawet gdyby ca³a sala fanek siê tego domaga³a, bo po koncercie mia³by olbrzymie k³opoty
Ukochana mia³a go na oku:) A powa¿nie, bardzo mi siê podoba to, ¿e zawsze je¿d¿¹ razem, w ten sposób na pewno ³atwiej znieœÌ trudy tego ci¹g³ego obijania siê z miejsca na miejsce po ca³ym œwiecie. Ale musz¹ mieÌ gdzie wracaÌ, choÌby na krótko. Ingolf mówi w wywiadzie, ¿e têskni za miejscem, które móg³by nazwaÌ domem. No, faktycznie ciekawe, gdzie sobie znaleŸli ten dom:)
Wczorajszy wywiad jest juÂż na stronie PR2. GÂłos ma Ingolf raczej wesoÂły, Âśmieje siĂŞ jak zwykle, chociaÂż jednak narzeka na "die Geister die ich rief", co moÂżna przetÂłumaczyĂŚ jako "sam tego chciaÂłeÂś, Grzegorzu DyndaÂło"
Pewnie, co innego wiedzieĂŚ teoretycznie, co moÂże czÂłowieka spotkaĂŚ po prawie wygraniu takiego konkursu, a co innego doÂświadczyĂŚ tego w praktyce:) JakoÂś musi przeÂżyĂŚ ten sezon, potem siĂŞ to szaleĂąstwo trochĂŞ uspokoi.
Zgadzam siĂŞ z Wami, Âże to bolero ma w sobie coÂś hipnotyzujÂącego. PamiĂŞtam, jak pierwszy raz go sobie posÂłuchaÂłam kilka razy z rzĂŞdu, a potem teÂż nie mogÂłam siĂŞ od niego uwolniĂŚ, ciÂągle sÂłyszaÂłam echo tego tam - ta'ram ta'ram ta'ram ta'ram -
Cudne:))
Co do Carnegie - podejrzewam, Âże zanim wygrasz, jego juÂż tam dawno zaproszÂą
Prêdzej by by³o zrobiÌ jak¹œ ogólnonarodow¹ zrzutkê:) Ciekawe, ile kosztuje taka impreza. Chocia¿ ja osobiœcie bym mu zafundowa³a Concertgebouw - razem z tamtejsz¹ orkiestr¹, rzecz jasna. Czy my musimy wzdychaÌ do Ameryki, skoro mamy u nas najlepsze sale i orkiestry?
A w ogĂłle, zdaje siĂŞ, Âże w lutym bĂŞdzie koncert w BiaÂłymstoku - jedziemy?
))
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #41 :
Styczeń 10, 2011, 22:01:22 »
Mozarcie, myœlê, ¿e trochê chce chroniÌ jednak swoj¹ prywatnoœÌ. Mo¿e nie byÌ do koùca pewny, czy jeœli og³osi wszem i wobec gdzie bêda mieszkaÌ, nie zwali im siê na sam miesi¹c miodowy na ³eb gromada paparazzich
A co do tego kontraktu, moÂże jest na tyle subtelny, Âże nie siĂŞ za bardzo nie chwaliĂŚ tym DG, w sytuacji kiedy laureatka pierwszej nagrody go nie podpisze.
A wogĂłle zdaje siĂŞ jednak nieco skoÂłowany caÂłym tym zgieÂłkiem:)
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #42 :
Styczeń 10, 2011, 22:03:53 »
Racja, Bolero uzale¿nia. Ale mnie - w³aœnie w jego wykonaniu. Innego nie s³ucha³em od czasu konkursu. Myœlê, ¿e to dlatego, ¿e nasz mózg wy³apuje wyraŸne ró¿nice dynamiczne i te zakoùczenia w górnym rejestrze (najwy¿szy dŸwiêk)
. NIE moÂżna siĂŞ od tego dÂźwiĂŞku, od tej refrenowej frazy uwolniĂŚ, to niesÂłychane...!
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #43 :
Styczeń 10, 2011, 23:21:10 »
Nie sÂądzĂŞ, Âżeby pod jego dom zjechaÂł siĂŞ tÂłum paparazzich. Przynajmniej na razie.
Dla nas to rzecz jasna "gwiazda" (nie lubiê tego okreœlenia, bo kojarzy mi siê z popkultur¹ i jej "ikonami", pop stars - i tak dalej...), jednak w¹tpiê, czy jego ¿ycie prywatne budzi³oby zainteresowane "Faktu" czy innego tabloidu. Zbyt ma³a jest jego popularnoœÌ w skali ca³ej Polski (przecie¿ co najmniej 50% Polaków w ogóle nie s³ysza³a o konkursie chopinowskim, kolejne 40% lub wiêcej - nie wie, kim jest Ingolf. Niestety...
WÂłaÂśnie sÂłucham cudownego Andante spianato in der WUNDERbaren Ausfuhrung... To jest najprawdziwszy pokarm dla ducha.
«
Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 23:27:33 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #44 :
Styczeń 11, 2011, 02:12:41 »
No oczywiœcie, Ingolf jest gwiazd¹, w tym szlachetnym znaczeniu. To s³owo w ogóle jakoœ siê zdewaluowa³o. Teraz gwiazdami nazywa siê ju¿ nie tylko wszelkie popowe piosenkareczki, ale w ogóle ludzi, którzy jakimœ sposobem zab³¹kaj¹ siê do mediów, czêsto nie wiadomo dlaczego w³aœciwie znanych, bo trudno powiedzieÌ s³awnych. PopularnoœÌ nie jest to¿sama z wielkoœci¹. Ale mo¿e tak naprawdê nigdy nie by³a? I tego, ¿e on jest gwiazd¹ prawdziw¹, czyli wspania³¹ osobowoœci¹ maj¹c¹ w sobie blask, œwiat³o wielkiego talentu, nie zmieni fakt, ¿e nie towarzyszy mu uznanie t³umów. I tak jest nas wystarczaj¹ca liczba, ¿eby czu³ siê doceniony:)
Chocia¿ nie mia³abym nic przeciwko temu, ¿eby Chopin zab³¹dzi³ "pod strzechy", ¿eby s³uchano go powszechnie w narodzie, który siê do niego oficjalnie przyznaje:) Czasem jestem wrêcz zdziwiona s³abym odbiorem klasyki nawet przez ludzi wykszta³conych i myœl¹cych, którzy wydaj¹ siê naprawdê zdolni do jej percepcji. Czy to kwestia braku edukacji w odpowiednim wieku, uwra¿liwienia na dŸwiêk? ByÌ mo¿e u mnie przekonanie, ¿e ta muzyka jest tak naturalnie piêkna i przyjazna w odbiorze wynika z zetkniêcia siê z ni¹ w dzieciùstwie i tak naprawdê nie jest prawdziwe?
Ale wracaj¹c do tematu, mimo ¿e to nie jest "popularnoœÌ" typu tabloidowego, mo¿e i tak to natê¿enie zainteresowania jego osob¹ jest momentami dla niego trochê krêpuj¹ce. Myœlê, ¿e trzeba siê przyzwyczaiÌ do faktu, ¿e nagle bez wiêkszej przerwy udzielasz wywiadów, ka¿da twoja wypowiedŸ bêdzie komentowana, ka¿da prywatna sprawa mo¿e byÌ przedmiotem zainteresowania wiêkszej iloœci ludzi. A on, jak juz nieraz mówiliœmy, nie ma w sobie w ogóle gwiazdorskiego zadêcia, raczej z tego powodu nie popada w samozachwyt, i chocia¿ chyba lubi sobie pogadaÌ,
moÂże trochĂŞ siĂŞ teraz momentami zastanawia, co moÂże powiedzieĂŚ, a czego lepiej nie:)
Ja sobie chyba jeszcze posÂłucham tego Bolera... no faktycznie narkotyk
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
8
Do góry