Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. Lutos³awskiego  (Przeczytany 32353 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #90 : Luty 05, 2011, 00:07:36 »

Nasza znajoma z forum tvp podaje powód rezygnacji z transmisji koncertu Wundera w Dwójce: http://www.filharmonia.bialystok.pl/s,concert_online,375.html.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #91 : Luty 05, 2011, 00:28:36 »

Szczerze mówi±c, nie widzê tego powodu - je¶li on jest podany na wideo, to ono nie chce mi siê odtworzyæ:(
Nawet nie wiedzia³am, ¿e Filharmonia Podlaska mia³a te¿ transmitowaæ ten koncert. Czy co¶ nawali³o?
Oni tam maj± zak³adkê "Wszystkie koncerty archiwalne". Ale je¶li im siê nie nagra³o, to nie bêdzie te¿ w archiwum.

Mozart jest dobry na wszystko:) Ja sobie dzi¶ za¿y³am Twoje lekarstwo na kiepsk± pogodê - KV 453:))
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #92 : Luty 05, 2011, 00:39:59 »

Kiedy w³±czam ten link - podobnie jak Ty - te¿ nic nie widzê. Ale inni - podobno - co¶ widz±. Chichot

A propos koncertu KV 453 - koniecznie przes³uchaj czê¶ci II. Dopiero dzi¶ na serio zatrzyma³em siê nas tym andante... wspania³e. Prawie jak eteryczne Andante z koncertu KV 467, albo zatrzymuj±cy czas romans z koncertu d-moll. Ale - o czym ja piszê, przecie¿ to nie ten w±tek!

Jeszcze wa¿ne info: w poniedzia³ek o godz. 19.35 przypomnienie konkursu chopinowskiego w TVP Kultura. Ponad godzinna audycja. Z WUNDEREM w roli g³ównej - retransmisja jego wystêpu w finale! Ja "jego emola" nagra³em na DVD ju¿ wcze¶niej, ale my¶lê, ¿e prze¿ywaj±c "to" jeszcze raz - wspólnie - znów poczujemy siê jak w niezapomnianym pa¼dzierniku...

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #93 : Luty 06, 2011, 23:23:51 »

by³em na koncercie Wundera w Bia³ymstoku. To by³ recital chopinowski. Zagra³ Balladê f-moll, sonatê h-moll, Bolero C-dur, Poloneza Fantazjê i Andante spianato i Poloneza Es-dur. Na bis zagra³ jedn± z etiud z op. 10 i dwa mazurki. Gra³ cudownie, choæ mojej kole¿ance (która tez by³a na koncercie) czego¶ brak³o. Wcze¶niej by³a na koncercie Blechacza. Ja nie by³em wiêc trudno powiedzieæ. Szczególnie utkwi³a mi w g³owie Ballada z tym nieziemskim fina³em. Wed³ug mnie dla Wundera Chopin sta³ siê natchnieniem i drogowskazem w jego karierze. Przy okazji recitalu wróci³y wspomnienia z Konkursu, nasze wspólne prze¿ywanie tego co dzia³o siê w Filharmonii Narodowej. Trochê siê wzruszy³em.

Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #94 : Luty 07, 2011, 11:09:40 »

Su³ku, mnie porwa³ polonez-fantazja w inny wymiar. Jak w Archiwum X : "We lost nine minutes!" A wczesniej cudowne largo w sonacie... Zawsze mnie zaskakuje piekno barw d¼wieku, który Wunder wydobywa z fortepianu. Niby siê tego spodziewam, ale zawsze mnie w pewnym momencie wbija w fotel.
Zastanowi³a mnie zmiana w programie (by³a dodrukowana "wk³adka" z aktualizacj±): 4. ballada zamiast nokturnu i polonez fantazja (absolutnie nie narzekam ) zamiast scherza.
Publiczno¶æ bia³ostocka trochê bardziej zachowawcza w porównaniu z warszawsk±, uogólniam oczywi¶cie.
Strój Hugh Granta z 4wesel (vide fortki z Japonii) prezentuje sie bardzo fajnie na ¿ywo Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #95 : Luty 07, 2011, 12:18:34 »

A dzi¶ nasz Ingolf - w TVP Kultura!

Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #96 : Luty 07, 2011, 12:53:38 »

Jeszcze w kwestii kontraktów p³ytowych:
http://www.rp.pl/artykul/9131,604866-Ekskluzywny-kontrakt-Ingolfa-Wundera.html
znowu "ekskluzywny"

http://wyborcza.pl/1,76842,9057222,Wunder_w_Deutsche_Grammophon.html
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #97 : Luty 07, 2011, 20:03:12 »

A jak¿e, czyta³am.
znowu "ekskluzywny"
To jest chyba nie do wyplenienia:( Tak samo gwiazdy ci±gle udzielaj± "ekskluzywnych wywiadów" Rozumiem, ¿eby plotkarskie jakie¶ magazyny, ale powa¿na gazeta:((
No, to cofamy siê w czasie:)))
"Ach, jak ja siê denerwujê teraz" )))))))))
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #98 : Luty 07, 2011, 20:35:46 »

BTW, Allegro, ty specjalnie pojecha³a¶ na koncert do Bia³egostoku? Jestem pod wra¿eniem:)
Zazdroszczê Ci Poloneza Fantazji - ale jednak co koncert, to koncert:))
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #99 : Luty 07, 2011, 20:58:33 »

A wci±¿ s³ucham gry Wundera na TVP KULTURA.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #100 : Luty 07, 2011, 21:03:09 »

Racja, co koncert to koncert.
S³ucham go po raz pierwszy od koncertu 9.01 i od razu za³apa³am jedn± rzecz.Dynamika.
Na ¿ywo s³ychaæ piano, takie, piano takie i to samo z forte.
Teraz s³yszê ten dzwiêk jakby sp³aszczony.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #101 : Luty 07, 2011, 22:01:19 »

No tak, je¶li on tak potrafi siêgn±æ przez eter, mimo wê¿szej skali oddzia³ywania, to mogê sobie tylko wyobraziæ (jeszcze miesi±c:)), co robi z cz³owiekiem w bezpo¶rednim kontakcie:))

Na czym to polega. Czym ró¿ni siê talent muzyczny od geniuszu d¼wiêku. Ma piêkny d¼wiêk - przecie¿ nie tylko on. Jest wiêcej pianistów, których d¼wiêk mi siê podoba, którzy opowiadaj± nim bardzo ³adne historie, historie, których tak lubiê s³uchaæ. 
I to naprawdê ogromna przyjemno¶æ przys³uchiwaæ siê budowaniem d¼wiêkowych opowie¶ci, ogl±daæ je niczym wspania³e budowle wznoszone w powietrzu, na planie stworzonym przez nutow± architekturê. Podziwianie konstruowania tych opowie¶ci, prowadzenia melodii, przemian tematów, rytmów, falowania fraz, sprawia rado¶æ podobn± do studiowania linii pêdzla, plam koloru, perspektyw, motywów w obrazie dobrego mistrza. I mo¿na unosiæ siê na fali tej przyjemno¶ci, leciutko i mi³o.
Tu niby zaczyna siê podobnie – przyjemno¶æ, mi³a kontemplacja, i nagle, jakby otwiera³y siê drzwi kryszta³owego pa³acu, który siê podziwia³o, dotykaj±c delikatnie jego ¶cian - i wypadaj± stamt±d, wiruj±c, d¼wiêki, niczym miriady ¶piewaj±cych diamentów, otaczaj±c mnie, porywaj±c mnie do tañca. Ju¿ nie jestem obserwatorem z zewn±trz, jestem w ¶rodku, jestem w samym sercu tego pa³acu. Tañczê z nimi i one tañcz± we mnie. Czujê ich taniec w ¿y³ach, s± niczym musuj±ce b±belki szampana, niczym roze¶miane promyki s³oñca uderzaj±ce ¶wietlistymi palcami w serce, wygrywaj±ce na nim tryle. Znikaj± bariery. Muzyka jest we mnie i ja jestem muzyk±... Kapiê siê w niej, niczym Danae w kroplach z³otego deszczu.
Co¶ takiego on ze mn± robi. Nie wiem, jak:)))
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #102 : Luty 07, 2011, 22:36:52 »

Oj Asiu, Asiu, jak Ty piêknie  piszesz o swych muzycznych emocjach... Teraz mogê uwierzyæ, ze na recitalach Chopina, Liszta i wielu innych "poetów" - s³uchaczki rzeczywiscie mdla³y i odp³ywa³y w jaki¶ transcedentny wymiar 
Podczas koncertów musisz wiec na siebie bardziej uwa¿aæ i koniecznie braæ ze sob± zaprzyja¼nion±, uczynn± duszê, ¿eby na zakoñczenie pomog³a Ci sfrun±æ znad ob³oków z powrotem na ziemiê  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #103 : Luty 07, 2011, 22:53:16 »

Podczas koncertów musisz wiec na siebie bardziej uwa¿aæ i koniecznie braæ ze sob± zaprzyja¼nion±, uczynn± duszê, ¿eby na zakoñczenie pomog³a Ci sfrun±æ znad ob³oków z powrotem na ziemiê  Chichot

Chichot Chichot..Januszu po tym co tu napisa³a, jedno nie ulega w±tpliwo¶ci - Asia to 200% romantyczka..
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #104 : Luty 07, 2011, 23:05:28 »

Asiu!
Ale¶ napisa³a poemat. (jestem pod rozedrganym wra¿eniem).

Bêdê to czyta³ przy muzyce
i siê rozp³ywa³
i wtapia³
i przenika³
i ...

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum