Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. Lutos³awskiego
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. Lutos³awskiego (Przeczytany 32305 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. Lutos³awskiego
«
Odpowiedz #105 :
Luty 07, 2011, 23:28:56 »
Panowie - na¶miewacie siê trochê??
)
Januszu, ja szczê¶liwie mieszkam bardzo blisko filharmonii
Oczywi¶cie, przewa¿nie l±duje siê po takich prze¿yciach miêkko, lecz nieco b³êdnie:)) w szarej rzeczywisto¶ci, ale kiedy od domu dzieli Ciê jedynie park, dodajmy, równie¿ romantyczny, pe³en starych drzew i pomników kompozytorów kryj±cych siê w¶ród zieleni, nawet gdy snujesz siê po¶ród nich niczym Werter marz±cy o Lotcie, z lekka obijaj±c siê o latarnie i przepraszaj±c potr±cone popiersie Bacha, w miarê ³atwo Ci trafiæ do domu:)))
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #106 :
Luty 08, 2011, 01:05:24 »
Nie, Asiu Asiu! - ja Ciê rozumiem doskonale.
Kiedy s³yszê Ingolfa - we mnie rzeczywi¶cie "jest muzyka". MUZYKA - najwa¿niejsza, najg³êbsza potrzeba ludzkiego ducha! Powiedziano: "Najpiêkniejsz± rzecz±, jakiej mo¿emy do¶wiadczyæ jest oczarowanie tajemnic±" - Ingolf to wielki czarodziej, godny kreowania muzyki Fryderyka, jego namiêtnej, ¿arliwej Romantyczno¶ci...
Poetyzuj±cymi s³owami trafi³a¶ w sedno - tak, to te emocje, które wywo³uje swa gr±, On - "obdarzony umiejêtno¶ci± skupiania uwagi s³uchaczy na muzyce i jej piêknie" - jak trafnie uj±³ dyrektor muzyczny DG.
Niestety, dzi¶ nie dane by³o mi rozp³yn±æ w Chopinowej poetyce klawiatury, nie widzia³em Ingolfa w TVP. Mam nadziejê, ¿e gra³ "tylko" koncert i nie by³o nowych "ekskluzywnych" wywiadów, których bym sobie nie darowa³.
BTW - Allegro, dziêki za artykuliki, to naprawdê wspaniale, ¿e ten kontrakt zawarto!
Podobnie - nie s³ucha³em te¿ (niestety) wczoraj recitalu Kultyszewa. Zwróci³em uwagê na jego arystokratyczn±, ¿arliw± grê podczas konkursu, choæ nie uj±³ mnie szczególnie. Po ciep³ych postach i recenzjach mniemam jednak, ¿e wczoraj i mnie by zachwyci³.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 110
«
Odpowiedz #107 :
Luty 08, 2011, 10:33:32 »
Cytat: Aleksias Luty 07, 2011, 20:35:46
BTW, Allegro, ty specjalnie pojecha³a¶ na koncert do Bia³egostoku? Jestem pod wra¿eniem:)
Nie, niezupe³nie specjalnie. Mam tam kogo odwiedzaæ i po prostu dostosowa³am termin odwiedzin do terminu koncertu. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #108 :
Luty 08, 2011, 11:31:09 »
Cytat: Aleksias Luty 07, 2011, 23:28:56
Panowie - na¶miewacie siê trochê??
)
Januszu, ja szczê¶liwie mieszkam bardzo blisko filharmonii
Oczywi¶cie, przewa¿nie l±duje siê po takich prze¿yciach miêkko, lecz nieco b³êdnie:)) w szarej rzeczywisto¶ci, ale kiedy od domu dzieli Ciê jedynie park, dodajmy, równie¿ romantyczny, pe³en starych drzew i pomników kompozytorów kryj±cych siê w¶ród zieleni, nawet gdy snujesz siê po¶ród nich niczym Werter marz±cy o Lotcie, z lekka obijaj±c siê o latarnie i przepraszaj±c potr±cone popiersie Bacha, w miarê ³atwo Ci trafiæ do domu:)))
Lubiê te Twoje
unosz±ce,
wprowadzaj±ce lekko¶æ,
miêkko¶æ
opisy.
pozdrawiam
Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #109 :
Luty 10, 2011, 02:43:37 »
Cytat: Mozart Luty 08, 2011, 01:05:24
Nie, Asiu Asiu! - ja Ciê rozumiem doskonale.
Kiedy s³yszê Ingolfa - we mnie rzeczywi¶cie "jest muzyka". MUZYKA - najwa¿niejsza, najg³êbsza potrzeba ludzkiego ducha! Powiedziano: "Najpiêkniejsz± rzecz±, jakiej mo¿emy do¶wiadczyæ jest oczarowanie tajemnic±" - Ingolf to wielki czarodziej, godny kreowania muzyki Fryderyka, jego namiêtnej, ¿arliwej Romantyczno¶ci...
Poetyzuj±cymi s³owami trafi³a¶ w sedno - tak, to te emocje, które wywo³uje swa gr±, On - "obdarzony umiejêtno¶ci± skupiania uwagi s³uchaczy na muzyce i jej piêknie" - jak trafnie uj±³ dyrektor muzyczny DG.
Niestety, dzi¶ nie dane by³o mi rozp³yn±æ w Chopinowej poetyce klawiatury, nie widzia³em Ingolfa w TVP. Mam nadziejê, ¿e gra³ "tylko" koncert i nie by³o nowych "ekskluzywnych" wywiadów, których bym sobie nie darowa³.
BTW - Allegro, dziêki za artykuliki, to naprawdê wspaniale, ¿e ten kontrakt zawarto!
Podobnie - nie s³ucha³em te¿ (niestety) wczoraj recitalu Kultyszewa. Zwróci³em uwagê na jego arystokratyczn±, ¿arliw± grê podczas konkursu, choæ nie uj±³ mnie szczególnie. Po ciep³ych postach i recenzjach mniemam jednak, ¿e wczoraj i mnie by zachwyci³.
"Oczarowanie tajemnic±" brzmi ³adnie, Pat
Ciê¿ko mi mówiæ obojêtnie o muzyce:) Byæ mo¿e nie sposób uj±æ precyzyjnie w s³owa to, co oryginalnie zapisane jest za pomoc± d¼wiêków. To inny jêzyk, inne nieco porusza obszary, czasem mo¿na mieæ wra¿enie chwytania w rêce mg³y, czasem mo¿na nadu¿yæ wielkich s³ów, w których zgubi siê tre¶æ. Ale je¶li da siê choæ z pewn± doz± autentyczno¶ci nie tylko przekazywaæ wiedzê o tajemnicach muzyki, ale i oddaæ emocje, jakich siê doznaje s³uchaj±c, warto próbowaæ. To jest jak ka¿de t³umaczenie na inn± mowê:) Chocia¿ generalnie sama muzyka nie potrzebuje t³umacza poza artyst±, to przecie¿ piêkno prze¿ywamy dwakroæ bardziej, gdy jest kto¶, komu mo¿emy je pokazaæ i powiedzieæ: "zobacz", czy "pos³uchaj"
Szkoda, ¿e nie uda³o Ci siê prze¿yæ jeszcze raz atmosfery fina³u naszego Konkursu i to w towarzystwie:). W zamian za to wrzucê Ci do przeczytania bardzo "ekskluzywny",:)) wygrzebany g³êboko z sieci, artyku³ z konkursu poprzedniego. My¶lê, ¿e mi³o sobie przypomnieæ, jak to wtedy z Ingolfem by³o...
http://muzyka.onet.pl/10180,1340322,0,7,wywiady.html?drukuj=1
Miros³aw gra³ piêknie, subtelnie, bardzo ³adnym d¼wiêkiem. "Arystokratyczny" to dobre s³owo. S³ucha³am go z du¿± przyjemno¶ci±, choæ nie osi±ga³am takiego stopnia intensywno¶ci prze¿ywania, jak w przypadku Ingolfa. Jednak potem by³ bodaj¿e Czajkowski i robi³o siê coraz cieplej, a potem przyszed³ cis-moll i - ³up! trzepn±³ mn± porz±dnie, tak jak lubiê, i poczu³am siê usatysfakcjonowana
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #110 :
Luty 10, 2011, 02:52:30 »
Cytat: Allegra Luty 08, 2011, 10:33:32
Nie, niezupe³nie specjalnie. Mam tam kogo odwiedzaæ i po prostu dostosowa³am termin odwiedzin do terminu koncertu. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
No jasne, gapa ze mnie, ¿e nie pomy¶la³am, sama te¿ mam kilka miast, gdzie mog³abym siê zatrzymaæ w razie potrzeby. Jednak to jest spory kawa³ek.
Ja wybieram siê w kwietniu do Gdañska, na szczê¶cie do¶æ blisko:) £añcut by³by baardzo przyjemn± opcj±, ale akurat w maju ciê¿ko wygospodarowaæ czas na przeja¿d¿ki na drugi koniec Polski:(
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #111 :
Luty 10, 2011, 23:55:54 »
Gdyby istnia³a nagroda za najpiêkniejsze frazowanie, on w³a¶nie powinien j± otrzymaæ.
Ju¿ wtedy - w 2005 r. - zachwycano siê szlachetno¶ci± jego kantyleny. Przypomina mi siê Dy¿ewski, który podczas ostatniego konkursu podziwia³ u Wundera "frazê, która brzmi jak piêkno sopranu"...
A nad "szybko¶ci±" - zum Gluck - popracowa³.
Asiu, z wielkich g³êbin odkopa³a¶ ten artyku³. Dziêki.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #112 :
Luty 12, 2011, 04:08:42 »
S³ucha³am fragmentu jego koncertu z tamtego okresu - tego, o którym Harasiewicz mówi³, ¿e to lepiej, ¿e go nie zagra³:)) No, faktycznie - prawie Lot Trzmiela;))) Jednak Harasiewicz te¿ siê wtedy zachwyci³. ¦wietnie, ¿e z³apa³ tego Strusia Pêdziwiatra za ogon i przyhamowa³:))) I co¶ nieco¶ wyt³umaczy³. Ingolf chyba nie do koñca zdawa³ sobie wtedy sprawê, z czym ma zamiar siê zmierzyæ. Gdzie¶ po drodze czyta³am, jakoby w wywiadzie w trakcie konkursu stwierdzi³, ¿e poniewa¿ muzyka Chopina jest bardzo trudna, musia³ d³u¿ej poæwiczyæ - jakie¶ sze¶æ, siedem miesiêcy:)
W Ingolfie niezale¿nie od jego zjawiskowej gry urzeka mnie jego historia
Ujmuje mnie porównanie jego "drogi do gwiazd" z drog± niektórych jego rywali, tych, z którymi siê zmierzy³ w tym konkursie i z którymi, moim zdaniem, wygra³:) Tych pochodz±cych z rodzin z muzycznymi tradycjami, praktycznie niemal od urodzenia przygotowywanych do kariery, kszta³conych w najlepszych szko³ach, u naj¶wietniejszych pedagogów, faworyzowanych ju¿ na starcie. Praktycznie skazanych na sukces:) A tu by³a zwyk³a rodzina nauczyciela z karynckiej wioski, któremu zamarzy³o siê, ¿eby jego zdolny syn pozna³ piêkno muzyki. By³a zwyk³a szko³a, i zwyk³e gimnazjum muzyczne w jeszcze innej niedu¿ej miejscowo¶ci. I w dodatku zmiana instrumentu - w wieku 14 lat! (Awdiejewa maj±c 12 gra³a ju¿ koncert). Po czym dopiero ch³opak usiad³ przy fortepianie i praktycznie od niego nie wstawa³:) Tak wielka pasja, determinacja i zauroczenie ukochanym instrumentem. Kiedy przyjecha³ na KCH pierwszy raz, gra³ na fortepianie od sze¶ciu lat! Przez ten czas zdo³a³ ju¿ ich dogoniæ, stan±æ do równej walki, zachwyciæ wielu, a piêæ lat pó¼niej - zab³ysn±æ, jako najja¶niejsza gwiazda. To niesamowicie imponuj±ce. Zw³aszcza, ¿e z tego, co czyta³am, wynika, ¿e Harasiewicz by³ w³a¶ciwie pierwszym, który tak naprawdê uczy³ go Chopina.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #113 :
Marzec 02, 2011, 01:13:39 »
http://www.straight.com/article-377071/vancouver/ingolf-wunders-vancouver-performance-displays-talent-destined-fame
Ingolf wspaniale przyjêty w Kanadzie!
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #114 :
Marzec 02, 2011, 01:55:12 »
Jak mi³o to czytaæ:) Wszystko to, rzecz jasna, wiemy, ale tak przyjemnie, kiedy na ¶wiecie tak samo go odbieraj±, s³ysz± jego elegancjê, subtelno¶æ i szlachetno¶æ d¼wiêku, zachwycaj± siê "pere³kami"
i tym, ¿e nie przesadza z rubatem (a wiemy, ¿e mo¿na:))) i dostrzegaj± skromno¶æ i naturalno¶æ charakteru.
My¶lê, ¿e czekaj± go g³ównie takie recenzje:)
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »