Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego (Przeczytany 33767 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: Ingolf Wunder w Warszawie 9 stycznia 2011 - Studio im. W. LutosÂławskiego
«
Odpowiedz #105 :
Luty 07, 2011, 23:28:56 »
Panowie - naÂśmiewacie siĂŞ trochĂŞ??
)
Januszu, ja szczĂŞÂśliwie mieszkam bardzo blisko filharmonii
Oczywiœcie, przewa¿nie l¹duje siê po takich prze¿yciach miêkko, lecz nieco b³êdnie:)) w szarej rzeczywistoœci, ale kiedy od domu dzieli Ciê jedynie park, dodajmy, równie¿ romantyczny, pe³en starych drzew i pomników kompozytorów kryj¹cych siê wœród zieleni, nawet gdy snujesz siê poœród nich niczym Werter marz¹cy o Lotcie, z lekka obijaj¹c siê o latarnie i przepraszaj¹c potr¹cone popiersie Bacha, w miarê ³atwo Ci trafiÌ do domu:)))
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #106 :
Luty 08, 2011, 01:05:24 »
Nie, Asiu Asiu! - ja CiĂŞ rozumiem doskonale.
Kiedy s³yszê Ingolfa - we mnie rzeczywiœcie "jest muzyka". MUZYKA - najwa¿niejsza, najg³êbsza potrzeba ludzkiego ducha! Powiedziano: "Najpiêkniejsz¹ rzecz¹, jakiej mo¿emy doœwiadczyÌ jest oczarowanie tajemnic¹" - Ingolf to wielki czarodziej, godny kreowania muzyki Fryderyka, jego namiêtnej, ¿arliwej Romantycznoœci...
Poetyzuj¹cymi s³owami trafi³aœ w sedno - tak, to te emocje, które wywo³uje swa gr¹, On - "obdarzony umiejêtnoœci¹ skupiania uwagi s³uchaczy na muzyce i jej piêknie" - jak trafnie uj¹³ dyrektor muzyczny DG.
Niestety, dziœ nie dane by³o mi rozp³yn¹Ì w Chopinowej poetyce klawiatury, nie widzia³em Ingolfa w TVP. Mam nadziejê, ¿e gra³ "tylko" koncert i nie by³o nowych "ekskluzywnych" wywiadów, których bym sobie nie darowa³.
BTW - Allegro, dziĂŞki za artykuliki, to naprawdĂŞ wspaniale, Âże ten kontrakt zawarto!
Podobnie - nie s³ucha³em te¿ (niestety) wczoraj recitalu Kultyszewa. Zwróci³em uwagê na jego arystokratyczn¹, ¿arliw¹ grê podczas konkursu, choÌ nie uj¹³ mnie szczególnie. Po ciep³ych postach i recenzjach mniemam jednak, ¿e wczoraj i mnie by zachwyci³.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #107 :
Luty 08, 2011, 10:33:32 »
Cytat: Aleksias Luty 07, 2011, 20:35:46
BTW, Allegro, ty specjalnie pojechaÂłaÂś na koncert do BiaÂłegostoku? Jestem pod wraÂżeniem:)
Nie, niezupeÂłnie specjalnie. Mam tam kogo odwiedzaĂŚ i po prostu dostosowaÂłam termin odwiedzin do terminu koncertu. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #108 :
Luty 08, 2011, 11:31:09 »
Cytat: Aleksias Luty 07, 2011, 23:28:56
Panowie - naÂśmiewacie siĂŞ trochĂŞ??
)
Januszu, ja szczĂŞÂśliwie mieszkam bardzo blisko filharmonii
Oczywiœcie, przewa¿nie l¹duje siê po takich prze¿yciach miêkko, lecz nieco b³êdnie:)) w szarej rzeczywistoœci, ale kiedy od domu dzieli Ciê jedynie park, dodajmy, równie¿ romantyczny, pe³en starych drzew i pomników kompozytorów kryj¹cych siê wœród zieleni, nawet gdy snujesz siê poœród nich niczym Werter marz¹cy o Lotcie, z lekka obijaj¹c siê o latarnie i przepraszaj¹c potr¹cone popiersie Bacha, w miarê ³atwo Ci trafiÌ do domu:)))
LubiĂŞ te Twoje
unoszÂące,
wprowadzaj¹ce lekkoœÌ,
miêkkoœÌ
opisy.
pozdrawiam
Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #109 :
Luty 10, 2011, 02:43:37 »
Cytat: Mozart Luty 08, 2011, 01:05:24
Nie, Asiu Asiu! - ja CiĂŞ rozumiem doskonale.
Kiedy s³yszê Ingolfa - we mnie rzeczywiœcie "jest muzyka". MUZYKA - najwa¿niejsza, najg³êbsza potrzeba ludzkiego ducha! Powiedziano: "Najpiêkniejsz¹ rzecz¹, jakiej mo¿emy doœwiadczyÌ jest oczarowanie tajemnic¹" - Ingolf to wielki czarodziej, godny kreowania muzyki Fryderyka, jego namiêtnej, ¿arliwej Romantycznoœci...
Poetyzuj¹cymi s³owami trafi³aœ w sedno - tak, to te emocje, które wywo³uje swa gr¹, On - "obdarzony umiejêtnoœci¹ skupiania uwagi s³uchaczy na muzyce i jej piêknie" - jak trafnie uj¹³ dyrektor muzyczny DG.
Niestety, dziœ nie dane by³o mi rozp³yn¹Ì w Chopinowej poetyce klawiatury, nie widzia³em Ingolfa w TVP. Mam nadziejê, ¿e gra³ "tylko" koncert i nie by³o nowych "ekskluzywnych" wywiadów, których bym sobie nie darowa³.
BTW - Allegro, dziĂŞki za artykuliki, to naprawdĂŞ wspaniale, Âże ten kontrakt zawarto!
Podobnie - nie s³ucha³em te¿ (niestety) wczoraj recitalu Kultyszewa. Zwróci³em uwagê na jego arystokratyczn¹, ¿arliw¹ grê podczas konkursu, choÌ nie uj¹³ mnie szczególnie. Po ciep³ych postach i recenzjach mniemam jednak, ¿e wczoraj i mnie by zachwyci³.
"Oczarowanie tajemnicÂą" brzmi Âładnie, Pat
Ciê¿ko mi mówiÌ obojêtnie o muzyce:) ByÌ mo¿e nie sposób uj¹Ì precyzyjnie w s³owa to, co oryginalnie zapisane jest za pomoc¹ dŸwiêków. To inny jêzyk, inne nieco porusza obszary, czasem mo¿na mieÌ wra¿enie chwytania w rêce mg³y, czasem mo¿na nadu¿yÌ wielkich s³ów, w których zgubi siê treœÌ. Ale jeœli da siê choÌ z pewn¹ doz¹ autentycznoœci nie tylko przekazywaÌ wiedzê o tajemnicach muzyki, ale i oddaÌ emocje, jakich siê doznaje s³uchaj¹c, warto próbowaÌ. To jest jak ka¿de t³umaczenie na inn¹ mowê:) Chocia¿ generalnie sama muzyka nie potrzebuje t³umacza poza artyst¹, to przecie¿ piêkno prze¿ywamy dwakroÌ bardziej, gdy jest ktoœ, komu mo¿emy je pokazaÌ i powiedzieÌ: "zobacz", czy "pos³uchaj"
Szkoda, ¿e nie uda³o Ci siê prze¿yÌ jeszcze raz atmosfery fina³u naszego Konkursu i to w towarzystwie:). W zamian za to wrzucê Ci do przeczytania bardzo "ekskluzywny",:)) wygrzebany g³êboko z sieci, artyku³ z konkursu poprzedniego. Myœlê, ¿e mi³o sobie przypomnieÌ, jak to wtedy z Ingolfem by³o...
http://muzyka.onet.pl/10180,1340322,0,7,wywiady.html?drukuj=1
Miros³aw gra³ piêknie, subtelnie, bardzo ³adnym dŸwiêkiem. "Arystokratyczny" to dobre s³owo. S³ucha³am go z du¿¹ przyjemnoœci¹, choÌ nie osi¹ga³am takiego stopnia intensywnoœci prze¿ywania, jak w przypadku Ingolfa. Jednak potem by³ bodaj¿e Czajkowski i robi³o siê coraz cieplej, a potem przyszed³ cis-moll i - ³up! trzepn¹³ mn¹ porz¹dnie, tak jak lubiê, i poczu³am siê usatysfakcjonowana
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #110 :
Luty 10, 2011, 02:52:30 »
Cytat: Allegra Luty 08, 2011, 10:33:32
Nie, niezupeÂłnie specjalnie. Mam tam kogo odwiedzaĂŚ i po prostu dostosowaÂłam termin odwiedzin do terminu koncertu. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
No jasne, gapa ze mnie, Âże nie pomyÂślaÂłam, sama teÂż mam kilka miast, gdzie mogÂłabym siĂŞ zatrzymaĂŚ w razie potrzeby. Jednak to jest spory kawaÂłek.
Ja wybieram siê w kwietniu do Gdaùska, na szczêœcie doœÌ blisko:) £aùcut by³by baardzo przyjemn¹ opcj¹, ale akurat w maju ciê¿ko wygospodarowaÌ czas na przeja¿d¿ki na drugi koniec Polski:(
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #111 :
Luty 10, 2011, 23:55:54 »
Gdyby istniaÂła nagroda za najpiĂŞkniejsze frazowanie, on wÂłaÂśnie powinien jÂą otrzymaĂŚ.
JuÂż wtedy - w 2005 r. - zachwycano siĂŞ szlachetnoÂściÂą jego kantyleny. Przypomina mi siĂŞ DyÂżewski, ktĂłry podczas ostatniego konkursu podziwiaÂł u Wundera "frazĂŞ, ktĂłra brzmi jak piĂŞkno sopranu"...
A nad "szybkoÂściÂą" - zum Gluck - popracowaÂł.
Asiu, z wielkich g³êbin odkopa³aœ ten artyku³. Dziêki.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #112 :
Luty 12, 2011, 04:08:42 »
S³ucha³am fragmentu jego koncertu z tamtego okresu - tego, o którym Harasiewicz mówi³, ¿e to lepiej, ¿e go nie zagra³:)) No, faktycznie - prawie Lot Trzmiela;))) Jednak Harasiewicz te¿ siê wtedy zachwyci³. Œwietnie, ¿e z³apa³ tego Strusia Pêdziwiatra za ogon i przyhamowa³:))) I coœ niecoœ wyt³umaczy³. Ingolf chyba nie do koùca zdawa³ sobie wtedy sprawê, z czym ma zamiar siê zmierzyÌ. Gdzieœ po drodze czyta³am, jakoby w wywiadzie w trakcie konkursu stwierdzi³, ¿e poniewa¿ muzyka Chopina jest bardzo trudna, musia³ d³u¿ej poÌwiczyÌ - jakieœ szeœÌ, siedem miesiêcy:)
W Ingolfie niezaleÂżnie od jego zjawiskowej gry urzeka mnie jego historia
Ujmuje mnie porównanie jego "drogi do gwiazd" z drog¹ niektórych jego rywali, tych, z którymi siê zmierzy³ w tym konkursie i z którymi, moim zdaniem, wygra³:) Tych pochodz¹cych z rodzin z muzycznymi tradycjami, praktycznie niemal od urodzenia przygotowywanych do kariery, kszta³conych w najlepszych szko³ach, u najœwietniejszych pedagogów, faworyzowanych ju¿ na starcie. Praktycznie skazanych na sukces:) A tu by³a zwyk³a rodzina nauczyciela z karynckiej wioski, któremu zamarzy³o siê, ¿eby jego zdolny syn pozna³ piêkno muzyki. By³a zwyk³a szko³a, i zwyk³e gimnazjum muzyczne w jeszcze innej niedu¿ej miejscowoœci. I w dodatku zmiana instrumentu - w wieku 14 lat! (Awdiejewa maj¹c 12 gra³a ju¿ koncert). Po czym dopiero ch³opak usiad³ przy fortepianie i praktycznie od niego nie wstawa³:) Tak wielka pasja, determinacja i zauroczenie ukochanym instrumentem. Kiedy przyjecha³ na KCH pierwszy raz, gra³ na fortepianie od szeœciu lat! Przez ten czas zdo³a³ ju¿ ich dogoniÌ, stan¹Ì do równej walki, zachwyciÌ wielu, a piêÌ lat póŸniej - zab³ysn¹Ì, jako najjaœniejsza gwiazda. To niesamowicie imponuj¹ce. Zw³aszcza, ¿e z tego, co czyta³am, wynika, ¿e Harasiewicz by³ w³aœciwie pierwszym, który tak naprawdê uczy³ go Chopina.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #113 :
Marzec 02, 2011, 01:13:39 »
http://www.straight.com/article-377071/vancouver/ingolf-wunders-vancouver-performance-displays-talent-destined-fame
Ingolf wspaniale przyjĂŞty w Kanadzie!
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #114 :
Marzec 02, 2011, 01:55:12 »
Jak mi³o to czytaÌ:) Wszystko to, rzecz jasna, wiemy, ale tak przyjemnie, kiedy na œwiecie tak samo go odbieraj¹, s³ysz¹ jego elegancjê, subtelnoœÌ i szlachetnoœÌ dŸwiêku, zachwycaj¹ siê "pere³kami"
i tym, ¿e nie przesadza z rubatem (a wiemy, ¿e mo¿na:))) i dostrzegaj¹ skromnoœÌ i naturalnoœÌ charakteru.
Myœlê, ¿e czekaj¹ go g³ównie takie recenzje:)
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »