Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
OgĂłlna dyskusja o muzyce
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
19
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: OgĂłlna dyskusja o muzyce (Przeczytany 111435 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: OgĂłlna dyskusja o muzyce
«
Odpowiedz #15 :
Styczeń 14, 2011, 11:16:45 »
Cytat: TeresaGrob Styczeń 14, 2011, 10:25:28
Czy ktoÂś ma dzisiaj wolny wieczĂłr i bĂŞdzie sÂłuchaÂł Pendereckiego?
Ostatnio Janusz mnie objecha³ (ca³kiem s³usznie) ¿e nie mam pojêcia o muzyce wspó³czesnej
i chcĂŞ siĂŞ poprawiĂŚ.
Ale potrzebujĂŞ wskazĂłwek i pomocy.No i ciekawe moÂże byĂŚ co ma mistrz P. do powiedzenia
o Chopinie.
Nieszko, o ktĂłrej, gdzie i co bĂŞdzie szÂło mistrza wspĂłlczesnoÂści - wielkiego Krzysztofa?
Wys³ucham, a jak¿e... Mam tylko pewne zastrze¿enia, co do sensu przekonywania siê do muzyki wspó³czesnej poprzez media. To mo¿e byc zadanie z góry skazane na nikonieczny sukces. Ale, zobaczymy.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Styczeń 14, 2011, 11:46:54 »
DziÂś program 2 20.00 K. Penderecki "Requiem dla Chopina"- premiera.
DziĂŞki Janusz zawsze moÂżna na Ciebie liczyĂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=GYKJuDxYr3I
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #17 :
Styczeń 14, 2011, 11:57:09 »
Teresko na mnie rĂłwnieÂż! SprĂłbujĂŞ wysÂłuchaĂŚ koncertu, a co z tego wyniknie, zobaczymy.
http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/298331,Pendereckiego-Requiem-dla-Chopina-premiera-w-Dwojce
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Styczeń 14, 2011, 13:26:02 »
Na dzisiejszego Pendereckiego w Filharmonii Narodowej sÂą dostĂŞpne wejÂściĂłwki w cenie 10 zÂł, NIFC "reklamowaÂł" na facebooku. MyÂślĂŞ, Âże mimo "taniego wejÂścia" tÂłumĂłw nie bĂŞdzie..
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Styczeń 14, 2011, 21:27:07 »
Nie wiem, czy ktoÂś sÂłucha w DwĂłjce Pendereckiego, ale ja sprĂłbowaÂłam, zaczĂŞÂłam i zamierzam kontynuowaĂŚ, podoba mi siĂŞ, mimo, Âże Penderecki "nie lubi" fortepianu
BrzmiÂą mi tu przyjazne wÂątki muzyczne. I trochĂŞ to jak opera. ÂŚwietny chĂłr!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Styczeń 14, 2011, 21:49:09 »
i ja Beatko razem z TobÂą zasÂłuchujĂŞ siĂŞ w jego subtelnych i naprawdĂŞ piĂŞknych klimatach... I niech ktoÂś powie, Âże takiej muzyki nie da siĂŞ sÂłuchaĂŚ
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Styczeń 14, 2011, 22:30:43 »
ChĂłr rzeczywiÂście piĂŞkny, czy w tej muzyce chodzi o klimaty??
Bo jeÂśli tak to nawet mi siĂŞ podobaÂło, zwÂłaszcza pierwszy fragment "Na AnioÂł PaĂąski
bijÂą dzwony".
Nawet spodziewaÂłam siĂŞ Âże bĂŞdzie to trudniejsza muzyka.Jesli mam jakieÂś wÂątpliwoÂści
to...hmm nie wiem jak siĂŞ wyraziĂŚ.Przepraszam trochĂŞ to byÂło za , czasami za
patetyczne..za maÂło liryki jeÂśli to miaÂł byĂŚ Chopin.. no sama nie wiem.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #22 :
Styczeń 14, 2011, 22:34:38 »
No nie!!!!! ZapomniaÂłam!!!!!!!!!!!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Styczeń 14, 2011, 23:04:50 »
Nie tylko Ty Ewo...CoÂś ostatnio zbyt czĂŞsto mi siĂŞ to przydarza, Âżeby czasem nie byÂł to poczÂątek Aizheimera..
( na wszelki wypadek przydaÂłoby siĂŞ zwiĂŞkszyĂŚ dawkĂŞ kawy i nikotyny
)
Cytat: TeresaGrob Styczeń 14, 2011, 22:30:43
ChĂłr rzeczywiÂście piĂŞkny, czy w tej muzyce chodzi o klimaty??
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Styczeń 14, 2011, 23:08:20 »
Dyrygent poprowadzi³ orkiestrê inaczej ni¿ zak³ada³ kompozytor, ca³oœÌ trwa³a znacznie krócej ni¿ planowane 70 minut
LubiĂŞ tego dyrygenta !!! Uwaga, byĂŚ moÂże filharmonia powtĂłrzy ten koncert 1 marca, oby, wtedy na pewno sie wybiorĂŞ
Agnieszko, a
jutro Schubert w FN
, idziemy? I Symfonia Beethovena i MSZA Es-dur D 950 Schuberta, o 18.00.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Styczeń 14, 2011, 23:11:13 »
Nieszko, zrobiÂłaÂś waÂżny krok, bo przekonaÂłaÂś siĂŞ, ze taka muzyka teÂż ma coÂś w sobie. A Âże masz wÂątpliwoÂści i dylematy estetyczne i nie potrafisz siĂŞ jeszcze w niej jednoznacznie okreÂśliĂŚ? To bardzo dobrze! Bo wiesz, czego szukaĂŚ. A to juÂż duÂżo.
Ewunia, nie martw siĂŞ. Na szczĂŞÂście Âświat siĂŞ na tym koncercie jeszcze nie zakoĂączyÂł.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Styczeń 15, 2011, 00:54:22 »
A mia³abyœ ochotê iœÌ Beatko, piêkna ta msza z tak¹ wielk¹ fug¹ w œrodku a
1 Symfonii Beethovena to nawet nie pamiĂŞtam
Ewuniu nie sÂłuchaj KozioÂłka, teraz w Polsce dola palacza jest okropna, choc ja prowadzĂŞ swojÂą cichÂą
partyzantkĂŞ.
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Styczeń 15, 2011, 01:24:47 »
A wracaj¹c do nomenklatury ... zawsze zastanawia³em siê jak okreœliÌ rodzaj muzyki dziêki któremu zebraliœmy siê tutaj, na tym forum. Klasyczna ... zbytnio kojarzy siê z przesz³oœci¹ a przecie¿ taka muzyka jest dalej komponowana, na znacznie mniejsz¹ skalê, ale jest - g³ównie za spraw¹ pokrewnego gatunku muzyki filmowej, choÌ to pokrewieùstwo jest dyskusyjne. Pokrewieùstwo jest dyskusyjne gdy¿ "klasyczna" odnosi siê do epoki lub ewentualnie do okreœlonego stylu natomiast filmowa odnosi siê do sposobu jej wykorzystania. Pokrewieùstwo wynika z inspiracji ale póki co jest prawdziwe.
Jeszcze dziwniejsze skojarzenia wywo³ywa³ u mnie przymiotnik "powa¿na" - nomen omen niezwykle negatywnie dzia³aj¹cy na przypadkowe audytorium. Okreœlenie "powa¿na" aby byÌ merytorycznie poprawne musia³oby odnosiÌ siê jedynie do wybranych utworów z epoki - nie zaliczmy do niej mazurków, walców, polonezów i wielu innych. Zastanawia³em siê nawet nad okreœlaniem "tej" muzyki jako instrumentalnej co równie¿ jest b³êdne z tego chocia¿by powodu, ¿e w utworach wykorzystywane by³y chóry, soliœci a poza tym muzyka instrumentalna mo¿e dotyczyÌ ka¿dego w³aœciwie gatunku - Rocka, Metalu...
DojœÌ mo¿na do wniosku, ¿e w³aœciwie jesteœmy mi³oœnikami muzyki, ale tak naprawdê nie wiadomo jakiej...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Styczeń 15, 2011, 01:56:52 »
Agnieszko, miaÂłabym ochotĂŞ, jeÂśli jutro nie wydarzy siĂŞ coÂś niespodziewanego, to najprawdopodobniej siĂŞ wybiorĂŞ
NajchĂŞtniej na wejÂściĂłwkĂŞ.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #29 :
Styczeń 15, 2011, 02:48:59 »
Nie mogÂłam niestety sÂłuchaĂŚ z Wami, bo sama byÂłam w tym czasie w prawdziwej filharmonii:) I tam teÂż dziaÂły siĂŞ piĂŞkne rzeczy:)) I byÂły dzieÂła caÂłkiem nowe - prĂłcz jednego, wiek XX:)) Ale to moÂże Wam opiszĂŞ jak siĂŞ powinno, w "relacjach z koncertĂłw"
A zaleg³oœÌ w Pendereckim obiecujê, postaram siê to nadrobiÌ.
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
19
Do góry
Drukuj
« poprzedni