Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogólna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 107548 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #150 : Marzec 21, 2012, 14:56:33 »

Ostatnie petycje ws. choæby studia S1 przynios³y efekt...

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #151 : Marzec 21, 2012, 15:21:48 »

Na pewno spektakularne by³oby wykupienie pe³niutkiego kompletu biletów na chocia¿by Festiwal Mozartowski, co do jednej sztuki, to da³oby do my¶lenia "decydentom". Jednak do przeprowadzenia takiej akcji potrzeba by³oby sporych funduszy lub mega pospolitego ruszenia, albo jednostki wykupi± wiêksze ilo¶ci, albo masy wykupi± po bilecie lub po kilka biletów.
Póki co obowi±zuj± rabaty, przynajmniej na stronie internetowej:
20% rabatu do dnia 31.03.2012
15% rabatu w dniach 1-30.04.2012
10% rabatu w dniach 1-31.05.2012
Tyle, ¿e repertuar ograniczono do CZTERECH OPER ³±cznie w O¦MIU wystawieniach... Smutny
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #152 : Marzec 21, 2012, 15:34:22 »

Dzisiejszy artyku³ o WOK w e-teatr

http://www.e-teatr.pl/pl/artykuly/135705.html

¬róde³ko ciêcia finansów na WOK jest to samo co w przypadku zamieszania z S-1.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #153 : Marzec 21, 2012, 16:11:24 »

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11383444,Warszawska_opera_do_zamkniecia__Nie_bedzie_festiwalu.html
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #154 : Marzec 21, 2012, 16:38:22 »

Brak s³ów. Na jakie¶ malowanie chodników, wypuszczanie tysiêcy balonów, zszywanie nie wiem czego z nie wiem czego i inne tego rodzaju, excusez le mot, pierdo³y pieni±dze i to ca³kiem niema³e siê znajduj±.  Co roku staram sie byæ chocia¿ na jednym z przedstawieñ festiwalu mozartowskiego i jestem zdruzgotana t± hiobow± wie¶ci±. Jesli chodzi o widowniê, to zawsze widzê komplet.  Mam teraz bilet na Orfeusza Moteverdiego w kwietniu, i mam te¿ nadziejê, ¿e nie bêdzie to moja ostatnia wizyta w kameralnej.A samorz±dowi gratulujemy kultury!!!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #155 : Marzec 22, 2012, 12:21:23 »

Ju¿ jest petycja!

http://www.petycje.pl/petycja/8554/sos_dla_warszawskiej_opery_kameralnej.html

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #156 : Marzec 22, 2012, 22:58:35 »

"W Internecie b³yskawicznie rozwija siê ruch w obronie Warszawskiej Opery Kameralnej, której grozi likwidacja - pisze Jacek Marczyñski
W ci±gu ostatniej doby na stronie „SOS dla Warszawskiej Opery Kameralnej" zanotowano ponad pó³tora tysi±ca wpisów i nieustannie ich przybywa. Protest wybuch³, poniewa¿ Urz±d Marsza³kowski Województwa Mazowieckiego zmniejszy³ tegoroczn± decyzjê dla tego teatru o 23,5 proc."

"Du¿e uznanie zyska³a propozycja wykonania „Requiem" Mozarta, z którego wyciêto by 23,5 proc. nut."

http://www.rp.pl/artykul/9147,843267-Jak-zrobic-festiwal--gdy-nie-ma-pieniedzy.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2012, 23:02:42 wys³ane przez xbw » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #157 : Marzec 23, 2012, 00:04:47 »

Faktycznie, podpisow pod petycja przybywa.
Wg. mnie muzycy powinni zaprotestowac na koncercie.
Np. Po pierwszym wskazaniu dyrygenta orkiestra powinna polozyc smyczki na strunach i nie grac.
Wytrwac w bezruchu (10 min).
Po tej przerwie opera moglaby rozpoczac swoja uwerture.

Tylko solidarnosc muzykow i melomanow moze cos zmienic.
500 podpisow,to troche za malo.
Porozmawiajcie ze swoimi dziecmi (tak, jak ja to zrobilem), by rozpoczeli akcje na swoich forach.
Mlodziez jest bardziej sklonna do wspolnego dzialania.
Musimy miec 100 000 podpisow na poczatek (ale ze mnie optymista).
Wowczas politykanci zaczna reagowac.

P.S.
Smutna to tendencja w naszym kraju do niszczenia kultury i edukacji.
Coz, elitom bardziej jest potrzebny solidny wspolczesny niewolnik niz wrazliwy, elokwentny meloman.
Sztuka (rozrywka) ograniczy sie do walkach w klatce, reality show (identycznych na calym swiecie,
zarzadzanych przez ta sama skorumpowana jedyna firme), jednakowych seriali rozniacych sie jedynie karnacja aktorow.
Co najgorsze - bedzie to wszystko finansowane naszymi publicznymi pieniedzmi.

O Boze zmiluj sie.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #158 : Marzec 23, 2012, 00:08:56 »

Du¿e uznanie zyska³a propozycja wykonania „Requiem" Mozarta, z którego wyciêto by 23,5 proc. nut.

Fajny pomysl, tylko,ze jest maly problem.
Ucierpia melomani, ktorzy placac za bilet spodziewaja sie pelnego wykonania.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #159 : Marzec 23, 2012, 01:53:28 »

Rany boskie - teraz czytam dopiero, serce mi siê ¶cisnê³o... Oczywi¶cie petycjê podpisa³am - chwa³a panu Tadeuszowi za szybk± reakcjê. Jaki bêdzie efekt? Chcia³abym wierzyæ, ¿e podobnie jak w przypadku S1, je¶li protest bêdzie wystarczaj±co g³o¶ny. Zreszt± im wiêcej by³oby takich protestów, tym lepiej. Wygl±da na to, ¿e jedynie gremialny krzyk buntu potrafi powstrzymaæ od bezmy¶lnego wandalizmu tych, którzy w³a¶nie maj± to co najcenniejsze, a tak kruche, chroniæ, os³aniaæ...

To mi siê po prostu nie mie¶ci w g³owie. JEDYNE miejsce NA ¦WIECIE, gdzie mo¿na co roku pos³uchaæ ca³ego Mozarta! Ewenement! Per³a w koronie! "Landmark", wyznaczaj±cy rozpoznawalny punkt na mapie kulturalnej ¶wiata! Czyni±cy z nas pe³nowarto¶ciowych obywateli cywilizowanej Europy, ¶wiata. Czy mo¿liwe, ¿e dla kogo¶, komu nie jest obojêtna kondycja duchowa tego kraju, to nie jest nic warte?? W g³osie pani rzecznik nie us³ysza³am szczególnej rozpaczy... A twierdzenie, ¿e w tym roku zabierze im siê wiêcej, bo w zesz³ym zabrano mniej, jest kuriozalne...
Ach, tak± mia³am ochotê pojechaæ w zesz³ym roku choæ na jedno przedstawienie... Ale by³y ju¿ wyjazdy do Gdañska, zbli¿a³y siê Duszniki, pomy¶la³am, niech ju¿ bêdzie ten rok Chopinowski, w przysz³ym roku pojadê na pewno. Mia³o siê takie bezpieczne poczucie pewno¶ci, ¿e te opery zawsze tam bêd±, ¿e bêd± czeka³y...tak jak Chopin w Dusznikach... Zasadniczo nie rujnuje sie tego, co siê ma najcenniejszego... A przecie¿ mo¿na, jak ju¿ siê okaza³o przy S1.

"Du¿e uznanie zyska³a propozycja wykonania „Requiem" Mozarta, z którego wyciêto by 23,5 proc. nut."

http://www.rp.pl/artykul/9147,843267-Jak-zrobic-festiwal--gdy-nie-ma-pieniedzy.html
Ha, przecie¿ powszechnie wiadomo, ¿e ten poczciwy Mozart pisa³ ich zawsze za du¿o... Pomys³ ¶wietny w swojej ciêtej ironii, by³oby to bardzo zabawne, gdyby nie by³ to trochê ¶miech przez ³zy...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #160 : Marzec 23, 2012, 08:47:20 »

sorry,
walk.. a nie.. walkach...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #161 : Marzec 23, 2012, 08:55:17 »

Ha, przecie¿ powszechnie wiadomo, ¿e ten poczciwy Mozart pisa³ ich zawsze za du¿o... Pomys³ ¶wietny w swojej ciêtej ironii, by³oby to bardzo zabawne, gdyby nie by³ to trochê ¶miech przez ³zy..

To tak jak Ty Asiu - za duzo slow 
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #162 : Marzec 23, 2012, 11:40:23 »

Mala prosba do Moniki.

Czy moglabys Moniu umiescic link razem z komentarzem do petycji SOS dla WOK na swoim blogu?
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #163 : Marzec 24, 2012, 00:31:09 »

Bartku, super komentarz umie¶ci³e¶ obok swojego podpisu!

Je¶li chcecie siê po¶miaæ, przeczytajcie proszê co napisa³/a niejaki/a Paszta w dyskusji pod petycj±. C'est la totale   Chichot

Amo la musica sopra tutte le arti
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #164 : Marzec 24, 2012, 00:32:52 »

Asia, z takim swoim pisaniem
umieszczonym tak¿e na innych forach
rozbudzi³aby w wielu ludziach i decydentach
têsknotê za obron± kultury.

pozdrawiam          
               Marek