Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogólna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 107650 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #195 : Kwiecieñ 25, 2012, 10:09:37 »

Ja siê nie zaczynam baæ Bartusa. Podejmuje jedynie próbê zmobilizowania nas do dzia³ania, ulepienia nas w grupê osób zjednoczonych i reaguj±cych, maj±cych si³ê przebicia i moc sprawcz±. Tak by¶my murem stali. W tej sprawie warto.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #196 : Kwiecieñ 25, 2012, 10:52:23 »

Jak ktos ma blog czy inna stronê internetow± mo¿na wkleiæ ulotkê:

do pobrania na fb na stronie WOK(bardziej czytelne)
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 25, 2012, 10:54:03 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Kwiecieñ 25, 2012, 15:47:01 »

ja ju¿ podpisa³em petycjê wczoraj. Jutro namówiê swoich kumpli (i kumpele) nie koniecznie zorientowanych w temacie aby te¿ podpisali. Wszystko im dok³adnie wyja¶niê

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Kwiecieñ 25, 2012, 22:43:44 »

Zdaniem autorów witryny - Najwspanialsza Filharmonia ¶wiata czyli - krótka historia muzyki wraz z ogromn± ilo¶ci± przyk³adów, nagrañ, ilustracji...
Naprawdê - warto stronkê dodaæ do ulubionych

http://www.historiasztuki.com.pl/023_MUZYKA.html

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #199 : Kwiecieñ 25, 2012, 23:18:51 »

Ja jestem ZA równie¿...i znaki pod petycj± z³o¿y³em
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #200 : Kwiecieñ 26, 2012, 07:37:21 »

(...)

Apel o nadanie Warszawskiej Operze Kameralnej statusu Narodowej Instytucji Kultury

Proszê podpisujmy!!

http://www.petycje.pl/petycja/8624/apel_o_nadanie_warszawskiej_operze_kameralnej_statusu_narodowej_instytucji_kultury.html

( 978 )    Marek Swornóg    Wadowice    

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #201 : Kwiecieñ 26, 2012, 09:10:56 »

Jeden z komentarzy pod petycj±: "Dlaczego trzeba prosiæ, klêczeæ, wyci±gaæ b³agalnie rêce w obronie dokonañ 50 lat cenionych na ca³ym ¶wiecie?"
Nie mie¶ci mi siê w g³owie. Najmniejszy sukces Polaka w jakiejkolwiek dziedzinie jest rozdmuchiwany, wychwalany pod niebiosa, cieszymy siê, ¿e kto¶ z naszych godnie zaprezentowa³ nasz kraj reszcie globu ziemskiego. Kto¶ doda ¶rubkê do silnika który leci w kosmos - hurra, brawo. M³ody Dêbski zrobi³ remiks Beyonce - daæ mu medal, s³awi Polskê. Radwañska wygrywa, Ma³ysz lata³. Wszyscy siê ciesz±, nabieraj± optymizmu. To co dopiero W.O.K. z jego wielk± s³aw± i renom± na ca³ym "muzycznym" ¶wiecie, z tym niesamowitym festiwalem. Pere³eczka, chuchaæ i dmuchaæ, podtrzymywaæ iskierkê niech siê tli jak najd³u¿ej. Ale nie, zalaæ, zatopiæ, dokopaæ, zakopaæ, zapomnieæ. Teraz mamy Euro i wszystko insze niewa¿ne.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #202 : Kwiecieñ 26, 2012, 11:28:50 »

Zdaniem autorów witryny - Najwspanialsza Filharmonia ¶wiata czyli - krótka historia muzyki wraz z ogromn± ilo¶ci± przyk³adów, nagrañ, ilustracji...

Dziêki, ¶wietna sprawa, zw³aszcza ¿e mo¿na poczytaæ i pos³uchaæ równocze¶nie
Niech kto¶ rozmno¿y mój wolny czas, proszê, proszê!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #203 : Kwiecieñ 28, 2012, 01:40:58 »

http://www.radiownet.pl/publikacje/sutkowski-to-poczatek-likwidacji-warszawskiej-opery
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #204 : Kwiecieñ 28, 2012, 10:27:32 »

Naprawdê - warto stronkê dodaæ do ulubionych

Januszu, doceniam ideê powstania tej strony, imponuj±ca jest ilo¶æ wspomnianych twórców... Uwa¿am jednak, ¿e w du¿ej mierze wykazano siê tu brakiem profesjonalizmu.
Kilka przyk³adów po przegl±dniêciu pewnych fragmentów.

1. Przeczyta³em tekst o Mozarcie. ( ) Zwróci³em uwagê na s³owo: "efekciarstwo" przy wzmiance o koncertach fortepianowych. Co oznacza "efekciarstwo", w kontek¶cie koncertów Mozarta?
"Charakterystyczne dla wiêkszo¶ci oper Mozarta jest po³o¿enie akcentu nie na wewnêtrzne prze¿ycia bohaterów, ale na sytuacjê dramatyczna[...]". Sami przecie¿ wiecie... Pierwsza czê¶æ tego zdania jest nonsensem (wymieniaæ s³ynne "psychologicznie" rozbudowane arie z oper Mozarta? Z Fletu, Wesela, Giovanniego, Cosi?). O mozartowskiej dramaturgii wielokrotnie ju¿ tu pisali¶my, z podobnym zachwytem.
BTW, Mozart zacz±³ tworzyæ ju¿ w wieku ok. 5 lat; z tego mo¿na wnioskowaæ, ¿e tworzy³ on lat 30, nie 20.
2. Dlaczego J. Brahms zosta³ zaszufladkowany do twórców postwagnerowskich?
3. Prezentacja muzyki wspó³czesnej jest do¶æ ciekawa, ale autorzy strony chyba nie do koñca zrozumieli jej ducha. Przy J. Cage nazywa siê idiot± odbiorcê jego 4 33. Wiêcej odpowiedzialno¶ci za s³owa i wiedzy (czasem) by siê przyda³o...

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #205 : Kwiecieñ 28, 2012, 11:27:10 »

Kwestia WOK.

Bartusie, dyskutujmy.

Co proponujesz?

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #206 : Kwiecieñ 28, 2012, 11:38:22 »

A moze napiszmy do TVP, TVNu i Polsatu, zeby problem zostal naglosniony w Wiadomosciach, Panoramie, Faktach, Wydarzeniach? Wtedy wladze poczuja pewna medialna presje. Gdyby choc w jednym z tych programow informacyjnych mozna byloby uslyszec o WOK, bylby to nasz sukces.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #207 : Kwiecieñ 28, 2012, 11:41:15 »

No widze, ze zaczales konkretnie.

Oto moja idea

1. Kazdy podatek powinien miec wyznaczone proprocje (tyle na drogi, tyle na kulture, tyle na.......itd)
2. Kazdy podatkowicz mialby mozliwosc zdeklarowania sie na co chcialby przeznaczyc swoja czesc "kulturowego"podatku (konkretnie)
3. Proporcje w placeniu podatkow bylyby wyznaczane przez intelektualny autorytet POLSKI (kto decydowalby o liscie medrcow?)
4. ....
5. ....
6. ....
Jak widzisz tego typu zmiana jest niemozliwa.
Jest na wskros utopijna.
Moze kiedys, ktores pokolenie za 1000 lat?

Czy jestem optymista?
Zdecydowanie TAK
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #208 : Kwiecieñ 28, 2012, 11:52:44 »

Mam pomysl.

Poinforujmy protestujacy z petycje.pl o istnieniu naszego forum K.Sz, mowiac, ze
wlasnie tutaj rozgorzala dyskusja na temat WOK.

Co wy na to?
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #209 : Kwiecieñ 28, 2012, 12:23:50 »

Autorem petycji jest nasz forumowicz p.Tadeusz. My¶le, ¿e gdyby potrzebowa³ naszego
poparcia to by co¶ napisa³.
Tylko parê osób z naszego forum siê podpisa³o, ja proponujê nie rozdrabniaæ siê i pisaæ
do 3 grup na fejsie, tam wre dyskusja, nie u nas .Sorry.

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper neder-live black-for mini-land