Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogólna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 107590 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #210 : Kwiecieñ 28, 2012, 13:49:53 »

O WOK czyta³am w telegazecie TVP, by³a informacja w aktualno¶ciach, nawet nie na samym koñcu a w ¶rodku. Zdziwi³am siê, tym bardziej, ¿e tam¿e wyczyta³am o wywiadzie na TVP Info z Rafa³em Blechaczem.

Kiedy by³o g³o¶no o S-1 wys³a³am sms-a do Szk³a kontaktowego, ale nie wy¶wietlili, mo¿e by³ zbyt radykalny w tre¶ci. Mo¿na spróbowaæ siê do takiego Szk³a dodzwoniæ albo wys³aæ sms w sprawie WOK. Mo¿na kontaktowaæ siê mailowo z poszczególnymi dziennikarzami, aby zajêli siê tematem. Np. do Marcina Mellera.

Mo¿na "wspó³pracowaæ" z FB:
http://www.facebook.com/groups/petycja/
http://www.facebook.com/groups/227582184013292/
A jaka jest trzecia grupa, Tereniu?
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #211 : Kwiecieñ 28, 2012, 17:37:06 »

Agnieszko, nie masz za co przepraszaæ, ale przecie¿ np. Bartek mo¿e nie korzystaæ z facebooka. Nie ograniczajmy dyskusji nt WOK tylko do fb. Piszmy o tym tak¿e i tu; FORUM jest idealnym miejscem.

Przejd¼my do konkretów... Beatko, pomys³ skontaktowania siê z konkretnymi dziennikarzami uwa¿am za trafiony. A mo¿e "Sprawa dla reportera"? Nie wiem, czy WOK zainteresuje Mellera...    Niestety fakt, ¿e o WOK napomknêli w telegazecie jest chyba ma³o istotny. Dwójka, która wiele o tym mówi, nie ma du¿ej s³uchalno¶ci (a ju¿ na pewno nie w¶ród tzw. 'w³adz'). Gdyby temat pojawi³ siê w którym¶ z "dzienników" albo kana³ów informacyjnych (TVP Info, TVN 24) - sprawa nabra³aby odpowiedniego rozg³osu.
Niech sprawa WOK wyprze z mediów sprawê ma³ej Madzi.

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #212 : Kwiecieñ 28, 2012, 19:02:49 »

Beatko, to nie grupa ale my¶la³am o tym:

https://www.facebook.com/events/210239845758151/

Zgadzam sie Patryku, prasa to czwarta w³adza. Ale ¿eby poprzeæ cos istotnego, to mozna sie na fb zalogowaæ.
A propos , nie tylko w Polsce jest ten problem, ale i w krajach zamo¿niejszych.Niedawno moi niemieccy znajomi publikowali petycje w sprawie likwidacji pewnej orkiestry. Przepraszam ale niemieckiego nie znam wiêc nie bardzo sie wczyta³am
i dok³adnie nie wiem o jak± orkiestre chodzi.
No i wspania³a opera Lyceu w Barcelonie ma byæ zamkniêta przez letnie miesi±ce. Maja pare milionów euro d³ugu i
obni¿ono im dotacje.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #213 : Kwiecieñ 29, 2012, 12:14:25 »

Agnieszko, liczba zespo³ów, teatrów muzycznych itd. jest w Niemczech nieporównanie wy¿sza. Na podstawie moich spostrze¿eñ mogê stwierdziæ, ¿e istnieje tam zupe³nie inny sposób my¶lenia w sprawach kultury ni¿ w Polsce. W teatrze (jak ju¿ kiedy¶ pisa³em) spotyka siê rzesze m³odych ludzi.
U nas, w Polsce traktuje siê muzykê, teatr jako sztukê dla wybranych, dla ma³ej garstki. Wiêkszo¶æ (tzw. typowi Kowalscy) kompletnie siê tym nie interesuje. Niestety, niepokoj±ce symptomy zauwa¿am równie¿ w moim akademickim ¶rodowisku.

W Niemczech, mimo tak du¿ej liczby scen, nie do pomy¶lenia, jak siê wydaje, by³aby sytuacja podobna do tej zwi±zanej z WOK.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Maj 08, 2012, 09:13:26 »

NOC MOZARTA w WOK 26 maja od 17.00 do rana (chyba) ma byc ponad 100 solistów.
Jak kto¶ bêdzie w Warszawie, obecno¶æ obowi±zkowa!!
Wstêp wolny.

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #215 : Maj 08, 2012, 09:37:10 »

Masz racy± Mozarcie, jednak¿e Niemcy s± pod tym wzglêdem wyj±tkowe. Tam edukacja muzyczna jest absolutnie niesamowita- z sze¶ciorga dzieci moich kuzynek mieszkaj±cych w Westfalii czworo z tych dzieci od najm³odszych lat uczy siê graæ na skrzypcach i fortepianie, pozosta³a dwójka chodzi na balet, choæ rodzice tych dzieci nie maj± pojêcia o muzyce klasycznej i nigdy siê ni± nie interesowa³y!!!! Z kolei z mych obserwacyj brytyjskich wynika, ¿e tu jest jeszcze gorzej ni¿ w Polsce. Tu ludzie nawet nie s³yszeli o Chopinie czy Beethovenie. Pracujê, by tak rzec, w bran¿y p³ytowej i widzê, jak niewielu ludzi kupuje p³yty z muzyk± klasyczn±. Przeciêtny Brytyjczyk nigdy w ¿yciu nawet nie ociera siê o muzykê klasyczn±. Z nostalgi± wspominam t³umy m³odych ludzi na koncertach w Filharmonii bydgoskiej, tutaj m³ody cz³owiek chodz±cy do filharmonii skazany jest na ostracyzm rówie¶ników jako odmieniec.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #216 : Maj 08, 2012, 09:42:03 »

Ciekawe rzeczy piszesz Musamannie. To sk±d t³umy na kocertach w porze lunchu w Wigmore Hall g³ównie urzêdników z City i np. na
promsach.Mo¿e piszesz o m³odych ludziach z pewnych warst spo³ecznych bo w Anglii jeszcze ci±gle to
ma znaczenie.

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #217 : Maj 08, 2012, 10:13:02 »

To chyba wynika z potrzeby serca. Nawet je¶li rodzice narzuc± dziecku instrument czy balet, a ono nie bêdzie kocha³o muzyki czy tañca, to po osi±gniêciu samodzielno¶ci decyzyjnej porzuci odgórne rodzicielskie wytyczne i zajmie siê tym co mu w duszy gra albo co daje pieni±dze, chyba, ¿e rozum mu naka¿e robiæ dalej w ¿yciu to co potrafi choæ tego nie lubi czyli graæ (nie wiem czy takie przypadki maj± miejsce, pewnie tak). Przypominaj± mi siê po raz kolejny obowi±zkowe wyj¶cia do "filharmonii" w mojej szkole podstawowej a pó¼niej w ogólniaku. Gromadzono nas w sali kinowej, pó¼niej ju¿ tylko w gimnastycznej. Wystêpowali muzycy, ¶piewacy, na ¿ywo. Na mnie "filharmonie" robi³y ogromne wra¿enie, podejrzewam ¿e miêdzy innymi dziêki nim jestem na tym forum. Ale po innych sp³ywa³y jak po kaczce, nie zaobserwowa³am wystêpowania aktywno¶ci melomañskiej w¶ród moich szkolnych kolegów. Mo¿e na wszelki wypadek zrobiê SONDÊ na Naszej Klasie 
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #218 : Maj 08, 2012, 10:43:00 »

Temat godny jest osobnego watku.
A wiec Edukacja Muzyczna - rozne kraje, rozne systemy.

P.S.

Zawsze wydawalo mi sie, ze pouczajac moje kiedys male dzieci nic do nich nie dociera.
Glowki skierowane w inna strone, brak kontaktu wzrokowego itd.
Jednym slowem totalne olewanie.
Tymczasem, okazalo sie, ze wiekszosc moich "message" mimo wszystko docieralo.

Warto nad tym sie zastanowic.
Jestem przekonany, ze wypady do filharmonii Twojej klasy Beatko mialo powazny wplyw na Twoich kolegow/- zanek.
Mala szlachetna kropla zaszczepiona czlowiekowi jest skarbem i motywem dla ktorego warto pracowac i zyc.

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #219 : Maj 08, 2012, 11:01:33 »

Ciekawe rzeczy piszesz Musamannie. To sk±d t³umy na kocertach w porze lunchu w Wigmore Hall g³ównie urzêdników z City i np. na
promsach.Mo¿e piszesz o m³odych ludziach z pewnych warst spo³ecznych bo w Anglii jeszcze ci±gle to
ma znaczenie.
Sama odpowiedzia³a Pani na to pytanie, pani Tereso. T³umy urzêdasów na tych koncertach pojawiaj± siê ze wzglêdów, nazwijmy to, presti¿owych. Wiêkszo¶æ z tych ludzi nawet nie wie, jaki utwór jest grany, bo wiêkszo¶æ z nich nie odró¿nia Bacha od Mozarta, o ile w ogóle o nich s³yszeli. Proszê mnie nie pos±dzaæ o zwan± "ksenofobiê" czy "rasizm", ale naprawdê mam jak najgorsze zdanie o kulturze muzycznej Brytyjczyków. Wielokrotnie przeprowadza³em eksperymenty maj±ce na celu ustalenie popularno¶ci Chopina w UK, niestety, rozmowy na ten temat z Anglikami okaza³y siê bezcelowe, bo oni po prostu nie wiedz±, kim by³ Chopin. Co oni zreszt± mog± wiedzieæ, je¶li przez ca³y tydzieñ pracuj±, a od pi±tku do poniedzia³ku chlej± hektolitry piwa w pubach. Oczywi¶cie i tu jest grono zacnych melomanów, ale ja mówiê o czym¶ innym, o przeciêtno¶ci. Chcê powiedzieæ, ¿e przeciêtny m³ody Polak ma jako takie rozeznanie w muzyce klasycznej, kojarzy niektóre znane utwory (Eine Kleine NM, Marsz Turecki, 5 Symfonia, Etiuda Rewolucyjna und zo³ wajta), podczas gdy dla przeciêtnego Bryta jest to zwana czarna magia. Z Polakami mogê rozmawiaæ, pos³uguj±c siê kodem muzycznym, bo ka¿dy zna choæby motywy z Jeziora £abêdziego czy Strasznego Dworu (znam pijaka, który piêknie ¶piewa "teeen zeeegar stary gdyby ¶wiat" , podczas gdy z Anglikami jest to absolutnie niemo¿liwe. Raz jeden spotka³ mnie mi³y przypadek w urzêdzie- pani urzêdniczka, widz±c ¿e noszê koszulkê z podobizn± Chopina i napisem "I Love Chopin" u¶miechnê³a siê i szepnê³a cichutko, ¿eby szef nie us³ysza³: "ja te¿ kocham Chopina".
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #220 : Maj 08, 2012, 11:43:38 »

Prawda lezy gdzies po srodku z mala tendencja przewagi dla Slawomira.
Z moich kilkunastoletnich obserwacji zycia muzycznego w Anglii moge powiedziec tylko,ze temat jest zlozony.
Edukacja muzyczna nie sprowadza sie li tylko do tego, by rozpoznac jakiegos kompozytora i znac koleje jego zycia.
Edukacja muzyczna, to cos wiecej niz suche fakty, opusy, liczby.
Mysle,ze muzyka powinna przede wszystkim uruchamiac wrazliwosc,
ktora, moim zdaniem kazdy czlowiek (nawet zapyzialy zbir) posiada.

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #221 : Maj 08, 2012, 12:03:11 »

Te¿ pope³ni³em kiedy¶ b³±d w edukacji muzycznej moich dzieci. Moja starsza córka, gdy by³a jeszcze ma³ym dzieckiem, posy³ana by³a do ogniska muzycznego na lekcje fortepianu. Chyba 5 czy 6 lat uczy³a siê tam. Ale jak to dzieci, nie zawsze chce im siê. Ja usilnie pilnowa³em jej muzycznej edukacji. Gra³a juz nawert nie¼le (relatywnie oczywiscie). Ale w koñcu odpu¶i³em... Po latach w jakiej¶ rozmowie z ni± powiedzia³em, ¿e nie¼le gra³a. Ona mi odpowiedzia³a: "teraz mi to mowisz? szkoda, bardzo szkoda, ¿e zabrak³o ci cierpliwo¶ci. Dzi¶ ¿a³ujê ,¿e nie gram". T± ³zê, ktora zab³ys³a w jej oku i to ostre spojrzenie widzê do dzi¶.

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #222 : Maj 08, 2012, 23:23:04 »

S³awku.
Rodzice nie maj±
uwagi dla swoich ma³ych dzieci (tak do 20 roku ich ¿ycia)
(bo absorbowanie przez nich uwagi rodziców
to dla nich ble, ble, ble,
na które nie maj± czasu),
a to jest przyczyn±
poszukiwania przez cz³owieka zrozumienia
poza rodzicami
co czyni cz³owieka na d³ugie lata zagubionym
i podatnym na nie zawsze szczytne idee i
w³a¶ciwe popêdy.
Ale nic straconego
(nigdy nie ma nic straconego szczególnie w relacjach rodzinnych)
nie tylko syn marnotrawny powraca i jest przyjêty z honorami,
ojciec marnotrawny te¿ powraca,
wystarczy tylko zacz±æ po¶wiêcaæ uwagê sprawom swoich dzieci,
a minie poczucie winy i
mo¿e na nowo rozbudz± siê wspólne zainteresowania
ju¿ na stopie nie rodzic - dziecko tylko
przyjaciel - przyjaciel.

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #223 : Maj 09, 2012, 13:16:07 »

S³awku, Twoja corka - to jakby "moj przypadek". Ja tez uczy³em sie gry na piano ledwie przez 3-4 lata (i to w wieku przedszkolnym).  I ta elementarna wiedza wystarczy³a mi, aby z czasem skutecznie odrodziæ sie i po latach zachêciæ mnie do indywidualnych dalszych ju¿ samotnych fortepianowych pasji, poszukiwañ i przygód. Mo¿e wiêc jeszcze przed Twoj± córk± nic nie straconego? Mo¿e wci±¿ czeka na ni± wspania³a i odwzajemniona mi³o¶c do gry na piano? Pociesz j±, ¿e tak sie przecie¿ sta³o z twoim kolega. I wiesz co? To wcale nie takie g³upie - grac z potrzeby serca, nie za¶ dla uprawiania zawodu...Ciesze siê, ¿e dziêki takiej "indywidualnej" edukacji zosta³em amatorem - który grywa dla potrzeb porywów serca, nie za¶ zawodowym pianist±, który uprawia zawód, by z czego¶ ¿yc...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #224 : Maj 11, 2012, 18:44:51 »

dopiero teraz zauwazy³am, ¿e powinno byæ mozartowskich.I utworów kameralnych.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2012, 18:46:56 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni mini-land black-for twistedgamers silverstar