Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
OgĂłlna dyskusja o muzyce
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
19
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: OgĂłlna dyskusja o muzyce (Przeczytany 111984 razy)
xbw
Ekspert
Odp: OgĂłlna dyskusja o muzyce
«
Odpowiedz #210 :
Kwiecień 28, 2012, 13:49:53 »
O WOK czytaÂłam w telegazecie TVP, byÂła informacja w aktualnoÂściach, nawet nie na samym koĂącu a w Âśrodku. ZdziwiÂłam siĂŞ, tym bardziej, Âże tamÂże wyczytaÂłam o wywiadzie na TVP Info z RafaÂłem Blechaczem.
Kiedy byÂło gÂłoÂśno o S-1 wysÂłaÂłam sms-a do SzkÂła kontaktowego, ale nie wyÂświetlili, moÂże byÂł zbyt radykalny w treÂści. MoÂżna sprĂłbowaĂŚ siĂŞ do takiego SzkÂła dodzwoniĂŚ albo wysÂłaĂŚ sms w sprawie WOK. MoÂżna kontaktowaĂŚ siĂŞ mailowo z poszczegĂłlnymi dziennikarzami, aby zajĂŞli siĂŞ tematem. Np. do Marcina Mellera.
Mo¿na "wspó³pracowaÌ" z FB:
http://www.facebook.com/groups/petycja/
http://www.facebook.com/groups/227582184013292/
A jaka jest trzecia grupa, Tereniu?
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #211 :
Kwiecień 28, 2012, 17:37:06 »
Agnieszko, nie masz za co przepraszaĂŚ, ale przecieÂż np. Bartek moÂże nie korzystaĂŚ z facebooka. Nie ograniczajmy dyskusji nt WOK tylko do fb. Piszmy o tym takÂże i tu; FORUM jest idealnym miejscem.
PrzejdÂźmy do konkretĂłw... Beatko, pomysÂł skontaktowania siĂŞ z konkretnymi dziennikarzami uwaÂżam za trafiony. A moÂże "Sprawa dla reportera"? Nie wiem, czy WOK zainteresuje Mellera...
Niestety fakt, ¿e o WOK napomknêli w telegazecie jest chyba ma³o istotny. Dwójka, która wiele o tym mówi, nie ma du¿ej s³uchalnoœci (a ju¿ na pewno nie wœród tzw. 'w³adz'). Gdyby temat pojawi³ siê w którymœ z "dzienników" albo kana³ów informacyjnych (TVP Info, TVN 24) - sprawa nabra³aby odpowiedniego rozg³osu.
Niech sprawa WOK wyprze z mediĂłw sprawĂŞ maÂłej Madzi.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #212 :
Kwiecień 28, 2012, 19:02:49 »
Beatko, to nie grupa ale myÂślaÂłam o tym:
https://www.facebook.com/events/210239845758151/
Zgadzam sie Patryku, prasa to czwarta wÂładza. Ale Âżeby poprzeĂŚ cos istotnego, to mozna sie na fb zalogowaĂŚ.
A propos , nie tylko w Polsce jest ten problem, ale i w krajach zamoÂżniejszych.Niedawno moi niemieccy znajomi publikowali petycje w sprawie likwidacji pewnej orkiestry. Przepraszam ale niemieckiego nie znam wiĂŞc nie bardzo sie wczytaÂłam
i dokÂładnie nie wiem o jakÂą orkiestre chodzi.
No i wspaniaÂła opera Lyceu w Barcelonie ma byĂŚ zamkniĂŞta przez letnie miesiÂące. Maja pare milionĂłw euro dÂługu i
obniÂżono im dotacje.
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #213 :
Kwiecień 29, 2012, 12:14:25 »
Agnieszko, liczba zespo³ów, teatrów muzycznych itd. jest w Niemczech nieporównanie wy¿sza. Na podstawie moich spostrze¿eù mogê stwierdziÌ, ¿e istnieje tam zupe³nie inny sposób myœlenia w sprawach kultury ni¿ w Polsce. W teatrze (jak ju¿ kiedyœ pisa³em) spotyka siê rzesze m³odych ludzi.
U nas, w Polsce traktuje siê muzykê, teatr jako sztukê dla wybranych, dla ma³ej garstki. WiêkszoœÌ (tzw. typowi Kowalscy) kompletnie siê tym nie interesuje. Niestety, niepokoj¹ce symptomy zauwa¿am równie¿ w moim akademickim œrodowisku.
W Niemczech, mimo tak duÂżej liczby scen, nie do pomyÂślenia, jak siĂŞ wydaje, byÂłaby sytuacja podobna do tej zwiÂązanej z WOK.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #214 :
Maj 08, 2012, 09:13:26 »
NOC MOZARTA w WOK 26 maja od 17.00 do rana (chyba) ma byc ponad 100 solistĂłw.
Jak ktoœ bêdzie w Warszawie, obecnoœÌ obowi¹zkowa!!
WstĂŞp wolny.
chingate
Gość
«
Odpowiedz #215 :
Maj 08, 2012, 09:37:10 »
Masz racyÂą Mozarcie, jednakÂże Niemcy sÂą pod tym wzglĂŞdem wyjÂątkowe. Tam edukacja muzyczna jest absolutnie niesamowita- z szeÂściorga dzieci moich kuzynek mieszkajÂących w Westfalii czworo z tych dzieci od najmÂłodszych lat uczy siĂŞ graĂŚ na skrzypcach i fortepianie, pozostaÂła dwĂłjka chodzi na balet, choĂŚ rodzice tych dzieci nie majÂą pojĂŞcia o muzyce klasycznej i nigdy siĂŞ niÂą nie interesowaÂły!!!! Z kolei z mych obserwacyj brytyjskich wynika, Âże tu jest jeszcze gorzej niÂż w Polsce. Tu ludzie nawet nie sÂłyszeli o Chopinie czy Beethovenie. PracujĂŞ, by tak rzec, w branÂży pÂłytowej i widzĂŞ, jak niewielu ludzi kupuje pÂłyty z muzykÂą klasycznÂą. PrzeciĂŞtny Brytyjczyk nigdy w Âżyciu nawet nie ociera siĂŞ o muzykĂŞ klasycznÂą. Z nostalgiÂą wspominam tÂłumy mÂłodych ludzi na koncertach w Filharmonii bydgoskiej, tutaj mÂłody czÂłowiek chodzÂący do filharmonii skazany jest na ostracyzm rĂłwieÂśnikĂłw jako odmieniec.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #216 :
Maj 08, 2012, 09:42:03 »
Ciekawe rzeczy piszesz Musamannie. To sk¹d t³umy na kocertach w porze lunchu w Wigmore Hall g³ównie urzêdników z City i np. na
promsach.MoÂże piszesz o mÂłodych ludziach z pewnych warst spoÂłecznych bo w Anglii jeszcze ciÂągle to
ma znaczenie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #217 :
Maj 08, 2012, 10:13:02 »
To chyba wynika z potrzeby serca. Nawet jeœli rodzice narzuc¹ dziecku instrument czy balet, a ono nie bêdzie kocha³o muzyki czy taùca, to po osi¹gniêciu samodzielnoœci decyzyjnej porzuci odgórne rodzicielskie wytyczne i zajmie siê tym co mu w duszy gra albo co daje pieni¹dze, chyba, ¿e rozum mu naka¿e robiÌ dalej w ¿yciu to co potrafi choÌ tego nie lubi czyli graÌ (nie wiem czy takie przypadki maj¹ miejsce, pewnie tak). Przypominaj¹ mi siê po raz kolejny obowi¹zkowe wyjœcia do "filharmonii" w mojej szkole podstawowej a póŸniej w ogólniaku. Gromadzono nas w sali kinowej, póŸniej ju¿ tylko w gimnastycznej. Wystêpowali muzycy, œpiewacy, na ¿ywo. Na mnie "filharmonie" robi³y ogromne wra¿enie, podejrzewam ¿e miêdzy innymi dziêki nim jestem na tym forum. Ale po innych sp³ywa³y jak po kaczce, nie zaobserwowa³am wystêpowania aktywnoœci melomaùskiej wœród moich szkolnych kolegów. Mo¿e na wszelki wypadek zrobiê SONDà na Naszej Klasie
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #218 :
Maj 08, 2012, 10:43:00 »
Temat godny jest osobnego watku.
A wiec Edukacja Muzyczna - rozne kraje, rozne systemy.
P.S.
Zawsze wydawalo mi sie, ze pouczajac moje kiedys male dzieci nic do nich nie dociera.
Glowki skierowane w inna strone, brak kontaktu wzrokowego itd.
Jednym slowem totalne olewanie.
Tymczasem, okazalo sie, ze wiekszosc moich "message" mimo wszystko docieralo.
Warto nad tym sie zastanowic.
Jestem przekonany, ze wypady do filharmonii Twojej klasy Beatko mialo powazny wplyw na Twoich kolegow/- zanek.
Mala szlachetna kropla zaszczepiona czlowiekowi jest skarbem i motywem dla ktorego warto pracowac i zyc.
chingate
Gość
«
Odpowiedz #219 :
Maj 08, 2012, 11:01:33 »
Cytat: TeresaGrob Maj 08, 2012, 09:42:03
Ciekawe rzeczy piszesz Musamannie. To sk¹d t³umy na kocertach w porze lunchu w Wigmore Hall g³ównie urzêdników z City i np. na
promsach.MoÂże piszesz o mÂłodych ludziach z pewnych warst spoÂłecznych bo w Anglii jeszcze ciÂągle to
ma znaczenie.
Sama odpowiedzia³a Pani na to pytanie, pani Tereso. T³umy urzêdasów na tych koncertach pojawiaj¹ siê ze wzglêdów, nazwijmy to, presti¿owych. WiêkszoœÌ z tych ludzi nawet nie wie, jaki utwór jest grany, bo wiêkszoœÌ z nich nie odró¿nia Bacha od Mozarta, o ile w ogóle o nich s³yszeli. Proszê mnie nie pos¹dzaÌ o zwan¹ "ksenofobiê" czy "rasizm", ale naprawdê mam jak najgorsze zdanie o kulturze muzycznej Brytyjczyków. Wielokrotnie przeprowadza³em eksperymenty maj¹ce na celu ustalenie popularnoœci Chopina w UK, niestety, rozmowy na ten temat z Anglikami okaza³y siê bezcelowe, bo oni po prostu nie wiedz¹, kim by³ Chopin. Co oni zreszt¹ mog¹ wiedzieÌ, jeœli przez ca³y tydzieù pracuj¹, a od pi¹tku do poniedzia³ku chlej¹ hektolitry piwa w pubach. Oczywiœcie i tu jest grono zacnych melomanów, ale ja mówiê o czymœ innym, o przeciêtnoœci. Chcê powiedzieÌ, ¿e przeciêtny m³ody Polak ma jako takie rozeznanie w muzyce klasycznej, kojarzy niektóre znane utwory (Eine Kleine NM, Marsz Turecki, 5 Symfonia, Etiuda Rewolucyjna und zo³ wajta), podczas gdy dla przeciêtnego Bryta jest to zwana czarna magia. Z Polakami mogê rozmawiaÌ, pos³uguj¹c siê kodem muzycznym, bo ka¿dy zna choÌby motywy z Jeziora £abêdziego czy Strasznego Dworu (znam pijaka, który piêknie œpiewa "teeen zeeegar stary gdyby œwiat"
, podczas gdy z Anglikami jest to absolutnie niemoÂżliwe. Raz jeden spotkaÂł mnie miÂły przypadek w urzĂŞdzie- pani urzĂŞdniczka, widzÂąc Âże noszĂŞ koszulkĂŞ z podobiznÂą Chopina i napisem "I Love Chopin" uÂśmiechnĂŞÂła siĂŞ i szepnĂŞÂła cichutko, Âżeby szef nie usÂłyszaÂł: "ja teÂż kocham Chopina".
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #220 :
Maj 08, 2012, 11:43:38 »
Prawda lezy gdzies po srodku z mala tendencja przewagi dla Slawomira.
Z moich kilkunastoletnich obserwacji zycia muzycznego w Anglii moge powiedziec tylko,ze temat jest zlozony.
Edukacja muzyczna nie sprowadza sie li tylko do tego, by rozpoznac jakiegos kompozytora i znac koleje jego zycia.
Edukacja muzyczna, to cos wiecej niz suche fakty, opusy, liczby.
Mysle,ze muzyka powinna przede wszystkim uruchamiac wrazliwosc,
ktora, moim zdaniem kazdy czlowiek (nawet zapyzialy zbir) posiada.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #221 :
Maj 08, 2012, 12:03:11 »
Te¿ pope³ni³em kiedyœ b³¹d w edukacji muzycznej moich dzieci. Moja starsza córka, gdy by³a jeszcze ma³ym dzieckiem, posy³ana by³a do ogniska muzycznego na lekcje fortepianu. Chyba 5 czy 6 lat uczy³a siê tam. Ale jak to dzieci, nie zawsze chce im siê. Ja usilnie pilnowa³em jej muzycznej edukacji. Gra³a juz nawert nieŸle (relatywnie oczywiscie). Ale w koùcu odpuœi³em... Po latach w jakiejœ rozmowie z ni¹ powiedzia³em, ¿e nieŸle gra³a. Ona mi odpowiedzia³a: "teraz mi to mowisz? szkoda, bardzo szkoda, ¿e zabrak³o ci cierpliwoœci. Dziœ ¿a³ujê ,¿e nie gram". T¹ ³zê, ktora zab³ys³a w jej oku i to ostre spojrzenie widzê do dziœ.
http://franzschubert.pl
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #222 :
Maj 08, 2012, 23:23:04 »
SÂławku.
Rodzice nie majÂą
uwagi dla swoich maÂłych dzieci (tak do 20 roku ich Âżycia)
(bo absorbowanie przez nich uwagi rodzicĂłw
to dla nich ble, ble, ble,
na ktĂłre nie majÂą czasu),
a to jest przyczynÂą
poszukiwania przez czÂłowieka zrozumienia
poza rodzicami
co czyni czÂłowieka na dÂługie lata zagubionym
i podatnym na nie zawsze szczytne idee i
wÂłaÂściwe popĂŞdy.
Ale nic straconego
(nigdy nie ma nic straconego szczegĂłlnie w relacjach rodzinnych)
nie tylko syn marnotrawny powraca i jest przyjĂŞty z honorami,
ojciec marnotrawny teÂż powraca,
wystarczy tylko zacz¹Ì poœwiêcaÌ uwagê sprawom swoich dzieci,
a minie poczucie winy i
moÂże na nowo rozbudzÂą siĂŞ wspĂłlne zainteresowania
juÂż na stopie nie rodzic - dziecko tylko
przyjaciel - przyjaciel.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #223 :
Maj 09, 2012, 13:16:07 »
S³awku, Twoja corka - to jakby "moj przypadek". Ja tez uczy³em sie gry na piano ledwie przez 3-4 lata (i to w wieku przedszkolnym). I ta elementarna wiedza wystarczy³a mi, aby z czasem skutecznie odrodziÌ sie i po latach zachêciÌ mnie do indywidualnych dalszych ju¿ samotnych fortepianowych pasji, poszukiwaù i przygód. Mo¿e wiêc jeszcze przed Twoj¹ córk¹ nic nie straconego? Mo¿e wci¹¿ czeka na ni¹ wspania³a i odwzajemniona mi³oœc do gry na piano? Pociesz j¹, ¿e tak sie przecie¿ sta³o z twoim kolega. I wiesz co? To wcale nie takie g³upie - grac z potrzeby serca, nie zaœ dla uprawiania zawodu...Ciesze siê, ¿e dziêki takiej "indywidualnej" edukacji zosta³em amatorem - który grywa dla potrzeb porywów serca, nie zaœ zawodowym pianist¹, który uprawia zawód, by z czegoœ ¿yc...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #224 :
Maj 11, 2012, 18:44:51 »
dopiero teraz zauwazyÂłam, Âże powinno byĂŚ mozartowskich.I utworĂłw kameralnych.
«
Ostatnia zmiana: Maj 11, 2012, 18:46:56 wysłane przez TeresaGrob
»
Strony:
1
...
13
14
[
15
]