PrzewodniczÂąca Komisji Konkursowej

wyczytaÂła z tabletu w zaciszu swego gabinetu dwie trafne odpowiedzi. Ich autorzy (zwani dalej ZwyciĂŞzcami konkursu) to:
Asia (Asiu, zadebiutowaÂłaÂś w quizach w iÂście mistrzowskim stylu) oraz
Bartek (Bartku, dziĂŞki rĂłwnieÂż za przypomnienie innego muzyka zwiÂązanego z SaksoniÂą – urodzonego w bawarskim Cadolzburgu skrzypka i kompozytora Johanna Georga Pisendela [1687-1755], ktĂłry kierowaÂł w 1710 r. lipskim
Collegium Musicum, a od 1728 r. aÂż do swojej Âśmierci byÂł koncertmistrzem Dresdner Hofkapelle; Pisendel podczas swojego rocznego pobytu we WÂłoszech poznaÂł osobiÂście Vivaldiego, ktĂłry zadedykowaÂł mu kilka utworĂłw). DziĂŞkujĂŞ Wam obojgu za udziaÂł i bardzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże trafiÂłam z tematykÂą zagadki w Wasze muzyczne preferencje (te pozamozartowskie oczywiÂście

).
W zagadce chodziÂło o Jana Sebastiana Bacha i jego koncert a-moll BWV 1065 na cztery klawesyny, ktĂłry jest transkrypcjÂą koncertu h-moll RV 580 nr 10 ze zbioru
L’Estro Armonico (Harmoniczna Inspiracja) op. 3 Vivaldiego na czworo skrzypiec (jak pewnie zauwaÂżyliÂście, ktoÂś pomyliÂł numer koncertu w klipie, ktĂłry zalinkowaÂłam i napisaÂł b³êdnie RV 850). Bach obj¹³ w 1729 r. kierownictwo
Collegium Musicum zaÂłoÂżonego w Lipsku w 1701 r. przez Jerzego Filipa Telemanna (Telemann studiowaÂł w Lipsku prawo), ktĂłre dawaÂło regularnie koncerty w
Zimmermann(i)sches Caffee-HauĂ (ten barokowy niemiecki

) - kawiarni w Lipsku nale¿¹cej do Gottfrieda Zimmermanna (swoj¹ premierê mia³a tam te¿ s³ynna
Kantata o kawie –
Kaffeekantate BWV 211). Najwidoczniej Jan Sebastian musia³ byÌ wówczas przeci¹¿ony obowi¹zkami (stanowisko kantora w koœciele œw. Tomasza, szko³a muzyczna), w dodatku nie mia³ ³atwego ¿ycia (s³ynne konflikty ze zwierzchnikami), bo na potrzeby
Collegium Musicum nie tworzyÂł nowych dzieÂł, dokonywaÂł jedynie (moÂże aÂż?

) transkrypcji utworĂłw innych twĂłrcĂłw i swoich wÂłasnych (przerobiÂł np. swĂłj koncert skrzypcowy a-moll BWV 1041 na koncert klawesynowy g-moll BWV 1058, a koncert na dwoje skrzypiec d-moll BWV 1043 na koncert na dwa klawesyny c-moll BWV 1062).
Wersja na 4 fortepiany:
http://www.youtube.com/watch?v=tJ49G2-ChhsP.S. ChciaÂłam zalinkowaĂŚ jeszcze The English Concert & Trevora Pinnocka, ale nie uczyniĂŞ tego, bo adres URL pierwszej czĂŞÂści tego koncertu jest jednoznaczny