Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 19   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OgĂłlna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 111980 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #30 : Styczeń 15, 2011, 02:59:57 »

GoguÂś, no wÂłaÂśnie - jest problem. GÂłupio tak lubiĂŚ nie wiadomo co  Chichot  Przez moment mi przyszÂła do gÂłowy "symfoniczna" Ale przecieÂż nie nazwĂŞ tak Chopina solo:) OkreÂślenie "powaÂżna" mnie denerwuje - jak moÂżna byÂło wymyÂśleĂŚ coÂś takiego? O co chodziÂło? W jakim sensie niby Eine Kleine Nacht Musik czy Wiosna Vivaldiego czy Lot trzmiela majÂą byĂŚ bardziej powaÂżne od np. Who wants to live forever Queen, czy Bloody Sunday U2 czy czegokolwiek Edith Piaff itp itd?Co?
Myœlê, ¿e ¿eby j¹ adekwatnie nazwaÌ trzeba by najpierw by³o dok³adnie sprecyzowaÌ, jakie s¹ jej cechy charakterystyczne, czym siê ró¿ni od tej, która ni¹ nie jest:) Mo¿e wtedy da³oby siê coœ wychwyciÌ bardziej odkrywczego od dotychczasowych dokonaÌ:)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #31 : Styczeń 15, 2011, 15:15:40 »

To wszystko przez t¹ ró¿norodnoœÌ, dziêki której muzyka okreœlana jako klasyczna nie jest monotonna. Jednoznaczne okreœlenia maj¹ utwory przeznaczone na konkretne instrumenty, tudzie¿ orkiestry. Mo¿na te¿ doszukaÌ siê zró¿nicowania ze wzglêdu na epoki - muzyka barokowa, romantyczna i chyba w t¹ stronê powinno iœÌ nazewnictwo poniewa¿ g³ównie od epoki zale¿a³a charakterystyka utworów. Pod tym wzglêdem wszyscy jesteœmy zwolennikami muzyki okresu romantyzmu - niektórzy poszerzaj¹ swoje zainteresowania o inne epoki, ja w tym przypadku czêsto jestem sceptyczny gdy¿ uwa¿am, ¿e z okresem romantyzmu nic siê nie mo¿e równaÌ. Wszyscy jesteœmy zwolennikami muzyki fortepianowej ... czy na pewno? £atwiej by³oby chyba wybraÌ ulubion¹ epokê ni¿ instrument. Dochodzimy w koùcu do wyboru poszczególnych kompozytorów maj¹cych odmienne warsztaty i style - nawet jeœli mowa o tej samej epoce. Mo¿emy wiêc przyj¹Ì, ¿e jesteœmy mi³oœnikami muzyki Chopina i muzyki - ot tak, po prostu.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #32 : Luty 02, 2011, 12:29:58 »

z tej strony

http://www.kamerton.net/

ktĂłrÂą redaguje nasz forumowicz Tadeusz

jest tylko i obszernie o samej muzyce,
artykuÂły wÂłasne portalu i prasowe,
jest o wydarzeniach muzycznych,
i do tego mnĂłstwo
codziennych aktualnoÂści
dotyczÂących Âświata muzyki.

pozdrawiam          
               Marek
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #33 : Luty 09, 2011, 10:59:01 »

Dobrze siĂŞ dzieje w paĂąstwie polskim?

Efekt Chopina http://www.rp.pl/artykul/17,607168.html
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #34 : Luty 09, 2011, 13:26:51 »

Ten artykuÂł potwierdza to
co i ja przeÂżywam 

"efekt Chopina"

pozdrawiam          
               Marek
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #35 : Luty 09, 2011, 14:25:34 »

Obawiam siĂŞ, Âże to jak zwykle przelotny boom i jak zwykle za miesiÂąc czy dwa entuzjazm spadnie do zera. To tak jak w trakcie olimpiady... Chichot, iluÂż z nas staje siĂŞ nagle zagorzaÂłymi kibicami lekkiejatletyki czy pÂływania?
ChociaÂż baaaardzo chciaÂłabym, Âżeby mĂłj pesymizm zupeÂłnie siĂŞ nie sprawdziÂł.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Luty 19, 2011, 12:40:39 »

Zdaje siĂŞ, Âże nie bĂŞdzie juÂż Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda LutosÂławskiego w Warszawie, to znaczy ma byĂŚ "przystosowane" na operetkĂŞ Smutny RĂŞce i nogi mi opadÂły. Zdaje siĂŞ, Âże to polityka wÂłazi z brudnymi buciorami i depcze najprawdopodobniej najlepsze studio koncertowe w Polsce. Na tym forum nie moÂżna przeklinaĂŚ i dobrze, bo mam straszliwÂą ochotĂŞ, wrrr. JeÂśli dojdzie do tego barbarzyĂąskiego aktu, to stracimy my wszyscy, sÂłuchajÂący na Âżywo, transmisji, retransmisji, nagraĂą. Masakra.

http://wyborcza.pl/1,75475,9127501,Zemsta_nietoperza_na_Lutoslawskim.html

http://szwarcman.blog.polityka.pl/?p=615

Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #37 : Luty 19, 2011, 14:12:10 »

Co? CoÂś takiego. Niedawno utyskiwaÂłam, Âże mogĂŞ sÂłuchaĂŚ DwĂłjki wy³¹cznie przez internet, bo w moje okolice nie dociera sygnaÂł radiowy i w radio
mojego ulubionego programu sÂłuchaĂŚ nie mogĂŞ. A teraz jeszcze  to.  ProszĂŞ,  piszmy maile z protestami Jest nas przecieÂż trochĂŞ na tym forum  i w podobnych miejscach .   DziĂŞki Beatko za informacjĂŞ.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Luty 19, 2011, 14:58:45 »

Beato, to waÂżna informacja, Âświetnie, Âże nas o tym poinformowaÂłaÂś. Chyba powinniÂśmy coÂś zrobiĂŚ.  Szok
ParĂŞ lat temu, gdy DwĂłjka zmieniaÂła swoje czĂŞstotliwoÂści, moje miasto miaÂło zostaĂŚ zupeÂłnie pozbawione moÂżliwoÂści odbioru PR II. Wraz z moimi przyjació³mi napisaÂłem email w tej sprawie, wysÂłaÂłem go do dyrekcji DwĂłjki i otrzymaÂłem pozytywnÂą odpowiedÂź - zamieszczono w okolicy jakieÂś nowe nadajniki i obecnie DwĂłjkowy sygnaÂł jest u mnie znakomicie odbierany.   

Jestem za tym, by wysÂłaĂŚ e-mail z apelem od nas wszystkich - forumowiczĂłw Kuriera!
NaprawdĂŞ nie chcĂŞ operetki (choĂŚ lubiĂŞ wiele - ale "tylko" lubiĂŞ...) zamiast Argerich, Wundera czy Maisky'ego!  Niezdecydowany

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Luty 19, 2011, 15:10:06 »

Blog Szwarcman: zdaje siĂŞ, Âże oburzony jest rĂłwnieÂż Mariusz KwiecieĂą czy Piotr BeczaÂła! Brawo dla wielkich artystĂłw, ktĂłrzy wspierajÂą S-1!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Luty 19, 2011, 15:36:35 »

Pytanie, co zrobiæ, a tego zdaje siê, nikt dok³adnie nie wie. Zanim ustali siê, do kogo napisaæ, z kim siê skontaktowaæ, kogo poprosiæ o SKUTECZN¡ pomoc, minie ruski miesi±c, a czasu na dzia³anie malutko ("Rzeczniczka marsza³ka Monika Milewska: - Prowadzimy spotkania, robimy analizy finansowe. Ostateczn± decyzjê podejmiemy we wtorek"). Przewidujê mechanizm: chcia³bym pomóc, ale to nie do mnie nale¿y decyzja, czyli klasyczne odsy³anie od Annasza do Kajfasza. Martwi mnie, ¿e nawet ludzie z bran¿y muzycznej, ze ¶rodowiska dziennikarzy, nie wiedz± CO ZROBIÆ, a dok³adniej, do kogo siê zwróciæ. Wiadomo jedno, trzeba poinformowaæ jak najwiêksz± ilo¶æ zainteresowanych. Jutro w S-1 koncert o 19.00...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Luty 19, 2011, 15:39:12 »

Akcja "ratunkowa" trwa takÂże na FB.
http://www.facebook.com/event.php?eid=165732556809138
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #42 : Luty 19, 2011, 17:31:22 »

Dlaczego nie bierzecie udziaÂłu?! Czym nas wiĂŞcej, tym lepiej!
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #43 : Luty 19, 2011, 18:14:04 »

JeÂśli miaÂłoby nie byĂŚ tam koncertĂłw,
a tym bardziej koncertĂłw transmitowanych przez Polskie Radio...
(chyba, Âże jest juÂż nowoczeÂśniejsza sala koncertowa dla Polskiego Radia)
to
ja te¿ przy³¹czam siê do protestu.
http://www.culture.pl/pl/culture/artykuly/in_mk_studio_lutoslawskiego

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Luty 19, 2011, 18:57:54 »

Zdaje siĂŞ, Âże to polityka wÂłazi z brudnymi buciorami

Niestety, istnieje powszechne zjawisko, kiedy to "chloptys - polityk" samopas decyduje o losach instytucji  waznych dla kultury. Decyzji przeciwnej do odczuc mieszkancow.
W Krakowie mamy podobny problem. Otoz  "chloptys - polityk" o nazwisku Berkowicz (jakims cudem prawa reka prezydenta Krakowa) wraz ze swoim nowoprzybylym do Krakowa kumplem Adamusem postanowili rozwalic slynna orkiestre Capella Cracoviensis, ktora ma 40-letnia tradycje. Orkiestra, ktora wrosla w krajobraz Krakowa jak Big Ben w Londynie. Orkiestra, w ktorej rozpoczynali swoja kariere najwybitniejsi muzycy. Wreszcie orkiestra znakomita.
Adamus przybyl do Krakowa z gory zaplanowanym pomyslem. Postanawia wyrzucic na bruk wszystkich muzykow z Capelli. Zachowujac nazwe (wypracowana przez lata) chce utworzyc mala orkiestre barokowa grajaca na starych instrumentach angazujac kilku swoich kumpli. Berkowicz tlumaczy, ze miasto musi zrobic ciecia budzetowe. Nie przeszkadza to Adamusowi organizawanie koncertu pod szyldem Capella Cracoviensis, do ktorego angazuje muzykow nie z Capelli wyplacajac im honoraria tak wysokie jak miesieczna!!! pensja zatrudnionych w Capelli. Wyobrazcie sobie koncert Capelli Cracoviensis bez ani jednego muzyka tejze orkiestry. Skandal i bezczelnosc.
Prezydenta nic to nie obchodzi a kultura naszych miast ubozeje.
Dyrektor Adamus juz od pol roku nie spelnia swoich obowiazkow. Po prostu nie interesuje sie orkiestra, ktora ma sie opiekowac. Pensja oczywiscie nadal jest wyplacana (z naszej, podatnikow kieszeni).
PRYWATA i jeszcze raz PRYWATA. Wszystko na naszych oczach.
Caly Krakow protestuje. Elity artystyczne wystosowaly protest do urzedu. No i co z tego ? Nic. Nadal "chloptys polityk" ma wladze.

Gdzie jest moralnosc ,szacunek dla sztuki, artystow  melomanow i nas podatnikow

To samo dzieje sie ze Studiem Lutoslawskiego. Ktos po prostu chce na tej zmianie zarobic.

Protestujmy zatem.
Jakie macie pomysly, by polaczyc sily.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni countrylife animilkowo black-for silverstar