Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogólna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 107455 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #30 : Styczeñ 15, 2011, 02:59:57 »

Gogu¶, no w³a¶nie - jest problem. G³upio tak lubiæ nie wiadomo co  Chichot  Przez moment mi przysz³a do g³owy "symfoniczna" Ale przecie¿ nie nazwê tak Chopina solo:) Okre¶lenie "powa¿na" mnie denerwuje - jak mo¿na by³o wymy¶leæ co¶ takiego? O co chodzi³o? W jakim sensie niby Eine Kleine Nacht Musik czy Wiosna Vivaldiego czy Lot trzmiela maj± byæ bardziej powa¿ne od np. Who wants to live forever Queen, czy Bloody Sunday U2 czy czegokolwiek Edith Piaff itp itd?Co?
My¶lê, ¿e ¿eby j± adekwatnie nazwaæ trzeba by najpierw by³o dok³adnie sprecyzowaæ, jakie s± jej cechy charakterystyczne, czym siê ró¿ni od tej, która ni± nie jest:) Mo¿e wtedy da³oby siê co¶ wychwyciæ bardziej odkrywczego od dotychczasowych dokonaæ:)
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #31 : Styczeñ 15, 2011, 15:15:40 »

To wszystko przez t± ró¿norodno¶æ, dziêki której muzyka okre¶lana jako klasyczna nie jest monotonna. Jednoznaczne okre¶lenia maj± utwory przeznaczone na konkretne instrumenty, tudzie¿ orkiestry. Mo¿na te¿ doszukaæ siê zró¿nicowania ze wzglêdu na epoki - muzyka barokowa, romantyczna i chyba w t± stronê powinno i¶æ nazewnictwo poniewa¿ g³ównie od epoki zale¿a³a charakterystyka utworów. Pod tym wzglêdem wszyscy jeste¶my zwolennikami muzyki okresu romantyzmu - niektórzy poszerzaj± swoje zainteresowania o inne epoki, ja w tym przypadku czêsto jestem sceptyczny gdy¿ uwa¿am, ¿e z okresem romantyzmu nic siê nie mo¿e równaæ. Wszyscy jeste¶my zwolennikami muzyki fortepianowej ... czy na pewno? £atwiej by³oby chyba wybraæ ulubion± epokê ni¿ instrument. Dochodzimy w koñcu do wyboru poszczególnych kompozytorów maj±cych odmienne warsztaty i style - nawet je¶li mowa o tej samej epoce. Mo¿emy wiêc przyj±æ, ¿e jeste¶my mi³o¶nikami muzyki Chopina i muzyki - ot tak, po prostu.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #32 : Luty 02, 2011, 12:29:58 »

z tej strony

http://www.kamerton.net/

któr± redaguje nasz forumowicz Tadeusz

jest tylko i obszernie o samej muzyce,
artyku³y w³asne portalu i prasowe,
jest o wydarzeniach muzycznych,
i do tego mnóstwo
codziennych aktualno¶ci
dotycz±cych ¶wiata muzyki.

pozdrawiam          
               Marek
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #33 : Luty 09, 2011, 10:59:01 »

Dobrze siê dzieje w pañstwie polskim?

Efekt Chopina http://www.rp.pl/artykul/17,607168.html
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #34 : Luty 09, 2011, 13:26:51 »

Ten artyku³ potwierdza to
co i ja prze¿ywam 

"efekt Chopina"

pozdrawiam          
               Marek
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #35 : Luty 09, 2011, 14:25:34 »

Obawiam siê, ¿e to jak zwykle przelotny boom i jak zwykle za miesi±c czy dwa entuzjazm spadnie do zera. To tak jak w trakcie olimpiady... Chichot, ilu¿ z nas staje siê nagle zagorza³ymi kibicami lekkiejatletyki czy p³ywania?
Chocia¿ baaaardzo chcia³abym, ¿eby mój pesymizm zupe³nie siê nie sprawdzi³.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #36 : Luty 19, 2011, 12:40:39 »

Zdaje siê, ¿e nie bêdzie ju¿ Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda Lutos³awskiego w Warszawie, to znaczy ma byæ "przystosowane" na operetkê Smutny Rêce i nogi mi opad³y. Zdaje siê, ¿e to polityka w³azi z brudnymi buciorami i depcze najprawdopodobniej najlepsze studio koncertowe w Polsce. Na tym forum nie mo¿na przeklinaæ i dobrze, bo mam straszliw± ochotê, wrrr. Je¶li dojdzie do tego barbarzyñskiego aktu, to stracimy my wszyscy, s³uchaj±cy na ¿ywo, transmisji, retransmisji, nagrañ. Masakra.

http://wyborcza.pl/1,75475,9127501,Zemsta_nietoperza_na_Lutoslawskim.html

http://szwarcman.blog.polityka.pl/?p=615

Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #37 : Luty 19, 2011, 14:12:10 »

Co? Co¶ takiego. Niedawno utyskiwa³am, ¿e mogê s³uchaæ Dwójki wy³±cznie przez internet, bo w moje okolice nie dociera sygna³ radiowy i w radio
mojego ulubionego programu s³uchaæ nie mogê. A teraz jeszcze  to.  Proszê,  piszmy maile z protestami Jest nas przecie¿ trochê na tym forum  i w podobnych miejscach .   Dziêki Beatko za informacjê.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Luty 19, 2011, 14:58:45 »

Beato, to wa¿na informacja, ¶wietnie, ¿e nas o tym poinformowa³a¶. Chyba powinni¶my co¶ zrobiæ.  Szok
Parê lat temu, gdy Dwójka zmienia³a swoje czêstotliwo¶ci, moje miasto mia³o zostaæ zupe³nie pozbawione mo¿liwo¶ci odbioru PR II. Wraz z moimi przyjació³mi napisa³em email w tej sprawie, wys³a³em go do dyrekcji Dwójki i otrzyma³em pozytywn± odpowied¼ - zamieszczono w okolicy jakie¶ nowe nadajniki i obecnie Dwójkowy sygna³ jest u mnie znakomicie odbierany.   

Jestem za tym, by wys³aæ e-mail z apelem od nas wszystkich - forumowiczów Kuriera!
Naprawdê nie chcê operetki (choæ lubiê wiele - ale "tylko" lubiê...) zamiast Argerich, Wundera czy Maisky'ego!  Niezdecydowany

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Luty 19, 2011, 15:10:06 »

Blog Szwarcman: zdaje siê, ¿e oburzony jest równie¿ Mariusz Kwiecieñ czy Piotr Becza³a! Brawo dla wielkich artystów, którzy wspieraj± S-1!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Luty 19, 2011, 15:36:35 »

Pytanie, co zrobiæ, a tego zdaje siê, nikt dok³adnie nie wie. Zanim ustali siê, do kogo napisaæ, z kim siê skontaktowaæ, kogo poprosiæ o SKUTECZN¡ pomoc, minie ruski miesi±c, a czasu na dzia³anie malutko ("Rzeczniczka marsza³ka Monika Milewska: - Prowadzimy spotkania, robimy analizy finansowe. Ostateczn± decyzjê podejmiemy we wtorek"). Przewidujê mechanizm: chcia³bym pomóc, ale to nie do mnie nale¿y decyzja, czyli klasyczne odsy³anie od Annasza do Kajfasza. Martwi mnie, ¿e nawet ludzie z bran¿y muzycznej, ze ¶rodowiska dziennikarzy, nie wiedz± CO ZROBIÆ, a dok³adniej, do kogo siê zwróciæ. Wiadomo jedno, trzeba poinformowaæ jak najwiêksz± ilo¶æ zainteresowanych. Jutro w S-1 koncert o 19.00...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Luty 19, 2011, 15:39:12 »

Akcja "ratunkowa" trwa tak¿e na FB.
http://www.facebook.com/event.php?eid=165732556809138
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #42 : Luty 19, 2011, 17:31:22 »

Dlaczego nie bierzecie udzia³u?! Czym nas wiêcej, tym lepiej!
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #43 : Luty 19, 2011, 18:14:04 »

Je¶li mia³oby nie byæ tam koncertów,
a tym bardziej koncertów transmitowanych przez Polskie Radio...
(chyba, ¿e jest ju¿ nowocze¶niejsza sala koncertowa dla Polskiego Radia)
to
ja te¿ przy³±czam siê do protestu.
http://www.culture.pl/pl/culture/artykuly/in_mk_studio_lutoslawskiego

pozdrawiam          
               Marek
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #44 : Luty 19, 2011, 18:57:54 »

Zdaje siê, ¿e to polityka w³azi z brudnymi buciorami

Niestety, istnieje powszechne zjawisko, kiedy to "chloptys - polityk" samopas decyduje o losach instytucji  waznych dla kultury. Decyzji przeciwnej do odczuc mieszkancow.
W Krakowie mamy podobny problem. Otoz  "chloptys - polityk" o nazwisku Berkowicz (jakims cudem prawa reka prezydenta Krakowa) wraz ze swoim nowoprzybylym do Krakowa kumplem Adamusem postanowili rozwalic slynna orkiestre Capella Cracoviensis, ktora ma 40-letnia tradycje. Orkiestra, ktora wrosla w krajobraz Krakowa jak Big Ben w Londynie. Orkiestra, w ktorej rozpoczynali swoja kariere najwybitniejsi muzycy. Wreszcie orkiestra znakomita.
Adamus przybyl do Krakowa z gory zaplanowanym pomyslem. Postanawia wyrzucic na bruk wszystkich muzykow z Capelli. Zachowujac nazwe (wypracowana przez lata) chce utworzyc mala orkiestre barokowa grajaca na starych instrumentach angazujac kilku swoich kumpli. Berkowicz tlumaczy, ze miasto musi zrobic ciecia budzetowe. Nie przeszkadza to Adamusowi organizawanie koncertu pod szyldem Capella Cracoviensis, do ktorego angazuje muzykow nie z Capelli wyplacajac im honoraria tak wysokie jak miesieczna!!! pensja zatrudnionych w Capelli. Wyobrazcie sobie koncert Capelli Cracoviensis bez ani jednego muzyka tejze orkiestry. Skandal i bezczelnosc.
Prezydenta nic to nie obchodzi a kultura naszych miast ubozeje.
Dyrektor Adamus juz od pol roku nie spelnia swoich obowiazkow. Po prostu nie interesuje sie orkiestra, ktora ma sie opiekowac. Pensja oczywiscie nadal jest wyplacana (z naszej, podatnikow kieszeni).
PRYWATA i jeszcze raz PRYWATA. Wszystko na naszych oczach.
Caly Krakow protestuje. Elity artystyczne wystosowaly protest do urzedu. No i co z tego ? Nic. Nadal "chloptys polityk" ma wladze.

Gdzie jest moralnosc ,szacunek dla sztuki, artystow  melomanow i nas podatnikow

To samo dzieje sie ze Studiem Lutoslawskiego. Ktos po prostu chce na tej zmianie zarobic.

Protestujmy zatem.
Jakie macie pomysly, by polaczyc sily.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for kalinowatyper neder-live silverstar twistedgamers