Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogólna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 107566 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #45 : Luty 19, 2011, 19:36:57 »

http://www.dwutygodnik.com/komentarze/126-20110219.html
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #46 : Luty 19, 2011, 20:05:47 »

Rêce opadaj±.. ja osobi¶cie czujê sie bezsilna wobec takiego barbarzyñstwa.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #47 : Luty 19, 2011, 22:00:38 »

Te¿ mi wszystko opad³o, prócz ci¶nienia, które skoczy³o  Szok Ró¿nych rzeczy cz³owiek siê spodziewa,
ale istniej± granice wyobra¼ni wyznaczane przez poczucie istnienia, powiedzmy, ¶wiêto¶ci kulturalnych,
pewnych chronionych, nietykalnych miejsc, których przecie¿ i tak nie mamy zbyt wiele.
Gdybym mia³a sobie wyobraziæ ranking najlepszych artyku³ów z dziedziny kultury
maj±cych siê ukazaæ w prasie pierwszego kwietnia, to chyba ten by³by w ¶cis³ej czo³ówce.
Pan Cyz ma racjê - gdyby nie by³o to przera¿aj±ce, by³oby niezwykle zabawne
Oburzenie jest do¶æ powszechne, równie¿ w¶ród ludzi, z których g³osami mo¿e co niektórzy
bêd± siê trochê liczyæ. Mo¿e jeszcze da siê co¶ zrobiæ?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Luty 19, 2011, 22:58:38 »

Na jakim instrumencie gra³ Chopin? I inne pytania bez odpowiedzi w kolejnym odcinku cyklu: "matura to bzdura"
No comment...

http://www.youtube.com/watch?v=pp2wMhBMXoI&feature=player_embedded#at=560

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #49 : Luty 19, 2011, 23:57:44 »

Januszu.

Smiech przez lzy goryczy
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Luty 20, 2011, 11:24:50 »

Rêce opadaj±.. ja osobi¶cie czujê sie bezsilna wobec takiego barbarzyñstwa.

Razem jestesmy silni.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #51 : Luty 20, 2011, 11:54:26 »

Petycja:

http://www.petycje.pl/petycja/6614/petycja_w_obronie_studia_koncertowego_polskiego_radia_im._witolda_lutoslawskiego.html
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Luty 20, 2011, 13:38:57 »

Czy taka petycja umieszczona na nieznanym portalu cos da?
Taka funkcje jalowych petycji od lat spelnia Hide Park Corner w Londynie. Przemawiaj do woli w kazda niedziele i tak nic z tego nie bedzie.
Wentyl dla niezadowolonego spoczenstwa.
Wydaje mi sie , ze powinnismy o tym duzo mowic.
Ja osobiscie doprowadze da polaczenia sil Krakowa i Warszawy (dwoch orkiestr).
A jak trzeba bedzie, to wyjde protestowac na ulice.

Nie moge udawac, ze nic nie widze.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #53 : Luty 20, 2011, 14:58:26 »

A jak trzeba bedzie, to wyjde protestowac na ulice.

Chichot..Barto jak trzeba bêdzie, to mo¿na by nawet zorganizowaæ jakie¶ "bojówki" Ale nie..tak powa¿nie, bo to nie jest wcale ¶mieszne..bo jest tak jak mówicie - to skandal, bezczelno¶æ i barbarzyñstwo..Wszêdzie tylko uk³ady, uk³adziki, kolesiostwo, nieliczenie siê z ogó³em, wszystko robione jedynie pod siebie.. U nas te¿ taki jeden "gostek" próbowa³ i próbuje ci±gle mieszaæ (min chcia³ wykoñczyæ MDK - M³odz.Dom Kult.) maj±c jakie¶ powi±zania z w³adzami lokalnymi i jeszcze ostatnio bezczelny próbowa³ startowaæ na burmistrza - ca³e szczê¶cie nie przeszed³. Brak s³ów..cholera, wszêdzie tak jest. No ale Kraków, to jednak Kraków - b±dz co b±d¼ druga stolica przecie¿..Ludzie powi±zani z "Kultur±" powinni siê tym problemem bardziej zainteresowaæ i wnie¶æ ogólny protest..bo tak jak mówisz - jedna petycja nic tu nie wskóra..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #54 : Luty 20, 2011, 15:11:27 »

Bartusie, ka¿da forma protestu i nag³o¶nienia sprawy dobra, a petycja jest zwyczajowym sposobem na udokumentowany "g³os ludu".
Kozio³ku, od czego¶ trzeba zacz±æ, a pod petycj± co minutê podpisuje siê kolejna osoba. Problemy s± z weryfikacj± jedynie, dziwne.

Dzi¶ o 19.00 w Filharmonii Dwójki transmisja z "gor±cego" Studia Koncertowego Polskiego Radia im. Witolda Lutos³awskiego, gra Piotr P³awner. Ciekawe, czy prowadz±cy wspomni choæ s³owem o nadci±gaj±cym schy³ku tego typu transmisji.

By³ kiedy¶ taki jeden, upar³ siê na wybudowanie budynku opery w d¿ungli. A u nas najlepsze studio koncertowe nied³ugo d¿ungl± poro¶nie niczym Ta Phrom w Kambod¿y.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2011, 15:18:57 wys³ane przez xbw » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #55 : Luty 20, 2011, 15:39:22 »

Oby¶ Bartusie mia³ racjê, bo w ilo¶ci si³a.Ja podnios³am opad³e wczoraj rêce i pisze po
znajomych, aby do³±czyli siê do protestu.

Dziêki Beatko za polecenie tekstu o panu H. Tam gdzie wchodz± w gre pieni±dze
tworz± siê takie bagienka.Ale dlaczego Zimerman nie rezygnuje z wspó³pracy z p.H??
Druga sprawa to DG. O nagraniach ostatnich sonat Schuberta s³ysza³am ju¿ kiedy¶, kiedy¶
w P³ytomanii. Na co ten koncern czeka? Mo¿e na rok szubertowski ?? To ju¿ nied³ugo 2047, mo¿e do¿yjemy Chichot Chichot

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #56 : Luty 20, 2011, 18:38:11 »

Agnieszko, tej wspó³pracy ju¿, zdaje siê, nie ma:

http://haluch.com.pl/artysci.html
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Luty 21, 2011, 17:02:11 »

Forumowicze.

Wierzyc mi sie nie chce, ze na moj post zareagowaly tylko 4 osoby (z 55).
Spodziewalem sie zdecydowanie wiekszej reakcji. Nawet sprzeciwu, czy polemiki. Zostalem jednak kompletnie zignorowany. Aro49, jakbys  sie czul bez swojego Teatru w

Bielsku, czy sali koncertowej w Wadowicach? Wkrotce zamiast "Kontraktu " bedziesz ogladal komercyjny badziew. Gogusiowe Duszniki, tez kiedys moga pojsc pod noz.   

Dziwi mnie ewidentna ignorancja Janusza. Gdze Twoja odpowiedz na moj wazny post? Mowicie o szafarskiej kochajacej sie rodzince? Czy to jest fikcja?
Naszym obowiazkiem jest ostra reakcja na kazdy przejaw niszczenia SZTUKI. Zdecydowany protest. Nie udawany. Sztuka przeobraza sie w masowe monstrum, z ktorego

korzysci czerpie malutkie grono chciwych.

Moja bajka po malu sie konczy.

Oto link
http://www.youtube.com/watch?v=aQcj-tV52ow
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #58 : Luty 21, 2011, 18:22:58 »

Bartusie, na Jowisza, rozumiem gotuj±ca sie Tw± krew, ale pozwól, ze ka¿dy na swój sposób bêdzie czyni³ to co uznaje w danym momencie za racjonalne. W tak wa¿nej sprawie, uwa¿am, ze inicjatywê i kierowanie poczynaniami nale¿y zostawiæ ¶rodowiskom duzo bardziej doswiadczonym ni¿ nasze szafarskie Forum. Tym bardziej, ze wiele takich ¶rodowisk ju¿ podjê³o dzia³ania, z którymi ca³kowicie siê solidaryzujemy. Tu co najwy¿ej mo¿emy i powinni¶my wyra¿aæ nasz± dezaprobatê i poparcie dla tych, którzy powinni i którzy mog± wp³yn±æ na stan rzeczy. Kto tu, do licha, mowi i pisze o udawanym prote¶cie? Opanuj siê trochê, Bartusie...proszê!
Przyjacielu, w przeciwieñstwie do Ciebie, nie widzê sensu i nie zamierzam na tym etapie wychodziæ spontanicznie na ulice, bo jako samotny Mohikanin oprócz przeziêbienia ¿adnych z tego dywidend dla sprawy nie wywojujê (i nie obra¼ siê - ty te¿ nie). I bynajmniej nie tylko dlatego, ze w przeciwieñstwie do Ciebie nie mam nawet kontaktu z ¿adnymi orkiestrami nie tylko z Krakowa i Warszawy, ale nawet Starych Babic.
Bartusie, Niechaj ka¿dy robi dla sprawy to, co potrafi i co mo¿e. Wg mnie jedyne co mo¿emy zrobiæ na teraz z sensem, to podpisaæ sie pod petycj± (co zreszt± ja - uczyni³em dwukrotnie). Mo¿emy tez czekaæ na rozwój wydarzeñ, by do³±czyæ do kolejnej zorganizowanej akcji. (Ja, niestety, Na prowodyra siê nie nadajê, z racji ograniczeñ czasowych, zawodowych i innych).
I oczywi¶cie mo¿emy tu pisaæ, na forum, ¿e popieramy, ¿e jeste¶my oburzeni itd. itp. To zreszt± i tu i na FaceBooku wiêkszo¶c z nas ju¿ uczyni³a. 
A co do fikcji i kochajacej siê rodziny - to wybacz... Nie bardzo rozumiem paraleli
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2011, 19:24:28 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #59 : Luty 21, 2011, 20:37:40 »

Bartus, nikt Ciê nie ignoruje. My Ciê bardzo lubimy i cenimy. Forum jest dobrowolne, nie jeste¶my armi±, ka¿dy mo¿e braæ udzia³ w danym w±tku, albo nie, nie wnikaj±c w przyczyny. A tych mo¿e byæ bardzo wiele, praca, lub co gorsza, jej brak, choroba, sprawy osobiste, rodzinne, problemy lub niechêæ w aktywne anga¿owanie siê, ujawnienie prawdziwego ja ukrytego za nickiem, itp., itd. Dowiedzia³am siê o sprawie, przekaza³am Wam informacjê i sama nie bardzo wiem, czy mo¿na teraz co¶ SENSOWNEGO jeszcze zrobiæ. Podpisa³am petycjê, ¶ledzê rozwój wydarzeñ, wiem o zaanga¿owaniu siê w temat na przyk³ad wojewody mazowieckiego. Na razie sprawy rozstrzygaj± siê w ¶wiecie polityki, partii, stronnictw, zarz±dów, uk³adów - jak wyobra¿asz sobie nasze forumijne SENSOWNE skuteczne dzia³anie? Nawet nie znamy sprawy dog³êbnie, jej wszystkich aspektów, kulisów, mamy tylko artyku³ z pi±tkowej Wyborczej. Ka¿de dzia³anie to ju¿ dziedzina polityki, a nie ka¿dy ma ochotê wkraczaæ na ten zabagniony co nieco obszar, zw³aszcza w obrêbie naszego przytulnego forum, gdzie brak polityki sta³ siê spontanicznie regu³±. Miejmy nadziejê, ¿e nag³o¶nienie sprawy wystarczy, ¿e to co mia³o staæ siê po cichu i ujrzeæ ¶wiat³o jako fakt dokonany, nie nast±pi. Skoro nikt wiêcej na Twoje s³owa nie zareagowa³, to znaczy, ¿e nie móg³ albo nie chcia³, albo nawet w tym czasie nie wchodzi³ na forum. Proszê, pozwól ludziom reagowaæ po swojemu, tak¿e poprzez brak reakcji, na pewno ka¿dy ma po temu powody.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live kalinowatyper black-for mini-land paktprzyjazni