Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ogólna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 107661 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #60 : Luty 21, 2011, 20:47:23 »

I jeszcze co¶. Je¶li nasi "przedstawiciele" zaczêliby zamykaæ teatry, studia koncertowe, likwidowaæ festiwale i podejmowaæ podobne dzia³ania, to oczywi¶cie kto jak nie my powinien reagowaæ. Ale na razie zetknêli¶my siê z przymiark± do wydzier¿awienia studia koncertowego na trzy lata operetce. Jest funkcja rzecznika praw dziecka, mo¿e nale¿a³oby powo³aæ rzecznika praw kultury do nieograniczanego funkcjonowania, takiego bezpartyjnego?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #61 : Luty 21, 2011, 21:02:21 »

Jak u Was sprawy siê maj± z t± petycj± - czy dotar³y do Was maile z linkiem do weryfikacji?

Podobnie jak Agnieszka, zawsze w takich wypadkach czujê bezsilno¶æ, podobn± jak w przypadku
obserwowania kataklizmów wywo³anych zjawiskami natury:(  Nie mam pewno¶ci, jak wygl±da u nas
skuteczno¶æ tego typu protestów, jednak mam poczucie, ¿e pod wzglêdem budowania spo³eczeñstwa
obywatelskiego jeste¶my na etapie bardzo ma³o zaawansowanym. Czyta³am w³a¶nie, jak Brytyjczycy
wspólnymi si³ami doprowadzili swój rz±d do wycofania siê z pomys³u ustawy o prywatyzacji lasów.
Ruszy³y siê miliony ludzi. Daleko nam jako spo³eczeñstwu do takiej samodyscypliny i przede wszystkim
samo¶wiadomo¶ci, poczucia, ¿e pañstwo jest naszym wspólnym dobrem, a urzêdnicy jedynie administratorami
w imieniu podatników. Niestety, urzêdnicy równie¿ nie maj± tego poczucia:(( Szarzy obywatele mog± byæ
skuteczni jedynie w du¿ej masie, która w wyobra¼ni potencjalnych elektów mog³aby siê prze³o¿yæ na
ilo¶æ oddawanych g³osów - przynajmniej w sprawnie dzia³aj±cej demokracji. Trudniej dzia³aæ na osoby,
które pozostan± na sto³kach niezale¿nie od publicznego niezadowolenia. No a w przypadku kultury
dochodzi jeszcze ten problem, ¿e to niezadowolenie mo¿e nie przybraæ zbyt masowych rozmiarów.
Niechby no spróbowano og³osiæ, ¿e g³ówny stadion pi³karski zostanie wynajêty firmie ogrodniczej, która
bêdzie na nim organizowa³a aukcje drzewek owocowych... a tak, anonimowy u¿ytkownik kultury pozostaje
w sytuacji mieszkañca japoñskich wysp, mog±cego jedynie z filozoficzn± rezygnacj± oczekiwaæ kolejnego
tsunami.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #62 : Luty 21, 2011, 21:29:50 »

I jeszcze co¶. Je¶li nasi "przedstawiciele" zaczêliby zamykaæ teatry, studia koncertowe, likwidowaæ festiwale i podejmowaæ podobne dzia³ania, to oczywi¶cie kto jak nie my powinien reagowaæ. Ale na razie zetknêli¶my siê z przymiark± do wydzier¿awienia studia koncertowego na trzy lata operetce. Jest funkcja rzecznika praw dziecka, mo¿e nale¿a³oby powo³aæ rzecznika praw kultury do nieograniczanego funkcjonowania, takiego bezpartyjnego?
Tylko Beatko, ta przymiarka to jest naprawdê potê¿ny wystrza³, bo to nie byle jaka sala, i nie tylko studio koncertowe, ale i nagraniowe. Po czym¶ takim rzeczywi¶cie mo¿na siê spodziewaæ, jak Janusz sugerowa³, wynajêcia choæby Filharmonii Narodowej na jak±¶ dzia³alno¶æ gospodarcz±. Przecie¿ ten wynajem bêdzie siê wi±za³ z tym, ¿e trzeba bêdzie od wynajmuj±cego uzyskiwac zgodê na nagrania i koncerty, czyli na dzia³alno¶æ do której to studio jest przystosowane i to perfekcyjnie! W dodatku jest zagro¿enie, ¿e ta perfekcjê mo¿na
bêdzie naruszyæ, czy zniszczyæ.  W ogóle wydaje mi siê, ¿e kto¶ poszed³ po najmniejszej linii oporu. Naprawdê trudno mi sobie wyobraziæ, aby w Warszawie nie by³o innego miejsca, gdzie mo¿na by wystawiæ operetkê!!!
Pomys³ z rzecznikiem bardzo mi siê podoba. Kultura, zw³aszcza ta szlachetniejsza, bywa u nas równie bezbronna jak dziecko:(
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Luty 21, 2011, 22:08:43 »

Asiu, wystrza³, mówisz, trudno oceniæ przysz³o¶æ z punktu tu i teraz, siê oka¿e, pewnie ca³kiem nied³ugo. Bardzo dobrze, ¿e ¶rodowisko zareagowa³o, choæ 1500 podpisów to niezbyt wiele. Mo¿e nie ka¿dy oburzony ma ochotê na podpisywanie petycji. Chyba zaczêli¶my mieæ nadziejê, ¿e po nag³o¶nieniu sprawy nikt nie bêdzie ¶mia³ przeprowadziæ PUBLICZNIE finalizacji tego ¶wiêtokradztwa.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Luty 22, 2011, 15:05:28 »

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95158,9142846,Nie_chcemy_operetki_w_S1.html
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #65 : Luty 22, 2011, 17:11:53 »

To ju¿ dzisiaj. Ciekawe, kto wybiera takiego marsza³ka Województwa. I dlaczego on ma
mo¿liwo¶æ decydowania o tak wa¿nych dla kultury sprawach sam, bez ¿adnych konsultacji z
tym wicemarsza³kiem w³a¶nie od spraw kultury.
Chocia¿ bardziej tu moim zdaniem winien wiceprezes PR (a co z g³ównym prezesem?).
Podcina ga³±¼ w³asnego drzewa. To dla mnie niezrozumia³e. 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Luty 22, 2011, 17:55:39 »

w tej chwili rozmowa z ministrem kultury na kanale Superstacja, bêd± mówiæ o S-1.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Luty 22, 2011, 19:50:36 »

Podpisów pod petycj± jest ju¿ ponad 2100! Mam nadziejê, ¿e trwaj±ce rozmowy bêd± dla nas, dla kultury - pomy¶lne...

Tylko proszê - bez farewell, Bartusie. Chichot   Mo¿e ta petycje poskutkuje. Mo¿e wystarczy - wszak wiele znaczy.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Luty 22, 2011, 20:10:55 »

Chocia¿ bardziej tu moim zdaniem winien wiceprezes PR (a co z g³ównym prezesem?).
Podcina ga³±¼ w³asnego drzewa. To dla mnie niezrozumia³e. 

Prezesi czy wiceprezesi PR chyba nie lubi± kultury. Przypomina mi siê akcja ograniczania czêstotliwo¶ci Dwójki kilka lat temu. A teraz - szefostwo radia, nie maj±cego ¿adnych zwi±zków ze ¶wiatem muzyki, decyduje, jaki repertuar ma graæ NOSPR. Jest pewna nieprzekraczalna granica - za ni± mamy zniewolenie sztuki, co mo¿e prowadziæ do jej upadku. Musimy to jasno wyraziæ, bo to mo¿e byæ swego rodzaju upadek - operetka (z wyj±tkami, jak "Zemsta...") nie stoi na tym samym poziomie artystycznym jak romantyczna symfonika czy koncerty klasyków.  Poza tym - nie wymaga ona najlepszej sali koncertowej Polski i tej czê¶ci Europy!!  Co?

Dzi¶ Lutos³awski - a za chwilê?! Przecie¿ kultura zawsze jest dobrem dla mniejszo¶ci, st±d jest te¿ nieop³acalna. Czy jednak dla maksymalizacji zysków mo¿na ograniczaæ dzia³alno¶æ znakomitych orkiestr czy nawet je niszczyæ (Kraków!)?

Niestety, w wiêkszo¶ci przypadków - urzêdnicy, politycy, ludzie odpowiedzialni za losy kraju nie wykazuj± odpowiedzialno¶ci za kulturê, która nazywana jest przez nich samych (ale tylko nazywana) "narodowym dziedzictwem"...

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Luty 22, 2011, 23:03:18 »

Decyzja prze³o¿ona o tydzieñ. To chyba dobrze?

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95158,9149062,Decyzja_o_studio_S1_przelozona_o_tydzien.html
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #70 : Luty 22, 2011, 23:29:39 »

Oby nie by³o to czekanie z decyzj± do momentu, a¿ burza przycichnie!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #71 : Luty 23, 2011, 00:18:39 »

Prezesi czy wiceprezesi PR chyba nie lubi± kultury. Przypomina mi siê akcja ograniczania czêstotliwo¶ci Dwójki kilka lat temu. A teraz - szefostwo radia, nie maj±cego ¿adnych zwi±zków ze ¶wiatem muzyki, decyduje, jaki repertuar ma graæ NOSPR. Jest pewna nieprzekraczalna granica - za ni± mamy zniewolenie sztuki, co mo¿e prowadziæ do jej upadku. Musimy to jasno wyraziæ, bo to mo¿e byæ swego rodzaju upadek - operetka (z wyj±tkami, jak "Zemsta...") nie stoi na tym samym poziomie artystycznym jak romantyczna symfonika czy koncerty klasyków.  Poza tym - nie wymaga ona najlepszej sali koncertowej Polski i tej czê¶ci Europy!!  Co?

Dzi¶ Lutos³awski - a za chwilê?! Przecie¿ kultura zawsze jest dobrem dla mniejszo¶ci, st±d jest te¿ nieop³acalna. Czy jednak dla maksymalizacji zysków mo¿na ograniczaæ dzia³alno¶æ znakomitych orkiestr czy nawet je niszczyæ (Kraków!)?

Niestety, w wiêkszo¶ci przypadków - urzêdnicy, politycy, ludzie odpowiedzialni za losy kraju nie wykazuj± odpowiedzialno¶ci za kulturê, która nazywana jest przez nich samych (ale tylko nazywana) "narodowym dziedzictwem"...
Pat, mnie siê to w³a¶nie wydaje niezrozumia³e, ¿e szefowie Polskiego Radia mog± nie lubiæ kultury. Radio zdawa³o mi siê zawsze pewniejsz± jej ostoj±, ni¿ telewizja. Mo¿e dlatego, ¿e s³ucham niew³a¶ciwych programów:) Nie chce mi siê wierzyæ, ¿e tak dalece mo¿na oddaæ siê komercji, nie rozró¿niaæ tego, co najwa¿niejsze.
Niepojêty jest dla mnie fakt, ¿eby ci przecie¿ wykszta³ceni, ¶wiadomi, dobrze sytuowani i poinformowani ludzie byli ¶lepi na tak oczywisty fakt wa¿no¶ci studia Lutos³awskiego w naszej przestrzeni kulturalnej. I jej istotno¶ci równie¿ dla samego radia. Przecie¿ te dwójkowe transmisje koncertów s± dla tylu s³uchaczy czym¶ wyj±tkowym i niezwykle cennym. Jak to mo¿liwe, ¿eby zwykli ludzie musieli pisaæ petycje, w których t³umacz± tak oczywiste sprawy:(
No w³a¶nie, kultura na siebie nie zarobi. Tote¿ powinno byæ przecie¿, i jest -  w  cywilizowanej spo³eczno¶ci - oczywiste, ¿e s± takie warto¶ci, które nie powinny  byæ oceniane na zasadzie op³acalno¶ci pojmowanej w kategoriach ekonomicznych. S± jeszcze inne
kryteria op³acalno¶ci i zysku -  liczonego inaczej, nie w pieni±dzach, w czym¶ bardziej ulotnym, ale i bardziej cennym. Jak to mo¿liwe, ¿e wysokie stanowiska umo¿liwiaj±ce decyzje w tej sferze zajmuj± ludzie, którzy tego nie czuj±?
S± dwie dziedziny, które wydaj± mi siê szczególnie cenne dla nas, ludzi, my¶l±cych i czuj±cych istot, i które powinny byæ nadzwyczaj cenione i wspierane -  kultura i nauka. Obie wyros³y z trudu d³ugiej drogi, jak± przeszli¶my szukaj±c w pocie czo³a prawdy i piêkna, czyni± nas tym, czym jeste¶my dzisiaj i o¶wietlaj± drogê ku przysz³o¶ci. Wyznaczaj± poziom naszego cz³owieczeñstwa. Ogromnie mi smutno widzieæ, jak obie te wspania³e sfery ludzkiej dzia³alno¶ci, pomniki ludzkiego ducha, s± u nas zaniedbywane, jak ma³± przywi±zuje siê do nich wagê. A przecie¿ naprawdê nie samym chlebem mo¿emy ¿yæ, je¶li chcemy naprawdê byæ lud¼mi, a nie jedynie ma³pami w±skonosymi które opanowa³y umiejêtno¶æ pos³ugiwania siê komórk±:((

Beata, nie wiem, czy to dobrze, ¿e decyzja od³o¿ona na tydzieñ, nie podjêta od razu. Mam nadziejê, ¿e tak. ¯e bêdzie to decyzja w³a¶ciwa. Mam nadziejê, ¿e te dodatkowe koszty, o których mowa, to w³a¶nie przede wszystkim koszty spo³eczne, kulturalne, niewymierne, ale ogromne. Zobaczymy.

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #72 : Luty 23, 2011, 00:34:13 »

W tym ca³ym zamieszaniu pocieszaj±cy jest jedynie fakt ¿e sala koncertowa ma siê zamieniæ w operetkê a nie kolejne centrum handlowe czy biurowiec. Nie uwa¿am ¿e to dobrze, jak wspomina³ Mozart to nie s± widowiska na najwy¿szym poziomie, w przeciwieñstwie do koncertów które w S1 mia³y miejsce. Dziwi mnie taki rozwój sprawy zw³aszcza, ¿e we Wroc³awiu buduje siê Narodowe Forum Muzyki - kompleks sal koncertowych w samym centrum miasta. By³em pewny, ¿e sprawy zmierzaj± we w³a¶ciwym kierunku i nie wiedz±c nic o planowanym zamkniêciu sali im. Lutos³awskiego jestem zszokowany artyku³em który przeczyta³em.

P³acimy abonament RTV (teoretycznie) dziêki któremu powinnismy dostaæ pe³en wachlarz programów "misyjnych". Niestety, "misjonarze" z TVP nie wywi±zuj± siê ze swoich zadañ i tylko pluj± sobie w brodê, ¿e nie mog± pomiêdzy scenami w "M jak mi³o¶æ" wy¶wietliæ reklamy z lataj±c± kur± albo turbodymomenem. Przypominam, ¿e do p³acenia abonamentu zobligowani s± wszyscy posiadaj±cy odbiorniki. Do mnie do domu programy TVP dostarcza operator sieci kablowej, dlaczego mam dodatkowo dop³acaæ za niewywi±zywanie siê z obowi±zków.

Koñcz±c tego posta u¶wiadomi³em sobie jaki tytu³ nosi temat, w którym dyskutujemy ... ogólna dyskusja o muzyce, w tym co napisa³em ma³o jest o muzyce, lecz mimo to chyba nie odbieg³em od tematu, bo ca³a kultura, w tym muzyka, w naszym kraju zmierza w jednym kierunku.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #73 : Luty 23, 2011, 02:17:53 »

Czyta³am kiedy¶, ¿e dopiero trzecie, albo czwarte pokolenie amerykañskich miliarderów, tych
Rockefelerów czy Fordów zacze³o sobie zdawaæ sprawê, ¿e dobra materialne nie s± najwa¿niejsze.
Ci ludzie zapragneli za swoje fortuny kupiæ co¶ naprawdê istotnego "nie¶miertelno¶æ".
I zdobyli tê nie¶miertelno¶æ buduj±c biblioteki, uniwersytety, tworz±c fundacje, staj±c siê mecenasami
sztuki.
A dla mnie nasz kraj to taki cz³owiek który ci±gle jeszcze siê dorabia i zach³ystuje  zyskiem i jeszcze nie rozumie, ¿e nie to jest jedynie wa¿ne. Bo masz racjê Asiu, po prostu nie rozumie.
Ale ja jednak jestem optymistk± i wierzê, ¿e zostawi± nam studio S-1, ¿e kiedy¶ mo¿e potomkowie
naszych Solorzy czy innych Kubiaków zapragn± np. zamiast 10-tego samolotu dla siebie, kupiæ dla Polski
Nohant Chichot Chichot Chichot

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #74 : Luty 23, 2011, 09:56:22 »

Kochani.
To wydarzenie (jak jedno z wielu wydarzeñ)
¶wiadczy te¿ o tym
jacy ludzie garn± siê do w³adzy w ró¿nych instytucjach w Polsce
i jacy maj± przebicie by byæ  prezesami, dyrektorami… ,
a jacy garn± siê do stanowisk radnych, cz³onków zarz±dów, itp.,  itd., aby tylko braæ sta³± pensjê za nic nie robienie
wiêc tylko przyklaskuj± na zebraniach, naradach
i zgadzaj± siê na wszystko co zdecyduje burmistrz, prezydent, prezes, dyrektor… 
bo w³asne zdanie jest niebezpieczne, bo trzeba by by³o pracowaæ!, przeciwstawiæ siê komu¶, a mo¿e te¿ nara¿aæ siê!

Ale to ¶wiadczy te¿ o nas jako spo³eczeñstwie
bo z takim samym podej¶ciem (jak ci (bez)radni, itp.),
czyli bez zaanga¿owania,  lub w ogóle siê tym nie interesujac
wybieramy tych ludzi w dniu wyborów, na zebraniach, na zgromadzeniach…

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher silverstar neder-live twistedgamers black-for