Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 19   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OgĂłlna dyskusja o muzyce  (Przeczytany 113920 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #75 : Luty 23, 2011, 19:51:32 »

Ale to Âświadczy teÂż o nas jako spoÂłeczeĂąstwie
bo z takim samym podejÂściem (jak ci (bez)radni, itp.),
czyli bez zaangaÂżowania,  lub w ogĂłle siĂŞ tym nie interesujac
wybieramy tych ludzi w dniu wyborĂłw, na zebraniach, na zgromadzeniach…

Wybieramy - my - jako ca³y naród. I nie ma siê czemu dziwiÌ - wy¿sza kultura s³u¿y niewielkim grupom, s³u¿y mniejszoœci, która jest w ni¹ w ró¿ny sposób zaanga¿owana. W koùcu to w³aœnie odróŸnia j¹ od kultury masowej. Muzyka klasyczna nie jest sztuk¹ przeciêtnego obywatela, zreszt¹ nie tylko w Polsce, równie¿ w innych, tak¿e lepiej rozwiniêtych krajach Europy (choÌ a¿ ciarki przechodz¹, gdy widzi sie t³umy ludzi (m³odzie¿y!), w zwyk³y dzieù pracy udaj¹cych siê na operê, widzia³em to w Operze Stuttgarckiej - u nas pod tym wzglêdem jest niestety inaczej..., nie to jednak jest problemem naszej dyskusji ).
Nie wini³bym zatem spo³eczeùstwa, vox populi przemówi³, wybraliœmy takich urzêdników - to jedno. K³opot zaczyna siê póŸniej. To oni - nieraz nieodpowiedzialnie - zarz¹dzaj¹ kultur¹ zapominaj¹c jak wielkim jest dobrem w kontekœcie narodu, mimo, ¿e najczêsciej nie jest wielce popularna. A przede wszystkim - nie zezwalaj¹ na wolnoœÌ jej funkcjonowania; jak bowiem mo¿na wyjaœniÌ fakt, ¿e decyzj¹ kilku ludzi niezwi¹zanych z muzyk¹ mo¿na nakazaÌ graÌ orkiestrze Borowicza taki a nie inny repertuar, zreszt¹ odbieraj¹cy orkiestrze jej wartoœÌ i znaczenie??
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2011, 19:56:03 wysłane przez Mozart » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #76 : Luty 23, 2011, 20:23:32 »

Minister kultury za chwilĂŞ na tvn24.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Luty 23, 2011, 20:26:55 »

Beato, Ty wiesz wszystko, co-gdzie-kiedy... Chichot

A propos odzewĂłw na apel ws. S-1: dziwi mnie jakby ignorancja formumowiczĂłw z TVP...  Niezdecydowany

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #78 : Luty 23, 2011, 20:44:35 »

MoÂże siĂŞ podpisali...?
2,5 tysiÂąca podpisĂłw, to caÂłkiem sporo, chociaÂż mogÂłoby byĂŚ o wiele wiĂŞcej. Podobno DwĂłjki, a wiĂŞc i transmisji z LutosÂławskiego, sÂłucha okoÂło miliona ludzi. Gdyby tak wszyscy angaÂżowali siĂŞ w obronĂŞ ukochanej muzyki, jakie to by byÂło potĂŞÂżne lobby:)

Beatko, zrelacjonujesz, co minister miaÂł do powiedzenia?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #79 : Luty 23, 2011, 22:00:17 »

Na blogu D. Sz. przeczytaÂłam komentarz, Âże na kanale superstacja odbyÂła siĂŞ rozmowa z ministrem "kulturalnym" i podobno mĂłwiÂł o sprawie nas interesujÂącej, znalazÂłam wiĂŞc kanaÂł w mojej kablĂłwce, rozdziewiczyÂłam go i wypatrywaÂłam powtĂłrek. MoÂże jeszcze sÂą, rozmowa dnia, dwa razy dziennie. Pan Zdrojewski mĂłwiÂł o Damie z ÂłasiczkÂą, nowych szkoÂłach muzycznych, roku chopinowskim, operze w BiaÂłymstoku, problemach w komunikacji z wÂładzami mediĂłw (wynikajÂącymi z tymczasowoÂści tych wÂładz), sam z siebie poruszyÂł temat S-1, na szczĂŞÂście jest STANOWCZO i ZDECYDOWANIE po NASZEJ stronie. WydedukowaÂłam sobie, Âże byĂŚ moÂże i w tvn24 powie coÂś nas interesujÂącego, niestety, rozmowa byÂła polityczna + chwila na komentarz o komiksie o Chopinie.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #80 : Luty 24, 2011, 13:55:32 »

ÂŻeby nam siĂŞ nie nudziÂło a poziom arenaliny nie spadaÂł, kolejny kwiatuszek! O tempora, o mores!!!!!!!!!!!!
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/mazowieckie/news/afera-o-wulgarny-billboard-za-publiczne-pieniadze,1601444,217
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Luty 24, 2011, 17:41:14 »

Na fejsie podali dziÂś, Âże DG podpisaÂł "ekskluzywny" kontrakt z Janem Lisieckim, jak myÂślicie gdyby startowaÂł
w KCH jakie zdobyÂłby miejsce?

http://www.youtube.com/watch?v=GGAnCaIAdYE&feature=player_embedded#at=100

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #82 : Luty 26, 2011, 00:33:00 »

ÂŻeby nam siĂŞ nie nudziÂło a poziom arenaliny nie spadaÂł, kolejny kwiatuszek! O tempora, o mores!!!!!!!!!!!!
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/mazowieckie/news/afera-o-wulgarny-billboard-za-publiczne-pieniadze,1601444,217
No, tak... LutosÂławski, komiksowo-dresiarski Chopin, teraz to... to juÂż nie wystrzaÂł, to seria fajerwerkĂłw:( Czy my Âżyjemy w normalnym kraju?!! (ha! to chyba pytanie retoryczne)

Agnieszko, trudno wyczuĂŚ, na ile nasz Janek spodobaÂłby siĂŞ zeszÂłorocznemu jury, ktĂłre naprawdĂŞ mocno nas zaskakiwaÂło:)
Nie wiem, czy mu zresztÂą konkurs bĂŞdzie jeszcze do czegoÂś potrzebny. Masz moÂże tĂŞ pÂłytĂŞ jego z koncertami? Ja jeszcze nie mam, ale postaram siĂŞ mieĂŚ:)

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #83 : Luty 26, 2011, 12:05:58 »

A bartus siĂŞ chyba obraziÂł?
Jest bardzo wraÂżliwy.
Bartusie odezwij siĂŞ.

pozdrawiam          
               Marek
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Luty 26, 2011, 13:49:48 »

Bartusie, nie wyg³upiaj siê..WRACAJ !!! Brakuje nam Ciebie i kolejnych Twoich kompozycji - poza tym (co niektórzy) nadal z ciekawoœci¹ oczekuj¹ na 2 czêœÌ utworu "Wo³ga - rzeka dramatu"..
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #85 : Luty 26, 2011, 18:54:16 »

Panowie!!

I am back
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #86 : Luty 28, 2011, 21:01:55 »

DziÂś w radiowej dwĂłjce dziennikarka rozmawiaÂła z ministrem kultury o sprawie Studia im. W. LutosÂławskiego, na razie jeszcze Âżadna decyzja nie zostaÂła podjĂŞta i wszystko wyglÂąda, odpukaĂŚ, coraz lepiej.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #87 : Marzec 01, 2011, 22:12:39 »

Uff:)) NajwyraŸniej ju¿ samo nag³oœnienie sprawy pomog³o. Teraz, kiedy ju¿ tyle powsta³o wokó³ tego szumu i ogólnego oburzenia, ju¿ chyba nie bêdzie mo¿na przeforsowaÌ tej decyzji - przynajmniej tak¹ mam nadziejê. Przy okazji, bardzo ³adne komentarze ludzie wpisywali w tej petycji:) ¯a³owa³am trochê, ¿e te¿ czegoœ tam nie doda³am, ale chyba wszystko zosta³o powiedziane:)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Marzec 01, 2011, 22:51:00 »

Jestem dobrej myÂśli. Chichot

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #89 : Marzec 02, 2011, 00:36:50 »

Decyzja w sprawie Studia znowu prze³o¿ona o tydzieù, ale robi siê nieciekawie wokó³ Polskiej Orkiestry Radiowej.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 19   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo thepunisher kalinowatyper mini-land countrylife