Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 123867 razy)
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
Odp: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #315 :
Sierpieñ 17, 2011, 20:53:10 »
Cytat: Janusz1228 Sierpieñ 17, 2011, 20:45:35
A to ci number! namierzy³em, przy³apa³em i sfilmowa³em pirata
A faktycznie, widzê Dorotê
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 142
«
Odpowiedz #316 :
Sierpieñ 18, 2011, 01:00:20 »
Bardzo podoba mi siê ten Kwintet fortepianowy g-moll op. 34 Juliusza Zarêbskiego! Wielka szkoda, ¿e po¿y³ tak krótko, bo mieliby¶my jeszcze jednego wielkiego Polaka w ¶wiecie muzyki!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #317 :
Sierpieñ 18, 2011, 07:00:13 »
Kubo, a ja niesmia³o stwierdzam, ze twój tryb warunkowy jest w tym momencie zdezaktualizowany. Nie mieliby¶my - a mamy! Gdy nagranie Marty (p³yta) pójdzie w ¶wiat - Zarêbski zaistnieje w pe³nym blasku
Jestem pewien...
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 142
«
Odpowiedz #318 :
Sierpieñ 18, 2011, 09:00:54 »
Masz racjê Januszu! Marta na pewno trochê rozs³awi jego nazwisko.
Hm, pomyli³em w±tek. Proszê o przeniesienie postów do w³a¶ciwego tematu.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #319 :
Sierpieñ 18, 2011, 13:49:17 »
Dziêkujê Dorotko za piêknie nagrane bisy Trifiego - lepiej s³ychaæ ni¿ u Janusza choæ nagrywane aparatem
.
My¶lê, ¿e sam Daniil nie mia³by nic przeciwko takiemu nagraniu...Pozdrawiam serdecznie
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #320 :
Sierpieñ 18, 2011, 14:27:17 »
To prawda Bogdanie. Ale, w przeciwienstwie do Ciebie, mnie nie zaskakuje fakt, ze aparat nagrywa d¼wiêk do filmiku lepiej, niz komorka ;
, a juz tym bardziej, ze chwowa³em siê z nia kilka rzedów za Dorotk±
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #321 :
Sierpieñ 18, 2011, 14:53:38 »
Aaa..my¶la³em Januszu, ¿e nagrywa³e¶ kamer±...I z tym "przejêciem" twojego filmiku ciekawa sprawa
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #322 :
Sierpieñ 22, 2011, 10:38:31 »
Cytat: Janusz1228 Sierpieñ 17, 2011, 20:45:35
A to ci number! namierzy³em, przy³apa³em i sfilmowa³em pirata
Nie tylko Ty, Januszu
"5 bisów, a w tym m. in. radosne opracowanie Bach-Rach, a takze kompozycja samego Daniila. Bisy jaki¶ skrytopirat wrzuci³ na youtube, polecam!"- to cytat z bloga "Co w duszy gra" Doroty Szwarcman.....
Nied³ugo s³u¿by specjalne rozpracuj± Kati i.........
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #323 :
Sierpieñ 22, 2011, 10:41:06 »
Mówcie mi SKRYTOPIRAT
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #324 :
Sierpieñ 22, 2011, 10:46:06 »
jako¶ nie moge namierzyæ tych s³ow u Pani Szwarcman
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #325 :
Sierpieñ 22, 2011, 12:48:13 »
Dorotka, a gdzie u p. Szwarzman w ogóle co¶ o Dusznikach, bo tez nie mogê ani s³owa znale¼æ...
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #326 :
Sierpieñ 22, 2011, 16:29:54 »
http://szwarcman.blog.polityka.pl/2011/08/18/martha-i-inni/
W komentarzach pod wpisem szukajcie wypowiedzi "sporadycznego czytacza"...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #327 :
Sierpieñ 22, 2011, 18:19:39 »
Nikolay Lugansky
Wg programu ca³a pierwsza po³owa koncertu ma byæ chopinowska, hurra! I znowu zaczyna od nokturnu. Usypiaj±ce. Czy naprawdê nie mo¿na zaczynaæ koncertów od czegokolwiek innego? Jest pó¼no, zasnê chyba. Dalej barkarola, coraz lepiej, Lugansky uwzi±³ siê by takich jak ja, chodz±cych spaæ z kurami, uko³ysaæ do snu. Ale nie, barkarola idealna, preludium te¿, scherzo super, i pola³y siê ³zy czyste rzêsiste, nie tylko me ale i s±siadów, chlipali równo wszyscy, m³odzi i starsi, obu p³ci. Kolejny nokturn. Trzeba bêdzie uzupe³niæ p³yny. Po to tu jeste¶my, tego pragnêli¶my, czerpiemy gar¶ciami, Luganski spe³nia oczekiwania, obdarowuje szczodrze. A kiedy dosz³o do ballady nr 4 co¶ siê zmieni³o, bardzo wyra¼nie. Nie by³o ju¿ idealnie i wzorcowo, by³o inaczej, eksperymentalnie, ciekawie, niespodziewanie, pianista zaskoczy³, odst±pi³ od "s³usznej interpretacji". Dawka wra¿eñ za du¿a, robiê rundkê wokó³ dworku dla och³oniêcia. Przychodzi mi do g³owy, ¿e mog³abym tego pianistê bardzo bardzo polubiæ... Niebezpiecznie... Po przerwie tylko Liszt i to mnie ratuje, zauroczenie Luganskim oddala siê na bezpieczn± odleg³o¶æ. Przez chwilê jest g³o¶no, ale potem ju¿ umiarkowanie i lirycznie, zaczynam coraz bardziej wstêpowaæ na ¶cie¿kê lisztowsk±. Przy "Zamieci" staje mi przed oczami "Gor±czka z³ota" Chaplina, ksi±¿ki Curwooda i omiata mnie jakie¶ ogólne wra¿enie z kina niemego. Janusz opowiada³ nam, jak kiedy¶, przed wielu laty, ta melodia ¶ni³a mu siê i do dzi¶ nie wiedzia³, co to
Jeszcze tylko trzy subtelne bisy (Rachmaninow?), nieudana próba uchwycenia na zdjêciu jego g³êbokiego spojrzenia (jak na zdjêciu z programu), autograf
for Agneszka
i jako¶ tak dziwnie emocje siê ulotni³y.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #328 :
Sierpieñ 22, 2011, 21:13:58 »
Sara Daneshpour
Wysz³a do nas w piêknej czerwonej sukni. Nadzwyczaj sprawnie poradzi³a sobie z a¿ sze¶cioma kompozytorami, nic dziwnego, repertuar przygotowa³a ju¿ na konkurs Rubinsteina w Tel-Avivie i na konkurs Czajkowskiego. Nie dosz³a do Fina³u (osi±gnê³a jednak Etap II), a w Moskwie osi±gnê³a drug± turê II Etapu. Scarlatti i Haydn zagrani piêknie, pewnie, melodyjnie, harmonijnie, stylowo. Wariacje Schumanna dane nam by³o wys³uchaæ dwukrotnie, wcze¶nie na nocnym Nokturnie, prosto z lotniska niemal, a lecia³a z USA. Potem by³ Cesar Franck i ciekawy utwór "Preludium, Chora³ i Fuga", który zaczyna siê niewinnie, a koñczy jak Wagner grany przez Juliannê. Rachmaninow - Etudes-Tableaux 12 i 6 super! Tocatta Prokofiewa bum bum i na koniec dwa do¶æ subtelne bisy. Sarê poleca³ Bartus, wys³ucha³am ze szczególn± uwag±, technicznie ³adnie, przekaz, kontakt by³, ona nadawa³a, ja odbiera³am. Podoba³o mi siê. Postanowi³am sobie s³uchaæ wiêcej Prokofiewa.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #329 :
Sierpieñ 22, 2011, 21:50:27 »
Giovanni Bellucci
19 rapsodii wêgierskich Liszta zagranych non stop jawi³o siê przera¿aj±co. Okaza³o siê, ¿e bêdzie niespodzianka i artysta zagra w cyklach z dwoma przerwami po dziesiêæ, nie wiêcej!, minut. No i kolejno¶æ nie bêdzie oczywista, bo najpierw nr 5, potem 2, 4, 1, 3, 6, przerwa, potem 12, 11, i tu siê pogubi³am, ³atwiej zapamiêtaæ liczbê Pi po przecinku. Pianista wyszed³ na scenê z pani±, zdaje siê, ¿e by³a ni± Yumi Palleschi, uczestniczka kursu mistrzowskiego oraz z wielkim plikiem nut. Znaczy siê, bêdzie przek³adanie. Obok poka¼nego stosiku ¶ci±ga, w jakiej kolejno¶ci. By³o piknie, publiczno¶æ nie wytrzyma³a i po której¶ rapsodii zaklaska³a krótko, po kolejnej znowu, na co artysta siedz±c leciutko siê sk³oni³ i zabra³ do gmerania w nutach. Rzut oka na ¶ci±gê i przek³adanie, mieli¶my chwilê na powiercenie siê na niewygodnych krzese³kach. Rapsodie Liszta do naj³atwiejszych w odbiorze nie nale¿±, a w komplecie mog± powaliæ s³onia, nawet nie wiem jak doskonale zagrane. A wykonanie festiwalowe, na ile mog³am siê zorientowaæ, by³o cud piêkno¶ci. Ca³o¶æ bardzo mi siê podoba³a, zachwyt przewy¿sza³ og³uszenie i zmêczenie. Zawsze kiedy monotonne fragmenty przytêpia³y mój odbiór, nastêpowa³ jaki¶ "ekstra" moment który stawia³ czujno¶æ na baczno¶æ. Ale artysta próbowa³ zag³askaæ kota, gdyby nie przerwy, to nie wiem, czy by kto wytrzyma³. To by³ najd³u¿szy koncert, trwa³ trzy godziny. Po drugiej czê¶ci publika by³a jako¶ dziwnie przerzedzona. Atmosfera na sali rozlu¼ni³a siê, zjednoczyli¶my siê w bólu, jak towarzysze niedoli, bohaterscy do koñca. Skoro Bellucci wytrzymuje za klawiatur±, to my nie wytrzymamy? Trzeba podo³aæ wyzwaniu. Muzyka rapsodii wêgierskich nie za bardzo klasyczna w ca³o¶ci, momentami jest lekko knajpiana, z przytupem, w tan. W kilku momentach brakowa³o mi gwaru rozmów w¶ród szczêków szk³a w tle w zadymionej atmosferze jakiego¶ pubu. Pojawi³y siê teorie spiskowe, ¿e rapsodii tak naprawdê jest wiêcej, jakie¶ 25 i ¿e na bis bêdzie rapsodia 20
Tu¿ przed koñcem Don Giovanni zacz±³ uk³adaæ sobie nuty, trwa³o ze dwie minuty. By³o tych stronic zatrwa¿aj±co du¿o, co¶ tam siê nie zgadza³o, przek³adania a przek³adania. Uda³o siê, niepotrzebne mo¿na od³o¿yæ na bok. Spogl±damy na siebie nawzajem z dziwnymi minami, u schy³ku wytrzyma³o¶ci wszelkiej, my, niedobitki z trzeciej czê¶ci koncertu. Nuty nie by³y pouk³adane w kolejno¶ci grania, przed ka¿d± rapsodi± trwa³y poszukiwania w³a¶ciwych stronic. Nareszcie, koniec, mo¿na by³o poznaæ po mocnym westchnieniu ulgi i oddaleniu siê pani przek³adaj±cej. Z pewn± taka nie¶mia³o¶ci± pani wrêczaj±ca kwiaty niby to rozpoczê³a powolne, niepewne zbli¿anie siê do pianisty ze zwyczajowym bukietem kwiatów. Don Giovanni min±³ j± obojêtnie i uda³ siê za kulisy, pani za nim. A na widowni kolejna seria wymiany zdziwionych spojrzeñ. Czy jeste¶cie zdziwieni, ¿e bisów nie by³o? Niedobitki, ca³kiem w sumie liczne jak na poziom tortur (piêknem doskona³ym w hurtowych ilo¶ciach) przy wyj¶ciu otrzyma³y sprawno¶æ harcersk± i odznakê za wytrwa³o¶æ. Ka¿dy dosta³ plakietkê z napisem "dzielny harcerz". Teraz jest jasne, czemu te rapsodie prawdopodobnie nigdy wcze¶niej nie by³y wykonywane w komplecie.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 22, 2011, 21:56:34 wys³ane przez xbw
»
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23